Ελβετία – Ισπανία 1-1 (1-3 πέν.). Δραματική πρόκριση!

Ελβετία - Ισπανία 1-1 (1-3 πέν.). Δραματική πρόκριση!

Τα χρειάστηκαν οι Ισπανοί αφού πήραν ακόμα μια αγχωτική νίκη και ταυτόχρονα πρόκριση, αυτή τη φορά στη διαδικασία των πέναλτι. Πάλεψαν για το θαύμα οι Ελβετοί αλλά τους κόστισε η αποβολή του Φρόιλερ.

Οι ποδοσφαιριστές του Λουίς Ενρίκε μπήκαν στο γήπεδο με ξεκάθαρο στόχο να κυριαρχήσουν στην κατοχή της μπάλας και να βάλουν τους Ελβετούς στα καρέ. Το πλάνο τους ήταν απόλυτα επιτυχημένο αφού στο 8’ ο Τζόρντι Άλμπα σούταρε από αριστερά, η μπάλα κόντραρε στον Ντένις Ζακάρια αλλάζοντας πορεία και κατέληξε στα δίχτυα.

Αυτό ήταν το 10ο αυτογκόλ στο Euro 2020 σπάζοντας κάθε ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Οι Ελβετοί μέχρι το 20ο λεπτό δεν είχαν μπει στο ματς. Πελάγωσαν με το γκολ και δεν είχαν περάσει καν το κέντρο. Τα προβλήματα όμως συνεχίστηκαν, αφού ο Εμπολό σε μια προσπάθεια του από την δεξιά πλευρά χτύπησε και έτσι αντικαταστάθηκε αναγκαστικά. Οι Ισπανοί ήταν καλά διαβασμένοι, «παραλύοντας» τον παίκτη-κλειδί των προηγούμενων αναμετρήσεων Τσούμπερ. Η κατοχή βρισκόταν στο 71% υπέρ των Ισπανών, εικόνα όμως ξεκάθαρα πλασματική, αφού δεν την αξιοποιούσαν και οι Ελβετοί είχαν ανέβει με αντεπιθέσεις και έγιναν απειλητικοί.

Στο δεύτερο μισό, η Ελβετία επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο πεπεισμένη να ισοφαρίσει. Στο 55’ έχασε τεράστια ευκαιρία με τον Ζακάρια να παίρνει την κεφαλιά στο κόρνερ, με την μπάλα να περνάει λίγα εκατοστά έξω από το δοκάρι. Στο 64’ ο Βάργκας έβγαλε τρομερή πάσα για τον Τσούμπερ, αλλά η προβολή του ήταν αδύναμη και ο Σιμόν έδιωξε σε άουτ. Η λύτρωση ήρθε στο 68ο λεπτό μετά από ολέθριο λάθος στη συνεννόηση των Πάου Τόρες και Λαπόρτ. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Ισπανίας μπερδεύτηκε, από τη μεταξύ τους κόντρα η μπάλα πήγε στον Φρόιλερ, ο οποίος έδωσε έτοιμο γκολ στον Σακίρι.

Η Ισπανία ξύπνησε έστω και αργά από το 75’ και μετά ανεβάζοντας τις γραμμές της. Στο 77ο λεπτό ο διαιτητής Όλιβερ απέβαλλε με απευθείας κόκκινη τον Φρόιλερ σε μία φάση που φωνάζουν οι Ελβετοί, καθώς το μαρκάρισμα δεν ήταν τόσο σκληρό. Οι Ισπανοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το αριθμητικό τους πλεονέκτημα πιέζοντας, μη αποτελεσματικά όμως αφού οι ποδοσφαιριστές του Πέτκοβιτς είχαν την κατάλληλη ψυχραιμία να κρατήσουν το σκορ και να στείλουν το ματς στην παράταση.

Το σκηνικό στην παράταση ήταν αναμενόμενο. Οι Ισπανοί άλλαζαν συνεχώς την μπάλα έξω από τα καρέ, με τους Ελβετούς να θέλουν να οδηγηθούν στα πέναλτι. Η «Ρόχα» έχασε αρκετές ευκαιρίες, στο 92’ με τον Άλμπα, στο 101’ με τον Μορένο, στο 103’ με τον Ογιαρθάμπαλ. Το ίδιο και στο δεύτερο μέρος με τον Ογιαρθάμπαλ από θέση βολής να σουτάρει αλλά τον Ροντρίγκεζ να κάνει σωτήριο τάκλιν.

Έτσι το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Στα πέναλτι, η ευστοχία των Ελβετών στην αναμέτρηση με τη Γαλλία, διαδέχτηκε την αστοχία των ποδοσφαιριστών της αφού ο Φάμπιαν Σερ και ο Μανουέλ Ακάντζι νικήθηκαν από τον Σιμόν, ενώ ο Βάργκας έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια. Από την πλευρά των Ισπανών, η διαδικασία ξεκίνησε με δοκάρι του Μπουσκέτς, αλλά οι Ντάνι Όλμο, Μορένο και Μίκελ Οϊαρθάμπαλ ευστόχησαν και το άστοχο πέναλτι του Ρόδρι δεν τους κόστισε.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Βίντμερ (100′ Μπαμπού), Φρόιλερ, Ζακάρια (101′ Σερ), Τσούμπερ (90+2′ Φάσναχτ), Σακίρι (81′ Σόου), Εμπολό (23′ Βάργκας), Σεφέροβιτς (81′ Γκαβράνοβιτς).

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Ουνάι Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Λαπόρτ, Πάου Τόρες, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Κόκε (90+1′ Γιορέντε), Πέδρι (119′ Ρόδρι), Σαράμπια (46′ Όλμο), Φεράν Τόρες (91′ Ογιαρθάμπαλ), Μοράτα (54′ Μορένο).

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις