Euro 2000. H “χρυσή” γενιά των Γάλλων

Διαβάστε για το Euro 2000. Διαβάστε για την μεγάλη ομάδα της Γαλλίας που κατέκτησε το Euro του 2000 με Ζιντάν και Ανρί στη σύνθεσή της.

Το Euro 2000 διεξάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης σε δύο χώρες. Οι κάτω χώρες, Ολλανδία και Βέλγιο αναλαμβάνουν το τουρνουά το οποίο διατηρεί τον κανόνα του «χρυσού γκολ» αλλά και τον ίδιο αριθμό ομάδων όπως το 1996, δηλαδή 16.

Στα προκριματικά είχαμε εννιά ομίλους από όπου οι πρώτες μαζί με την καλύτερη δεύτερη εξασφάλιζαν απευθείας το εισιτήριο για την διοργάνωση. Οι υπόλοιπες οκτώ δεύτερες έδιναν αγώνα μπαράζ. Και όπως και στο προηγούμενο Euro που είχε 16 ομάδες έτσι και σε αυτό κανένα μεγαθήριο δεν έμεινε εκτός τελικής φάσης. Ως πρώτες προκρίθηκαν η Ιταλία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχία, ενώ η Πορτογαλία ήταν αυτή που πέρασε ως η κορυφαία δεύτερη. Στα μπαράζ Αγγλία, Δανία, Σλοβενία και Τουρκία προκρίθηκαν στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Όσον αφορά την Εθνική ομάδα της Ελλάδος, σε έναν ευνοϊκό όμιλο δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση. Την πρώτη αγωνιστική ήρθε ισόπαλη με την Σλοβενία, ομάδα με την οποία θα έδινε μάχη για την δεύτερη θέση, ενώ την επόμενη αγωνιστική επικράτησε εύκολα κόντρα στην Γεωργία με 3-0. Η συνέχεια όμως ήταν αποκαρδιωτική. Στα επόμενα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια, στα οποία έπρεπε τουλάχιστον να μαζέψει 7 βαθμούς, πήρε μόλις δύο. Λευκή ισοπαλία με Αλβανία και Λετονία εκτός, ενώ ηττήθηκε με δύο γκολ του Σόλσκιερ μέσα στο ΟΑΚΑ από την Νορβηγία. Τα παιχνίδι αυτό αποτέλεσε και το τελευταίο του Ιορντανέσκου στον πάγκο της ομάδας, καθώς αυτός αποχώρησε χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν αμέσως μετά το παιχνίδι. Στην συνέχεια του ομίλου η ομάδα έκανε δύο ακόμη νίκες οι οποίες όμως δεν ήταν αρκετές να δώσουν την δεύτερη θέση. Πρώτη τερμάτισε η Νορβηγία με 25 βαθμούς, δεύτερη η Σλοβενία με 17 και ακολούθησε στην τρίτη η Ελλάδα με 15.

Τελική φάση

Στην τελική φάση που διεξήχθη σε τέσσερις πόλεις του Βελγίου και τέσσερις της Ολλανδίας συνέβησαν από τους ομίλους ακόμα ορισμένες ηχηρές εκπλήξεις. Στον πρώτο όμιλο η Πορτογαλία έκανε το τρία στα τρία, ενώ στην δεύτερη θέση τερμάτισε η… Ρουμανία αφήνοντας εκτός συνέχειας την Αγγλία και την Γερμανία. Στον δεύτερο η Ιταλία με το απόλυτο και η Τουρκία η οποία νίκησε την τελευταία αγωνιστική το Βέλγιο τσέκαραν το εισιτήριο για τους οκτώ. Στον τρίτο όμιλο τα φαβορί, Ισπανία και Γιουγκοσλαβία, επιβεβαίωσαν το τον τίτλο ενώ στον τέταρτο Ολλανδία και Γαλλία άφησαν εκτός συνέχειας την φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης Τσεχία.

Στα προημιτελικά, στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια είχαμε εύκολες νίκες των φαβορί. Η Πορτογαλία και η Ιταλία νίκησαν με 2-0 την Τουρκία και την Ρουμανία αντίστοιχα ενώ η Ολλανδία διέλυσε την Γιουγκοσλαβία με 6-1 με τον Κλάιφερτ να πετυχαίνει χατ- τρικ. Στο πιο αμφίρροπο ζευγάρι των οχτώ η Ισπανία με ποδοσφαιριστές όπως ο Ραούλ, ο Μεντιέτα, ο Κανιθάρες και ο Ελγκέρα ηττήθηκε με 2-1 από την πανίσχυρη και πολύ ποιοτική Γαλλία. Ο Ζιντάν άνοιξε το σκορ στο 32΄, ο Μεντιέτα ισοφάρισε με πέναλτι στο 38΄, ο Τζορκάεφ όμως έγραψε στο 44΄ το τελικό 2-1 υπέρ των «τρικολόρ».

Το πρώτο παιχνίδι των ημιτελικών που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου στις Βρυξέλες η Γαλλία επικράτησε με 2-1 στην παράταση απέναντι στην Πορτογαλία. Οι Ίβηρες με ορισμένους πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές όπως ο Φίγκο, ο Ρουί Κόστα και ο Νούνο Γκόμες έβαλε δύσκολα στους Γάλλους. Προηγήθηκε στο 19ο λεπτό με τον τελευταίο, στο 51΄ όμως ο Τιερί Ανρί έκανε το 1-1, σκορ που έμεινε μέχρι το τέλος και έτσι οδηγήθηκαν οι δύο ομάδες στην παράταση. Εκεί στο 117΄ ο Σαβιέρ έκανε χέρι μέσα στην περιοχή , ο Ζιντάν ανέλαβε την εκτέλεση, πέτυχε το «χρυσό γκολ» και έστειλε την Γαλλία στον τελικό μετά από 16 χρόνια.

Στο άλλο παιχνίδι που διεξήχθη την επόμενη ημέρα στο Άμστερνταμ Ιταλία και Ολλανδία κόλλησαν στο 0-0, με τους οικοδεσπότες να αστοχούν σε δύο εκτελέσεις από τα 11 μέτρα και το παιχνίδι κατέληξε στα πέναλτι. Εκεί Ντι Μπιάτζιο και Πεσότο ευστόχησαν στα δύο πρώτα για τους Ιταλούς, Ντε Μπουρ και Σταμ όμως όχι για τους Ολλανδούς. Ο Τότι έβαλε το επόμενο, όπως και ο Κλάιφερτ, ο Μαλντίνι αστόχησε στο τέταρτο, το ίδιο όμως έκανε και ο Μπόσγουελ για την Ολλανδία, στέλνοντας έτσι τους τους Ιταλούς στον μεγάλο τελικό.

Τελικός

Στον μεγάλο τελικό που έγινε στο Ρότερνταμ η Γαλλία των παιχταράδων όπως ο Ζιντάν, ο Ανρί, ο Τζορκάεφ, ο Βιεϊρά, ο Ντεσάν, ο Ντεσαγί θα αντιμετώπιζε την επίσης πολύ ποιοτική Ιταλία, ιδίως στην άμυνα με ποδοσφαιριστές όπως ο Νέστα, ο Καναβάρο και ο Μαλντίνι, ενώ μπροστά ξεχώριζε ο Τότι και ο Ντελ Πιέρο. Ο Ντελβέτσιο έβαλε μπροστά στο σκορ στο 55ο λεπτό τους Ιταλούς οι οποίοι κρατούσαν το τρόπαιο στα χέρια τους μέχρι το 93΄. Εκεί ο Βιλτόρ με ένα συρτό σουτ από τα πλάγια της περιοχής, κάνοντας το 1-1 και στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Σε αυτή και πάλι οι Γάλλοι χάρη στον κανονισμό του «χρυσού γκολ» κατάφεραν να νικήσουν το παιχνίδι και να κατακτήσουν το τρόπαιο. Στο 103΄ο Τρεζεγκέ με τρομέρο σουτ στην κίνηση χάρισε στους Γάλλους το δεύτερο Euro της ιστορίας της μετά το 1984.

Γαλλία (4-2-3-1) Μπαρτέζ – Τουράμ, Ντεσαγί, Μπλαν, Λιζαραζού – Ντεσάν, Βιεϊρά – Τζορκάεφ, Ζιντάν, Ανρί – Ντουγκαρί | Προπονητής : Ροζέ Λεμέρ

Ιταλία (5-3-2) Τόλντο – Πεσότο, Νέστα, Καναβάρο, Ιουλιάνο, Μαλντίνι – Αλμπερτίνι, Ντι Μπιάτζιο, Φιόρε – Τότι, Ντελβέτσιο | Προπονητής: Ντίνο Τζοφ

Πρώτος Σκόρερ του Euro 2000

5 γκολ

Σάβο Μιλόσεβιτς (Μιλόσεβιτς)

Πάτρικ Κλάιφερτ (Ολλανδία)

Καλύτερη Ενδεκάδα του Euro 2000

(4-4-2) Τόλντο (Ιταλία) – Τουράμ (Γαλλία), Μπλαν (Γαλλία), Καναβάρο (Ιταλία), Μαλντίνι (Ιταλία) – Φίγκο (Πορτογαλία), Ζιντάν (Γαλλία), Βιεϊρά (Γαλλία), Ντάβιντς (Ολλανδία) – Τότι (Ιταλία), Κλάιφερτ (Ολλανδία)

MVP του Euro 2000

Ζινεντίν Ζιντάν: Γκολ με την Ισπανία στον προημιτελικό, χρυσό γκολ με την Πορτογαλία στον ημιτελικό, τρομερή κλάση στον χώρο του κέντρου, εκ των κορυφαίων όλων των εποχών, δίκαια πήρε αυτό το βραβείο.

Facts του Euro 2000

Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που ως κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου κατακτά και το επόμενο Euro. Επτά ποδοσφαιριστές της ξεκίνησαν και στους δύο τελικούς.

Ο Τόλντο έπιασε τρία πέναλτι στον ημιτελικό με την Ολλανδία. Δύο στην κανονική διάρκεια και ένα στην «ρωσική ρουλέτα»

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις