Τι δουλειά έχει ένας Αργεντίνος διαιτητής… στο Euro;

Τι δουλειά έχει ένας Αργεντίνος διαιτητής… στο Euro;

«Έρχονται οι Αργεντίνοι και μας κλέβουν τις δουλειές» θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος αλλά και η απορία όσων Ευρωπαίων διαιτητών έμειναν εκτός EURO 2020. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, θα δούμε λατινοαμερικάνικη σφυρίχτρα, μιας και ο Αργεντίνος Φερνάντο Ραπαγίνι επιλέχθηκε, μαζί με την ομάδα του, ως διαιτητής για το ερχόμενο EURO το καλοκαίρι.

Ο λόγος είναι ότι η UEFA και η CONMEBOL (η αντίστοιχη συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής) ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα ανταλλαγής διαιτητών. Από τη μεριά τους, οι Λατινοαμερικάνοι θα στείλουν τον Ραπαγίνι, ενώ η UEFA τον Ισπανό Χεσούς Χιλ Μανθάνο, μαζί με τους βοηθούς του, στο Copa America του καλοκαιριού, το οποίο θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αργεντινής και της Κολομβίας (αν διεξαχθεί, ελέω κορωνοϊού…).

Ο πρόεδρος της CONMEBOL δήλωσε πως η συνεργασία με την UEFA θα βοηθήσει τους διαιτητές να βελτιωθούν στη χρήση των σύγχρονων μέσων και εργαλείων που προσφέρονται. Επίσης, τόνισε πως είναι μόνο το πρώτο βήμα για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο συνομοσπονδιών, από την οποία θα επωφεληθούν και οι δύο.

Ας δούμε όμως το προφίλ της «εισαγόμενης» διαιτητικής τριάδας. Ο Ραπαγίνι είναι 43 ετών και είναι διεθνής από το 2014. Είναι αρκετά έμπειρος και έχει σφυρίξει σε τελικούς στη χώρα του (Κύπελλο και Σούπερκαπ), ενώ έχει επιλεχθεί και σε τελικούς του Recopa Sudamericana (αντίστοιχο του UEFA Super Cup). Πιο πρόσφατα, ήταν βοηθός VAR στον τελικό του Copa Libertadores, ανάμεσα στην Παλμέιρας και την Σάντος. Σε διεθνές επίπεδο, είχε επιλεχθεί στο πρωτάθλημα Λατινικής Αμερικής με συμμετέχουσες τις εθνικές ομάδες των U17 (2015 και 2017) και U20 (2019). Επίσης, ήταν παρών και στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 της FIFA  (2019) και στο Copa America της Βραζιλίας (2019).

Πρώτος βοηθός τους θα είναι ο 42χρονος Χουάν Πάμπλο Μπελάτι. Παιδί διαιτητή, ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός στο δεξί του πόδι σταμάτησε πρόωρα την καριέρα του. Διεθνής από το 2011 και πέρα από τα διασυλλογικά Copa Sudamericana, Copa Libertadores και Recopa Sudamericana, έχει συμμετάσχει σε όλων των ειδών διεθνή τουρνουά αντρικών ομάδων και στα προκριματικά τους.

Βοηθός θα είναι και ο Ντιέγκο Μπονφά, ο μεγαλύτερος ηλικιακά από τους τρεις, όντας 44 ετών. Όπως και οι προαναφερθέντες, έχει εμπειρία από τους διασυλλογικούς θεσμούς της Νότιας Αμερικής ενώ από τουρνουά με εθνικές ομάδες έχει παραστάσεις από Παγκόσμια Κύπελλα U-17 και U-20, Κύπελλο Λατινικής Αμερικής U-20, Copa America και προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μία αρκετά έμπειρη διαιτητική τριάδα με αρκετές διεθνείς παραστάσεις. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι πρόκειται και για διαιτητές που, ως επί το πλείστον, έχουν σφυρίξει σε γήπεδα της Λατινικής Αμερικής και δεν είναι αρκετά έμπειροι με ομάδες Ευρωπαϊκής νοοτροπίας. Ίσως, αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο γιατί, κατά την προσωπική μου άποψη, οι παίκτες εκβιάζουν φάουλ και οι διαιτητές της Ευρώπης, σε μεγάλη πλειοψηφία, τα σφυρίζουν πολύ εύκολα. Ίσως μία σφυρίχτρα που έχει γαλουχηθεί στο παθιασμένο ποδόσφαιρο της Αργεντινής και έχει ωριμάσει με τις σκληρές μάχες στα διεθνή τουρνουά της Λατινικής Αμερικής, να σταματάει τις φάσεις λίγο πιο δύσκολα και να επιτρέπει σε εμάς, ως θεατές, να απολαμβάνουμε ένα ποδόσφαιρο με παραπάνω ένταση και θέαμα, που θα σταματάει όσο το δυνατόν λιγότερο.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις