Προγνωστικά Όσκαρ: Ρόλος για δύο η σημερινή απονομή

προγνωστικά Όσκαρ

Οσκαρική βραδιά η σημερινή και τα φαβορί είναι ξεκάθαρα. Έξυπνες επιλογές για τα προγνωστικά Όσκαρ. Αναλύει ο Nikolas Kappa.

Ρόλος για δυο πρωταγωνιστές

Χαίρετε Κουβανέζικο πλήθος! Καθότι πολλοί γνωρίζετε, είμεθα ένας πολυδιάστατος οργανισμός και αυτό φαίνεται από τις επιλογές των στηλών μας! Οσκαρική βραδιά η σημερινή και δεν θα μπορούσε να λείψει από τις στήλες του koubanezos.gr! Πολύ ενδιαφέρουσες οι φετινές υποψηφιότητες και ύστερα από αρκετά χρόνια, έχουμε ξεκάθαρα φαβορί. Έχουμε ξεκάθαρα φαβορί, καθώς τις προηγούμενες χρονιές, από άποψη αποδόσεων, οι υποψηφιότητες βρισκόντουσαν πολύ κοντά. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο έχουμε πιο ξεκάθαρο τοπίο, είναι και το γεγονός ότι τον Ιανουάριο προηγήθηκαν οι «Χρυσές Σφαίρες». Συνεπώς, έχουμε πιο αποκρυσταλλωμένη άποψη για τα προγνωστικά Όσκαρ.

Από τις πολλές και διάφορες κατηγορίες, δυο ταινίες μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον και κατάφερα να βρω αξιόλογες αποδόσεις. Έτσι για τα προγνωστικά Όσκαρ, θα ασχοληθούμε με το «The Power of the Dog» και το «Dune».  Ξεκινώντας με το γεγονός ότι η πρώτη ταινία διακρίθηκε στις «Χρυσές Σφαίρες» στις κατηγορίες «Καλύτερη Ταινία», «Β’ Ανδρικού ρόλου» και «Καλύτερης Σκηνοθεσίας». Ενώ το «Dune», διακρίθηκε μόνο για την κατηγορία  «Καλύτερου πρότυπου ήχου». Κατά αυτόν τον τρόπο, από την μια πλευρά θεωρώ ότι θα υπάρχει επανάληψη για το «The Power of the Dog» και ίσως και περαιτέρω διεύρυνση, από την άλλη υπάρχουν κατηγορίες για τις οποίες το «Dune» θα μπορούσε να διακριθεί, μια και ο θεσμός των Όσκαρ είναι πιο ολιστικός και άρα με περισσότερες ευκαιρίες να διακριθεί.

Novibet – Το Cash Out* όπως θα ήθελες να είναι

Τζέιν Κάμπιον είναι το φετινό must win

Το 1994, η Τζέιν Κάμπιον έγινε η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε υποψηφιότητες Όσκαρ για το σενάριο και τη σκηνοθεσία με το «The Piano». Η Lina Wertmüller είχε θέσει το «γυναικείο ρεκόρ» το 1977 με τις διπλές υποψηφιότητες της για το «Seven Beauties». Η Κάμπιον κέρδισε το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο και έγινε η 12η νικήτρια στις δύο κατηγορίες γραφής, αλλά έχασε την Καλύτερη Σκηνοθεσία από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ («Λίστα του Σίντλερ»). Με την φετινή ταινία της Κάμπιον, «The Power of the Dog», θα μπορούσε να της εξασφαλίσει το άπιαστο Όσκαρ σκηνοθεσίας (ο Σπίλμπεργκ είναι επίσης στη μάχη για το ριμέικ του «West Side Story») μαζί με το βραβείο για το διασκευασμένο σενάριο και την παραγωγή της.

Σε περίπτωση που λάβει το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου βασισμένο στο μυθιστόρημα του Thomas Savage του 1967, θα γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα κατακτούσε και τις δύο κατηγορίες γραφής. Μέχρι σήμερα, οι μόνες γυναίκες συγγραφείς που έχουν κερδίσει δύο φορές είναι η Frances Marion («The Big House», 1930 και «The Champ», 1932· και οι δύο πρωτότυπες) και η Ruth Prawer Jhabvala («A Room with a View», 1987 και «Howards End», 1993, και τα δύο προσαρμοσμένα). Ένα βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας θα έκανε την Κάμπιον την πρώτη δύο φορές υποψήφια γυναίκα στην κατηγορία και θα μπορούσε να γίνει η τρίτη γυναίκα που θα κερδίσει το βραβείο μετά την Κάθριν Μπίγκελοου («The Hurt Locker», 2010) και την Κλόε Ζάο («Nomadland», 2021). Επιπροσθέτως, στα 67 της, η Campion θα είναι ο τρίτος γηραιότερος νικητής του καλύτερου σκηνοθέτη όλων των εποχών, πίσω μόνο από τον Clint Eastwood (74, “Million Dollar Baby”, 2005) και τον Roman Polanski (69, “The Pianist”, 2003).

Επομένως, παρατηρούμε ότι πέρα από την  εξαιρετική δουλειά της Κάμπιον, συντρέχουν παραπάνω από ένας λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να λάβει τα βραβεία. Ένας από αυτούς είναι ότι η ταινία αποτελεί εξολοκλήρου παραγωγή Netflix – είδαμε και τις προηγούμενες χρονιές τί συμβαίνει όταν μπαίνει το Netflix στη μέση, πόσο μάλλον στην εν λόγω ταινία. Ενώ η ίδια, έχει προβεί σε διάφορες δηλώσεις στις οποίες τονίζει την «χείρα βοηθείας» που έλαβε από το νεοζηλανδέζικο branch της συνδρομητικής πλατφόρμας.

Μέτρια ταινία, φανταστική παραγωγή

Προσωπικά θεωρώ ότι το «Dune» θα κερδίσει το Όσκαρ Οπτικών Εφέ. Στην πραγματικότητα δεν είναι απλώς «πιθανό» να συμβεί, είναι το μόνο δυνατό αποτέλεσμα στην κατηγορία. Σχεδόν το ίδιο πιθανό είναι το Dune να εξασφαλίσει τον καλύτερο ήχο. Ο ηχητικός σχεδιασμός του Dune είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επικής του αίσθησης και καμία ταινία του περασμένου έτους δεν «τράνταξε» περισσότερα καθίσματα στα (άδεια) σινεμά.

Ο χρόνος και η φροντίδα που δόθηκε στην ταινία είναι εμφανείς παντού, αλλά το πιο σημαντικό είναι η μουσική του Hans Zimmer. Ενδεικτικά ο  Hans Zimmer έχει γράψει πρωτότυπο για ΠΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ταινίες και όχι μόνο! Παραθέτω λινκ για να καταλάβετε.. Στην προκειμένη ταινία, διαδραματίζεται ένας αφηγητής, ο οποίος εξηγεί στο κοινό μέσω πανταχού παρών ήχων τον κίνδυνο ορισμένων όντων, τον μυστικισμό νέων εδαφών, το δράμα της μάχης. Το ξύσιμο μετάλλου, οι ιρλανδικές σφυρίχτρες, το τραγούδι στο λαιμό και οι παραμορφωμένες γκάιντες είναι όλα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο Zimmer για να δημιουργήσει μια αποσυντονιστική, απόκοσμη ατμόσφαιρα.

Στην κριτική της για το The Independent, η κριτικός κινηματογράφου Clarisse Loughrey συνέκρινε σοφά το Dune με την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Peter Jackson. Όπως το LOTR, ένα φανταστικό έπος με γενική απήχηση, το Dune είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που ακόμη και ο μεγαλύτερος σκεπτικιστής θα μπορούσε να παρακολουθήσει και να απολαύσει.

Οι πιθανότητες του Dune να κερδίσει το Σεχδιασμό  Παραγωγής φαίνονται πολύ καλές, με τις νίκες των Critics Choice, BAFTA και Art Director’s Guild να έχουν ήδη εξασφαλιστεί. Ο κύριος ανταγωνιστής του φαίνεται να είναι το Nightmare Alley. Είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς μια ταινία του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο σε αυτήν την κατηγορία, δεδομένου ότι ο Λαβύρινθος του Παν και το Σχήμα του Νερού κέρδισαν και τα δύο σε αυτήν την κατηγορία. Ωστόσο, οι πρόσφατες νίκες για ταινίες όπως το Black Panther και το Mad Max: Fury Road δείχνουν ότι η Ακαδημία μπορεί να ευνοήσει την επική οικοδόμηση κόσμου του Dune.

Η κινηματογραφία είναι μια άλλη κατηγορία που φαίνεται να είναι υπέρ του Dune, αλλά δεν είναι αρκετά ραμμένη. Ο Greig Fraser βραβεύτηκε με BAFTA για το έργο του, αλλά έχασε το βραβείο Critics Choice από τον Ari Wegner για το The Power of the Dog. Ο Βέγκνερ είναι πιθανώς ο δεύτερος, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια έκπληξη για το έργο του Μπρούνο Ντελμπονέλ στην Τραγωδία του Μάκβεθ. Αυτό το βραβείο έχει συνδυαστεί με το Όσκαρ Visual Effects 7 φορές από το 2009, το οποίο λειτουργεί υπέρ του Dune.

Εκτίμηση στα προγνωστικά Όσκαρ

Στα προγνωστικά των όσκαρ όμως, το 1.03 στο οποίο αποτιμάται η νίκη της Κάμπιον δεν έχει καθόλου αξία και έτσι θα πορευτούμε με εναλλακτικές επιλογές. Καθώς το «CODA» κονταροχτυπιέται με την ταινία που υποστηρίζουμε, θα επιλέξουμε να ποντάρουμε στο να λάβει το «The Power of the Dog», ένα από τα «Καλύτερη Ταινία» και «Διασκευασμένο Σενάριο». Η επιλογή αυτή έχει μια λογική βάση, καθώς το βραβείο του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, είναι συμπληρωματικό της δουλειάς της Κάμπιον. Από την άλλη, αν δεν λάβει αυτό το βραβείο, οφείλει να λάβει αυτό της καλύτερης ταινίας.

Μονόλογος και στα περί παραγωγής για το «Dune». Μετρώντας τις κατηγορίες στις οποίες είναι φαβορί, είναι Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σχεδιασμού Παραγωγής, Ήχου, Καλύτερου Soundtrack, και  Οπτικών Εφέ. Σύνολο έξι κατηγορίες. Προσωπικά εκτιμώ ότι θα κάνει το 6/6 και αν δεν το κάνει, όπως αναφέρθηκε η πιο «δύσκολη» ανταγωνιστικά κατηγορία, είναι αυτή του Σχεδιασμού Παραγωγής. Έτσι, θα αγοράσουμε το να λάβει παραπάνω από 4 Όσκαρ, κοινώς να κάνει το 5/6. Επίσης, σχεδόν με κλειστά μάτια θα αγοράσω και αυτό του Καλύτερου Μοντάζ, μιας και για να ταιριάξεις τόσο πολύ CGI, θέλει μαεστρία στο Μοντάρισμα! Τέλος, θα πάρουμε και ένα φαν μπετ, να κάνει το «Dune» το 6/6, μιας και η αγορά του «Οποιαδήποτε ταινία να κερδίσει 6 ή περισσότερα Βραβεία», αναφέρεται στην εν λόγω ταινία.. λογικά Προγνωστικά Όσκαρ: Ρόλος για δύο η σημερινή απονομή

Καλή επιτυχία και καλή θέαση! Προγνωστικά Όσκαρ: Ρόλος για δύο η σημερινή απονομή

Κάθε πρόβλεψη μετράει παραπάνω

Μονό
02:00
Όσκαρ 2022 - Καλύτερη Ταινία - Νικητής
The Power of the Dog
2.00
BET: 25 units
Μονό
02:00
Όσκαρ 2022 - Διασκευασμένο Σενάριο - Νικητής
The Power of the Dog
3.25
BET: 12 units
Μονό
02:00
Όσκαρ 2022 - Μοντάζ - Νικητής - Νικητής
Dune
1.83
BET: 15 units
Μονό
02:00
Όσκαρ 2022 - Ειδικά στοιχήματα
Συνολικά βραβεία: Dune - Over 4,5
1.60
BET: 20 units
Fun Bet
02:00
Όσκαρ 2022
Οποιαδήποτε ταινία να κερδίσει 6 ή περισσότερα Βραβεία - Ναι
5.00
BET: 4 units
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις