It’s… diving home! Αγγλία – Δανία 2-1 (παρ.)

It's... diving home! Αγγλία - Δανία 2-1 (παρ.)

Το δεύτερο εισιτήριο για τον τελικό του Euro 2020 πήγε στα χέρια της Αγγλίας, η οποία έκλεισε ραντεβού με την ιστορία. Τα τρία λιοντάρια χρειάστηκαν την παράταση για να επικρατήσουν 2-1 της Δανίας και να προκριθούν στον τελικό έστω και με δυσκολία, όπου στις 11 Ιουλίου (22:00, ΑΝΤ1) θα αντιμετωπίσουν την Ιταλία ξανά στο Γουέμπλεϊ.

Η Αγγλία προκρίνεται σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, όπου κατέκτησε τον μοναδικό μεγάλο της τίτλο, ενώ είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσει το τρόπαιο του Euro στην ιστορία της.

Το σκορ για τη Δανία άνοιξε ο Ντάμσγκααρντ στο 30ο λεπτό σιωπώντας το Γουέμπλεϊ. Όμως οι Άγγλοι πίεσαν και πέτυχαν την ισοφάριση πριν απ’ τη λήξη του ημιχρόνου στο 39ο λεπτό με αυτογκόλ του Κιάερ δίνοντας ξανά ζωή στο γήπεδο του Λονδίνου. Τα τρία λιοντάρια μπλόκαραν στο β’ μέρος και έτσι το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, τη λύτρωση έδωσε ο Χάρι Κέιν στο 104ο λεπτό παίρνοντας το ριμπάουντ σε χαμένο πέναλτι του.

 

Η Αγγλία δεν έβρισκε λύσεις και ο Ντάμσγκααρντ “χτύπησε”

Απ’ τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, όπως συνηθίζει, η Αγγλία πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Κυκλοφορούσε την μπάλα και έψαχνε χώρους στην καλά οργανωμένη άμυνα των Δανών, οι οποίοι μπήκαν στο ματς πιο προσεκτικά. Τα τρία λιοντάρια φρόντισαν να κάνουν την παρουσία τους αισθητή με κάποιες τελικές των Στέρλινγκ (13′) και του Κέιν (15′) που πέρασαν άουτ.

Οι Άγγλοι πήγαιναν το παιχνίδι στα δικά τους μέτρα και ρυθμό, χωρίς βέβαια να βρίσκουν λύσεις μπροστά απ’ την εστία του Σμάιχελ. Απ’ την πλευρά της η Δανία επιχειρούσε να χτυπήσει με κόντρες, πράγμα που έκανε για πρώτη φορά πετυχημένα στο 25′, όταν από κλέψιμο του Βέστεργκααρντ, ο Ντάμσγκααρντ έπιασε μέσα απ’ την περιοχή ένα φαλτσαριστό σουτ που πέρασε άουτ.

Πέντε λεπτά αργότερα, το Γουέμπλεϊ σιώπησε. Ο Ντάμσγκααρντ εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ έξω απ’ την περιοχή, ο Πίκφορντ δεν αντέδρασε παρά το γεγονός ότι η μπάλα πήγε προς το κέντρο της εστίας και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα για το 0-1, με τους 8.000 Δανούς στο Λονδίνο να ξεσηκώνονται.

 

Ξύπνησε η Αγγλία και απάντησε με αυτογκόλ του Κιάερ

Απ’ το σημείο αυτό και έπειτα οι Άγγλοι ξύπνησαν και ανέβασαν ρυθμό. Στο 38′ τα τρία λιοντάρια έχασαν σπουδαία ευκαιρία. Ο Στέρλινγκ έκανε το σουτ σε θέση βολής μπροστά απ’ τον αντίπαλό του, η μπάλα όμως κατέληξε πάνω στον Σμάιχελ που κάλυψε όσο περισσότερο μπορούσε την εστία του.

Στο 39ο λεπτό η ομάδα του Σάουθγκεϊτ βρήκε την απάντησή της. Ο Κέιν έβγαλε την κάθετη πάσα στον Σάκα, εκείνος με τη σειρά του έβγαλε παράλληλη μπαλιά, ο Κιάερ έπεσε με τάκλιν για να προλάβει τον Στέρλινγκ, όμως άθελά του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Κάπως έτσι, οι Άγγλοι έφεραν το ματς στα ίσα και με το 1-1 επέστρεψαν στα αποδυτήρια.

 

Όσο κυλούσαν τα λεπτά οι Άγγλοι έπαιρναν μέτρα

Οι Άγγλοι αναζητούσαν το γκολ για να μπουν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με στημένες φάσεις στο ξεκίνημα του β’ μέρους. Έπειτα από μία εκτέλεση φάουλ ο Μαγκουάιρ πήρε την κεφαλιά, με τον Σμάιχελ να παίρνει ωραία τα βήματα και να αποκρούει εντυπωσιακά.

Πάντως, οι Δανοί ήθελαν να γίνουν επικίνδυνοι, ειδικά στην κόντρα, παίζοντας περισσότερα στρωτά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Στο 58′ ο Ντόλμπεργκ επιχείρησε ένα μακρινό σουτ, το οποίο μάζεψε εύκολα ο Πίκφορντ.

Όσο κυλούσαν τα λεπτά, τόσο η Αγγλία έπαιρνε την κατοχή της μπάλας, κυκλοφορώντας την θέλοντας να βρει κενούς χώρους στην άμυνα των Δανών. Στο 62′ ο Μάουντ έφτασε μέχρι τη μικρή περιοχή έψαξε χώρο, γύρισε, όμως ούτε ο Σακά βρήκε τρόπο να εκτελέσει.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Τζακ Γκρίλις, προκειμένου να καταφέρει να διασπάσει την αμυντική λειτουργία των Δανών. Ένα λεπτά νωρίτερα ο Χιούλμαντ προχώρησε επίσης σε διορθωτικές κινήσεις, με τον Πόουλσεν να περνάει στον αγωνιστικό χώρο.

 

Μπλόκαραν τα τρία λιοντάρια και ήρθε η παράταση

Οι Άγγλοι συνέχιζαν να πατούν περιοχή, ειδικά πιο εύκολα με την είσοδο του Γκρίλις. Ο Στέρλινγκ στο 72′ σούταρε από κοντά, έπειτα από ωραία κυκλοφορία της μπάλας, όμως τα σώματα των Δανών έβαλαν στοπ. Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ επέμενε, ωστόσο δυσκολευόταν. Στο 80′ ο Φίλιπς δοκίμασε μακρινό σουτ, το οποίο πέρασε άουτ.

Όσο φτάναμε πιο κοντά στο 90ο λεπτό τόσο αυξανόταν το άγχος και η πίεση για τους Άγγλους, οι οποίοι έβλεπαν να απειλούν δύσκολα παρά την κατοχή τους, με την αμυντική λειτουργία των Δανών να δουλεύει πάρα πολύ καλά. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, η Αγγλία κυκλοφόρησε για ακόμη μία φορά, ο Φίλιπς σούταρε χωρίς ισορροπία στέλνοντας την μπάλα ψηλά άουτ.

 

Ο Κέιν έδωσε τη λύτρωση στην παράταση

Η πρώτη καλή στιγμή καταγράφηκε για την ομάδα του Σάουθγκεϊτ στο 93ο λεπτό. Ο Χάρι Κέιν πάτησε στην περιοχή, σούταρε, με τον Σμάιχελ να αποκρούει. Ο Άγγλος προπονητής έριξε στο παιχνίδι Φόντεν και Χέντερσον προσπαθώντας να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό, πράγμα που έγινε. Στο 98′ ο Σμάιχελ είπε όχι σε κεφαλιά του Μαγκουάρι, ενώ στη συνέχεια ο Γκρίλις σούταρε από μακριά πάνω στον Δανό γκολκίπερ.

Η πίεση της Αγγλίας απέδωσε καρπούς. Ο Στέρλιγνκ βούτηξε στην περιοχή, τη στιγμή που υπήρχε και δεύτερη μπάλα στον αγωνιστικό χώρο, με τον Μακέλι να δίνει το «μαϊμού» πέναλτι. Ο Χάρι Κέιν ανέλαβε την εκτέλεση, ο Σμάιχελ απέκρουσε, όμως πήρε το ριμπάουντ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το 2-1 στο 104ο λεπτό.

Η Δανία είχε την κατοχή της μπάλας με τον Μπρέθγουεϊτ να σουτάρει από μακριά στο 105′ και τον Πίκφορντ να διώχνει. Από την άλλη, οι Άγγλοι επιχειρούσαν να γίνουν απειλητικοί στην κόντρα. Το σκορ δεν άλλαξε και τα τρία λιοντάρια πανηγύρισαν την πρόκριση στον τελικό του Euro 2020.

ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Σο, Σακά, Ράις (95′ Χέντερσον), Φίλιπς, Μάουντ (95′ Φόντεν), Σακά (69′ Γκρίλις), Κέιν, Στέρλινγκ

ΔΑΝΙΑ: Σμάιχελ, Κρίστενσεν (79′ Άντερσεν), Κιάερ, Βέστεργκααρντ (105′ Βιντ), Στρίγκερ Λάρσεν (67′ Βας), Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι (88′ Γένσεν), Μάλε, Μπρέθγουεϊτ, Ντόλμπεργκ (67′ Νόοργκαρντ), Ντάμσγκααρντ (67′ Πόουλσεν)

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις