Το κάρμα και το… χάρμα ιδέσθαι

Το κάρμα και το... χάρμα ιδέσθαι

Ο αποκλεισμός του Νιλ Ρόμπερτσον από τον Τζον Άστλι και το θέαμα που πρόσφερε ο Τζαντ Τραμπ, επιστέγασαν την τελευταία ημέρα του 1ου γύρου στο UK Championship.

Το ρεπό της Παρασκευής ήταν αναγκαίο για τους φίλους του σνούκερ που παρακολουθούν το UK Championship. Διότι αν και ο 1ος γύρος διήρκεσε – όπως πάντα – μόνο τρεις ημέρες, η ένταση που προκάλεσε η συζήτηση για τους ερασιτέχνες, δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι πέρασε τουλάχιστον μία εβδομάδα!

Το κλου της Πέμπτης, μάλιστα, ήταν ο αποκλεισμός του Νιλ Ρόμπερτσον από τον Τζον Άστλι με 6-2. Λες και το κακό κάρμα ακολούθησε τον Αυστραλό, για τη θέρμη με την οποία υπερασπίστηκε όσα δήλωσε Σον Μέρφι, και έπρεπε να αποκλειστεί κι αυτός από ερασιτέχνη παίκτη!

Ο νικητής της περσινής διοργάνωσης είχε δώσει επιπλέον διάσταση στο ζήτημα λέγοντας ότι το πρόβλημά του είναι… οι Κινέζοι ερασιτέχνες παίκτες. Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι νεαροί από την αχανή χώρα της Ασίας είναι τόσο καλοί, που μπορούν να νικήσουν κάθε αντίπαλο. Επομένως είναι άδικο για τους κορυφαίους παίκτες να τους αντιμετωπίζουν στον 1ο κιόλας γύρο.

Το κάρμα και το... χάρμα ιδέσθαι

Με τη λογική του Ρόμπερτσον, λοιπόν, ένας Άγγλος ερασιτέχνης όπως ο Άστλι, είναι αποδεκτός από τους τοπ παίκτες επειδή είναι πιο… ακίνδυνος από τους Κινέζους, όπως ο Σι Τζιαχούι. Κι ας είχε φτάσει ο πρώτος μέχρι το Νο 65 όταν υπήρξε επαγγελματίας, έναντι του Νο 77 του Σι, στο τέλος της περσινής σεζόν!

Ό,τι και να πιστεύει ο Αυστραλός, πάντως, η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε σε κάκιστη μέρα την Πέμπτη και ηττήθηκε δίκαια (το παραδέχθηκε κι ο ίδιος, χωρίς να δώσει συνέχεια στο θέμα). Παρουσιάστηκε εντελώς απροετοίμαστος στο τραπέζι και ο Άστλι τον τιμώρησε, σημειώνοντας κι ένα century (119) στον δρόμο για το 6-2.

Εντυπωσίασε ο Τραμπ

Αποστάσεις από τη δήλωση του Μέρφι πήρε αρχικά ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν, ο οποίος με μια δήλωση που σηκώνει πολλαπλές ερμηνείες προέτρεψε τον Magician να… βρει κι άλλη δουλειά, για να μην έχει οικονομικό άγχος και να παίζει σνούκερ για χόμπι. Μάλλον ειρωνικό ακούστηκε αυτό…

Αντίστοιχη στάση κράτησε και ο Τζαντ Τραμπ. Αμέσως μετά την άνετη νίκη του επί του Ντέιβιντ Λίλι (6-1), ο περσινός φιναλίστ τόνισε ότι το σνούκερ έχει ανάγκη από εκπλήξεις που προκαλούν οι ερασιτέχνες παίκτες. Μάλιστα, έκανε παραλληλισμό με τις όμορφες ιστορίες που έχει προσφέρει το Κύπελλο Αγγλίας στο ποδόσφαιρο.

Ο προσφάτως θριαμβεύσας στο Champion of Champions ήταν «ζεστός» σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με τον Λίλι. Τον έκλεισε, μάλιστα, με άκρως θεαματικό τρόπο, ξεσηκώνοντας το κοινό στο Barbican Centre του Γιορκ.

Ποιος είναι καλύτερος

Η όλη κουβέντα γύρω από τους ερασιτέχνες μπορεί να μην είχε αρχίσει καν, αν το World Snooker Tour είχε αποφασίσει να καλύψει τις έξι τελευταίες θέσεις του επαγγελματικού Tour.

Λόγω του κορωνοϊού, αναβλήθηκαν πολλά ερασιτεχνικά τουρνουά που χάριζαν επαγγελματικό στάτους. Και η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε το φετινό σιρκουί να περιλαμβάνει 122 αντί για 128 επαγγελματίες, καλύπτοντας τα κενά με τους επιλαχόντες του Q-School.

Ωστόσο, αυτοί οι επιλαχόντες είναι ισχυροί πρώην επαγγελματίες. Κάποιοι έχουν και τρόπαια στο παλμαρέ τους, όπως ο Μάικλ Γουάιτ ή ο Μιχάλης Γεωργίου. Κι άλλοι είναι νεαροί αλλά πολυτάλαντοι, όπως… η πέτρα του σκανδάλου, ο Σι Τζιαχούι.

Σίγουρα, δηλαδή, είναι πολύ πιο ισχυροί αντίπαλοι από τυπικά επαγγελματίες, όπως οι δύο γυναίκες που μετέχουν από φέτος στο Tour. Η Νγκ Ον-Γι, για παράδειγμα, συνετρίβη με 6-0 από τον Γιαν Μπινγκτάο σκοράροντας μόλις 49 πόντους (εκ των οποίων οι 40 στο τελευταίο frame).

Ήταν μοιραίο, λοιπόν, από τη στιγμή που στο UK Championship δεν πραγματοποιείται κλήρωση, ότι οι πρώτοι έξι-επτά παίκτες της κατάταξης θα είχαν πιο δύσκολο 1ο γύρο (μια και θα αντιμετώπιζαν τους πρώην επαγγελματίες που καλύπτουν τις θέσεις 123-128), από εκείνους που βρίσκονται κάτω από το Νο 10.

Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ποιοι επαγγελματίες είναι στην πράξη πιο αδύναμοι από τους κατ’ όνομα ερασιτέχνες. Η καμπάνα χτυπάει και για ορισμένους θρύλους του σνούκερ, που μετέχουν χαριστικά στο Tour – αλλά είναι δικαίως υπεράνω κριτικής λόγω της προσφοράς τους.

Ο Μπίνγκαμ κι οι άλλοι

Τον Χάρο με τα μάτια του είδε κι ο Στιούαρτ Μπίνγκαμ. Ο νεαρός (επαγγελματίας από φέτος) Ντιν Γιανγκ, πρόβαλε απρόσμενα ισχυρή αντίσταση κι έστειλε το ματς στο decider. Εκεί, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2015 αποδείχθηκε πιο τυχερός και πιο ψύχραιμος.

Εύκολα νίκησε ο Μαρκ Άλεν τον Μάικλ Τζατζ (6-2), στην επιστροφή του μετά την απουσία από το Champion of Champions. Ο Γκρέαμ Ντοτ νίκησε 6-3 τον Τζέιμι Ο’Νιλ κι εξακολουθεί να ελπίζει σε πρόκριση στο Masters, ενώ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Λούκα Μπρεσέλ (6-2 τον Σου Σι).

Ο Άλι Κάρτερ δεν πάτησε την… μπανανόφλουδα που ακούει στο όνομα Τζίμι Γουάιτ, όπως το 2017. Νίκησε με 6-3 τον 59χρονο άσο και συνεχίζει, με την προοπτική να αντιμετωπίσει στους «16» τον Ρόνι Ο’Σάλιβαν!

Στα αποτελέσματα που προκάλεσαν αίσθηση την Πέμπτη, συγκαταλέγεται και η νίκη του Άντι Χικς επί του Λιανγκ Γουενμπό. Κυρίως επειδή ο αγώνας που άρχισε στις 9:30 το πρωί (ώρα Αγγλίας) διακόπηκε το μεσημέρι με σκορ 5-5. Και το decider παίχτηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ, με τον Χικς να το κατακτά σημειώνοντας century 135 πόντων, το οποίο είναι το υψηλότερο επίσημο break της καριέρας του μετά το maximum που είχε σημειώσει το 2012!

Τέλος, ο «γηπεδούχος» Πίτερ Λάινς συνέχισε την παράδοση των καλών εμφανίσεων στο UK Championship, νικώντας 6-3 τον Ράιαν Ντέι.

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου

Το UK Championship επαναρχίζει το απόγευμα του Σαββάτου (27/11) με τον 2ο γύρο. Το τηλεοπτικό μενού ανοίγει στις 15:00 ο αγώνας του Ρόνι Ο’Σάλιβαν με τον πάντα υπολογίσιμο Ρόμπι Γουίλιαμς. Αναλυτικά, το πρόγραμμα της ημέρας:

 

Σάββατο 27/11, 15:00

Κάιρεν Γουίλσον – Τζακ Τζόουνς *

Γου Γιζέ – Χαμάντ Μία

Γιαν Μπινγκτάο – Μπεν Γούλαστον *

Ρόμπι Γουίλιαμς – Ρόνι Ο’Σάλιβαν *

Τζο Πέρι – Μάθιου Σελτ

Μάικλ Χολτ – Άντι Χικς

Ντόμινικ Ντέιλ – Σι Τζιαχούι

Μάρτιν Ο’Ντόνελ – Τζακ Λισάουσκι *

 

Σάββατο 27/11, 21:00

Τζον Άστλι – Μαρκ Τζόις

Γκάρι Γουίλσον – Λίαμ Χάιφιλντ

Νοπόν Σαενγκχάμ – Άλι Κάρτερ

Μαρκ Κινγκ – Τζέραρντ Γκριν

Μπάρι Χόκινς – Γκάο Γιανγκ *

Αλεξάντερ Ουρσενμπάχερ – Ντέιβιντ Γκίλμπερτ

Τζο Ο’Κόνορ – Μαρκ Άλεν *

Τζον Χίγκινς – Σάνι Ακάνι *

 

Κυριακή 28/11, 15:00

Λι Χανγκ – Ρίκι Γουόλντεν

Τιάν Πενγκφέι – Στίβεν Μαγκουάιρ *

Τζαντ Τραμπ – Κρις Γουέικλιν *

Μάρτιν Γκουλντ – Τσάο Γιουπένγκ

Τζάο Σιντόνγκ – Τεπτσάγια Αν-Νου

Ντινγκ Τζουνχούι – Σαμ Κρέιγκι *

Πίτερ Λάινς – Φαν Τζενγκγί

Ρόμπερτ Μίλκινς – Σιάο Γκουοντόνγκ

 

Κυριακή 28/11, 21:00

Φαράχ Ατζάιμπ – Τζόρνταν Μπράουν

Άντονι ΜακΓκιλ – Ντέιβιντ Γκρέις

Τζόου Γιουελόνγκ – Άσλι Χιούγκιλ

Άντονι Χάμιλτον – Μαρκ Γουίλιαμς *

Λούκα Μπρεσέλ – Τομ Φορντ

Στιούαρτ Κάρινγκτον – Στιούαρτ Μπίνγκαμ *

Τζίμι Ρόμπερτσον – Γκρέαμ Ντοτ

Χοσεΐν Βαφάι – Μαρκ Σέλμπι *

 

Με * οι αγώνες που θα μεταδοθούν σίγουρα από το Eurosport ή την εφαρμογή του Eurosport Player.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις