Το απόλυτο των «ατζούρι» με την Αυστρία σε τελική φάση!

Το απόλυτο των «ατζούρι» με την Αυστρία σε τελική φάση!

Για 37η φορά στην ιστορία τους συναντιούνται Ιταλία και Αυστρία, εκ των οποίων 19 ήταν φιλικά και τα 11 για το Coupe Internationale, μια διεθνής διοργάνωση που διεξαγόταν από το 1927 ως το 1960 και έδωσε τη θέση της στο Euro. Συχνά αναφέρεται και ως Gero Cup και ήταν έμπνευσης του Ούγκο Μάισλ, του Αυστριακού τεχνικού της θρυλικής αυστριακής «βούντερτιμ» (σ.σ. η ομάδα των θαυμάτων).

Συνολικά είναι 16-8-12 υπέρ των «ατζούρι» σε όλα και, εκτός φιλικών, 5-1-0 στα επίσημα εκ των οποίων τέσσερα σε Μουντιάλ και δύο στα προκριματικά του Euro 1972. Η Ιταλία είναι αήττητη στα τελευταία 13 τους, ήτοι από τον Οκτώβριο του 1960 και την ήττα με 2-1 στο Τορίνο, σε διεθνές φιλικό. Στα της τελικής φάσης, όλες στο Μουντιάλ, η «σκουάντρα ατζούρα» μέτρησε 4/4 νίκες δεχόμενη μόνο ένα γκολ, κι αυτό με πέναλτι στις καθυστερήσεις.

Το απόλυτο των «ατζούρι» με την Αυστρία σε τελική φάση!

Οσο για τα προηγούμενα τέσσερα, όλα «μουντιαλικά», ραντεβού τους; Το 1934 η εκπληκτική «βούντερτιμ» αποκλείστηκε με 1-0 στον ημιτελικό, από γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει αλλά ο ρέφερι Ιβάν Ελκιν έκλεισε τα μάτια και το ίδιο βράδυ εθεάθη να δειπνεί με τον Μπενίτο Μουσολίνι. Ο οποίος «Ντούτσε» χρησιμοποίησε υπέρμετρα για πολιτική προβολή, δική του και του κόμματός του, τη διοργάνωση, το ματς έπρεπε να αναβληθεί εκείνη τη μέρα αφού το γήπεδο ήταν γεμάτο λάσπη και σκόρερ ήταν ο Ενρίκε Γκουάιτα, ένας από τους τέσσερις oriundi: «ιταλοποιημένους» Λατινοαμερικάνους. Φυσικά η Ιταλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε ενώ τότε η Αυστρία έπαιζε με τον Ματίας Ζίντελαρ, τον «Μότσαρτ του ποδοσφαίρου» που πέθανε μυστηριωδώς το 1939 στη Βιέννη, πιθανότατα δολοφονημένος από τους ναζί (καθότι Εβραίος).

Ακολούθησε το ματς για τους «8», στο πλαίσιο ομίλων, το 1978 στην Αργεντινή όπου σκόραρε ο Πάολο Ρόσι. Η Αυστρία επέστρεψε σε τελική φάση μετά από 20 χρόνια και με μια σπουδαία ομάδα (Πετσάι, Ζάρα, Γιάρα, Προχάσκα, Σάχνερ, Κρανκλ, Κοντσίλια), άφησε εκτός Ισπανία και Σουηδία και, εντέλει, και τη Δυτική Γερμανία αφού, αν και αδιάφορη, νίκησε με 3-2 τους άσπονδους γείτονές της.

Το 1990, ξανά στην Ιταλία, όπου οι οικοδεσπότες ένιωθαν την τεράστια πίεση του κόσμου για την κατάκτηση του τρίτου τίτλου τους. Η «σκουάντρα ατζούρα» επέστρεψε στο επιθετικό ποδόσφαιρο και το έδειξε στο πρώτο ματς με την Αυστρία, καίτοι το γκολ της νίκης (1-0) άργησε να έρθει και μπήκε από τον MVP της σε εκείνο το Μουντιάλ (και εκ των βοηθών σήμερα, του Ρομπέρτο Μαντσίνι), Σαλβατόρε «Τότο» Σκιλάτσι, ο οποίος είχε μπει στο γήπεδο 3 λεπτά νωρίτερα αντί του Αντρέα Καρνεβάλε.

Το απόλυτο των «ατζούρι» με την Αυστρία σε τελική φάση!

Και, τέλος, το 1998 στη Γαλλία, ξανά σε όμιλο, η Ιταλία ξανά πέρασε παρά την ισοπαλία στην πρεμιέρα με τη Χιλή, 2-2 και σε ματς όπου ο Ρομπέρτο Μπάτζιο “ξόρκισε” τα φαντάσματα του 1994, εκτελώντας εύστοχα το (αμφισβητούμενο) πέναλτι της ισοφάρισης (2-2) στο 85ο λεπτό ενώ ο «μικρός βούδας» και ο «Μπόμπο» Βιέρι είχαν σημειώσει τα γκολ ενάντια στην Αυστρία (2-1).

 Ιταλία VS Αυστρίας σε τελικές φάσεις

  • Μουντιάλ 1934, Μιλάνο (ημιτελικός): Ιταλία – Αυστρία 1-0 (19’ Γκουάιτα)
  • Μουντιάλ 1978, Μπουένος Αϊρες (β’ φάση ομίλων): Ιταλία – Αυστρία 1-0 (14’ Πάολο Ρόσι)
  • Μουντιάλ 1990, Ρώμη (β’ φάση ομίλων): Ιταλία – Αυστρία 1-0 (78’ Σκιλάτσι)
  • Μουντιάλ 1998, Παρίσι (β’ φάση ομίλων): Ιταλία – Αυστρία 2-1 (4’ Βιέρι, 89’ Ρ. Μπάτζιο / 90’ πέν. Χέρτζογκ)

 

 

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις