237 ημέρες μετά… Αφιέρωμα στη Super League Κίνας

237 ημέρες μετά... Αφιέρωμα στη Super League Κίνας

Η Κίνα αποτέλεσε το σημείο.., μηδέν, από όπου ξεκίνησε αρχές του Δεκέμβρη η επέλαση της πανδημίας με την παγκόσμια δραματική εξάπλωση της και τις γνωστές πλέον παρενέργειες της στην καθημερινότητα όλων μας. Φυσικά και το εγχώριο πρωτάθλημα χτυπήθηκε από το γενικό lockdown που επιβλήθηκε, με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει καν. Πλέον και μετά από τρεις ολόκληρους μήνες οι ομάδες της Κίνας είναι και πάλι έτοιμες να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλητή.

Πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε την αναφορά μας στις 16 ομάδες, οι οποίες λαμβάνουν θέση στην αφετηρία του φετινού μαραθωνίου, θα πρέπει πρώτα να αναφερθούμε και στο format της φετινής διοργάνωσης, καθώς τα νέα δεδομένα που προέκυψαν εξαιτίας του κορωνοϊού, επέφεραν και συγκεκριμένες αλλαγές στο τόπο και τρόπο διεξαγωγής όλων των αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Τρόπος διεξαγωγής του

Καταρχήν, και μετά τη πεντάμηνη καθυστέρηση στην έναρξη του φετινού πρωταθλήματος, η αγωνιστική δράση θα εξελιχθεί σε διάστημα 70 ημερών. Οι 16 ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους των 8 και οι αγώνες θα διεξαχθούν σε δύο μόνο πόλεις: ο 1ος όμιλος στα βορειανατολικά της χώρας στην πόλη Νταλιάν, ενώ ο 2ος όμιλος θα διεξαχθεί κοντά στη Σαγκάη, στη πόλη Σούζχου, απουσία φυσικά φιλάθλων και με όλες τις αποστολές των ομάδων, να πρέπει να πειθαρχήσουν σε πάρα πολύ αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες, τηρώντας ευλαβικά τα προβλεπόμενα ιατρικά πρωτόκολλα.

Γύρω από τα γήπεδα που θα διεξαχθούν τα ματς έχει δημιουργηθεί μία ζώνη ασφαλείας, όπου κανείς δεν μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει, εφόσον δεν αποτελεί μέρος της αποστολής κάποιας από τις ομάδες. Όλες οι αποστολές έχουν καταλύσει σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο, το οποίο θα αποτελέσει και για τους δύο επόμενους μήνες τη βάση τους, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα καμίας επαφής με τις οικογένειες των ποδοσφαιριστών. Επιπλέον έχει απαγορευτεί αυστηρά η κατανάλωση του χοιρινού κρέατος, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.000 τεστ, όλα αρνητικά, δίνοντας ουσιαστικά πράσινο φως για τη πρεμιέρα του ερχόμενου Σαββάτου.

Όλοι οι αγώνες είναι διπλοί, κάτι που σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν 14 αγωνιστικές και οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου θα συνεχίσουν για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και των θέσεων που οδηγούν στο Champions League ενώ οι τέσσερις τελευταίοι σε κάθε όμιλο θα παλέψουν για την τελική κατάταξη τους και φυσικά την αποφυγή του υποβιβασμού. Να τονίσουμε εδώ, ότι φέτος υποβιβάζεται μόνο η τελευταία ομάδα του βαθμολογικού πίνακα, ενώ η προτελευταία δίνει αγώνα διαβάθμισης με ομάδα της δεύτερης κατηγορίας.

Από εκεί και πέρα θα προκύψουν τα ζευγάρια και οι διασταυρώσεις για τη συνέχεια και ολοκλήρωση του πρωταθλήματος με διπλούς νοκ άουτ αγώνες, φυσικά όμως χωρίς αποκλεισμούς, έτσι ώστε να προκύψει και η τελική κατάταξη για τις 16 ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό πρωτάθλημα. Φέτος έχει αυξηθεί και ο επιτρεπόμενος αριθμός ξένων παικτών από 6 σε 7 και μοναδικούς περιορισμούς την παρουσία 5 εξ αυτών σε κάθε αποστολή και τη ταυτόχρονη παρουσία μόνο 4 στην αρχική 11αδα.

Οι 16 μονομάχοι

ΚΟΥΑΝΓΚΤΣΟΟΥ ΕΒ.: Οι μόνιμοι πρωταθλητές των τελευταίων 10 χρονών με τις 9 κατακτήσεις ξεκινούν και πάλι με το ρόλο του απόλυτου φαβορί στο φετινό πρωτάθλημα. Οι μεσοεπιθετική τριάδα αποτελούμενη από τους Παουλίνιο, Ταλίσκα και Έλκενσον αποτελεί εγγύηση επιτυχίας ενώ και ο προπονητής της Καναβάρο, παρόλη την έντονη κριτική και αμφισβήτηση, φιλοδοξεί να οδηγήσει την ομάδα στη κορυφή του πρωταθλήματος αλλά και όλης της Ασίας μέσω του Champions League.

ΓΚΟΥΟΑΝ ΠΕΚ.: Η ομάδα της κινεζικής πρωτεύουσας με τον Γάλλο προπονητή Ζενεσιό αναζητά την υπέρβαση φέτος, αφού έχει και το υλικό και τη δίψα να φτάσει στη κορυφή μετά την κατάληψη της δεύτερης θέσης πέρσι. Διαθέτει τον εξαιρετικό Ισπανό Βιέρα και ένα από τους πιο ταλαντούχους Κινέζους ποδοσφαιριστές τον Γιουνίνγκ, ο οποίος πέρσι έβγαλε μάτια με τις εμφανίσεις του.

ΣΑΝΓΚΑΙ ΣΙΠΓ: Με τον γνωστό μας Βίτορ Περέιρα στον πάγκο η ομάδα του Χουλκ και του Αυστριακού Αρναούτοβιτς παραμένει σταθερά μόνιμος μνηστήρας του τίτλου και παραδοσιακή δύναμη της χώρας. Δεν έκανε ηχηρές μεταγραφές, αλλά η προετοιμασία της ήταν χωρίς προβλήματα και με όλους τους ξένους της παρόντες.

ΤΖΙΑΝΓΚΣΟΥ Σ.: Η ομάδα του Ρουμάνου Ολαρόγιου αποτελεί και προσωπική συμπάθεια. Πέρσυ έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο και φέτος με τη προσθήκη του παικταρά Ουακάσο από την Αλαβές, έχει όλα τα φόντα να τερματίσει πολύ ψηλά. Οι Έντερ και Τεϊσέιρα αποτελούν σταθερές αξίες και μόνο ερωτηματικό την ετοιμότητα της άμυνας της, η οποία πέρσυ αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη αδυναμία της.

ΣΑΝΤΟΝΓΚ Λ.: Ομάδα καθαρά προπονητή, αφού ο Λι Ξιαοπένγκ δημιούργησε ήδη από πέρσι ένα αξιόμαχο σύνολο με κολώνες τους Φελαϊνί και Γκρατσιάνο Πελέ, που έφτασε μέχρι το τελικό του κυπέλλου. Φέτος πρόσθεσε στο ρόστερ και το γνωστό μας, από το πέρασμα του από την ΑΕΚ, Λεονάρντο και φιλοδοξεί να φτάσει ψηλότερα από τη 5η θέση.

ΓΟΥΧΑΝ ΖΑΛ.: Η περσινή έκπληξη του πρωταθλήματος, με τον εξαιρετικό προπονητή της Λι Τιε, ο οποίος πλέον είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής της χώρας, έφτασε στην 6η θέση αλλά φέτος τα πράγματα μοιάζουν δυσκολότερα, αφού ναι μεν η ομάδα έμεινε η ίδια αλλά ο βασικός πρωταγωνιστής της περσινής επιτυχίας δεν θα κάθεται στο πάγκο της.

ΤΙΑΝΤΖΙΝ Τ.: Η ομάδα του Γερμανού προπονητή Στίλικε κατετάγη πέρσυ 7η κάνοντας εξαιρετικό δεύτερο γύρο και έχοντας τον φορ Βάγκνερ σε τρομερή φόρμα να σκοράρει ακατάπαυστα. Φέτος όμως ο Γερμανός επιθετικός αρνείται να επιστρέψει πίσω, αφήνοντας την ομάδα ουσιαστικά γυμνή και δύσκολα θα μπορέσει να επαναλάβει τη περσινή της πορεία.

ΧΕΝΑΝ ΤΖ.: Και η Χεναν ήταν ομάδα προπονητή πέρσυ με τον Μπαοσάν να φτιάχνει ένα δυνατό σύνολο και να φτάνει μέχρι την 8η θέση στη τελική κατάταξη. Ο Κινέζος προπονητής όμως παραιτήθηκε μετά από διαφωνίες με τη διοίκηση και φέτος δύσκολα θα επαναλάβει την ίδια πορεία. Ίβο, Καράνγα και Οάτζα οι πιο καλοί και σταθεροί της παίκτες.

ΝΤΑΛΙΑΝ ΠΡ.: Εδώ και αν δεν έχουμε σταρ στον πάγκο με τον Ράφα Μπενίτεθ να ηγείται της ομάδας διαφόρων αστέρων όπως ο Καράσκο, ο Χάμτσικ και ο Μπόατενγκ. Βέβαια λόγω της πανδημίας ο Καράσκο δεν επέστρεψε στη Κίνα, ενώ όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα φιλικά ο Μπενίτεθ φιλοδοξεί να στήσει την ομάδα με νέους παίκτες και σιγά σιγά να φτάσει στη κορυφή, οπότε τουλάχιστον για φέτος δεν αναμένουμε και ιδιαίτερα πράγματα.

ΤΣ. ΛΙΦΑΝ: Εάν παρέμενε και φέτος ο Τζόρντι Κρόιφ στο τιμόνι της, ίσως τη θεωρούσα και ένα κρυφό αουτσάιντερ στη μάχη του τίτλου. Έπαιξε εξαιρετικά πέρσυ αλλά φέτος η φυγή του για το Εκουαδόρ και την εθνική του ομάδα έχει αλλάξει τα δεδομένα και δεν αναμένεται να μπορέσει να σκαρφαλώσει στη πρώτη 8αδα.

ΧΕΜΠΕΪ ΤΣ.: Λαβέτσι και Μασεράνο αποτελούν πλέον παρελθόν και ο Αργεντινός Γκουλάρτ έχει την ευθύνη του σκοραρίσματος. Δεν έχουν επιστρέψει ακόμα ο σημαντικότατος φορ Μαρκάο και ο αρχηγός της Ελ Κααμπί, οπότε αυτόματα χάνει πολλά από τη δυναμική της τουλάχιστον στην αρχή του νέου πρωταθλήματος και δύσκολα θα μπορέσει να πλασαριστεί ψηλά.

ΚΟΥΑΝΓΚΤΣΟΟΥ ΡΦ: Η ομάδα με τον περσινό πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος Ζάχαβι αλλά και με τη χειρότερη άμυνα με 72 γκολ παθητικό. Φέτος με προπονητή τον Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ φιλοδοξεί μια πολύ καλύτερη πορεία και μάλλον θα το καταφέρει, αφού τα πρώτα δείγματα στα φιλικά ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Θα βασιστεί κυρίως σε νέους παίκτες από τα φυτώρια της ,ενώ ακόμα περιμένει και την ενσωμάτωση των ξένων παικτών της, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στη Κίνα.

ΣΑΝΧΑΪ ΣΕΝ.: Άλλη μια καλή ομάδα, κυπελλούχος Κίνας αλλά με πολλά ερωτηματικά για φέτος. Τη προηγούμενη σαιζόν σημάδεψε το κύπελλο, τα κατάφερε , πήρε τη πρόκριση στο Champions League, αλλά τερμάτισε πολύ χαμηλά στο πρωτάθλημα. Φέτος έμεινε και χωρίς τον Ιγκάλο,που έμεινε Αγγλία λόγω πανδημίας και δεν έκανε και ιδιαίτερες μεταγραφές. Το βάρος θα πέσει στον Ελ Σαράουι και μένει να δούμε τη πορεία της.

ΣΕΝΖΧΕΝ: Τυχερή πέρσι, από τύχη δεν έπεσε κατηγορία αφού η διάλυση της Τιανχάι τη κράτησε στα μεγάλα σαλόνια. Ο προπονητής Ντοναντόνι παρέμεινε και με 14 νέους παίκτες στο ρόστερ ελπίζει και φέτος σε παραμονή.

ΚΙΝΓΚΤΑΟ Χ.: Η νεοφώτιστη έχει χρήμα μπόλικο, πήρε και Γιάγια Τουρέ για να ανέβει, ενώ φέτος υπόγραψε και τον πρώην αμυντικό του Ολυμπιακού Βούκοβιτς και τον Γάλλο επιθετικό Αλεσαντρίνι. Ελπίζει σε γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής και μάλλον θα το πετύχει.

ΣΙΓΙΑΖΟΥΑΝΓΚ: Το πιο νεοσύστατο σωματείο στη κατηγορία με μόλις 9 χρόνια ζωής μάλλον θα αποτελέσει και το φτωχό συγγενή της Λίγκας αφού δεν έκανε κάτι αξιόλογο μεταγραφικά και δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει σε αυτή.

Με τα νέα δεδομένα αναμένουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και απρόβλεπτο πρωτάθλημα με fast track διαδικασίες και αγώνες. Είναι μεγάλη η πιθανότητα να δούμε πολλές εκπλήξεις.

Καλή αρχή λοιπόν με τη στήλη συχνά πυκνά ,να αναζητά και εδώ στοιχηματικές ευκαιρίες.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις