Euro 2012. Μία ακόμη μεγάλη επιτυχία των Ισπανών

Διαβάστε για το Euro 2012. Διαβάστε για τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο (Mundial / Euro) της εκπληκτικής φουρνιάς ποδοσφαιριστών της Ισπανίας.

Το Euro 2012 διεξάγεται, για τρίτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, από κοινού από δύο διαφορετικές χώρες, την Πολωνία και την Ουκρανία η οποία πραγματοποίησε το ντεμπούτο της. Είναι μάλιστα και η τελευταία φορά που η τελική φάση πραγματοποιείται με 16 ομάδες στο σύνολο, καθώς από το επόμενο Euro ο αριθμός θα αυξηθεί στις 24. Από αυτή την τελική φάση δεν έλειψε, για τρίτη συνεχόμενη φορά και τέταρτη συνολικά στην ιστορία της, η Εθνική ομάδα της Ελλάδος. Στα προκριματικά, έχοντας πλέον υψηλή θέση στο ranking της UEFA και άρα καλύτερη κλήρωση, έπεσε σε όμιλο με Κροατία, Ισραήλ, Λετονία, Μάλτα και Γεωργία. Από αυτές η πρώτη εξασφάλιζε απευθείας πρόκριση ενώ η δεύτερη θα οδηγούνταν σε μπαράζ, πλην βέβαια στην περίπτωση που θα ήταν η καλύτερη από όλους τους ομίλους, θα είχε δηλαδή περισσότερους βαθμούς και θα πήγαινε απευθείας. Η Ελλάδα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της με εντός έδρας γκέλα, 1-1 με την Γεωργία, η συνέχεια όμως ήταν εντυπωσιακή. Σημαντική εκτός έδρας ισοπαλία με την Κροατία που ήταν και η ομάδα που θα κονταροχτυπιόταν με την Ελλάδα για την πρώτη θέση, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν πέντε συνεχόμενες νίκες κόντρα σε Μάλτα (δις), Ισραήλ (δις) και Λετονία. Με την τελευταία, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε η Ελλάδα έχασε δύο βαθμούς που εν τέλει δεν την στοίχησαν. Και αυτό γιατί προτελευταία αγωνιστική κατέκτησε τεράστια νίκη με 2-0, με σκόρερ τον Σαμαρά και τον Γκέκα, κόντρα στην Κροατία του Μόντριτς, του Όλιτς και του Μάντζουκιτς, ενώ νίκησε και την Γεωργία με ανατροπή στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα. Έτσι κατέκτησε την πρώτη θέση με 24 βαθμούς έναντι 22 των Κροατών. Από τα υπόλοιπα προκριματικά δεν είχαμε κάποια μεγάλη έκπληξη. Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία προκρίθηκαν ως πρώτες, η Σουηδία ως η καλύτερη δεύτερη ενώ Κροατία, Πορτογαλία, Τσεχία και Ιρλανδία μέσω των μπαράζ.

Τελική φάση

Στην τελική φάση που διεξήχθη σε τέσσερα γήπεδα της Πολωνίας και τέσσερα της Ουκρανίας στο διάστημα 8 Ιουνίου με 1 Ιουλίου. Εκεί η Εθνική ομάδα της Ελλάδος με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος κληρώθηκε στον πρώτο όμιλο με Τσεχία, Ρωσία (τρίτη συνεχόμενη φορά σε όμιλο Euro που βρίσκονται μαζί) και την διοργανώτρια Πολωνία. Την τελευταία αντιμετώπισε στην πρεμιέρα όπου απέσπασε έναν σημαντικό βαθμό (1-1) με τον Σαλπιγγίδη να απαντά στο γκολ του Λεβαντόφσκι, παρότι μάλιστα σε εκείνο το σημείο του αγώνα η Εθνική αγωνιζόταν με έναν λιγότερο ποδοσφαιριστή λόγω της αποβολής του Παπασταθόπουλου. Την δεύτερη αγωνιστική μπήκε πολύ άσχημα στον αγώνα με την Τσεχία χάνοντας ήδη με 2-0 από το 6ο λεπτό και το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στο 53΄με τον Γκέκα. Την τελευταία αγωνιστική πάντως χρειαζόταν μόνο νίκη κόντρα στην Ρωσία, χωρίς να εξαρτάται από κανένα άλλο αποτέλεσμα. Και τα κατάφερε χάρη σε γκολ του Καραγκούνη στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, περνώντας στους «8» της διοργάνωσης ως δεύτερη πίσω από την Τσεχία.

Στους υπόλοιπους ομίλους όλα τα μεγάλα ονόματα εξασφάλισαν την πρόκριση πλην της δευτεραθλήτριας κόσμου το 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, την Ολλανδία που συγκέντρωσε μηδέν βαθμούς παρότι διέθετε ακόμη ονόματα όπως ο Ρόμπεν, ο Φαν Πέρσι και ο Σνάιντερ, ποδοσφαιριστές που την οδήγησαν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου δύο χρόνια νωρίτερα. Γερμανία και Πορτογαλία, Αγγλία και Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, τα φαβορί δηλαδή ήταν αυτά που εξασφάλισαν μία θέση στην οκτάδα.

Εκεί η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανίσχυρη Γερμανία, χωρίς τον τιμωρημένο Καραγκούνη αλλά με όλους τους υπόλοιπους διαθέσιμους. Κατσουράνης, Μανιάτης και Μάκος στο κέντρο, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς και Νίνης στην επίθεση, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Τζαβέλλας και Σιφάκης στα μετόπισθεν. Έναν αγώνα που τον πάλεψε. Ισοφάρισε στο 55΄με τον Σαμαρά το γκολ του Λαμ αλλά μετά μίλησε η πολύ μεγάλη ποιότητα των Γερμανών. Κεντίρα, Ρόις και Κλόζε έκαναν το 4-1 με τον Σαλπιγγίδη απλώς να μειώνει με έυστοχο πέναλτι στο 89΄. Στους υπόλοιπους αγώνες η Πορτογαλία νίκησε με γκολ του Ρονάλντο 1-0 την Τσεχία, η κάτοχος του τροπαίου Ισπανία με δύο τέρματα του Αλόνσο 2-0 την Γαλλία, ενώ η Ιταλία απέκλεισε στα πέναλτι την Αγγλία.

Στα ημιτελικά, στον πρώτο αγώνα η Ισπανία αντιμετώπισε την Πορτογαλία στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας. Ρονάλντο, Νάνι, Μουτίνιο και Πέπε κόντρα σε μία από τις πιο πλήρεις εθνικές που έχουν εμφανιστεί, αυτήν της Ισπανίας. Η Πορτογαλία του Πάολο Μπέντο κράτησε στο 0 την Ισπανία και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί Μουτίνιο και Άλβες αστόχησαν ενώ από την άλλη πλευρά μόνο ο Αλόνσο και έτσι η Ισπανία προκρίθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Στον άλλον αγώνα η Ιταλία με τον Μπαλοτέλι σε τρομερή κατάσταση επικράτησε με 2-1 κόντρα στην Γερμανία χάρη σε δύο γκολ του τελευταίου.

Τελικός

Στον μεγάλο τελικό ο οποίος διεξήχθη στις 1 του Ιούλη στο Κίεβο της Ουκρανίας, η Ισπανία, αν όχι η κορυφαία, σίγουρα μία εκ των δύο – τριών κορυφαίων εθνικών ομάδων που έχουν εμφανιστεί, διέλυσε με 4-0 την Ιταλία. Κασίγιας, Ράμος, Πικέ, Άλμπα, Αρμπελόα, Τσάβι, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Αλόνο, Φάμπρεγκας, Σίλβα δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους Μπαλοτέλι, Πίρλο, Ντε Ρόσι, Μπονούτσι και Κιελίνι. Τα έξι χαφ που είχε η Ισπανία μέσα στο γήπεδο (χωρίς κανέναν επιθετικό ή εξτρέμ) επικράτησαν των τεσσάρων που διέθετε η Ιταλία. Σίλβα στο 14΄, Άλμπα στο 41΄, Τόρρες και Μάτα στο 84΄και το 88΄έγραψαν το τελικό 4-0 και έδωσαν το τρίτο συνεχόμενο τρόπαιο στους Ισπανούς μετά το Euro του 2008 και το Mundial του 2010.

Ισπανία: (4-3-3) Κασίγιας – Αρμπελόα, Πικέ, Ράμος, Άλμπα – Μπουσκέτς, Αλόνσο, Τσάβι – Ινιέστα, Σίλβα, Φάμπρεγκας | Προπονητής: Βιθέντε ντελ Μπόσκε

Ιταλία (4-4-2) Μπουφόν – Αμπάτε, Μπονούτσι, Μπαρτζάλι, Κιελίνι – Πίρλο, Μαρκίζιο, Μοντολίβο, Ντε Ρόσι – Κασάνο, Μπαλοτέλι | Προπονητής: Τσέζαρε Πραντέλι

Πρώτος Σκόρερ του Euro 2012

3 γκολ

Φερνάντο Τόρες, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μάριο Μπαλοτέλι, Άλαν Τζαγκόεφ, Μάριο Γκόμεζ, Μάριο Μάντζουκιτς

Καλύτερη ενδεκάδα του Euro 2012

(4-4-2) Κασίγιας (Ισπανία) – Κοεντράο (Πορτογαλία), Πέπε (Πορτογαλία), Ράμος (Ισπανία), Άλμπα (Ισπανία) -Πίρλο (Ιταλία), Κεντίρα (Γερμανία), Τσάβι (Ισπανία), Ινιέστα (Ισπανία) – Μπαλοτέλι (Ιταλία), Ρονάλντο (Πορτογαλία)

MVP του Euro 2012

Αντρές Ινιέστα: To 2008 ήταν ο Τσάβι, τούτη τη φορά ο Ινιέστα αποτέλεσε τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της πρωταθλήτριας Ισπανίας με τεράστια συμβολή στον τομέα της κατοχής της μπάλας, της δημιουργίας αλλά και της εκτέλεσης.

Facts του Euro 2012

Ο Τζιοβάνι Τραπατόνι που βρίσκονταν στην Ιρλανδία έγινε ο γηραιότερος προπονητής που έκατσε σε πάγκο ομάδας σε τελική φάση Euro σε ηλικία 73 χρόνων και 93 ημερών.

Σημειώθηκαν 22 γκολ με κεφαλιές, ρεκόρ σε Euro.

Η Ισπανία έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτά τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις (Euro 2008, Mundial 2010, Euro 2012).

Ο Τόρες έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε δύο τελικούς Euro.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις