Σκάνδαλο «Calciopolis», μέρος 1: Η πιθανή μεροληψία, οι ποινές και η μαύρη σελίδα

Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Το 2006 το σκάνδαλο «Calciopolis» συντάραξε την Ιταλία και κατ' επέκταση όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Τις σαιζόν 2004/2005 και 2005/2006 οι πρώτες δύο κατηγορίες του Ιταλικού πρωταθλήματος ήταν στημένες. Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν από το σκάνδαλο «Calciopolis», σύμφωνα με το οποίο στο στήσιμό συμμετείχαν παράγοντες, προπονητές, παίκτες και διαιτητές.

 Λουτσιάνο Μότζι: Ο Μαφιόζος του Ιταλικού ποδοσφαίρου

Σκάνδαλο «Calciopolis», μέρος 1: Η πιθανή μεροληψία, οι ποινές και η μαύρη σελίδα

Κατά την διάρκεια του σκανδάλου ήταν Γενικός διευθυντής της Γιουβέντους. Παράλληλα όμως έστηνε ένα τρομερό παιχνίδι ελέγχου και εξουσίας του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Στην ουσία ο Μότζι κατάφερε να ελέγχει την διαιτησία στην πλειοψηφία των αγώνων της Serie A, αλλά και της Serie B. Όλο αυτό βέβαια το κατάφερε με την βοήθεια παραγόντων του Ιταλικού ποδοσφαίρου, διαιτητών, προπονητών αλλά και ποδοσφαιριστών.

Μποζιονέλος δημοσιογράφος: Τσιτσιπάς VS Μεντβέντεφ, μια μεγάλη αντιπαλότητα

Παράλληλα ο Μότζι ήθελε να ελέγχει και το μεταγραφικό παζάρι. Αυτό το κατάφερε με την μανατζερική εταιρεία «GEA», στην οποία πρόεδρος ήταν ο γιος του. Η GEA είχε περισσότερους από 200 ποδοσφαιριστές και έτσι ο Μότζι απέκτησε εξουσία και στις μεταγραφές.

 Η έρευνα

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2006, όταν η εφημερίδα «Gazzeta dello sport» δημοσίευσε συνομιλίες με βασικό πρόσωπο τον Μότζι. Εκεί ανέλαβε η δικαιοσύνη και σύντομα ο αθλητικός εισαγγελέας είχε στα χέρια του τα πρώτα πορίσματα. Παράλληλα ξεκίνησαν οι ανακρίσεις ανθρώπων του ποδοσφαίρου και ήρθαν οι πρώτες παραιτήσεις, όπως του Γκαλιάνι (Πρόεδρος της Λίγκα). Επικεφαλής αναλαμβάνει ο Γκούιντο Ρόσι, που έχει αναλάβει και την υπόθεση.

Παράλληλα στις 14 του Μάη η Γιουβέντους στέφεται πρωταθλήτρια.

 Οι πρώτοι κατηγορούμενοι και η εξοντωτική πρόταση του εισαγγελέα

Όσον αφορά το θέμα των ομάδων Γιουβέντους, Μίλαν, Λάτσιο και Φιορεντίνα ήταν οι βασικές κατηγορούμενες. Ενώ στο θέμα των παραγόντων βρίσκονταν πολλά διάσημα πρόσωπα, όπως ο Γκαλιάνι, ο Μότζι και ο Λοτίτο.

Ο εισαγγελέας εξάντλησε την αυστηρότητα του και πρότεινε τον υποβιβασμό της Γιουβέντους στην Serie C, καθώς και την αφαίρεση των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων. Για την Λάτσιο, την Φιορεντίνα και την Μίλαν η προτεινόμενη ποινή ήταν υποβιβασμός στην Serie B.

Μποζιονέλος δημοσιογράφος: Τελευταία μεγάλη παράσταση του τεράστιου Αγιαξ των 70s

Οι πρώτες ποινές

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση η Γιουβέντους θα έχανε τα δύο τελευταία πρωταθλήματα και θα υποβιβαζόταν στην Serie B. Η Λάτσιο και η Φιορεντίνα θα υποβιβάζονταν στην Serie B, ενώ η Μίλαν θα είχε αφαίρεση βαθμών. Μετά τις εφέσεις όμως Λάτσιο και Φιορεντίνα σώζουν την κατηγορία, ενώ η Μίλαν σώζει κάποιος βαθμούς και βγαίνει τελικά στο Τσάμπιονς Λίγκ.

Παράλληλα Μότζι και Τζιραούντο τιμωρούνται με πέντε χρόνια απαγόρευσης για ενασχόληση με οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.

 Τελικές ποινές

Μετά από μία δίκη, που όπως φάνηκε αργότερα δεν ήταν δίκαιη, η Γιουβέντους υποβιβάστηκε. Μίλαν, Λάτσιο και Φιορεντίνα αποκλείστηκαν από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης χρονιάς.

Κάποια χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν αρκετές φήμες σχετικά με την δίκη και οι περισσότερες ανέφεραν πως ήταν μεροληπτική. Η Γιουβέντους ήταν αυτή που δέχθηκε την μεγαλύτερη ποινή και η Ίντερ ήταν αυτή που κατηγορήθηκε πως «έβγαλε την ουρά της απ’ έξω». Σύμφωνα πάντα με φήμες ο Αουρίκιο, που ήταν υπεύθυνος να εξετάσει τις συνομιλίες, εξέτασε μόλις 3.000 από τις συνολικά 171.000 συνομιλίες. Γενικότερα ο Αουρίκιο κατηγορήθηκε πως προστάτεψε την Ίντερ.

Μποζιονέλος δημοσιογράφος: ΜΜΕ και ποδόσφαιρο. Οι πρώτες μεταδόσεις στην Αγγλία

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις