Προγνωστικά σνούκερ: Προβάδισμα Ρόνι, ζόρια για Μαρκ

Προγνωστικά σνούκερ: Προβάδισμα Ρόνι, ζόρια για Μαρκ

Αν και χθες είδαμε ότι όλα μπορούν να συμβούν, η πρώτη στήλη με προγνωστικά σνούκερ για τους «8» του Παγκοσμίου δεν θα κοντράρει τα φαβορί.

Η αλήθεια να λέγεται. Οι πασχαλινές στήλες με προγνωστικά σνούκερ δεν τα πήγαν καλά, αφού δεν πέτυχαν τις εκπλήξεις – μικρές ή μεγαλύτερες – που σημειώθηκαν.

Η νίκη του Τζακ Λισάουσκι επί του Νιλ Ρόμπερτσον, βέβαια, έστειλε στον κουβά πολύ κόσμο ανά την Υφήλιο. Άλλοι, πάλι, είχαν προβλέψει την άνετη επικράτηση του Τζον Χίγκινς επί του Νοπόν Σαενγκχάμ ή και την αντίστοιχη του Στιούαρτ Μπίνγκαμ επί του Κάιρεν Γουίλσον. Πιο λίγοι εκείνη του Στίβεν Μαγκουάιρ επί του Τζάο Σιντόνγκ, την οποία επίσης δεν πλησιάσαμε.

Όσο για μας, τα πήγαμε πραγματικά καλά μόνο στην αναμέτρηση του Τζαντ Τραμπ με τον Άντονι ΜακΓκιλ. Η πρόβλεψη των άνετων επικρατήσεων Ρόνι Ο’Σάλιβαν και του Μαρκ Γουίλιαμς ήταν εκ των ων ουκ άνευ, θα λέγαμε. Μείναμε και με το παράπονο ότι δεν κυνηγήσαμε ευρύτερες διαφορές, για μεγαλύτερα κέρδη.

Οι δύο εκπρόσωποι της Τάξης του ’92 μας απασχολούν και στο παρόν άρθρο με προγνωστικά σνούκερ. Αμφότεροι, άλλωστε, ξεκινούν σήμερα στις 12:00 τις μάχες τους, έχοντας ο καθένας τους τον τίτλο του φαβορί.

Στίβεν Μαγκουάιρ – Ρόνι Ο’Σάλιβαν (Τρίτη 12:00 και 21:00, Τετάρτη 12:00)

Πρώτο φαβορί για τον τίτλο δίνεται πλέον ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν. Και δεν ευθύνεται γι’ αυτό μόνο ο απρόσμενος αποκλεισμός του Ρόμπερτσον, αλλά και οι δικές του εξαιρετικές εμφανίσεις. Αν στο πρώτο ματς με τον Ντέιβιντ Γκίλμπερτ ο Rocket έπαιξε «τόσο όσο», κόντρα στον Μαρκ Άλεν ανέβασε ταχύτητα, φτάνοντας στο επιβλητικό 13-4.

Ο Στίβεν Μαγκουάιρ είναι θεωρητικά ικανός να του βάλει πιο δύσκολα. Η «καθαρή» νίκη επί του Τζάο Σιντόνγκ (13-9) συνοδεύτηκε από εξαιρετική απόδοση σε άμυνα και επίθεση. Δεν άφησε εύκολα ξεκινήματα ο Σκωτσέζος και υποχρέωσε, ουσιαστικά, τον αντίπαλό του να εκβιάζει συχνά δύσκολες μακρινές κόκκινες. Κι επειδή εκείνος συνήθως αποτύγχανε, το σκορ ξέφυγε. Κι ας μην ήταν πολλά τα frames που κέρδισε με μία επίσκεψη ο Mags.

Ο 41χρονος άσος σαφώς και έχει το ταλέντο να νικήσει τον Ο’Σάλιβαν. Για να ελπίζει βάσιμα, ωστόσο, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τα λάθη στο safety και παράλληλα να σκοράρει ακόμα καλύτερα απ’ ό,τι στο προηγούμενο ματς. Και βέβαια, να μη χάσει τον αυτοέλεγχό του αν κάτι πάει στραβά στο ξεκίνημα.

Ο Μαγκουάιρ έχει κακό ρεκόρ κόντρα στον μεγάλο αντίπαλό του και δεν αρνείται ότι αυτό τον βαραίνει ψυχολογικά. Όπως δήλωσε προχθές, ο αποκλεισμός του από τον Rocket στον 1ο γύρο του Παγκοσμίου του 2005 με 10-9, αν και είχε προηγηθεί με 9-7, τον «κυνηγάει» ακόμα και σήμερα. Ίσως να έπαιξε ρόλο και στο γεγονός ότι ο Σκωτσέζος δεν πέτυχε όσες διακρίσεις άξιζε, βάσει του πλούσιου ταλέντου του.

Το ανησυχητικό για τους θαυμαστές του Mags, είναι ότι στην ίδια συνέντευξη όπου δήλωσε τα παραπάνω, ανέφερε και τα εξής: «Το μυστικό είναι να μην τον αφήσεις να ξεφύγει. Κέρδισε το πρώτο σκέλος με τον Μαρκ Άλεν με 6-2. Είναι μεγάλο προβάδισμα αυτό για τον Ρόνι. Αν στο κακό σου σκέλος καταφέρεις να είσαι πίσω στο σκορ με 5-3, τότε τα ‘χεις πάει καλά. Διότι υπάρχει η πιθανότητα να χάσεις το ματς από το πρώτο σκέλος».

Έχουμε άδικο να το εκλαμβάνουμε ως ηττοπάθεια;

Σκεφτήκαμε, από την άλλη, και τον αγώνα για τον 1ο γύρο του 2018, που είναι και ο τελευταίος επίσημος μεταξύ τους. Ο Μαγκουάιρ είχε κλείσει στο πρώτο σκέλος προηγούμενος 5-3, έπειτα από το αρχικό 4-0. Και παρότι κέρδισε και το εναρκτήριο frame του δεύτερου μέρους, εν τέλει ηττήθηκε με 10-7!

Η μοναδική (αλλά ουσιώδης) διαφορά είναι ότι τότε ο Σκωτσέζος προερχόταν απλώς από τα προκριματικά. Τώρα, έχει πετύχει και δύο σπουδαίες νίκες στο Crucible, που του έχουν τονώσει την αυτοπεποίθηση. Έτσι, περιμένουμε να δώσει σκληρή μάχη, αλλά να μην αντέξει το μάκρος του best of 25 αγώνα.

Όσοι ασχολείστε επί χρόνια με προγνωστικά σνούκερ γνωρίζετε ότι και ο Ο’Σάλιβαν είναι απρόβλεπτος. Αλλά είναι πολλά και τα «σημάδια» που δείχνουν ότι μπορεί να κατακτήσει το έβδομο Παγκόσμιο και να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Στίβεν Χέντρι. Ο αποκλεισμός του Ρόμπερτσον, οι μέτριες εμφανίσεις του Τραμπ, ακόμα και η προοπτική να συναντήσει στον τελικό τον «πελάτη» του, Γουίλιαμς, είναι κάποια από αυτά.

Ως πρώτο φαβορί, όμως, ίσως παρουσιαστεί πιο αγχωμένος σήμερα. Δεν ξέρουμε, επίσης, αν και πόσο θα τον επηρεάσει η παρουσία του συνεργείου που καταγράφει κάθε του κίνηση στο Σέφιλντ, για το ντοκιμαντέρ που ο ίδιος έχει παραγγείλει για τη ζωή του.

Τέλος, αξίζει να προσεχθεί η εξής ιδιαιτερότητα: Το τρίτο σκέλος της αναμέτρησης θα διεξαχθεί το πρωί της Τετάρτης. Δεν είναι το καλύτερο για τον Rocket, αλλά δεν αλλάζει την αρχική εκτίμησή μας για νίκη του συνδυασμένη με το over 21,5 frames, όπως τη βρίσκουμε στη Fonbet.

Γιαν Μπινγκτάο – Μαρκ Γουίλιαμς (Τρίτη 12:00 και 21:00, Τετάρτη 16:30)

Ο Μαρκ Γουίλιαμς έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στους συμπατριώτες του Μάικλ Γουάιτ (10-3) και Τζάκσον Πέιτζ (13-3). Πέρα απ’ το ότι έχασε μόλις έξι frames, πέτυχε και δέκα century breaks στα 23 που κέρδισε! Απίστευτο ποσοστό για τον Ουαλό, ο οποίος υστερεί στον τομέα του breakbuilding συγκριτικά με τους υπόλοιπους κορυφαίους άσους.

Πολλοί μανιώδεις με τα προγνωστικά σνούκερ έσπευσαν να χρίσουν τον 47χρονο άσο πρώτο φαβορί για τον τίτλο, έπειτα από το εντυπωσιακό πρώτο σκέλος του αγώνα με τον Πέιτζ. Το hype ξεθύμανε όταν διεξήχθησαν και οι υπόλοιποι αγώνες (ιδίως εκείνος του Ο’Σάλιβαν). Και φτάσαμε σήμερα, λίγες ώρες πριν από τον προημιτελικό με τον Γιαν Μπινγκτάο, να θεωρείται μεν φαβορί, αλλά με υψηλή απόδοση (κοντά στο 1.80).

Το γεγονός εξηγείται από τον αντίπαλο. Ο Γιαν πέτυχε μια επική νίκη επί του Μαρκ Σέλμπι στον 2ο γύρο, παρότι υστέρησε σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Η ικανότητά του να κερδίζει τα αμφίρροπα frames ήταν γνωστή εδώ και χρόνια – δεν χαρακτηρίζεται άλλωστε μόνο από μας ως ο «Σέλμπι της Κίνας». Το Μ. Σάββατο, ωστόσο, ο υψηλόσωμος άσος το τερμάτισε!

Προγνωστικά σνούκερ: Προβάδισμα Ρόνι, ζόρια για Μαρκ

Tα εξαιρετικά safety που έπαιξε, αλλά και οι δύσκολες μπάλες που έβαλε για να «κλέψει» το 18o frame και να προηγηθεί 11-7, πιστοποιούν τον παραπάνω συλλογισμό. Όπως και η επικράτησή του στο 22ο, το οποίο διήρκεσε 85 λεπτά, αλλά και το century που ακολούθησε για τη νίκη. Την ώρα που όλος ο κόσμος… έτρεμε από την ένταση που είχε μόλις βιώσει, ο 22χρονος Κινέζος ήταν άνετος. Σαν να μην είχε συμβεί τίποτα!

Όσο κι αν προτιμάμε νίκη του Γουίλιαμς, λοιπόν, το χέρι πάει ευκολότερα προς το Over 22,5 – αν όχι στη νίκη του Γιαν. Ο Ουαλός είναι εξαιρετικός (και) στην τακτική, ενώ η παροιμιώδης ικανότητά του στο long potting θα τιμωρήσει την παραμικρή υποψία λάθους του αντιπάλου του σε safety χτύπημα.

Ωστόσο, φοβόμαστε μήπως ο Ουαλός έπιασε πρόωρα το peak της απόδοσής του. Κάτι αντίστοιχο είδαμε να συμβαίνει και πέρυσι: Έπειτα από το επιβλητικό 13-7 επί του Χίγκινς, o Willo παραδόθηκε άνευ όρων στις ορέξεις του Σέλμπι (3-13). Συν τοις άλλοις, έχουν περάσει τέσσερα 24ωρα από το τέλος του αγώνα με τον Πέιτζ. Δεν είναι τόσο βέβαιο ότι θα κρατηθεί ο ίδιος φρενήρης ρυθμός.

Ο δεύτερος προβληματισμός πηγάζει από το head-to-head. Ο Γιαν δεν έχει νικήσει ακόμα σε «κανονικό» παιχνίδι τον Γουίλιαμς, αφού το Παγκόσμιο 6-reds και το Championship League δεν λογίζονται ως τέτοια. Αντίθετα, η νίκη του Ουαλού στον τελικό του Northern Ireland Open του 2017 (9-8 με ανατροπή από το 3-6), είχε στερήσει από τον Κινέζο τη δυνατότητα να γίνει ο νεότερος νικητής βαθμολογούμενο τουρνουά στην ιστορία. Φέτος, εξάλλου, ο Γουίλιαμς τον έριξε και από τον θρόνο του Masters, με τη νίκη του στον 1ο γύρο (6-4).

Στα προγνωστικά σνούκερ λαμβάνουμε υπόψη τις παραδόσεις όταν υποψιαζόμαστε ότι θα σπάσουν. Εδώ θα αρχίσουμε λίγο πιο επιφυλακτικά, με το over 22,5 frames. Δεν θα ήταν κακό να δοκιμάσουμε την τύχη μας με ένα fun bet για το ακριβές σκορ. Το 13-10 υπέρ του Γιαν, που λίγοι περίμεναν ότι θα έβγαινε (αλλά βγήκε) και κόντρα στον Σέλμπι.

Μονό
12:00
Μαγκουάιρ - Ο'Σάλιβαν
2 και over 21,5
2.65
BET: 10 units
Μονό
12:00
Γιαν - Γουίλιαμς
Over 22,5 frames
1.96
BET: 10 units
Fun bet
12:00
Γιαν - Γουίλιαμς
Ακριβές σκορ: 13-10
10.00
BET: 2 units
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις