Προγνωστικά σνούκερ: Θα παλέψει ο Βαφάι

Προγνωστικά σνούκερ: Θα παλέψει ο Βαφάι

Ο άνθρωπος που έχει εξοργίσει τους οπαδούς του Ρόνι Ο'Σάλιβαν, είναι ικανός να πετάξει έξω έναν βασικό αντίζηλο του ειδώλου τους.

Το να δίνεις προγνωστικά σνούκερ είναι δύσκολη δουλειά, αλλά και ευχάριστη συνάμα. Είναι και η φύση του παιχνιδιού τέτοια που σε παρακινεί να δεις και τη στοιχηματική του πλευρά. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύεις να ποντάρεις.

Πάρτε για παράδειγμα κάποια πράγματα που συνέβησαν χθες. Δεν πρέπει να υπήρξε άνθρωπος που να μη σκέφτηκε όσους είχαν παίξει νίκη του Νιλ Ρόμπερτσον με χάντικαπ -5,5 όταν ο Άσλεϊ Χιούγκιλ μείωσε από 9-3 σε 9-5 (τελικό 10-5). Κάτι αντίστοιχο συνέβη και το απόγευμα. Ο Λιου Χαοτιάν «κόλλησε» στους 55 πόντους στο 14ο frame, ενώ έδειχνε έτοιμος να μειώσει 8-6 κόντρα στον Στιούαρτ Μπίνγκαμ. Και όσοι είχαν παίξει over 15,5 έμειναν με την όρεξη, αφού ο Άγγλος νίκησε τελικά κι αυτός με 10-5!

Τέτοιες ανατροπές σε ένα άθλημα που στοιχηματικά βασίζεται στις διαφορές, είναι πολλές καθημερινά. Όσοι παρακολουθείτε τη στήλη όλη τη χρονιά και όχι μόνο στο Παγκόσμιο, το έχετε βιώσει στο πετσί σας. Έτσι είναι τα προγνωστικά σνούκερ, όμως. Άλλες φορές κερδίζεις (όπως εμείς, με το over 2,5 century breaks στο Λισάουσκι-Στίβενς, που πέρασε από το πρώτο σκέλος) κι άλλες χάνεις.

Και επειδή δεν φοβόμαστε τους κουβάδες, έχετε στην άκρη του μυαλού σας την ανατροπή στο συγκεκριμένο ματς. Με 6-3 προηγείται ο Λισάουσκι, ο οποίος έπαιξε… διαστημικό σνούκερ για δυόμισι frames. Ο Στίβενς, όμως, μείωσε με century και μας έβαλε την ιδέα ότι μπορεί να επαναλάβει την προ εβδομάδας ανατροπή κόντρα στον Κάρτερ. Η απόδοση είναι άνω του 6.00 και αξίζει ως fun bet, με χαμηλό ποντάρισμα.

Ας περάσουμε στις βασικές σημερινές επιλογές.

Κάιρεν Γουίλσον – Ντινγκ Τζουνχούι (Τετάρτη 12:00, Τετάρτη 21:00)

Ήταν το μεγάλο ερώτημα πριν από την κλήρωση της περασμένης Πέμπτης. «Ποιος θα είναι ο άτυχος στον οποίο θα πέσει ο Ντινγκ Τζουνχούι;». Ο κλήρος έπεσε στον Κάιρεν Γουίλσον. Και μάλλον δεν χάρηκε κανείς από τους δύο παίκτες.

Το 2016, όταν ο σούπερ σταρ του κινέζικου σνούκερ χρειάστηκε να περάσει και πάλι από τα προκριματικά, τα πράγματα ήταν αλλιώς. Η πτώση του από το top 16 ήταν καθαρά συγκυριακή. Βρέθηκε 17ος στην κατάταξη ακριβώς πριν από το Παγκόσμιο. Κανείς δεν αμφέβαλλε ότι θα έβρισκε εύκολα τον δρόμο για το Crucible. Και δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι εν τέλει έφτασε στον τελικό, για πρώτη (και τελευταία μέχρι σήμερα) φορά στην καριέρα του.

Φέτος, αντίθετα, το κακό είχε φανεί πολύ νωρίτερα. Ο Ντινγκ βρέθηκε εκτός 16άδας από τον χειμώνα, όταν απέτυχε να διακριθεί στο UK Championship. Έχασε και το Masters και χρειαζόταν κάποιον τίτλο για να βρεθεί αυτόματα στο Crucible. Λίγο έως πολύ, θεωρούνταν δεδομένη η παρουσία του στο Institute of Sports για τα προκριματικά. Αλλά κι εκεί ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, όπως προ εξαετίας. Ο 35χρονος άσος νίκησε δύσκολα τον Τιάν Πενγκφέι (6-4) και τον Ντέιβιντ Λίλι (10-7) για να πάρει το εισιτήριο.

Προγνωστικά σνούκερ: Θα παλέψει ο Βαφάι

Η αίσθηση ότι ο Ντινγκ δεν είναι ο ίδιος παίκτης με την προ Covid-19 εποχή, είναι διάχυτη στους φίλους του σνούκερ ανά τον κόσμο. Μπορεί να παρουσίασε σημάδια βελτίωσης τους τελευταίους μήνες. Μπορεί να πέτυχε κάποιες σημαντικές νίκες – ανάμεσά τους και μία επί του Γουίλσον στην Τουρκία – αλλά θα είναι έκπληξη αν πιάσει το Α Game του στο Crucible. Ευχάριστη, αλλά πάντως έκπληξη.

Ο Warrior, πάλι, είχε και καλύτερες σεζόν στο παρελθόν από τη φετινή. Δεν έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο, αλλά έφτασε στους «4» του UK Championship, ενώ έχασε στις λεπτομέρειες το Gibraltar Open. Έχει πετύχει 53 century breaks και υπολείπεται μόνο του Ρόμπερτσον. Και δεν παύει να είναι σπεσιαλίστας του Crucible. Από το 2016 και μετά, φτάνει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά!

Αυτά τα σερί, βέβαια, είναι για να σπάνε. Το είδαμε και στην περίπτωση του Χόκινς. Γι’ αυτό θα νίψουμε τας χείρας μας, μία ημέρα πριν από τον Πόντιο Πιλάτο. Η απόδοση του over 17,5 frames είναι υψηλή και θα συνδυάσουμε τα προγνωστικά σνούκερ με την προσδοκία μας για την παρακολούθηση ενός αμφίρροπου ντέρμπι.

Την ίδια ώρα (σήμερα στις 12:00) αρχίζει και το δεύτερο σκέλος του αγώνα του Τζον Χίγκινς με τον Τεπτσάγια Αν-Νου. Ο Ταϊλανδός προηγείται με 5-4 κι έτσι παραμένουμε αταλάντευτοι στην πρότασή μας για νίκη του. Η απόδοση έχει πέσει πλέον κάτω από το 3.00 (από 4.20 που την προτείναμε στο χθεσινό κείμενο με προγνωστικά σνούκερ στο koubanezos.gr).

Τζαντ Τραμπ – Χοσεΐν Βαφάι (Τετάρτη 16:30, Πέμπτη 21:00)

Είχε, δεν είχε, ο Χοσεΐν Βαφάι κατάφερε να ασχολούνται όλοι μαζί του. Εδώ που τα λέμε, δεν ακούς συχνά κάποιον επαγγελματία παίκτη να λέει ότι «ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν δεν κάνει καλό στο σνούκερ και πρέπει να αποσυρθεί». Ο Ιρανός δήλωσε ενοχλημένος με την αλαζονεία του Rocket σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά – για να είμαστε δίκαιοι – όποιο δίκιο είχε, το έχασε με την τελευταία ατάκα. Αυτήν που ήδη προαναφέραμε.

Η αφορμή παραμένει άγνωστη. Προκάλεσε έκπληξη, μάλιστα, καθώς ο Βαφάι ήταν ένας από τους λίγους επαγγελματίες παίκτες που συμπεριλαμβάνονταν στον πολύ στενό «κύκλο» γύρω απ’ τον Ο’Σάλιβαν. Όπως και να ‘χει, ο 27χρονος άσος έγινε… κόκκινο πανί για τους φανατικούς οπαδούς του Νο 1 της κατάταξης (ορισμένοι εκ των οποίων θα ανέχονταν πιο εύκολα μια προσβολή για στενά συγγενικά τους πρόσωπα, παρά για το είδωλό τους).

Ωστόσο, η κλήρωση έφερε τους Ronnie fanatics σε περίεργη θέση – όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν. Ο Βαφάι καλείται να αντιμετωπίσει τον βασικό αντίζηλο του Rocket εσχάτως: τον Τζαντ Τραμπ.

Προγνωστικά σνούκερ: Θα παλέψει ο Βαφάι

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2019 δεν βρίσκεται στα καλύτερά του. Φαίνεται… μπαφιασμένος από την υπέρμετρη αφοσίωση στο σνούκερ και στον στόχο της κατάκτησης όσο το δυνατόν περισσότερων τίτλων. Δεν του βγήκε αυτό φέτος και η σεζόν του δεν σώζεται με την κατάκτηση του Turkish Masters (απ’ το οποίο, σημειωτέον, είχαν απουσιάσει οι Ο’Σάλιβαν, Ρόμπερτσον, Σέλμπι). Για να επανέλθει στο Νο 1, πρέπει να σηκώσει και το Παγκόσμιο.

Το ματς με τον Βαφάι είναι απ’ αυτά που λέμε «πονηρά». Ο Τραμπ σαφώς είναι το φαβορί, όμως ο Ιρανός τον έχει νικήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Λίγο έλειψε να το κάνει και στον ημιτελικό του φετινού Welsh Open, προτού ο Άγγλος αντιδράσει όπως αυτός ξέρει ανατρέποντας το εις βάρος του 3-5.

Ο Βαφάι είναι ολοκληρωμένος παίκτης πλέον. Με εξαιρετικό cue action, καλό χειρισμό της άσπρης, επιτίθεται όσο πρέπει και έχει ώριμο τακτικό παιχνίδι για την ηλικία του. Δεινοπάθησε, ωστόσο, για να περάσει για πρώτη φορά στο Crucible κι αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Όσο κι αν έλαμψε στα προκριματικά ο 18χρονος Λέι Πεϊφάν, δεν παύει να είναι ένας άπειρος παίκτης, που δεν έχει φτάσει στο επίπεδο του Ιρανού. Κι ο τελευταίος τον νίκησε στην τελευταία μαύρη στον 4ο και καθοριστικό προκριματικό!

Τότε, όμως, ο Βαφάι είχε το άγχος του φαβορί. Τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στους ώμους του. Αν παίξει για να απολαύσει την εμπειρία, θα γίνει υπολογίσιμος αντίπαλος. Αν νιώσει δέος με την ατμόσφαιρα στο Crucible, ίσως πάθει ζημιά. Μήπως θα επηρεαστεί κι από τα περίεργα βλέμματα θεατών, που θα ζητούν από εκείνον απαντήσεις για το κίνητρο των δηλώσεων κατά του Ο’Σάλιβαν; Όλα παίζουν.

Ωστόσο, το βασικό ζητούμενο για όλους εμάς που δίνουμε προγνωστικά σνούκερ, είναι πώς θα παρουσιαστεί ο Τραμπ. Πρέπει να τον δούμε για να πειστούμε ότι έχει βελτιωθεί αισθητά. Επομένως, το χέρι πάει πιο εύκολα στο +3,5 του Ιρανού, παρά στο -2,5 ή -3,5 του Άγγλου. Ο ασταθής Ace of the pack των τελευταίων μηνών, δύσκολα θα αποτρέψει την απώλεια επτά frames από έναν τόσο ικανό αντίπαλο. Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να χάσει και το ματς.

Μονό
12:00
Κ. Γουίλσον - Ντινγκ
Over 17,5 frames
2.45
BET: 10 units
Μονό
16:30
Τραμπ - Βαφάι
2 (+3,5)
2.08
BET: 10 units
Fun bet
16:30
Λισάουσκι - Στίβενς (6-3)
2
6.15
BET: 3 units
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις