Το τέλος της καριέρας του… 00-147

Το τέλος της καριέρας του... 00-147

Ο Νάιτζελ Μποντ ανακοίνωσε πριν από λίγο το τέλος της αγωνιστικής καριέρας του στο σνούκερ.

Η ήττα από τον Λούκας Κλέκερς (6-1) το βράδυ της Πέμπτης, οριστικοποίησε τον υποβιβασμό του Νάιτζελ Μποντ από το επαγγελματικό Tour του σνούκερ. Και σήμερα το απόγευμα, ο 56χρονος ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την επιστροφή. Η πλούσια καριέρα του ολοκληρώνεται εδώ.

Από το 1989 που έγινε επαγγελματίας, ο Μποντ κρατούσε μέχρι σήμερα αξιοκρατικά μια θέση στο σιρκουί. Δεν χρειάστηκε wild card (όπως ο Τζίμι Γουάιτ από το 2017) και τώρα που για πρώτη φορά δεν τα κατάφερε, αποφάσισε να επικεντρωθεί στην προπονητική. Θα συνεχίσει, πάντως, να αγωνίζεται στα τουρνουά των βετεράνων, αρχής γενομένης από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάιο στο Crucible.

«Αν και ήταν κάτι που το ένιωθα να πλησιάζει, αισθάνομαι και πάλι ελαφρώς σοκαρισμένος!», δήλωσε ο Μποντ στην επίσημη ιστοσελίδα του World Snooker Tour. Όπως πρόσθεσε: «Στα 56 μου, οι μέρες μου ως επαγγελματία παίκτη σνούκερ τελείωσαν και δεν έχω καμία πρόθεση να παίξω στο Q-School. Ύστερα από 33 συναπτά χρόνια ως επαγγελματίας, πρόκειται για μια στενάχωρη ημέρα για μένα, αφού το σνούκερ ήταν όλη μου η ζωή. Είμαι ευγνώμων που κατάφερα να κάνω το πάθος μου καριέρα. Ήταν προνόμιο ότι μπόρεσα να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να συναντήσω τους πιο υπέροχους ανθρώπους».

Η πρόκριση στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1995, όπου ηττήθηκε με 18-9 από τον Στίβεν Χέντρι, είναι αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή της καριέρας του Μποντ. Σχεδόν ισάξια με τον μοναδικό ranking τίτλο του, το British Open του 1996, απέναντι στον νεανία Τζον Χίγκινς (9-8). Ο σπουδαίος άσος κατέκτησε άλλα έξι μη βαθμολογούμενα τουρνουά, με πιο πρόσφατο το Shoot-Out του 2011.

Τελευταία πραγματικά μεγάλη στιγμή του ήταν η πορεία μέχρι τα προημιτελικά  του UK Championship του 2019. Η νίκη επί του τότε παγκόσμιου πρωταθλητή, Τζαντ Τραμπ στη φάση των «32», είχε φέρει τον 54χρονο τότε Μποντ ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια.

Εντύπωση προκαλεί ότι αν και βρισκόταν στο top 16 τη δεκαετία του ’90 (με απόγειο το Νο 5 το 1996-97), ο παίκτης με το παρατσούκλι 00-147 (παράφραση του 007, από τον συνεπώνυμο κινηματογραφικό ήρωα) δεν πέτυχε break υψηλότερο των 140 πόντων σε επίσημο επαγγελματικό αγώνα.

«Αντίο» κι από τον Φέργκαλ

Ο Μποντ δεν ήταν ο μοναδικός «παλιός» που υποβιβάστηκε αυτές τις μέρες από το Tour. Το βράδυ της Πέμπτης συνέβη το ίδιο και με τον Φέργκαλ Ο’Μπράιεν, ο οποίος ηττήθηκε με 6-5 από τον 15χρονο Ουαλό, Λίαμ Ντέιβις.

Ωστόσο, ο σκληροτράχηλος Ιρλανδός δεν προβλέπεται να τα παρατήσει. Στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι θα κατέβαινε στο Q-School σε περίπτωση που υποβιβαζόταν βαθμολογικά και λογικά τις προσεχείς ημέρες θα το επιβεβαιώσει και επίσημα.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και ο Άντριου Χίγκινσον, έπειτα από την ήττα του με 6-4 από τον Ντάνιελ Γουέλς σήμερα το απόγευμα. Υποβιβάστηκαν, επίσης, δύο σχετικά νέοι παίκτες με σταθερή παρουσία στο Tour τα τελευταία χρόνια. Ο Ταϊλανδός Σάνι Ακάνι και ο Άγγλος Μάρτιν Ο΄Ντόνελ.

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις