ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ: ΚΩΔΙΚΟΣ 200FS

ΔΩΡΟ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΜΕ ΔΩΡΑ* ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ

Euro 1960. Η Σοβιετική κυριαρχία και η «μαύρη αράχνη»

ΔΩΡΟ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

H BET365 ΣΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΜΕ ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ*!

H BET365 ΣΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΜΕ ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ*!

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ 100 ΒΙΒΛΙΚΑ ΔΩΡΑ*!

ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ 100 ΒΙΒΛΙΚΑ ΔΩΡΑ*!

ΤΡΕΛΟ ΔΩΡΟ* ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

ΤΡΕΛΟ ΔΩΡΟ* ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΔΩΡΟ*

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΔΩΡΟ*

Euro 1960. Η Σοβιετική κυριαρχία και η «μαύρη αράχνη»

LIVE BETTING 24/7!

Best Picks

Best Picks Παρασκευής με μπάλα, μπάσκετ και βόλεϊ έως 7.90!

προγνωστικά μπάσκετ

Λάθος όριο στο Λονδίνο

Προγνωστικά από Γαλλία και Ισπανία με την εικόνα να δείχνει δυο παίκτες από το γαλλικό πρωτάθλημα.

Επιστροφή στη δράση με δυάδα από Γαλλία και Ισπανία

Προγνωστικά τσάμπιονσιπ με την ομάδα της Λιντς στην εικόνα.

Έχει πολύ ζουμί η Championship

Αλβαρέζ και 42άρι

Αλβαρέζ και 42άρι

Προγνωστικά βόλεϊ με τις ομάδες Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ στην εικόνα.

Στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ με 7άρι!

προγνωστικά αγγλία 1 και Ligue 1 με παίκτη της Λιλ να είναι στην εικόνα.

Πέφτουν κορμιά στο «Πιέρ Μορούα»

Ουκρανία - Ιταλία ανάλυση και προγνωστικά αγώνα

Λιλ – Λανς: Ανάλυση & Προγνωστικά αγώνα

Over 2,5 ημέρας που διπλασιάζει για Κυριακή 03/03/24.

Το over 2,5 της ημέρας (29/3)

το bet builder της ημέρας

Το Bet Builder της ημέρας (29/3)

Ουκρανία - Ιταλία ανάλυση και προγνωστικά αγώνα

Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός: Ανάλυση & Προγνωστικά αγώνα

Ευκαιρίες πριν την εμβόλιμη

Μόνο νίκη χρειάζονται

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ: ΚΩΔΙΚΟΣ 200FS

Euro 1960. Η Σοβιετική κυριαρχία και η «μαύρη αράχνη»

Euro 1960

Το 1927 ο Γάλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας Ανρί Ντελονέ ρίχνει στο τραπέζι την ιδέα διεξαγωγής ενός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Εθνικών ομάδων. Η έμπνευσή του παίρνει σάρκα και οστά αρκετά χρόνια μετά. Το 1956 στην γενική συνέλευση της UEFA εγκρίνεται η ιδέα του και λαμβάνεται η απόφαση για τη δημιουργία του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης. Δυστυχώς, όμως, ο ίδιος είχε φύγει από την ζωή ένα χρόνο νωρίτερα (διαβάστε εδώ αναλυτικά για την γέννηση του Euro). Προς τιμήν του, βέβαια, η πρώτη διοργάνωση που έγινε στην Γαλλία το 1960 ονομάστηκε «Κύπελλο Εθνών Ευρώπης Ανρί Ντελονέ».

Η τελική φάση που είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 6 έως 10 Ιουλίου του 1960 περιελάμβανε μόλις τέσσερις ομάδες. Συνεπώς, στα προκριματικά, απολύτως φυσιολογικά, έγινε μεγάλη μάχη για μία θέση στα γήπεδα της Γαλλίας. Σε αυτά τα προκριματικά δηλαδή, έλαβαν μέρος μόνο 17 χώρες, με ορισμένες πολύ ηχηρές απουσίες. Δεν είχε δηλώσει συμμετοχή η φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958, Σουηδία, η παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1954, Δυτική Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία και η Ιταλία. Η προκριματική φάση αποτελούνταν από δύο γύρους διπλών αναμετρήσεων.

Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στις 28 Σεπτεμβρίου του 1958 στη Μόσχα, ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη Βουλγαρία, μπροστά σε 100.572 θεατές. Μεταξύ των χωρών που έλαβε μέρος στα προκριματικά ήταν και η Εθνική Ελλάδος, η οποία αγωνίστηκε απέναντι στην πανίσχυρη Γαλλία του Ραϊμόν Κοπά και του πρώτου σκόρερ του Mundial του ΄58, του Φοντέν. Η Εθνική ηττήθηκε με 7-1 μέσα στο «Παρκ ντε Πρενς», με τον Ηλία Υφαντή, άλλοτε επιθετικό του Ολυμπιακού, να μειώνει στο 48΄ σε 3-1. Η ρεβάνς, διαδικαστικού χαρακτήρα, που διεξήχθη στο «Απόστολος Νικολαΐδης» παρουσία περίπου 19.000 θεατών, έληξε 1-1.

Οι τέσσερις ομάδες που κατάφεραν εντέλει να σφραγίσουν το εισιτήριο για την τελική φάση ήταν η Γαλλία, η Γιουγκοσλαβία, η Τσεχοσλοβακία και η Σοβιετική Ένωση, η οποία προκρίθηκε άνευ αγώνα. Πιο συγκεκριμένα, στον δεύτερο γύρο της προκριματικής φάσης επρόκειτο να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Ισπανία του Ντι Στέφανο, του Πάκο Χέντο και του Λουίθ Σουάρεθ. Ο Φράνκο, όμως, δικτάτορας τότε των Ισπανών, απαγόρευσε την μετακίνηση της ομάδας στη Ρωσία και τη Μόσχα και έτσι οι Σοβιετικοί προκρίθηκαν δίχως να αγωνιστούν σε αυτό τον γύρο.

Η τελική φάση

Ο πρώτος αγώνας της τελικής φάσης του Euro 1960 ή «Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης Ανρί Ντελονέ», όπως είχε ονομαστεί η παρθενική διοργάνωση, διεξήχθη στο Παρίσι στις 6 Ιουλίου ανάμεσα στην οικοδέσποινα Γαλλία και την Γιουγκοσλαβία. Οι Γάλλοι χωρίς πλέον τους Κοπά και Φοντέν στην σύνθεσή τους, γνώρισαν σε ένα απολαυστικό παιχνίδι, την ήττα με 5-4. Αν και στο 62ο λεπτό προηγούνταν με 4-2, χάρη στα τέρματα των Βενσάν, Ετ (2 γκολ) και Βισνιέσκι, οι Γιουγκοσλάβοι κατάφεραν μέσα σε τέσσερα λεπτά να ανατρέψουν το εις βάρος τους αποτέλεσμα, με σκόρερ τους Κνεζ στο 75΄ και τον σέντερ φορ της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Γιέρκοβιτς, στο 78΄και το 79΄.

Στον άλλο ημιτελικό που έγινε την ίδια ημέρα στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας, η ΕΣΣΔ του προπονητή Κάτσαλιν επικράτησε πολύ εύκολα με 3-0 κόντρα στην Τσεχοσλοβακία χάρη στα γκολ των Ιβάνοφ (2) και Πονεντέλνικ. Μια Τσεχοσλοβακία, η οποία ήταν και αυτή που κατέκτησε την 3η θέση του τουρνουά στον μικρό τελικό απέναντι στους απογοητευμένους Γάλλους οικοδεσπότες, νικώντας τους με 2-0.

Ο τελικός

Ο πρώτος τελικός της ιστορίας του Euro διεξήχθη στις 10 του Ιούλη το 1960 στο «Παρκ ντε Πρενς», στο οποίο είχε γίνει και ο παρθενικός τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το ’56 μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Ρεμς. Τώρα Γιουγκοσλαβία και Σοβιετική Ένωση, ενώπιον 17.966 θεατών, θα διασταύρωναν τα ξίφη τους. Δύο ομάδες που είχαν αναμετρηθεί και τέσσερα χρόνια νωρίτερα στον τελικό για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1956, όπου είχαν επικρατήσει οι Σοβιετικοί.

Και η ιστορία επαναλήφθηκε. Παρότι οι Γιουγκοσλάβοι προηγήθηκαν στο 41΄με τον Μίλαν Γκάλιτς, οι Σοβιετικοί κατάφεραν να ανατρέψουν το σκορ. Στο 49΄ο Μετρεβέλι ισοφάρισε σε 1-1, ο θρυλικός τερματοφύλακάς τους, Λεβ Γιασίν, κράτησε το σκορ με τις επεμβάσεις του, για να έρθει στην παράταση ο Πονεντέλνικ, για τον οποίο μετέπειτα ενδιαφέρθηκε η Ρεάλ, με κεφαλιά να κάνει το 2-1 και να χαρίζει το τρόπαιο στους Σοβιετικούς.

Σοβιετική Ένωση: (3-2-1-4) Γιασίν – Τσέκελι, Μασλένικ, Κρουτίκοφ – Βόινοφ, Νέτο-  Μετρεβέλι – Ιβάνοφ, Πονεντέλνικ, Μπομπούκιν, Μέσκι – Προπονητής: Γκαβριίλ Κάτσαλιν

Γιουγκοσλαβία: (2-3-5): Βίντινιτς – Ντούρκοβιτς, Γιουσούφι – Ζάνετις, Μιλαντίνοβιτς, Πέρουσιτς – Σεκούλαρατς, Γιέρκοβιτς, Γκάλιτς, Μάτους, Κόστιτς – Προπονητής: Λιούμπομιρ Λόβριτς

 Οι πρώτοι σκόρερ του Euro 1960

2 γκολ

  • Πονεντέλνικ (ΕΣΣΔ)
  • Ιβάνοφ (ΕΣΣΔ)
  • Γκάλιτς (Γιουγκοσλαβία)
  • Γιέρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία)
  • Οτ (Γαλλία)

Η καλύτερη ενδεκάδα του Euro 1960

(3-5-2) Γιασίν (Σοβιετική Ένωση) – Ντούρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία), Νόβακ (Τσεχοσλοβακία), Νέτο (ΕΣΣΔ) – Μάζοπουστ (Τσεχοσλοβακία) – Ιβάνοφ (ΕΣΣΔ), Μετρεβέλι (ΕΣΣΔ), Γκάλιτς (Γιουγκοσλαβία), Πονεντέλνικ (ΕΣΣΔ) – Σεκούλαρατς (Γιουγκοσλαβία), Κόστιτς (Γιουγκοσλαβία)

MVP 

Λεβ Γιασίν: Ο τερματοφύλακας της Σοβιετικής Ένωσης και της Ντινάμο Μόσχας που χάρη στις επεμβάσεις στον τελικό οδήγησε την Εθνική του στην κατάκτηση του τροπαίου ήταν και ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά. Ο Γιασίν ή αλλιώς η «μαύρη αράχνη» όπως τον αποκαλούσαν, κατέκτησε τρία χρόνια αργότερα και τη Χρυσή Μπάλα, παραμένοντας μέχρι και σήμερα ο μοναδικός τερματοφύλακας που το έχει καταφέρει.

Facts

  • Οι ποδοσφαιριστές της Σοβιετικής Ένωσης έλαβαν ως πριμ κατάκτησης του τροπαίου από 200 δολάρια ο καθένας, ενώ ο Πονεντέλνικ είχε αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ρεάλ τότε, ο θρυλικός Σαντιάγκο Μπερναμπέου, ήταν έτοιμος να φέρει στην Μαδρίτη τη μισή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, όμως οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να μην τον συναντήσουν ποτέ…
  • Χρησιμοποιήθηκαν μόλις δύο στάδια: το “Παρκ ντε Πρενς” στο Παρίσι (έδρα της Παρί Σεν Ζερμέν από το 1973) στο οποίο διεξήχθη ένας ημιτελικός και ο μεγάλος τελικός και το “Βελοντρόμ” στη Μασσαλία (έδρα της Μαρσέιγ) που φιλοξένησε έναν ημιτελικό καθώς και τον μικρό τελικό της διοργάνωσης.
  • Το εναρκτήριο λάκτισμα για το Κύπελλο Εθνών πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1958 στο κεντρικό στάδιο της Μόσχας. Σε εκείνη την ιστορική μέρα, πάνω από 100.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη Σοβιετική Ένωση να επικρατεί της Ουγγαρίας με 3-1 για τα προκριματικά. Το πρώτο τέρμα της διοργάνωσης σημειώθηκε από τον Ρώσο Ανατόλι Ιλιν, πέντε λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα.
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις