Θρίαμβος Βαφάι στο Shoot-Out

Θρίαμβος Βαφάι στο Shoot-Out

Ο 27χρονος Ιρανός κατέκτησε τον πρώτο ranking τίτλο της επαγγελματικής του καριέρας στο σνούκερ, ύστερα από ένα εντυπωσιακό τετραήμερο στο Λέστερ.

Για όσους ασχολούνται συστηματικά με το σνούκερ, ήταν απλά θέμα χρόνου. Συνέβη τελικά στο Shoot-Out, το τουρνουά-ρουλέτα του σνούκερ, αλλά έχει τεράστια συναισθηματική αξία για το καμάρι του Ιράν, τον Χοσεΐν Βαφάι.

Ο 27χρονος άσος πέρασε μια δύσκολη εβδομάδα. Πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη του γιαγιά κι ο ίδιος δεν μπορούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να την αποχαιρετίσει. Έτσι, όταν ολοκλήρωσε τον τελικό νικώντας με 71-0 τον Μαρκ Γουίλιαμς, στράφηκε προς τον ουρανό και της αφιέρωσε τον παρθενικό του τίτλο ως επαγγελματίας.

Ο τίτλος ήρθε ως επιβράβευση και για τον αγώνα που έδωσε ο ταλαντούχος άσος από το 2012, οπότε και κέρδισε θέση στο Pro Tour (μέσω της κατάκτησης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ερασιτεχνών). Η δυσκολία έκδοσης βίζας για την είσοδο στη Βρετανία του δημιουργούσε προβλήματα μέχρι και το 2016, προκαλώντας προβλήματα και στο παιχνίδι του. Με πολλή δουλειά, ωστόσο, άρχισε να φέρνει αποτελέσματα. Και τώρα, ήρθε η κορύφωση.

Με τον πρώτο ranking τίτλο του και τις 50.000 λίρες που αυτός απέφερε, ο Βαφάι εξασφάλισε θέση στο επερχόμενο Players Championship και φυσικά στο Champion of Champions του προσεχούς Νοεμβρίου. Επίσης, αναρριχήθηκε στο Νο 23 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ έχει προοπτικές πρόκρισης και στο Tour Championship του Μαρτίου (είναι 9ος πλέον στην ετήσια βαθμολογία).

https://twitter.com/Livesnooker/status/1485404184564359170

Ήταν το επιστέγασμα ενός εξαιρετικού τετραημέρου για τον Βαφάι. Όσο κι αν συνηθίζουμε να υποβαθμίζουμε το συγκεκριμένο τουρνουά, είναι γενική παραδοχή ότι ο Ιρανός έπαιξε εξαιρετικά και στα επτά frames που κέρδισε και του χάρισαν το τρόπαιο.

Ειδικά στον τελικό, ο Γουίλιαμς πρόλαβε απλώς να σπάσει. Ο Βαφάι, όμως, έβαλε τη μοναδική ελεύθερη, αλλά πολύ δύσκολη κόκκινη, με μια απίθανη στεκιά. Και στη συνέχεια έκανε ένα break 71 πόντων, στο οποίο ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν αδύνατο να απαντήσει.

Φυσικά στο Shoot-Out χρειάζεσαι και τύχη. Και ο Prince of Persia (όπως είναι το παρατσούκλι του, από το γνωστό video game) την είχε στον ημιτελικό. Ο Λιανγκ Γουενμπό έκανε «τσαφ» ενώ απείχε λίγες μπάλες από το να καθαρίσει το παιχνίδι και ο Βαφάι τον τιμώρησε με δύο υπέροχα break 54 και 31 πόντων.

Εξαιρετικά, βέβαια, στάθηκε σε όλο το τουρνουά και ο Γουίλιαμς. Ο Ουαλός σούπερ σταρ έκανε επίδειξη της κλάσης του στον ημιτελικό με τον συνεπώνυμό του Ρόμπι, όπου έκλεισε το υπέροχο break 80 πόντων όπως μόνο αυτός μπορεί: Με εύστοχη μαύρη, από δύσκολη θέση, στεκάροντας με το ένα χέρι!

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1485378405449314308

Στον τελικό, ωστόσο, δεν πρόλαβε να παίξει παρά ένα μόνο χτύπημα… Έμεινε, έτσι, στους 24 ranking τίτλους καριέρας.

Τα σόου που έδωσε με τη βοήθεια του κοινού ο Μίτσελ Μαν, οι ελπιδοφόρες εμφανίσεις του 15χρονου ανερχόμενου αστέρα του αγγλικού σνούκερ Σταν Μούντι και η πορεία των έμπειρων ερασιτεχνών Ντάνιελ Γούμερσλι και Μπίλι Κασλ μέχρι τους «8», ήταν μερικές από τις όμορφες ιστορίες που γράφτηκαν σε αυτό το ευχάριστο τετραήμερο.

Καλή πορεία για Γεωργίου

Στον δρόμο προς το τρόπαιο ο Βαφάι νίκησε και τον δικό μας, Μιχάλη Γεωργίου. Ο Κύπριος πρωταθλητής, θριαμβευτής του Shoot-Out το 2018, πραγματοποίησε και φέτος πολύ καλή εμφάνιση, αποκλείοντας διαδοχικά τους Σι Τζιαχούι, Φαράχ Ατζάιμπ και Καλντές Τζοχάλ, πριν σκοντάψει στον Ιρανό στη φάση των «16» (17-50).

Οι 2.000 λίρες που κέρδισε ο Γεωργίου μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες στη διεκδίκηση μιας θέσης στο επαγγελματικό Tour μέσω της ετήσιας κατάταξης. Ο 34χρονος άσος έχει προκριθεί και στην τελική φάση του German Masters, που αρχίζει την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο. Αντίπαλός του στον 1ο γύρο θα είναι ο Κρέιγκ Στέντμαν και οι πιθανότητες περαιτέρω διάκρισης είναι αρκετές.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις