Ούτε μια τελική (!) η Ολλανδία, το ρεκόρ του Πέπε και τα 23 σουτ χωρίς γκολ

Ούτε μια τελική (!) η Ολλανδία, το ρεκόρ του Πέπε και τα 23 σουτ χωρίς γκολ

Το Βέλγιο συνεχίζει, η Πορτογαλία όχι μετά το 1-0 της Σεβίλλης. Η, τέως πια, κάτοχος του τίτλου Πορτογαλία αποκλείστηκε κάνοντας μόνο μια νίκη σε τέσσερα ματς, ήτοι είχε τον χειρότερο απολογισμό από το ντεμπούτο της στον θεσμό, στο Euro του 1984.

Ωστόσο οι Ιβηρες επιχείρησαν 23 σουτ, τα περισσότερα που δέχθηκε το Βέλγιο ύστερα από τη νίκη του επί της Βραζιλίας το 2018 στο Μουντιάλ της Ρωσίας (είχε κάνει 35, πέρασαν 37 αγώνες!). Το εν λόγω… 23άρι ήταν μάλιστα η μεγαλύτερη επιθετική επίδοση από ομάδα στο φετινό Euro – αλλά η Πορτογαλία δεν σκόραρε.

Και δεν σκόραρε ούτε στο καλό φάουλ του Κριστιάνο Ρονάλντο, με τον Πορτογάλο σταρ να μετρά 28 εκτελέσεις φάουλ σε Euro, τις περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη στην ιστορία του τουρνουά (ακολουθούν οι Αντρέα Πίρλο, Ντέκο και Ντάριο Σρνα με 7) αλλά δεν σκόραρε ούτε σε ένα.

Ούτε μια τελική (!) η Ολλανδία, το ρεκόρ του Πέπε και τα 23 σουτ χωρίς γκολ

Ευλόγως η Πορτογαλία είναι πρώτη σε απευθείας εκτελέσεις φάουλ σε Euro (με stats από το 2004) απαριθμώντας 46 αλλά μη… μηδέν γκολ ενώ ο CR7 έχει εκτελέσει (με 28) περισσότερα απευθείας φάουλ από την Ιταλία (21), τη Γαλλία (20) και όλες τις άλλες χώρες!

Ωστόσο ο CR7 αποχώρησε από το (πιθανώς τελευταίο της καριέρας του…) Euro με ένα κάρο ρεκόρ: έχει τα περισσότερα ματς (25), τα περισσότερα γκολ και ασίστ (14 και 6), τις περισσότερες νίκες (12), τους περισσότερους τελικούς (2) στον θεσμό!

Ρεκόρ έκανε πάντως ο Πέπε, ο οποίος σε ηλικία 38 ετών και 121 ημερών έγινε ο γηραιότερος, μη τερματοφύλακας, παίκτης που αγωνίζεται σε αγώνα Euro.

Από πλευράς Βελγίου, έγινε η τρίτη ομάδα στο φετινό Euro που νικάει σε αγώνα έχοντας μονά ένα σουτ εντός εστίας: προηγήθηκαν η Φινλανδία (με τους Δανούς) και η Γαλλία (με τους Γερμανούς). Και για πρώτη φορά στην ιστορία του μετρά 4/4 νίκες στο τουρνουά, ύστερα από ματς όπου για πρώτη φορά πέντε… 100άρηδες εμφανίστηκαν μαζί στο τερέν: Γιαν Βερτόνχεν (130 συμμετοχές), Αξελ Βίτσελ (113), Τόμπι Αντερβάιρελντ (112), Εντέν Αζάρ (111) και Ντρις Μέρτενς (101).

Ο, δε, ο Τόργκαν Αζάρ έγινε ο πρώτος Βέλγος που σκοράρει σε δύο συνεχόμενα Euro ενώ για πρώτη φορά στην καριέρα του έβαλε γκολ σε δύο συνεχόμενα ματς με την εθνική του.

Η Τσεχία… πέταξε πρόωρα εκτός Euro την (εκ των φαβορί για τον τίτλο, αρχικώς) Ολλανδία επικρατώντας 2-0. Ο Πάτρικ Σικ σκόραρε εκ νέου, έφτασε τα 4 γκολ στο φετινό τουρνουά αλλά και τα 15 σε 30 διεθνείς εμφανίσεις με την Τσεχία. Μόνο ο Μίλαν Μπάρος έχει βάλει περισσότερα σε Euro για τη χώρα του (5 το 2005).

Στο ίδιο ματς ο εξαιρετικός Τόμας Χόλες έγινε ο πρώτος Τσέχος που και σκόραρε και έβγαλε ασίστ σε αγώνα Euro μετά τους Γιάν Κόλερ και Μίλαν Μπάρος, στο Euro 2004 και, συμπτωματικά, ξανά ενάντια στην Ολλανδία! Και, για να συνεχιστούν οι συμπτώσεις, η Ολλανδία μετρά τέσσερις αποβολές στην ιστορία των Euro: δύο ενάντια στην Τσεχοσλοβακία (1976) και δύο ενάντια στην… Τσεχία (2004 και 2020).

Η Τσεχία πέρασε στα προημιτελικά για τέταρτη φορά στην ιστορία της: το 2012 δεν προχώρησε, το 2004 έμεινε εκτός από την Ελλάδα στα ημιτελικά και το 1996 ηττήθηκε από τη Γερμανία σε τελικό.

Ούτε μια τελική (!) η Ολλανδία, το ρεκόρ του Πέπε και τα 23 σουτ χωρίς γκολ

Ο Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ έκανε μόλις 10 πάσες στο εν λόγω ματς, τις λιγότερες για Ολλανδό παίκτη σε Euro από το 1980 που υπάρχουν τέτοια στατιστικά. Αντίστοιχα, για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Euro και Μουντιάλ η Ολλανδία ολοκλήρωσε αγώνα χωρίς να έχει ούτε ένα σουτ στην εστία (!). Τρομερό…

Ρεκόρ, την ημέρα που αποβλήθηκε, για τον Ματάις ντε Λιχτ καθώς σε ηλικία 21 ετών και 319 ημερών έγινε ο νεότερος ο Ολλανδός που συμπληρώνει τουλάχιστον 30 συμμετοχές με τους «οράνιε», ξεπερνώντας τον Ράιαν Μπάμπελ (σε ηλικία 22 ετών και 54 ημερών). Δεν ήταν πάντως ο νεότερος «οράνιε» που αποβλήθηκε σε Euro: το ρεκόρ κρατά ο Τζον Χάιτινχα από το 2004 σε ηλικία 20 ετών και 217 ημερών.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις