Η ημέρα του Ευρωπαίου Άρη

Η ημέρα του Ευρωπαίου Άρη

 Τρείς σπουδαίες αναμετρήσεις με κοινό σημείο

16 Σεπτεμβρίου σήμερα και η ημέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «Η Ευρωπαϊκή ημέρα του Άρη». Οι κιτρινόμαυροι της Θεσσαλονίκης σαν σήμερα αντιμετώπισαν την Ρόμα το 1964, την Τσέλσι το 1970 και την Ατλέτικο Μαδρίτης το 2010. Αήττητος και στις τρείς αναμετρήσεις με δύο ισοπαλίες και μία μεγάλη νίκη.

 Η μάχη με την περίφημη Ρόμα

Το 1964 ο Άρης κατέγραψε την πρώτη του Ευρωπαϊκή εμφάνιση, συμμετέχοντας στο Κύπελλο Εκθέσεων. Η τότε ομάδα του Άρη είχε τερματίσει στην έκτη θέση του Ελληνικού πρωταθλήματος. Πρώτη αντίπαλος η φημισμένη Ρόμα, η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας.

Έτσι στις 16 Σεπτεμβρίου του 1964, στο Καυτατζόγλειο, ο Άρης κατέγραψε την πρώτη Ευρωπαϊκή του Συμμετοχή. Οι κιτρινόμαυροι με τον Μπέλα Πάλφι στον πάγκο είχαν να αντιμετωπίσουν προσωπικότητες όπως ο Σνέλιγκερ, ο οποίος τότε βρισκόταν στην μικτή Κόσμου.

Ο αγώνας ήταν μία πραγματική μάχη με σπουδαίες στιγμές και για τις δύο ομάδες. Σημαντικότερη φάση του παιχνιδιού το δοκάρι του Ταμπορίνι στο 28ο λεπτό.

Η αναμέτρηση αντιμετωπίστηκε σαν γιορτή από τους 25.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο, αλλά και από ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Συνθέσεις:

ΑΡΗΣ: (Μπέλα Πάλφι): Παντελάκος, Καμπουρλάζος, Κεμαλίδης, Γριμπελάκος, Τσιτσούμης, Χατζηκώστας, Ψηφίδης, Αλεξιάδης, Δεμίρης, Κατάμα, Κωνσταντινίδης.

ΡΟΜΑ: (Χουάν Κάρλος Λορένσο): Ματεούτσι, Καρπενέτι, Αρντιτσόν, Καρπανέζι, Λόσι, Σνέλιγκερ, Λεονάρντι, Ταμπορίνι, Νικολέ, Ανχελίγιο, Φραντσεσκόνι

Η ημέρα του Ευρωπαίου Άρη

 Το ρεκόρ εισιτηρίων με την Τσέλσι

Λίγα χρόνια αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1970, ο Άρης υποδέχτηκε την Τσέλσι. Ήταν μία μάχη Κυπελλούχων, μίας και η Τσέλσι είχε κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας και ο Άρης το Κύπελλο Ελλάδας. Ο αγώνας προκάλεσε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε ρεκόρ εισιτηρίων. 42.102 εισιτήρια κόπηκαν με την Αστυνομία να προχωρά σε 8 συλλήψεις έξω από το γήπεδο για πώληση εισιτηρίων στην μαύρη αγορά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία» στο γήπεδο βρέθηκαν 60.000 φίλαθλοι.

Στην πρώτη σημαντική στιγμή του αγώνα η Τσέλσι κέρδισε πέναλτι.  Όμως ο ικανότατος Νίκος Χρηστίδης κέρδισε τον Όσγουντ και κράτησε τον Άρη στην μάχη της νίκης. Λίγο αργότερα ο Ντέμπσεϊ χτύπησε τον Παπαϊωάννου στο πρόσωπο και αποβλήθηκε δίνοντας ελπίδες στους κιτρινόμαυρους. Το σκορ άνοιξε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου με τον Αλεξιάδη να σκοράρει. Οι Άγγλοι κατάφεραν όμως να ισοφαρίσουν με τον Χάτσινσον. Ο Άρης ήταν η πιο απειλητική ομάδα, ειδικά με παίκτη παραπάνω, όμως δεν κατάφερε να πάρει την νίκη.

Την ανωτερότητα του Άρη παραδέχθηκαν και οι Άγγλοι δημοσιογράφοι, αφού πρώτα κατηγόρησαν του Θεσσαλονικείς για σκληρό παιχνίδι.

Η Τσέλσι λίγους μήνες αργότερα αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης.

Συνθέσεις:

ΑΡΗΣ: Χρηστίδης, Πάλλας, Ναλμπάντης, Σπυρίδων, Λουκανίδης, Σεμερτζής, Κωνσταντινίδης, Κεραμιδάς, Αλεξιάδης, Συρόπουλος, Παπαΐωάννου.

ΤΣΕΛΣΙ: Μπονέτι, Μούλιγκαν, Χάρις, Χόλινς, Ντέμπσεϊ, Γουέμπ, Γουίλερ, Χάντσον, Όσγκουντ, Χάτσινσον, Κουκ.

Η ημέρα του Ευρωπαίου Άρη

Νίκη απέναντι στην υπερπρωταθλήτρια Ευρώπης

Βρισκόμαστε στο 2010. Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει κερδίσει στις 12 του Μάη το Uefa Europa League και στις 27 Αυγούστου την νικήτρια του Uefa Champions League Ίντερ. Η τύχη την φέρνει αντίπαλη στους ομίλους με τον Άρη και στις 16 Σεπτεμβρίου έρχεται στην Θεσσαλονίκη και το Κλεάνθης Βικελίδης.

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο με τρομερή ατμόσφαιρα η Ατλέτικο του Ντε Χέα, του Γοδίν και του Φορλάν ηττήθηκε από τον Άρη με 1-0. Οι κιτρινόμαυροι με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ στον πάγκο «έλιωσαν» την Ατλέτικο και πήραν την νίκη. Το γκολ πέτυχε ο Χαβίτο με ένα σουτ έξω από την περιοχή και έβαλε φωτιά στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Η ημέρα του Ευρωπαίου Άρη

Η παρουσία των φιλάθλων του Άρη ήταν τόσο έντονη που λίγα χρόνια αργότερα ο Φορλάν δήλωσε «Ήταν σαν να βρίσκομαι σε ένα γήπεδο με 70.000 θεατές».

Ο Άρης κατάφερε να επιβληθεί απέναντι στην Αλέτικο και μέσα στην Μαδρίτη, όπου πήρε την πρώτη νίκη Ελληνικής ομάδας στην Ισπανία.

  Συνθέσεις: 

Άρης (Έκτορ Ραούλ Κούπερ): Σηφάκης, Μισέλ, Ρονάλντο, Λαζαρίδης, Βανγκέλι, Μενδρινός, Πρίττας, Φατί, Χαβίτο, Κόκε, Ρουίς (92′ Κασναφέρης).

Ατλέτικο Μαδρίτης (Κίκε Σάντσεθ Φλόρες): Ντε Χέα, Αντόνιο Λόπεθ, Γοδίν, Άλβαρο Ντομίνγκεθ, Ραούλ Γκαρσία (46′ Ντιέγκο), Καμάτσο (77′ Μάριο Σουάρεθ), Σιμάο, Τιάγκο, Μέριδα (60′ Ρέγιες), Φορλάν.

Ευρωπαϊκές μάχες που μας λείπουν 

Αναμφίβολα ο Άρης έχει αποκτήσει την δική του Ευρωπαϊκή ημερομηνία. Όμως δύσκολα στο κοντινό μέλλον να επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις. Οι κακές εμφανίσεις του Άρη στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν κάνει την Ευρωπαϊκή διάκριση δύσκολη υπόθεση για όλες τις ελληνικές ομάδες.

 

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις