Παγκόσμιο Σνούκερ: Καθαρό προβάδισμα Σέλμπι

Παγκόσμιο Σνούκερ: Καθαρό προβάδισμα Σέλμπι

Ο Μαρκ Σέλμπι πήρε προβάδισμα 10-7 έναντι του Σον Μέρφι, κατά την πρώτη ημέρα του τελικού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σνούκερ.

Αν και βρέθηκε να χάνει με 5-3 στο πρώτο σκέλος, ο Σέλμπι κατάφερε όχι μόνο να πάει για ύπνο όντας μπροστά στο σκορ, αλλά και με καλή διαφορά: Το 10-7 αποτυπώνει τη μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε στο παιχνίδι χθες το βράδυ.

Μία αλλαγή η οποία οφείλεται κυρίως σε δύο τινά:

1) ο Μέρφι δυσκολευόταν να κερδίσει frames με μία επίσκεψη, αν και του παρουσιάστηκαν ευκαιρίες.

2) ο Σέλμπι βελτίωσε εντυπωσιακά την ευστοχία του στις μακρινές μπάλες.

Αυτά είναι γεγονότα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, παρότι δημιουργήθηκε ξανά πολύς ντόρος μετά τη λήξη του session γύρω από το παιχνίδι του άσου από το Λέστερ και κατά πόσο είναι ελκυστικό.

Μία κουβέντα που άνοιξε λόγω της μεγάλης διάρκειας του 17ου frame. Ο Σέλμπι υπερασπίστηκε το υπέρ του 52-8 ύστερα από μία αστοχία του σε μία μπλε και ξεζούμισε τον αντίπαλό του στην τακτική μάχη.

Παρόμοια εξέλιξη είχαν νωρίτερα και το 14ο και το 16ο frame, όταν ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έχασε το πλασάρισμα της άσπρης έχοντας προβάδισμα με 52-0 και 47-0 αντίστοιχα. Η μόνη διαφορά ήταν ότι εκεί οι τακτικές μάχες διήρκεσαν λιγότερο: Η πρώτη κρίθηκε με μακρινή κόκκινη και η δεύτερη με fluke (όταν όμως το σκορ είχε ήδη διαμορφωθεί σε 59-4).

Στο 17ο, όμως, αρχικά ο Μέρφι απέτυχε να πάρει τον έλεγχο του frame και κατόπιν αναλώθηκε σε μία μάχη που φαινόταν εκ των προτέρων χαμένη. Και κάποια παιδαριώδη λάθη, χάρη στα οποία διαμορφώθηκε το 10-7, φανέρωσαν ότι είχε χάσει πια την αυτοκυριαρχία του.

Για αυτό, ωστόσο, δεν φταίει ο Σέλμπι, εκτός κι αν υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι έχασε… επίτηδες την μπλε στο 52-8. Ή ότι αγνόησε καλύτερες ευκαιρίες για να επιτεθεί νωρίτερα απ’ ό,τι τελικά το έκανε.

Ούτε οφείλει συγγνώμη σε κανέναν για το γεγονός ότι ο Μέρφι έχασε και τα τρία frames στα οποία απέτυχε να ανοίξει το pack των κόκκινων (9ο, 11ο και 15ο), ενώ προηγούταν με 49, 30 και 34 πόντους αντίστοιχα.

Ειδικά στο ξεκίνημα του χθεσινοβραδινού σκέλους ο Σέλμπι δεν βρήκε έτοιμες ευκαιρίες. Τις δημιούργησε ο ίδιος, τολμώντας να επιτεθεί από δύσκολες θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο άρχισε τα καλά breaks (85, 67, 86, 90) με τα οποία αρχικά ισοφάρισε 6-6 και κατόπιν προηγήθηκε για πρώτη φορά στον τελικό με 8-7.

Η χαμένη ευκαιρία για το 3-0

Το ξεκίνημα ήταν αρκετά νευρικό κι από τους δύο παίκτες, ο Μέρφι όμως υπερείχε στα σημεία. Υπέπεσε σε λιγότερα λάθη και ευστόχησε σε μακρινές μπάλες, αν και τελικά κέρδισε τα δύο πρώτα frames… στην τακτική. Αμφότερα «παίζονταν» μέχρι τα χρώματα.

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2005 έχασε «χρυσή» ευκαιρία για το 3-0. Αστόχησε σε μία βατή κόκκινη ενώ προηγούταν με 65-0 και ο Σέλμπι του έκλεψε το frame στη μαύρη, με δύο προσπάθειες.

Ο Μέρφι διατήρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων μέχρι το τέλος του πρώτου σκέλους και ξέφυγε με 5-3 κερδίζοντας στα χρώματα και το 8o frame. Η εικόνα άλλαξε το βράδυ, ο Σέλμπι έχει γίνει πια το ακλόνητο φαβορί, όμως η σημερινή είναι μία άλλη ημέρα.

Είδαμε και στους ημιτελικούς πόσο εύκολα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Γι’ αυτό το φινάλε του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, με τα δύο τελευταία σκέλη του τελικού (στις 15:00 και στις 21:00) προμηνύεται αγωνιώδες.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις