Euro 2016. Η Πορτογαλία του Ρονάλντο και του Σάντος

Διαβάστε για το Euro 2016. Διαβάστε για την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φερνάντο Σάντος που κατέκτησε το πρώτο της Euro.

Το Euro 2016 είναι το πρώτο που διεξάγεται με την παρουσία 24 ομάδων στην τελική φάση η οποία λαμβάνει χώρα στην Γαλλία. Οι όμιλοι πλέον γίνονται έξι και προστίθεται και η φάση των «16». Οι ομάδες έγιναν περισσότερες άρα και οι μεγάλες απουσίες από την διοργάνωση ακόμη λιγότερες. Στα προκριματικά όμως είχαμε ορισμένες μεγάλες εκπλήξεις. Η Ολλανδία που είχε πραγματοποιήσει μία καλή πορεία στο Mundial του 2014 στην Βραζιλία έμεινε τέταρτη στον όμιλό της πίσω από Ισλανδία, Τουρκία και Τσεχία και δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση. Έκπληξη επίσης ήταν και η τρομερά κακή εικόνα της Ελλάδας. Έχοντας πλέον ανέβει, μετά τις τρεις συνεχόμενες παρουσίες σε τελικές φάσεις Euro αλλά και δύο σερί σε Mundial, στην 7η θέση του ranking της UEFA είχε μία πολύ εύκολη κλήρωση. Στην θεωρία πάντα. Γιατί στο γήπεδο τα θαλάσσωσε. Ήταν τότε που ξεκίνησε η κατρακύλα. Σε όμιλο με Ρουμανία, Βόρεια Ιρλανδία, Ουγγαρία, Φινλανδία και Νησιά Φερόε κατάφερε να τερματίσει στην τελευταία θέση, χάνοντας μάλιστα και τα δύο παιχνίδια απέναντι στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές από τα Νησιά Φερόε. Στους υπόλοιπους ομίλους όλα τα φαβορί πήραν εύκολα την πρόκριση, ενώ είχαμε, λόγω της αύξησης των χωρών που επρόκειτο να λάβουν μέρος στην τελική φάση, και πολλές εθνικές ομάδες που πραγματοποίησαν την παρθενική τους εμφάνιση. Σλοβακία, Ουαλία, Αλβανία, Βόρεια Ιρλανδία και Ισλανδία. Πέντε χώρες συνολικά θα έκαναν ντεμπούτο.

Τελική φάση

Η τελική φάση που διεξήχθη σε δέκα γήπεδα της Γαλλίας, το διάστημα 10 Ιουνίου με 10 Ιουλίου περιλάμβανε έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων από όπου προκρίνονταν οι δύο πρώτοι και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες. Συνεπώς μόλις οκτώ ομάδες θα έμεναν εκτός από την συνέχεια. Αυτές ήταν η Ρουμανία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τσεχία, η Σουηδία και η Αυστρία ως τελευταίες των ομίλων τους και η Αλβανία με την Τουρκία ως οι δύο χειρότερες ομάδες που κατέλαβαν την τρίτη θέση. Από τα αξιοσημείωτα των ομίλων ήταν η πρόκριση της Πορτογαλίας ως τρίτη έχοντας τρεις ισοπαλίες στα τρία παιχνίδια.

Στη φάση των «16» η Αγγλία για μία ακόμη φορά απέτυχε σε μεγάλη διοργάνωση μένοντας εκτός από την πρωτάρα Ισλανδία, χάνοντας με 2-1. Στο μεγάλο ματς αυτής της φάσης, στην επανάληψη του τελικού του 2012, η Ιταλία αυτή την φορά άφησε εκτός την Ισπανία, νικώντας την με 2-0. Στα υπόλοιπα παιχνίδια Βέλγιο και Γερμανία επικράτησαν με μεγάλη ευκολία, η Γαλλία με ανατροπή χάρη σε δύο τέρματα του Γκριεζμάν γύρισε το παιχνίδι με την Ιρλανδία, η Ουαλία νίκησε με 1-0 την Βόρεια Ιρλανδία, η Πολωνία πέρασε στα πέναλτι με την Ελβετία, ενώ η Πορτογαλία για ένα ακόμη παιχνίδι ήρθε ισόπαλη στο ενενηντάλεπτο, επικρατώντας εν τέλει στην παράταση στο 117΄με γκολ του Κουαρέσμα.

Στους «8» μία από τις εκπλήξεις του τουρνουά, η Ουαλία, έκανε μία τεράστια νίκη απέναντι στο πανίσχυρο Βέλγιο με 3-1 και μάλιστα με ανατροπή, ενώ η άλλη έκπληξη του τουρνουά η Ισλανδία δεν μπόρεσε να συνεχίσει την πορεία της καθώς ηττήθηκε από την οικοδέσποινα Γαλλία με 5-2. Τα υπόλοιπα δύο παιχνίδια κρίθηκαν στα πέναλτι. Στο ένα η Πορτογαλία για μία ακόμη φορά ήρθε ισόπαλη, 1-1, στο ενενηντάλεπτο με την Πολωνία επικρατώντας στα πέναλτι με 5-3, ενώ η στο ντέρμπι των προημιτελικών η Γερμανία άφησε εκτός συνέχειας την Ιταλία του Αντόνιο Κόντε (1-1 ο αγώνας, 6-5 στα πέναλτι).

Στα ημιτελικά στο πρώτο παιχνίδι η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο έπαιξε κόντρα στην μεγάλη έκπληξη του τουρνουά την Ουαλία, η οποία στο ντεμπούτο της στην διοργάνωση έφτασε μέχρι τους «4». Με τους Μπέιλ και Ράμσει ως ηγέτες, η απουσία του τελευταίου μάλιστα στοίχισε στον αγώνα με τους Πορτογάλους, τον Άλεν στα χαφ, τον Άσλει Γούλιαμς στα μετόπισθεν και τον Κρις Κόουλμαν στην άκρη του πάγκου πραγματοποίησε εντυπωσιακή πορεία. Με την Πορτογαλία όμως δεν κατάφερε να νικήσει. Ο Ρονάλντο στο 50΄και ο Νάνι τρία λεπτά αργότερα διαμόρφωσαν το τελικό 2-0, αποτέλεσμα που αποτέλεσε την πρώτη και μοναδική νίκη της Πορτογαλίας σε ενενηντάλεπτο στο τουρνουά. Στον άλλον ημιτελικό η Γαλλία και πάλι με δύο γκολ του Γκριεζμάν νίκησε με 2-0 την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία.

Τελικός

Στον μεγάλο τελικό που έγινε στις 10 του Ιούλη στο Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι η οικοδέσποινα Γαλλία αντιμετώπισε την Πορτογαλία. Το παιχνίδι για τους Πορτογάλους δεν ξεκίνησε καλά καθώς ο Ρονάλντο τραυμαρίστηκε στο 24ο λεπτό, βγαίνοντας έτσι αλλαγή σε αγώνα Mundial ή Euro μετά από 3.668 λεπτά. Η Γαλλία ήταν συνολίκα καλύτερη, είχε ευκαιρίες αλλά και δοκάρι στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Ζινιάκ, χωρίς όμως να καταφέρει να σκοράρει. Έτσι για ένα ακόμη παιχνίδι η Πορτογαλία ήρθε ισόπαλη στα πρώτα 90 λεπτά. Το έκτο από τα επτά της διοργάνωσης. Στην παράταση τη λύση την έδωσε ο Έντερ. Μπήκε αλλαγή και με τρομερό σουτ εκτός περιοχής έκανε το 1-0 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα χαρίζοντας το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της Πορτογαλίας.

Πορτογαλία (4-4-2) Ρουί Πατρίσιο – Σέντρικ Σοάρες, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο – Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ρενάτο Σάντσες, Άντριεν Σίλβα, Ζοάο Μάριο – Κριστιάνο Ρονάλντο, Νάνι | Προπονητής: Φερνάντο Σάντος

Γαλλία (4-4-2) Γιορίς – Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά – Πογκμπά, Ματουιντί, Σισοκό, Παγιέ – Γκριεζμάν, Ζιρού | Προπονητής: Ντιντιέ Ντεσάμπ

Πρώτος σκόρερ του Euro 2016

6 γκολ

Αντουάν Γκριεζμάν

Καλύτερη ενδεκάδα του Euro 2016

(4-3-3) Ρουί Πατρίσιο (Πορτογαλία) – Κίμιχ (Γερμανία), Πέπε (Πορτογαλία), Μπόατενγκ (Γερμανία), Γκερέιρο (Πορτογαλία) – Άλεν (Ουαλία), Ράμσεϊ (Ουαλία), Κρόος (Γερμανία) – Παγιέ (Γαλλία), Γκριεζμάν (Γαλλία), Ρονάλντο (Πορτογαλία)

MVP του Euro 2016

Αντουάν Γκριεζμάν. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με έξι τέρματα, οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας στον τελικό, σκοράροντας μάλιστα σε όλα τα νοκ- άουτ παιχνίδια πριν τον τελικό.

Facts του Euro 2016

Ο τελικός Γαλλία με Πορτογαλία ήταν ο πρώτος στην ιστορία των Euro Που έληξε χωρίς κάποιο τέρμα στο ενενηντάλεπτο.

Ο Ρενάτο Σάντσες έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε τελικό Euro σε ηλικία 18 ετών και 328 ημερών, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Κίραλι της Ουγγαρίας έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που συμμετέχει σε τελική φάση Euro.

Μόνο σε 15 από τα 51 παιχνίδια επικράτησε η ομάδα που είχε μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής μπάλας.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις