Τι είναι το sure bet και αν αξίζει

Τι είναι το sure bet και αν αξίζει

Τι είναι η συνθήκη Arbitrage στο στοίχημα. Αναλυτικός οδηγός για το τι είναι arbitrage, πως χρησιμοποιείται, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Τι είναι το Arbitrage ή αλλιώς sure bet

Στη συνέχεια αυτού του άρθρου θα αναλύσουμε τι είναι το σύστημα Arbitrage και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο στοίχημα. Αρχικά να αναφέρουμε πως πρόκειται για μαθηματική θεωρία και σε γενικό κανόνα αποφέρει πάντα κέρδος, εάν αναλυθεί και εφαρμοστεί σωστά. Πιο απλά για όσους ασχολούνται με στοίχημα, αρχάριους ή μη, το λεγόμενο sure bet.

Στα πρακτικά τώρα και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι το πάμε λίγο «μπακαλίστικα». Συνθήκη arbitrage στο στοίχημα έχουμε όταν σε μια εταιρία βρούμε τη νίκη της Α ομάδας σε απόδοση 2.02 και σε μια άλλη εταιρία τη νίκη της Β ομάδας σε απόδοση 2.03. Έτσι π.χ εάν ποντάρουμε 1000 μονάδες και στα δύο σημεία θα έχουμε συνολικό κερδισμένο ποσό 2020 ή 2030 μονάδες αντίστοιχα. Δηλαδή 20 ή 30 μονάδες καθαρό κέρδος..

Υπολογισμός Arbitrage

Στο καθαρά μαθηματικό κομμάτι τώρα και ουσιαστικά το πιο δύσκολο, πάμε να δούμε ένα παράδειγμα για να γίνει εύκολα κατανοητό. Θα χρησιμοποιήσουμε το τύπο αντιστροφής αποτελεσμάτων για να δούμε εάν έχουμε συνθήκη arbitrage.

Έστω ότι έχουμε τον αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκός – Παρτίζαν και σε δύο στοιχηματικές πλατφόρμες έχουμε τις εξής αποδόσεις:

ΠΛΑΤ1 Παναθηναϊκός (1.25) – Παρτίζαν (3.90) και ΠΛΑΤ2 Παναθηναϊκός (1.43) – Παρτίζαν (2.85).

Με το τύπο της αντιστροφής αποτελεσμάτων χρησιμοποιούμε τον άσσο από τη ΠΛΑΤ1 και το διπλό από τη ΠΛΑΤ2 και αντίστοιχα για τα άλλα δύο αντίστροφα αποτελέσματα, όπου αυτά θα μας δώσουν ένα συντελεστή Χ.

Ουσιαστικά ο ακριβής τύπος είναι ο εξής: Χ= {1/ απόδοση 1(ΠΛΑΤ1 η ΠΛΑΤ2)} + {1 / απόδοση 2(ΠΛΑΤ1 ή ΠΛΑΤ2)}

Άρα πρακτικά για να το δούμε παίρνουμε την απόδοση του άσσου από τη ΠΛΑΤ1 και την απόδοση του διπλού από τη ΠΛΑΤ2. Οπότε Χ= (1/1.25) + (1/2.85) = 0.8 + 0.35 = 1.15

Και αντίστοιχα την απόδοση του άσσου από τη ΠΛΑΤ2 και την απόδοση του διπλού από τη ΠΛΑΤ1. Οπότε Χ= (1/1.43) + (1/3.90) = 0.699 + 0.256 = 0.955

Άρα στις δύο περιπτώσεις μας οι συντελεστές που προκύπτουν είναι 1.15 και 0.955. Όταν ο συντελεστής που προκύπτει από την αντιστροφή αποτελεσμάτων είναι μικρότερος της μονάδας, τότε έχουμε συνθήκη Arbitrage! Οπότε εμείς κρατάμε τον άσσο από τη ΠΛΑΤ2 και το διπλό από τη ΠΛΑΤ1. Άρα το μόνο που μένει είναι να δούμε τι ποσό θα ποντάρουμε στο αντίστοιχο αποτέλεσμα για να έχουμε κέρδος.

Τύπος ποσού στοιχηματισμού στο Arbitrage

Ο τύπος για να υπολογίσουμε τι ποσό θα ποντάρουμε στο κάθε σημείο είναι απλός. Πάλι με απλά μαθηματικά υπολογίζουμε: Ποσό 1 = Συνολικό ποσό / Χ επί απόδοση 1 και αντίστοιχα Ποσό 2 = Συνολικό ποσό / Χ επί απόδοση 2.

Οπότε στο παράδειγμά μας ας υποθέσουμε ότι έχουμε κάβα 4000 μονάδων. Ξεκινάμε, Ποσό 1 = 2000 / (0.955 x 1.43) = 1464,50 και αντίστοιχα Ποσό 2 = 2000 / (0.955 x 3.90) = 536,98

Οπότε για να επαληθεύσουμε κιόλας ότι όλα έχουν γίνει σωστά και ότι το sure bet ισχύει το βάζουμε στη πράξη: Για τον άσσο 1464,50 x 1.43 = 2095,665 και για το διπλό 536,98 x 3.90 = 2094,222!! Οπότε εάν αφαιρέσουμε και από τα εν λόγω ποσά τη κάβα που διαθέσαμε μας μένει καθαρό κέρδος τουλάχιστον 94 μονάδες!! Οπότε βρέξει χιονίσει έχουμε κέρδος χωρίς να μας νοιάζει ο νικητής.

Γιατί εμφανίζεται το Arbitrage

Η συνθήκη Arbitage εμφανίζεται για δύο βασικούς λόγους και αυτοί είναι, είτε ανταγωνισμού είτε λάθους. Ανταγωνισμού ανάμεσα σε bookmakers κυρίως, οι οποίοι προσπαθώντας να προσελκύσουν πελάτες «ξεχειλώνουν» τις αποδόσεις στις στοιχηματικές εταιρίες. Ανταγωνισμός υπάρχει και μεταξύ εταιριών «οδηγών», δηλαδή εταιρίες που βγάζουν πρώτες τις αποδόσεις στην αγορά και «ακολούθων» δηλαδή εταιριών που αποφασίζουν να χτίσουν δικό τους«παίξιμο» πάνω στις αποδόσεις των εταιριών «οδηγών», με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να έχουν μεγάλες αποκλείσεις ορισμένες φορές.

Στη περίπτωση λάθους έχουμε το κλασικό, ότι μια αγορά θα ανοίξει με λανθασμένη εκτίμηση από τους μπουκ. Όσοι εντοπίσουν το λάθος θα αρχίσουν να ποντάρουν σε αυτό οπότε μια εταιρία για να μην έχει χασούρα θα αρχίσει να αλλάζει το σετ αποδόσεων ώστε να αποθαρρύνει ή να ενθαρρύνει αντίστοιχα ποντάρισμα στο άλλο σημείο. Σε αυτή τη περίπτωση αν εντοπίσουμε αρκετά νωρίς το λάθος (που είναι το δύσκολο της υπόθεσης για τι εξαρτάται και από τους τζίρους), μπορούμε να εφαρμόσουμε τη συνθήκη arbitrage για το έταιρο σημείο και να βγούμε κερδισμένοι.

Μειονεκτήματα του Arbitrage

Το Arbitrage σαν συνθήκη, έχει τη δυνατότητα να μας αποφέρει σίγουρο κέρδος, εάν το εφαρμόσουμε σωστά και μεθοδικά, αφού ουσιαστικά μιλάμε για μαθηματικά. Παρόλα αυτά υπάρχουν και μερικά μειονεκτήματα σε αυτό το τρόπο.

  1. Ανασταλτικός παράγοντας είναι τα ´όρια των στοιχηματικών. Όπως είδαμε στο παραπάνω παράδειγμα για να έχουμε ένα σίγουρο, αλλά παρόλα αυτά μικρό κέρδος χρησιμοποιήσαμε αρκετά μεγάλο κεφάλαιο. Πολλές εταιρίες έχουν όρια πονταρίσματος και δεν επιτρέπουν πονταρίσματα με τέτοια ποσά.
  2. Για να εφαρμοστεί σωστά η εν λόγω συνθήκη απαιτείται λογαριασμός σε αρκετές στοιχηματικές πλατφόρμες.
  3. Μεγάλος χρόνος ενασχόλησης για μελέτη. Μπορεί σε μερικούς να ακουστεί δύσκολο ακόμα και στη σκέψη, οπότε σκεφτείτε πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να εφαρμόσετε την συνθήκη arbitrage εάν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με μελέτη αποδόσεων και τζίρων.
  4. Πλατφόρμες που προσφέρουν sure bets. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που μπορούν να σας γλυτώσουν το κόπο της μελέτης προσδιορίζοντας σας κάποια sure bets. Φυσικά κάτι τέτοιο δε το συνιστούμε, καθώς τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα έχουν διαφο´ρές αρκετών ωρών καθιστώντας τα, μη αξιόπιστα.
  5. Χρησιμοποιήστε το ιδανικά σε μεγάλα πρωταθλήματα με μεγάλους τζίρους. Π.χ εάν μια εταιρία δει ποντάρισμα 3000 μονάδων σε ένα πρωτάθλημα που εβδομαδιαίως σηκώνει τέτοια ποσά θα το «ψάξει» καλύτερα. Σε πρωταθλήματα και παιχνίδια με τεράστιους τζίρους, οι εταιρίες είναι δύσκολο να αντιληφθούν κάτι παρόμοιο.
  6. Χρήση δεκαδικών στοιχείων. Όπως είδατε στο παράδειγμα παραπάνω τα δεκαδικά στοιχεία ήταν αρκετά. Ε, λοιπόν τέτοια επαναλαμβανόμενα πονταρίσματα είναι σαν «φάρος» για τις στοιχηματικές που σίγουρα δεν είναι αδιάβαστες με το arbitrage στοίχημα.
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις