Eurovision 2021: Όλα είναι… πολιτική!

eurovision 2021

Eurovision 2021

Καλημέρα λαέ του koubanezos.gr! Βραδιά τελικού στη Eurovision 2021 σήμερα και εκεί θα βασιστούμε σήμερα, αφού δοθούν κάποιες εξηγήσεις και όχι απολογίες. Προσωπικά, δεν έχω ποτέ ολόκληρο τελικό του εν λόγω διαγωνισμού, παρά μόνο το 2005 και αυτό πάλι δεν είναι σίγουρο. Φέτος, άκουσα μόνον τρία τραγούδια και τα δύο εξ αυτών κρίνω ότι είναι μεγάλα φαβορί για τη νίκη. Από εκεί και πέρα, αυτό που συμβαίνει με τον διαγωνισμό είναι ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πια διαγωνισμός, αλλά ένα πολιτικό… ”πανηγύρι”, ένα στοίχημα των λόμπι και των συμφερόντων που διαμορφώνουν μουσική πραγματικότητα και αυτό εν πολλοίς είναι κάποιες φορές άδικο. Άλλωστε, πόσα τραγούδια άξιζαν και καταποντίστηκαν για να βγουν τα … δικά μας παιδιά νικητές! Αυτός είναι και ο λόγος που θα ασχοληθώ σήμερα. Προσεγγίζω το γεγονός ως μία στοιχηματική στιγμή, ως στοιχηματογράφος. Άλλωστε, όλα είναι πολιτική.

Eurovision 2021: Γύρισε αουτσάιντερ το φαβορί

Φέτος, αφού πέρυσι λόγω πανδημίας ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για πρώτη φορά στα χρονικά, οι χώρες που λαμβάνουν μέρος συμμετέχουν στο 95% με τα περσινά τραγούδια, αν και είχαν ευκαιρία να αλλάξουν μουσική επιλογή. Άπαντες (κοινό, λόμπι, επιτροπές, παρατρεχάμενοι, Τσακ Νόρις, η θεία μου η χίπισσα) γνωρίζουν τι θα δουν και θα ακούσουν. Άρα, τι κάνουμε; Μα δεν πάμε στον προφανή δρόμο. Οι Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία δημιούργησαν τον θεσμό και με εξαίρεση την Γαλλία, έχουν κερδίσει μία φορά, (η Ισπανία ποτέ) και έκτοτε απλά δεν ενδιαφέρονται. Είναι ισόβια μέλη, άρα για ποια νίκη να νοιάζονται;

Αντιθέτως, η Ελβετία ενθυμούμενη την μακρά μουσική της παράδοση φέτος έδωσε ρέστα. Ήταν προ μηνών μεγάλο φαβορί, «έχτισε» ένα εντυπωσιακό βίντεο κλιπ, διοργάνωσε μουσικό συνέδριο (!) με 100 συμμετοχές, επέλεξε η μουσική επιτροπή, που αποτελούνταν από μουσικούς, οργανοπαίκτες, μαέστρους και τενόρους το καλύτερο τραγούδι, το άλλαξε 1000 φορές και αποφάσισε να στείλει αυτό που θα φέρει τη νίκη (;). Τόση σημασία στο διαγωνισμό έδωσε η Αυστρία με παρόμοιες διαδικασίες με την Κοντσίτα, αν θυμάστε, και διέλυσε τα κοντέρ.

Από φαβορί οι μπουκ και τα λόμπι έχωσαν την Ελβετία στα… αουτσάιντερ, της κότσαραν 8 και 8.50 απόδοση (!) και έδωσαν σε Ιταλία και Γαλλία 3.40 και 3.75 αντίστοιχα! Την ποντάρουμε κι ας χάσει. Αν χάσει… Επίσης, το έτερο εκ των φαβορί, η Μάλτα, εκτιμάται να τερματίσει πάνω από τον πιτσιρικά της Ελβετίας. Ίσως από τα μεγάλα δώρο η νίκη της Ελβετίας στην «μάχη» αυτή στο εξαιρετικό 2.05. Παρεμπιπτόντως, πολύ ωραίο το κομμάτι της χώρας της σοκολάτας.

Eurovision 2021: Η τρομερή στατιστική

Ήταν το 1957, όταν η Ολλανδία κέρδισε για πρώτη φορά με δεύτερη την Ελβετία. Το 1958 ήταν σειρά της Γαλλίας ενώ το 1959 το πήρε και πάλι η Ολλναδία. Το 1960 ξανά Γαλλία ενώ το 1969 είχαμε ακόμα ένα déjà vu με την Ολλανδία πρώτη και τη Γαλλία δεύτερη! Συνολικά, τα γαλλικά είναι η δεύτερη μακράν πιο επιτυχυμένη γλώσσα μετά την αγγλική με 14 νικητήρια τραγούδια να είναι γαλλικά! Γαλλόφωνη η Γαλλία όπως και η Ελβετία, στο 2.60 παίζουμε νικήτρια Ελβετία ή Γαλλία.

Κύπρος & Ελλάδα εκτός δεκάδας

Μεταξύ μας, τα ίδια και τα ίδια οι Ελλάδα και Κύπρος, γνωστές συνταγές, παροχυμένες και ξεπερασμένες. Κούρασαν, συνηθίστηκαν, τεχνολογικά και σκηνικά πίσω, αφού μοιάζουν να ανακάλυψαν την πυρίτιδα την στιγμή που άλλες χώρες έριχναν σφαίρες με μυδραλιοφόρο! Εκτός δεκάδας, ειδικά η Ελλάδα ίσως βγει και από την 15άδα.

Οι εκπλήξεις

Μεγάλη έκπληξη είναι και θα είναι η Ουκρανία! Τρομερά απαιτητικό το κομμάτι, μέσα στα τρία που άκουσα, συγκλονιστική φωνή η Ουκρανίδα, το πιο ιδιαίτερο τραγούδι της βραδιάς, συνδυάζει τέκνο, ελέκτρο και έθνικ μουσική ενώ εντυπωσιάζει σε πρωτοτυπία και σκηνικό. Ήδη στο 9.00, όποιος θέλει ρισκάρει όσο θέλει, την βλέπω εντός 5άδας και βάλε..! Έκπληξη βλέπω και από την ροκ Φινλανδία, την… παιδική αλλά πανέξυπνη Ισλανδία, ενώ ίσως και οι κούκλες Σέρβες να μπουν στη δεκάδα.

ΥΓ: Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται μετά τη 01:00. Προσωπικά, θα ρίξω ένα βλέφαρο μετά τον τελικό Ελλάδας.

ΥΓ2: Μεγάλη προσοχή, αφού δεν ψηφίζει μόνον ο κόσμος, αλλά και κατά 50% οι συμφεροντολογικές επιτροπές.

Καλή επιτυχία!

  • Pre game picks και στο Instagram του Koubanezos.gr! Κάντε follow και δείτε τα καλύτερα προγνωστικά
Μονό
22:00
Eurovision 2021
H2Η Μάλτα - Ελβετία με νικητή Ελβετία
2.05
Μονό
22:00
Eurovision 2021
Νικητής Γαλλία ή Ελβετία
2.6
Ρίσκο
22:00
Eurovision 2021
Να τερματίσει στους 3 πρώτους: Ιταλία, Γαλλία & Ελβετία
5.00
Ρίσκο
22:00
Eurovision 2021
Νικητής Ελβετία & να μην τερματίσει στους πρώτους 10 η Ελλάδα
7.97
Ρίσκο
22:00
Eurovision 2021
Να μην τερματίσει στους πρώτους 10 η Κύπρος
2.25
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις