Στημένα παιχνίδια: Dick Beattie, ο πρώτος ένοχος

Στημένα παιχνίδια: Dick Beattie, ο πρώτος ένοχος

Το μεγάλο βήμα στην Αγγλία, ο ιππόδρομος και τα στημένα παιχνίδια.

Ο Dick Beattie γεννήθηκε στην Γλασκώβη το 1936 και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1954, στα 18 του χρόνια. Τότε, αν και είχε υπογράψει με την Σέλτικ, αγωνίστηκε με την ομάδα του χωριού του, την Duntocher Hibernian. Στην πρώτη του σεζόν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό του Scotish Junior Cup, όπου ηττήθηκε. Η ήττα βέβαια δεν είχε καμία σημασία, καθώς ο Beattie είχε ήδη αποδείξει πως αξίζει την ευκαιρία του. Μετά το πέρας της σεζόν, όπως ήταν λογικό, η Σέλτικ τον έκανε επαγγελματία και εκεί ξεκίνησε το όνειρο.

Τα πρώτα χρόνια

Την επόμενη μόλις σεζόν ξεκίνησαν οι επαγγελματικές εμφανίσει του με την Σέλτικ και την δεύτερη χρονιά του εκεί κατάφερε να πάρει τον πρώτο τίτλο. Η νίκη στο «Τοπικό ντέρμπι», κόντρα στην Patrick Thistle του έφερε το Scottish League Cup. Ενώ το ξανά πήρε την επόμενη σεζόν, κόντρα στην μισητή Ρέιντζερς με το ευρύ 7-1. Κάπου εκεί είχε έρθει η ώρα να γίνει ένας από τους αγαπημένους της κερκίδας, όταν έδειξε στους αντιπάλους με τα χέρια του τον αριθμό επτά.

Στημένα παιχνίδια: Dick Beattie, ο πρώτος ένοχος

Το μεγάλο βήμα

Μετά από μία παρουσία τεσσάρων ετών στην Σέλτικ είχε έρθει η ώρα για το «Μεγάλο βήμα». Το 1959 αποκτήθηκε από την Portsmuth και πήγε στην γειτονική Αγγλία. Κάπου εκεί ξεκίνησε η κατηφόρα, καθώς γνώρισε την αγάπη του για τον ιππόδρομο και έκανε συχνά – πυκνά την εμφάνιση του εκεί.

Η πρώτη του χρονιά στην Portsmuth ήταν καταστροφική, καθώς η ομάδα υποβιβάστηκε. Όμως και ο Dick Beattie είχε δώσει τα πρώτα δικαιώματα, όταν σε έναν αγώνα του FA Cup, κόντρα στην Peterborough, έκανε ένα τραγικό λάθος που κόστισε στην ομάδα του την ήττα.

 Η αρχή της κατηφόρας

Επόμενος σταθμός της καριέρας του η Peterborough, όσο περίεργο και αν φαίνεται. Με την καριέρα του να έχει πάρει την «Κάτω βόλτα» ήταν μία ευκαιρία να αναγεννηθεί, όμως και εκεί έδωσε δικαιώματα. Δύο λάθη αυτή τη φόρα και ήττα από την QPR, σε έναν αγώνα που η ομάδα του δεν ήταν φαβορί αλλά θα έδινε μάχη. Τα λάθη του ήταν τόσο εμφανή που η κριτική των οπαδών, αλλά και του τύπου, ήταν μεγάλη και είχε ως αποτέλεσμα να λήξει η καριέρα του στα Αγγλικά γήπεδα.

Στημένα παιχνίδια: Dick Beattie, ο πρώτος ένοχος

 Ο επαναπατρισμός

Το 1963 επέστρεψε στην πατρίδα του, αυτή τη φορά με την φανέλα της St Mirren. Εκεί κατάφερε ξανά να δείξει τον καλό του εαυτό και να πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις. Πάνω που είχε αφήσει πίσω του την περιπέτεια στην Αγγλία ήρθε μία συνέντευξη στην εφημερίδα «Sunday People», όπου συγκλόνισε το ποδόσφαιρο στην πιο αυθεντική εποχή του.

 Jimmy Gauld: Η ομολογία που κατέστρεψε πολλούς

Ο Jimmy Gauld ήταν ποδοσφαιριστή, όμως η καριέρα του είχε κοπεί το 1961 με έναν τραυματισμό. Όμως, ο πρώην πλέον ποδοσφαιριστής είχε καταφέρει ήδη να κάνει γνωριμίες στο ποδόσφαιρο και αποφάσισε να τις εκμεταλλευτεί. Έτσι τον Απρίλη του 1964 στην εφημερίδα «Sunday People» ομολόγησε πως από το 1961 έως το 1963 έστηνε αγώνες. Βεβαίως για αυτή την συνέντευξη πληρώθηκε κανονικά, με 7.000 λίρες. Κατονόμασε μάλιστα κι άλλους παίκτες, μεταξύ άλλων και τον Dick Beattie. Ο Bettie συμμετείχε σε πολλούς στημένους αγώνες και κατάφερε να βγάλει περίπου 300.000 λίρες.

Η δίκη του Νότιγχαμ

Οι κατηγορίες οδήγησαν τους κατηγορούμενους παίκτες στα δικαστήρια και την «Δίκη του Νότιγχαμ». Εκεί ο Gauld δέχθηκε την αυστηρότερη ποινή, όπως ήταν λογικό, η οποία ήταν τέσσερα έτη φυλάκιση και πέντε χιλιάδες λίρες πρόστιμο. Ο Dick Beattie είχε πιο ελαφριά ποινή, με εννέα μήνες φυλάκιση και ισόβια απασχόληση με το ποδόσφαιρο. Μετά την αποφυλάκιση του, στα 27 του, εργάστηκε ως εργάτης σε ναυπηγεία.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις