Euroleague: Η ιστορία του Final Four

Euroleague

Euroleague: Τα Ευρωπαϊκά κύπελλα και το Final Four

Ο τίτλος του Πρωταθλητή Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο στο μπάσκετ έχει περάσει από πολλά κύματα. Με αφορμή το Final Four της Euroleague στην Κολωνία σε λίγες μέρες, θα κάνουμε μια αναδρομή στους «εστεμμένους» καθώς και σε κάποια ρεκόρ ομάδων, παικτών και προπονητών.

Euroleague: Η εμφάνιση των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων

Για να ακούσουμε για πρώτη φορά αυτή την έννοια, γυρνάμε αρκετά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 1958. Η ΑΣΚ Ρίγα κερδίζει τον τίτλο για τρεις συνεχόμενες σεζόν με προπονητή τον τεράστιο Αλεξάντρ Γκομέλσκι. Μέχρι το 1987 κυριαρχούν Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ και Βαρέζε.

Euroleague: Τα πρώτα ελληνικά βήματα στα Final Four

Από το 1988 και μετά, εμφανίζεται και η έννοια του Final Four της Euroleague στις ζωές μας. Μαζί του μπήκαν στο χάρτη και οι ελληνικές ομάδες με τον Άρη του Νίκου Γκάλη να συμμετέχει στα τρία πρώτα. Γρήγορα άστραψε το άστρο της Γιουγκοπλάστικά των Ράντζα και Κούκοτς που πήρε τρία συνεχόμενα τρόπαια (1989, 90, 91).

Η πρώτη ελληνική ομάδα σε τελικό ήταν ο Ολυμπιακός. Δε θα μπορούσαμε εκείνη την χρονιά να μην έχουμε εκπρόσωπο στον μεγάλο τελικό του Τελ Αβίβ, καθώς στον ημιτελικό συγκρούστηκαν οι δύο «αιώνιοι».  Οι Πειραιώτες δεν τα κατάφεραν και τελικά το τρόπαιο κατέκτησε η Μπανταλόνα του μετέπειτα δικού μας Ζάρκο Πάσπαλι.

Το 1995, στη Σαραγόσα, είχαμε εκ νέου εμφύλιο στον ημιτελικό, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει πάλι τον Παναθηναϊκό. Πάλι όμως οι Ισπανοί μπήκαν στο δρόμο και η Ρεάλ του Αρβίντας Σαμπόνις πήρε την κούπα.

Οι πρώτοι ελληνικοί τίτλοι

Την εκδίκηση από τους Ισπανούς πήρε την επόμενη χρονιά  ο Παναθηναϊκός, φέρνοντας τον πρώτο τίτλο στη χώρα μας. Με ίσως το μεγαλύτερο όνομα που έχει έρθει ποτέ από το ΝΒΑ, τον Ντομινίκ Ουίλκινς, κέρδισε στον τελικό την Μπαρτσελόνα στο Παρίσι. Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός κέρδισε με τη σειρά του τους «μπλαουγκράνα» στον τελικό, αυτή τη φορά στη Ρώμη, με τον Ντέιβιντ Ρίβερς στο τιμόνι.

Το «σχίσμα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Το 2000, FIBA και Euroleague χωρίσαν τα τσανάκια τους. Για μία σεζόν εμφανίστηκε και η SuproLeague. Τα μεγάλα ονόματα χωρίστηκαν με την Κίντερ Μπολόνια να κερδίζει το ένα τρόπαιο και τη Μακάμπι το άλλο. Έκτοτε, κυριαρχούν σε τίτλους Παναθηναϊκός και ΤΣΣΚΑ, έχοντας από 4!

Οι πολυνίκες και τα ρεκόρ

  • Πρώτη σε ευρωπαϊκούς τίτλους είναι η Ρεάλ, με 10, ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ με 6, Παναθηναϊκός και Μακάμπι με 6 και Βαρέζε με 5.
  • Βασιλιάς των Final Four είναι ο Παναθηναϊκός με 6 τίτλους σε 11 προσπάθειες, έχοντας μάλιστα μόλις έναν χαμένο τελικό.
  • Η μοναδική ομάδα με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις σε F4 είναι η Γιουγκοπλάστικα, η οποία κέρδισε όπως είπαμε τα τρία πρώτα.
  • Η ΑΣΚ Ρίγα κατέκτησε επίσης τρία συνεχόμενα τρόπαια πριν την εμφάνιση των F
  • O Ντίνο Μενεγκίν είναι ο παίκτης με τις περισσότερες κατακτήσεις σε ευρωπαϊκά τρόπαια. Πέντε με τη Βαρέζε και δύο με το Μιλάνο, σύνολο επτά!
  • Από καταβολής Final Four, σε τίτλους πρωτεύει ο δικός μας Φραγκίσκος Αλβέρτης με πέντε. Σε περίπτωση που κατακτήσει το τρόπαιο η Αρμάνι φέτος, θα τον φτάσει και ο Κάιλ Χάινς. Τέσσερεις έχει επίσης ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και μάλιστα με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Παναθηναϊκός).
  • O «Βασιλιάς» της Euroleague είναι αδιαμφισβήτητα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Σέρβος προπονητής έχει κερδίσει 9 τρόπαια με Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Ρεάλ, Παναθηναϊκό και Φενέρμπαχτσε.
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις