ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ: ΚΩΔΙΚΟΣ 200FS

ΔΩΡΟ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΜΕ ΔΩΡΑ* ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ

Euro 1976. Ο Πανένκα και η ιστορική εκτέλεση πέναλτι

ΔΩΡΟ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

H BET365 ΣΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΜΕ ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ*!

H BET365 ΣΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΜΕ ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ*!

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ 100 ΒΙΒΛΙΚΑ ΔΩΡΑ*!

ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ 100 ΒΙΒΛΙΚΑ ΔΩΡΑ*!

ΤΡΕΛΟ ΔΩΡΟ* ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

ΤΡΕΛΟ ΔΩΡΟ* ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΔΩΡΟ*

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΔΩΡΟ*

Euro 1976. Ο Πανένκα και η ιστορική εκτέλεση πέναλτι

LIVE BETTING 24/7!

Best Picks

Best Picks Παρασκευής με μπάλα, μπάσκετ και βόλεϊ έως 7.90!

προγνωστικά μπάσκετ

Λάθος όριο στο Λονδίνο

Προγνωστικά από Γαλλία και Ισπανία με την εικόνα να δείχνει δυο παίκτες από το γαλλικό πρωτάθλημα.

Επιστροφή στη δράση με δυάδα από Γαλλία και Ισπανία

Προγνωστικά τσάμπιονσιπ με την ομάδα της Λιντς στην εικόνα.

Έχει πολύ ζουμί η Championship

Αλβαρέζ και 42άρι

Αλβαρέζ και 42άρι

Προγνωστικά βόλεϊ με τις ομάδες Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ στην εικόνα.

Στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ με 7άρι!

προγνωστικά αγγλία 1 και Ligue 1 με παίκτη της Λιλ να είναι στην εικόνα.

Πέφτουν κορμιά στο «Πιέρ Μορούα»

Ουκρανία - Ιταλία ανάλυση και προγνωστικά αγώνα

Λιλ – Λανς: Ανάλυση & Προγνωστικά αγώνα

Over 2,5 ημέρας που διπλασιάζει για Κυριακή 03/03/24.

Το over 2,5 της ημέρας (29/3)

το bet builder της ημέρας

Το Bet Builder της ημέρας (29/3)

Ουκρανία - Ιταλία ανάλυση και προγνωστικά αγώνα

Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός: Ανάλυση & Προγνωστικά αγώνα

Ευκαιρίες πριν την εμβόλιμη

Μόνο νίκη χρειάζονται

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ: ΚΩΔΙΚΟΣ 200FS

Euro 1976. Ο Πανένκα και η ιστορική εκτέλεση πέναλτι

Διαβάστε για το Euro 1976. Διαβάστε για το πέναλτι του Αντονίν Πανένκα που έμεινε στην ιστορία και χάρισε ένα Euro στην Τσεχοσλοβακία.

To «άλλοτε Κύπελλο Εθνών Ευρώπης» που εμπνεύστηκε ο Ανρί Ντελονέ έφτασε στη πέμπτη του διοργάνωση στο Euro 1976. Και αυτή η version του Euro έχει τελική φάση με τέσσερις μόλις ομάδες. Κάτι που συμβαίνει για τελευταία φορά στην ιστορία του θεσμού. Και σε τούτη την διοργάνωση λαμβάνουν μέρος στα προκριματικά 32 ομάδες που χωρίζονται αρχικά σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων, με την πρώτη κάθε γκρουπ να προκρίνεται στον επόμενο, τελευταίο, γύρο πριν την τελική φάση.

Προκριματικά

Όπως είναι φυσικό, με δεδομένο ότι μόνο οκτώ ομάδες από τους ομίλους περνούν στην επόμενη φάση, υπάρχουν εκπλήξεις. Εκτός συνέχειας μένουν μεγάλα ονόματα όπως η Αγγλία, η Πολωνία του Ούγκο Λάτο που είχε τερματίσει τρίτη στον Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974,  η Γαλλία και η Ιταλία.

Η Ελλάδα κληρώθηκε σε έναν πολύ δύσκολο με την κάτοχο του τροπαίου Δυτική Γερμανία, η οποία στο ενδιάμεσο κατέκτησε και την κορυφή του κόσμου το 1974 απέναντι στην μεγάλη Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς και του Γιόχαν Κρόιφ, με την Βουλγαρία και την Μάλτα. Όταν πραγματοποιήθηκε η κλήρωση φάνταζε πολύ δύσκολη όχι μόνο η πρόκριση αλλά ακόμα και η διεκδίκηση αυτής. Αυτή η Δυτική Γερμανία άλλωστε ήταν μία Εθνική που έχει μείνει στην ιστορία ως μία εκ των ποιοτικότερων όλων των εποχών. Η Εθνική Ελλάδος όμως με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια διέψευσε αυτές τις υποθέσεις και έδωσε την δική της μάχη. Της κόστισε όμως μία ανέλπιστη ήττα κόντρα στην Μάλτα.

Στην πρεμιέρα κατάφερε με γκολ του Παπαϊωάννου στο 86΄και του Γλέζου στο 88ο λεπτό να ισοφαρίσει το εις βάρος της 3-1 μέσα στην Βουλγαρία. Την επομένη υποδέχτηκε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης την την πανίσχυρη Δυτική Γερμανία, κάτοχο του Euro του 1972 και του Mundial του 1974. Και κατάφερε η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια να πάρει ένα τεράστιο αποτέλεσμα. Προηγήθηκε στο 13΄ με ένα μυθικό γκολ του Δεληκάρη, ο οποίος με ένα ακροβατικό έφερε το πόδι σχεδόν στο ύψος της οριζόντιας δοκού και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο Κούλμαν απάντησε στο 51΄, ο Ελευθεράκης έδωσε ξανά προβάδισμα στην Εθνική Ελλάδος στο 70΄, όμως ο Βίμερ στο 83΄διαμόρφωσε το τελικό 2-2. Την επομένη η Εθνική επικράτησε εύκολα με 2-1 επί της Βουλγαρίας χάρη στα τέρματα των Αντωνιάδη και Σαράφη, συγκομιδή που της έδινε την ελπίδα να παλέψει μέχρι το τέλος για την πρόκριση.

Ήρθε όμως ένα καταδικαστικό αποτέλεσμα μέσα στην Μάλτα. Μία ήττα με 2-0 που γκρέμισε τις όποιες ελπίδες είχε η ομάδα. Μία ομάδα που πραγματικά ξεχείλιζε από ποιότητα. Δεληκάρης, Μαύρος, Δομάζος, Μίμης Παπαϊωάννου, Σαράφης, Ιωσηφίδης, Αντωνιάδης. Η ήττα αυτή όμως ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Στην επόμενη αγωνιστική την διέλυσε την Μάλτα με 4-0 και ήθελε πλέον διπλό μέσα στην Δυτική Γερμανία για να έχει ελπίδες πρόκρισης. Το πάλεψε εκεί, ισοφάρισε ο Δεληκάρης σε 1-1 στο 78΄το γκολ του Γιουπ Χάινκες, δεν μπόρεσε όμως να κάνει την μεγάλη ανατροπή. Με αποτέλεσμα η Δυτική Γερμανία να είναι η ομάδα που προκρίνεται στα ημιτελικά.

Οι τέσσερις που προκρίθηκαν  

Στον επόμενο γύρο μετά τους ομίλους που θα καθόριζε μέσα από διπλές αναμετρήσεις τις τέσσερις που θα έδιναν το παρόν στην τελική φάση της διοργάνωσης η Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ, του Νέεσκενς, του Κρολ, του Ρέσενμπρικ διέσυρε με συνολικό σκορ 7-1 το Βέλγιο ενώ η Δυτική Γερμανία χάρη στην νίκη με 2-0 στο δεύτερο παιχνίδι απέκλεισε την Ισπανία. Στα άλλα δύο παιχνίδια η Γιουγκοσλαβία πέρασε εύκολα από την Ουαλία, ενώ η Τσεχοσλοβακία άφησε εκτός την Σοβιετική Ένωση, την μοναδική ομάδα που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν παρών σε κάθε τελική φάση του Euro.

Η τελική φάση

Η τελική φάση διεξήχθη στην Γιουγκοσλαβία και πιο συγκεκριμένα σε δύο γήπεδα, στο «Στάδιο Μαξιμίρ» στο Ζάγκρεμπ και στο «Ρεντ Σταρ» του Βελιγραδίου. Πρώτος ημιτελικός στις 16 Ιουνίου στο «Μαξιμίρ» ανάμεσε σε Ολλανδία και Τσεχοσλοβακία. Οι Ολλανδοί έρχονταν μετά την εντυπωσιακή παράσταση που έδωσαν στο Mundial του 1974. Κρόιφ, Νέεσκενς, Ρεζενμπρικ, Κρολ, Σουρμπίρ, Γιάνσεν, έδιναν και πάλι το παρών, όχι όμως ο προπονητής τους Ρίνους Μίχελς. Το παιχνίδι ήταν αρκετά σκληρό, 1-1 στο πρώτο ενενηντάλεπτο με γκολ και… αυτογκόλ του Όντρουκ. Οι Τσεχοσλοβάκοι αγωνίζονταν με μεγάλη σκληράδα με σκοπό να αντιμετωπίσουν την ποιότητα και το οργανωμένο παιχνίδι των Ολλανδών. Και τα κατάφεραν. Γκολ στην αντεπίθεση με τον Νέχοντα στο 114΄, γκολ ο Βέσελι στο 118΄, 3-1 τελικό αποτέλεσμα και οι Τσεχοσλοβακία ήταν στον τελικό.

Εκεί όπου θα αντιμετώπιζε μία εκ των Δυτική Γερμανία και Γιουγκοσλαβία που ήταν το ζευγάρι του άλλου ημιτελικού, ο οποίος διεξήχθη στο Βελιγράδι, παρουσία 50.000 περίπου θεατών. Η Δυτική Γερμανία, κάτοχος του τελευταίου Euro, κάτοχος του τελευταίου Mundial, με πολλούς ποδοσφαιριστές στην σύνθεσή της που βρίσκονταν και στις προηγούμενες μεγάλες επιτυχίες, όπως ο Μπεκενμπάουερ, ο Σβάρτσενμπεκ, ο Μάιερ, ο Χένες, ο Βίμερ, αλλά και με ορισμένες πολύ ηχηρές απουσίες. Πλέον δεν ήταν ο Γκέρντ Μίλερ, ο Πολ Μπράιτνερ, ούτε και ο Γιουπ Χάινκες. Στο παιχνίδι με την Γιουγκοσλαβία δεν ξεκίνησε καλά και έχανε με 2-0 στο ημίχρονο. Έβγαλε όμως αντίδραση ομάδας πρωταθλήτριας. 2-1 ο Φλέχε στο 64΄, γκολ 2-2 ο Ντίτερ Μίλερ που μπήκε αλλαγή και το ματς πήγε στην παράταση. Και εκεί συνέχισε την δράση του. Στο 115΄και στο 119΄πέτυχε άλλα δύο τέρματα, διαμορφώνοντας το τελικό 4-2 και στέλνοντας την Δυτική Γερμανία σε έναν ακόμη τελικό. Στον μικρό τελικό το παιχνίδι οδηγήθηκε και πάλι στην παράταση, όπως και οι δύο ημιτελικοί, με την Ολλανδία να επικρατεί 3-2 και να κατακτά την τρίτη θέση.

Ο τελικός

Στον μεγάλο τελικό που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι στις 20 Ιουνίου του 1976 η Τσεχοσλοβακία αντιμετώπισε την Δυτική Γερμανία. Και ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ. Λογικό. Με πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου είχε να κάνει. Το ξεκίνημά της όμως στον αγώνα ήταν εντυπωσιακό. Προηγούνταν στο 25ο λεπτό ήδη με 2-0. Η Δυτική Γερμανία όμως αντέδρασε και πάλι, όπως και στον ημιτελικό με την Γιουγκοσλαβία. Μείωσε στο 28΄με τον Ντίτερ Μίλερ, που είχε πετύχει χατ τρικ στον ημιτελικό και στο 89΄ο Χολζενμπέιν σημείωσε το δεύτερο τέρμα της Γερμανίας και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Το τέταρτο παιχνίδι της τελικής φάσης του Euro 1976 που πήγε στην παράταση. Εκεί καμία από τις δύο δεν κατάφερε να σκοράρει και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.

Και σε αυτή την διαδικασία συνέβη κάτι το ιστορικό, χωρίς να το γνωρίζει ο πρωταγωνιστής εκείνη την ώρα ότι αυτό που γινόταν θα έμενε στην ιστορία. Και οι δύο ομάδες ευστοχούν και στα τρία πρώτα πέναλτι. Ο Γιουρκέμικ εκτελεί αποτελεσματικά το τέταρτο για την Τσεχοσλοβακία, ενώ αντίθετα ο Χένες αστοχεί. Και έρχεται η σειρά του Αντονίν Πανένκα. Ενός δεκαριού που αγωνίστηκε στην Μποέμιανς από το 1967 έως το 1981 και στην Ραπίντ Βιέννης από το ΄81 έως το ΄84. Και τότε γράφεται ιστορία. Ο Πανένκα αποφασίζει να σκάψει την μπάλα, στέλνοντας την στο κέντρο της εστίας. Ο Μάιερ πέφτει στην αριστερή του γωνία. Η μπάλα πηγαίνει στα δίχτυα. Η Τσεχοσλοβακία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και ο Πανένκα γράφει ιστορία.

Τσεχοσλοβακία: (4-2-3-1) Βίκτορ – Πίβαρνικ, Όντρους, Γκοχ, Τσάπκοβιτς – Μόντερ, Ντομπίας – Μάσνι, Πανένκα, Νέχοντα – Σβέχλικ | Προπονητής: Βάσλαβ Γέζεκ

Δυτική Γερμανία: (4-2-3-1) Μάιερ – Φόγκτς, Μπεκενμπάουερ, Σβάρτσενμπεκ, Ντίετς – Μπόνοφ, Βίμερ – Χένες, Μπιιρ, Χολζενμπάιν – Ντίτερ Μίλερ | Προπονητής: Χέλμουτ Σεν

Πρώτος Σκόρερ του Euro 1976

4 γκολ

  • Ντίτερ Μίλερ

Καλύτερη ενδεκάδα του Euro 1976

(4-4-2) Βίκτορ (Τσεχοσλοβακία) – Πίβαρνικ (Τσεχοσλοβακία), Όντρους (Τσεχοσλοβακία), Μπεκενμπάουερ (Δυτική Γερμανία), Κρολ (Ολλανδία) – Μπόνοφ (Δυτική Γερμανία), Πανένκα (Τσεχοσλοβακία), Πόλακ (Τσεχοσλοβακία), Ντζάγιτς (Γιουγκοσλαβία) – Νέχοντα (Τσεχοσλοβακία), Ντίτερ Μίλερ (Δυτική Γερμανία)

MVP του Euro 1976

Αντονίν Πανένκα: Μπορεί σε συλλογικό επίπεδο να μην πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα -Μποέμιανς και Ραπίντ οι ομάδες που έπαιξε περισσότερο- σε αυτό το Euro όμως έγραψε ιστορία. Το όνομά του συνδέθηκε με τον συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης. Όπως σούταρε στο τελευταίο πέναλτι στον τελικό με την Δυτική Γερμανία και έδωσε το τρόπαιο στην Τσεχοσλοβακία. Σκάψιμο της μπάλας με κατεύθυνση στο κέντρο της εστίας. Όπως είχε δηλώσει αργότερα σε μία συνέντευξη που παραχώρησε: «Μια ημέρα σκέφτηκα ότι αν καθυστερούσα το χτύπημα και μετά έσκαβα ελαφρώς τη μπάλα, ο τερματοφύλακας θα είχε ήδη πέσει στο έδαφος και δεν θα μπορούσε να αντιδράσει.» Με αυτόν τον έπραξε και με αυτόν τον τρόπο έγραψε ιστορία.

Facts του Euro 1976

  • Και τα τέσσερα παιχνίδια της τελικής φάσης οδηγήθηκαν στην παράταση.
  • Ο Πανένκα έμεινε στην ιστορία με την εκτέλεση του στην διαδικασία των πέναλτι. Εκτέλεση που πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές την μιμούνται έως σήμερα. Ενώ όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος όταν εξασκούνταν σε αυτού του είδους την εκτέλεση στις προπονήσεις έβαζε στοιχήματα με τον τερματοφύλακα, τον Βίκτορ και όποιος έχανε κερνούσε μπύρες και σοκολάτα. Έβαλε αρκετά κιλά, είπε χαριτολογώντας.
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις