Euro 1988. Οι Οράνιε και το θρυλικό γκολ του Φαν Μπάστεν

Euro 1988

Μετά την τεράστια επιτυχία της Γαλλίας στο Euro του 1984 και του Μισέλ Πλατινί προσωπικά, η UEFA αποφασίζει να δώσει την διοργάνωση της τελικής φάσης του Euro 1988 στην Δυτική Γερμανία, την ομάδα που κυριάρχησε την δεκαετία του ΄70 σε Mundial και Euro. Έτσι λοιπόν η μία από τις οχτώ που βρέθηκαν στην τελική φάση ήταν αυτή.

Προκριματικά

Στα προκριματικά που περιείχαν εφτά ομίλους, άλλοι των τεσσάρων και άλλοι των πέντε ομάδων εκ των οποίων ο πρώτος έπαιρνε την πρόκριση, επικράτησαν στους περισσότερους τα μεγάλα φαβορί. Η μόνη μεγάλη έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός της κατόχου του τροπαίου Γαλλίας η οποία τερμάτισε τρίτη και μάλιστα με λίγους βαθμούς σε όμιλο με Σοβιετική Ένωση (1η) και Δυτική Γερμανία (2η). Η Ισπανία (φιναλίστ του Euro 1984) εξασφάλισε το εισιτήριο, η παγκόσμια πρωταθλήτρια το ΄82 Ιταλία, η Αγγλία, η Δανία, ενώ η Ιρλανδία κατάφερε να αφήσει έξω το Βέλγιο και να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Το αυτό συνέβη, δηλαδή επικράτησε το φαβορί και στον όμιλο της Εθνικής Ελλάδος, η οποία κληρώθηκε με Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία και Κύπρο. Πάντως με προπονητή τον Μίλτο Παπαποστόλου και με επιθετική τριπλέτα τους Αναστόπουλο που σημείωσε πέντε γκολ στα προκριματικά, τον Σαραβάκο και τον Μητρόπουλο έδωσε την δική της μάχη. Αν και ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι με 2-1 από την Πολωνία, ακολούθησαν τρεις σερί νίκες με Ουγγαρία (2-1) και με Κύπρο εντός και εκτός έδρας. Και πήγε την επόμενη αγωνιστική, ανήμερα της 25ης Μαρτίου να δώσει μία μεγάλη μάχη μέσα στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Ολλανδία του Φαν Μπάστεν. Ο Σαραβάκος σκόραρε στο 5ο λεπτό, ο Φαν Μπάστεν όμως ισοφάρισε στο 55΄για το τελικό 1-1. Αποτέλεσμα που αναπτέρωσε τις ελπίδες για την πρόκριση.

Ο κόσμος ενθουσιάστηκε και κατέκλυσε στον επόμενο εντός έδρας αγώνα το ΟΑΚΑ. 70 χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν από κοντά την εντός έδρας νίκη με 1-0 κόντρα στην Πολωνία με γκολ του Σαραβάκου. Πλέον στους δύο εναπομείναντες αγώνες ήθελε νίκη με Ουγγαρία και μία ισοπαλία εντός με τους Ολλανδούς για να εξασφαλίσει την παρουσία της στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας. Η Εθνική όμως παρουσιάστηκε υπεροπτική μέσα στην Ουγγαρία και διασύρθηκε με 3-0 το οποίο είχε διαμορφωθεί από το πρώτο τέταρτο του αγώνα. Έτσι ο τελευταίος αγώνας δεν είχε κάποιο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Εκτός βέβαια και αν η UEFA είχε τιμωρήσει την Ολλανδία για μία κροτίδα που είχαν ρίξει οι οπαδοί της στον εντός έδρας αγώνα με την Κύπρο. Δεν το έκανε, όρισε επανάληψη του παιχνιδιού, η Ολλανδία νίκησε και έτσι τερμάτισε πρώτη.

Η τελική φάση

Στην τελική φάση που διεξήχθη στις 10 με 25 Ιουνίου του 1988 στην Δυτική Γερμανία, σε οκτώ διαφορετικά γήπεδα, στον πρώτο όμιλο η οικοδέσποινα με κληρώθηκε με Ιταλία, Ισπανία και Δανία. Και κατάφερε να πάρει μαζί με την Ιταλία πολύ εύκολα την πρόκριση στα ημιτελικά. 1-1 ο μεταξύ τους αγώνας, καθαρές νίκες έκαστες στα άλλα δύο παιχνίδια. Στον άλλον όμιλο η Αγγλία και η Ιρλανδία δεν μπόρεσαν να φανούν ανταγωνιστικές απέναντι σε Σοβιετική Ένωση και Ολλανδία, με τις δύο τελευταίες να προκρίνονται με την παραπάνω σειρά στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Εκεί στις 21 Ιουνίου η Δυτική Γερμανία του Ρούντι Φέλερ, Λόταρ Ματέους, του Κλίνσμαν αντιμετώπισε το «Βολφπαρκστάντιον» του Αμβούργου την Ολλανδία. Παρότι προηγήθηκε με πέναλτι του Ματέους στο 55ο λεπτό, η εξαιρετική Ολλανδία κατάφερε να ανατρέψει το σκορ με τον Κούμαν στο 74΄και τον φοβερό Φαν Μπάστεν στο 88΄ αφήνοντας εκτός συνέχειας τους οικοδεσπότες και εξασφαλίζοντας μία θέση στον μεγάλο τελικό. Εκεί θα αντιμετώπιζε μία εκ των Ιταλία ή Σοβιετική Ένωση. Και οι Σοβιετικοί με προπονητή τον Λομπανόφσκι και μεγάλο αστέρα τον Όλεγκ Προτάσοφ επικράτησε με 2-0 χάρη σε δύο γκολ του τελευταίου αφήνοντας εκτός μία πολύ ποιοτική ομάδα όπως ήταν εκείνη η Ιταλία του Μπαρέζι, του Μαντσίνι, του Αντσελότι, του Βιάλι και των υπολοίπων αστέρων.

Ο τελικός

Στον μεγάλο τελικό που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου η Σοβιετική Ένωση, που παρεμπιπτόντως έπαιζε για τέταρτη φορά στην ιστορία τελικό Euro, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την τρομερή εκείνη Ολλανδία. Με προπονητή τον τεράστιο Ρίνους Μίχελς και την εκπληκτική τριάδα Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ και Ράικααρντ κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της. Γκούλιτ στο 32΄και Φαν Μπάστεν στο 54΄με εκείνο το ασύλληπτο σουτ από τα πλάγια της περιοχής έγραψαν το τελικό 2-0. Η Σοβιετική Ένωση του Λομπανόφσκι είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στον αγώνα, ο Φαν Μπρόκελεν όμως απέκρουσε το πέναλτι του Μπελάνοφ, έναν από τους πολλούς ποδοσφαιριστές της Ντινάμο Κίεβου που έπαιζαν στην Εθνική (Ρατς, Προτάσοφ, Ζαβάρογ κλπ.). Έτσι η «Οράνιε» στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ολλανδία (4-4-2) Φαν Μπρόκελεν – Φαν Άερλε, Ράικααρντ, Ρόναλντ Κούμαν, Φαν Τίγκελεν – Φανενμπουργκ, Βούτερς, Μιούρεν, Έρβιν Κούμαν – Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ | Προπονητής: Ρίνους Μίχελς

Σοβιετική Ένωση (4-4-2) Ντασάεφ – Ντεμανένκο, Αλεϊνίκοφ, Κιντιγιατούλιν, Ρατς – Λιτοφτσένκο, Ζαβάροφ, Μικαλιντσένκο, Γκοτσμάνοφ – Προτάσοφ, Μπελάνοφ |Προπονητής: Βαλερί Λομπανόφσκι

Πρώτος σκόρερ του Euro 1988

5 γκολ

Μάρκο Φαν Μπάστεν

Καλύτερη ενδεκάδα του Euro 1988

(4-3-3) Φαν Μπρόκελεν (Ολλανδία) – Μπέργκομι (Ιταλία), Ρόναλτ Κούμαν (Ολλανδία), Ράικααρντ (Ολλανδία), Μαλντίνι (Ιταλία)– Τζιανίνι (Ιταλία), Βούτερς (Ολλανδία), Ματέους (Δυτική Γερμανία) – Βιάλι (Ιταλία), Φαν Μπάστεν (Ολλανδία), Γκούλιτ (Ολλανδία)

MVP του Euro 1988

Μάρκο Φαν Μπάστεν: To γκολ που σημείωσε στον τελικό έχει μείνει στην ιστορία. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ο Φαν Μπάστεν σημείωσε συνολικά 5 γκολ στην διοργάνωση. Έκανε χατ-τρικ στον όμιλο απέναντι στην Αγγλία, ενώ πέτυχε στο 88΄το γκολ που έδωσε την πρόκριση της Ολλανδίας στον ημιτελικό με την Δυτική Γερμανία.

Facts του Euro 1988

Η νίκη της Ολλανδίας στον ημιτελικό με την Δυτική Γερμανία ήταν η πρώτη της απέναντι στην συγκεκριμένη Εθνική μετά από το μακρινό 1956. Οι πανηγυρισμοί μετά από αυτό το παιχνίδι θεωρήθηκαν η μεγαλύτερη δημόσια συγκέντρωση στην Ολλανδία μετά τα γεγονότα που σηματοδότησαν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Πίτερ Σίλτον συμπλήρωσε στην ήττα των ομίλων με την Ολλανδία το 100ο παιχνίδι του με την Αγγλία, ο τέταρτος που τα καταφέρνει

Η Σοβιετική Ένωση μετά την ήττα της στον τελικό είναι η μοναδική ομάδα μέχρι και σήμερα που έχει ηττηθεί σε τρεις τελικούς.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις