Τελικός-όνειρο με Ο’Σάλιβαν και Τραμπ!

Τελικός-όνειρο με Ο'Σάλιβαν και Τραμπ!

Επί δέκα χρόνια περιμέναμε αυτό το ζευγάρι στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σνούκερ. Έφτασε η ώρα να το απολαύσουμε το επόμενο διήμερο!

Η μία ανατροπή έγινε… για λίγο. Η άλλη ποτέ. Κι έτσι ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν και ο Τζαντ Τραμπ, οι δύο – κατά γενική ομολογία – πιο θεαματικοί παίκτες σνούκερ των τελευταίων δέκα ετών, θα διεκδικήσουν το ύψιστο τρόπαιο στον τελικό!

Ήταν ένας τελικός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που αναμενόταν εδώ και αρκετά χρόνια. Η συγκυρία, ωστόσο, μοιάζει καλύτερη από ποτέ. Ο Ο’Σάλιβαν διεκδικεί τον έβδομο τίτλο και την ισοφάριση του σχετικού ρεκόρ του Στίβεν Χέντρι στη σύγχρονη εποχή. Και ο Τραμπ φιλοδοξεί να τον σταματήσει, ώστε να μπει ο ίδιος στο κλειστό κλαμπ των παικτών που έχουν κατακτήσει πάνω από μία φορά το στέμμα.

Παρά τη μαραθώνια διάρκεια (νικητής αναδεικνύεται όποιος κερδίσει 18 frames), οι φίλοι του σνούκερ σε όλο τον κόσμο αναμένεται να καθηλωθούν στις οθόνες τους από τις πρώτες στεκιές, του πρώτου σκέλους, που θα αρχίσει σήμερα στις 15:00. Η κορύφωση ενός χορταστικού τουρνουά και μιας γεμάτης συγκινήσεις αγωνιστικής σεζόν, πλησιάζει.

«Καθάρισε» το πρωί

Ο Ο’Σάλιβαν είχε πατήσει γκάζι από το δεύτερο σκέλος του ημιτελικού με τον Τζον Χίγκινς ξεφεύγοντας με 10-6. Και δεν κατέβασε ταχύτητα ούτε στο τρίτο, που παίχτηκε το Σάββατο το πρωί. Ο Σκωτσέζος άσος δεν μπόρεσε να προβάλει αντίσταση και το 15-9 σήμανε ουσιαστικά το τέλος της σεμνής τελετής.

Κορυφαία στιγμή του Rocket ήταν το απίστευτο «καθάρισμα» 82 πόντων με το οποίο ξέφυγε 11-7. Ένα break πιο δύσκολο κι από εκείνο του 16ου frame, με το respot της μαύρης, που παραδόξως υποτιμήθηκε στο μοντάζ του βίντεο με τα highlights του ματς που ανέβασε το World Snooker Tour.

Το παρακάτω screenshot από τη μετάδοση του Eurosport, θα σας δώσει την εικόνα που είχε το τραπέζι προτού αρχίσει το break του Ο’Σάλιβαν.

Τελικός-όνειρο με Ο'Σάλιβαν και Τραμπ!

Ναι, με τις μπάλες σ’ αυτά τα σημεία, κατάφερε να πάει μέχρι τέλους, αδιαφορώντας για την τελευταία μαύρη!

Ο Χίγκινς, φυσικά, δεν τα παράτησε. Ήταν όμως εμφανές από τη γλώσσα του σώματός του ότι δεν πίστευε στην ανατροπή. Κάθε φορά που πλησίαζε στο σκορ, ο Ο’Σάλιβαν απαντούσε με κάτι εντυπωσιακό. Ο Σκωτσέζος κατάφερε να πετύχει το πρώτο του century στο 21ο frame, αλλά πριν και μετά από αυτό, ο αντίπαλός του είχε κάνει τα αντίστοιχα δικά του.

Η απόγνωση του Χίγκινς αποτυπώθηκε με το κοπάνημα της στέκας του στο πάτωμα ύστερα από μία απογοητευτική αστοχία σε κόκκινη μπάλα στο ξεκίνημα του 23ου frame. Μια αντίδραση που έκανε θεατές και τηλεθεατές να «παγώσουν», μια και ο Χίγκινς δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες αντιδράσεις.

Το… μανιασμένο 134 break του Ο’Σάλιβαν για το 15-9, διέλυσε κάθε αμφιβολία για το ποιος θα ήταν ο νικητής. Έτσι, το τέταρτο σκέλος ήταν καθαρά διαδικαστικό. Ο Rocket δεν φόρτσαρε ιδιαίτερα, αλλά κέρδισε τα δύο frames που χρειαζόταν προτού ο αντίπαλός του κερδίσει περισσότερα και στείλει το ματς σε mid session. Ο Χίγκινς, πάντως, είχε κάποιες καλές στιγμές κι έκλεισε την παρουσία του στο φετινό Παγκόσμιο με αξιοπρέπεια.

Ο Ο’Σάλιβαν προκρίνεται στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος για όγδοη φορά και φιλοδοξεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τις έξι από τις επτά προηγούμενες. Μόνο το 2014 έφυγε ηττημένος από  στο Crucible την τελευταία ημέρα, ενώ το 2001, το 2004, το 2008, το 2012, το 2013 και το 2020 ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής.

Ο Στίβεν Χέντρι είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο (σε ένα live στο Instagram με τον Στιβ Ντέιβις) ότι δεν θα χαιρόταν αν ο Rocket ισοφάριζε το ρεκόρ των επτά κατακτήσεων. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, στο πλαίσιο του σχολιασμού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος για το BBC, τόνισε ότι θα ήταν τιμή του να το μοιραστεί «με έναν παίκτη όπως ο Ο’Σάλιβαν, ο οποίος ανέβασε σε άλλο επίπεδο το σνούκερ».

Ό,τι και να θέλει ο Σκωτσέζος, δεν είναι πια στο χέρι του…

Θα μείνει στην Ιστορία

Τον Ο’Σάλιβαν καλείται να σταματήσει ο Τζαντ Τραμπ, ο οποίος επικράτησε με 17-16 του Μαρκ Γουίλιαμς σε έναν ημιτελικό που θα μείνει κλασικός. Δεν ήταν μόνο η αγωνία, μέχρι και τη στιγμή που ο Ουαλός διεκδικούσε τρία σνούκερ για να ανατρέψει την κατάσταση στο decider. Η συγκινητική αντεπίθεση του Γουίλιαμς συνεχίστηκε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Την κρίσιμη στιγμή, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι έχει αποκτήσει κι αυτός μέταλλο πρωταθλητή.

Ο Willo δεν πτοήθηκε όταν είδε τον αντίπαλό του να ξεφεύγει με 14-11 στο ξεκίνημα του τελευταίου σκέλους. Αν και απέτυχε να κερδίσει το επόμενο frame με μία προσπάθεια, επανήλθε στο τραπέζι όταν ο Τραμπ απέτυχε με τη σειρά του να ολοκληρώσει το comeback (49-49). Οι στεκιές του 47χρονου Ουαλού στα χρώματα ήταν… από άλλον πλανήτη και έδωσαν τον τόνο για τη συνέχεια.Τελικός-όνειρο με Ο'Σάλιβαν και Τραμπ!

Μέσα στα επόμενα λεπτά, ο Γουίλιαμς μετέτρεψε το 12-14 σε 16-15 υπέρ του, πετυχαίνοντας και δύο century breaks με τα οποία έφτασε τα 16 στο τουρνουά (ισοφάρισε έτσι άλλο ένα ρεκόρ του Χέντρι που αντέχει από το 2002)! Το 31ο frame κρίθηκε κι αυτό στα χρώματα και έμοιαζε να βάζει ταφόπλακα στα όνειρα του Τραμπ, ο οποίος πλήρωνε επί αρκετή ώρα κάθε μικρό ή μεγάλο λάθος. Ο Willo ήταν απλά άπαιχτος.

Στα δύο τελευταία frames, όμως, έγινε ο χαμός. Είναι αδύνατο να χωρέσουν σε λίγες γραμμές όλες οι καθοριστικές φάσεις που άλλαξαν τον ρου της αναμέτρησης για άλλη μια φορά. Και, κυρίως, δεν γίνεται να μεταφερθούν σε κείμενο τα συναισθήματα όλων όσων τα παρακολουθήσαμε, έχοντας κρατημένη την ανάσα σε κάθε στεκιά.

Ο Γουίλιαμς απέτυχε να εκμεταλλευθεί το fluke που είχε στο 32ο frame, αφού αστόχησε σε (όχι και τόσο εύκολη) μαύρη αμέσως μετά. Ο Τραμπ τον τιμώρησε, έστω κι αν χρειάστηκε μπόλικες προσπάθειες. Η τύχη έπαιξε πάλι τα δικά της παιχνίδια και στο decider. Πρώτος είχε fluke ο Άγγλος κι έπαιξε σνούκερ πίσω απ’ την κίτρινη, αλλά η hit and hope απόδραση του Ουαλού προκάλεσε καραμπόλα που έστειλε μία κόκκινη σε τρύπα (και παραλίγο και δεύτερη)!

Ωστόσο, στη συνέχεια δεν μπόρεσε να βάλει την μπλε και ο Τραμπ πήρε το δύσκολο τραπέζι και μαζί ένα σεβαστό προβάδισμα. Ο 32χρονος άσος έβαλε αρκετές δύσκολες μπάλες στον δρόμο για τη νίκη. «Κλειδί» για την επικράτησή του, όμως, ήταν η τόλμη που επέδειξε ευστοχώντας με cross double στις δύο από τις τρεις τελευταίες κόκκινες, που ήταν κολλημένες στη σπόντα! 

Ο Γουίλιαμς (ο οποίος έτυχε της υποστήριξης της πλειονότητας των θεατών στο Crucible), συνέχισε να παλεύει ακόμα κι όταν χρειαζόταν τρία σνούκερ. Ο Τραμπ, όμως, κατάφερνε διαρκώς να ξεφεύγει, μέχρι που τελικά ευστόχησε στην μπλε και τον ανάγκασε να του δώσει το χέρι. Ένα μελλοντικό Crucible Classic είχε μόλις ολοκληρωθεί.

Άξιος (και μάλλον δίκαιος) ο νικητής, άξιος και ο ηττημένος, που δυστυχώς έπρεπε να υπάρξει. Το χαμόγελο και των δύο κορυφαίων άσων κατά τη χειραψία τους πριν από την έναρξη του decider, ήταν μία από τις πιο δυνατές εικόνες του φετινού Παγκοσμίου. 

Ο φετινός τελικός είναι ο τρίτος στην καριέρα του Τραμπ, ύστερα από εκείνους κόντρα στον Τζον Χίγκινς το 2011 (ήττα με 18-16) και το 2019 (νίκη με 18-9). Ο φετινός τελικός κόντρα στον Ο’Σάλιβαν θα διεξαχθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα (1 και 2 Μαΐου), με δύο σκέλη ανά ημέρα τα οποία αρχίζουν στις 15:00 και στις 21:00.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις