Οι προπονητές του Euro 2020

Οι προπονητές του Euro 2020

Euro 2020

Σε κάτι λιγότερο από δύο μήνες έχει προγραμματιστεί έναρξη του Euro 2020, αφού η διεξαγωγή του πήρε παράταση ενός χρόνου εξαιτίας της κατάστασης που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης τους τελευταίους 15 μήνες. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε δώδεκα πόλεις. Οι ομάδες που θα ριχτούν στην μάχη για την κατάκτηση του τροπαίου είναι 24. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις μάχες των πάγκων. Παλιοί, αλλά και νέοι προπονητές, με παραστάσεις ή όχι, ετοιμάζουν το δικό τους πλάνο για να τα πάνε όσο καλύτερα γίνεται στην διοργάνωση. Ας δούμε, λοιπόν, του 24 προπονητές μαζί με κάποια χαρακτηριστικά τους.

Euro 2020: Οι 24 μαέστροι

Μόλις 4/24 χώρες έχουν αλλοδαπό προπονητή: το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

ΑγγλίαΓκάρεθ Σάουθγκεϊτ
ΑυστρίαΦράνκο Φόντα (Γερμανία)
ΒέλγιοΡομπέρτο Μαρτίνεθ (Ισπανία)
Βόρεια ΜακεδονίαΙγκόρ Ανγκελόφσκι
ΓαλλίαΝτιντιέ Ντεσάν
ΓερμανίαΓιόακιμ Λεβ
ΔανίαΚάσπερ Χιούλμαντ
ΕλβετίαΒλάντιμιρ Πέτκοβιτς (Βοσνία)
ΙσπανίαΛουίς Ενρίκε
ΙταλίαΡομπέρτο Μαντσίνι
ΚροατίαΖλάτκο Ντάλιτς
ΟλλανδίαΦρανκ ντε Μπουρ
ΟυαλίαΡομπ Πέιτζ
ΟυγγαρίαΜάρκο Ρόσι (Ιταλία)
ΟυκρανίαΑντρέι Σεφτσένκο
ΠολωνίαΠάουλο Σόουζα (Πορτογαλία)
ΠορτογαλίαΦερνάντο Σάντος
ΡωσίαΣτάνισλαβ Τσερτσέσοφ
ΣκωρίαΣτιβ Κλαρκ
ΣλοβακίαΣτέφαν Τάρκοβιτς
ΣουηδίαΓιάνε Αντερσον
ΤουρκίαΣενιόλ Γκιουνές
ΤσεχίαΓιάροσλαβ Σίλχαβι
ΦινλανδίαΜάρκου Κάνερβα

Ο «Βενιαμίν»

Ο Ίγκορ Αγγελόφσκι είναι ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας. Βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 2015 και όσο περνάνε τα χρόνια, η παρουσία της ομάδας είναι όλο και καλύτερη. Είναι ο πρώτος προπονητής που κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τους γείτονες μας στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης. Σε ηλικία 44 ετών είναι ο νεότερος προπονητής στο φετινό Euro 2020.

Η παλιά καραβάνα

Δεν είναι ο γηραιότερος, αλλά σίγουρα ο μακροβιότερος προπονητής σε πάγκο εθνικής, από τις συμμετέχουσες ομάδες. Φυσικά, ο λόγος για τον Γιοακίμ Λεβ. Από το 2006 στον πάγκο της Εθνικής Γερμανίας, ενώ, πιο πριν για δύο χρόνια ήταν πάλι στον πάγκο της, αυτή την φορά ως βοηθός προπονητή. Επί μια δεκαπενταετία στον πάγκο των Γερμανών έχει παραστεί σε έναν τελικό Euro, το 2008, και σε έναν τελικό Μουντιάλ, το 2014, το οποίο κατέκτησε κιόλας. Του λείπει ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από την συλλογή του ως προπονητή και μάλλον αυτή θα είναι η τελευταία του ευκαιρία.

Ο «Μαθουσάλας»

Σε αυτήν την περίπτωση, ναι, μιλάμε για το γηραιότερο προπονητή της διοργάνωσης. Ο Σενιόλ Γκιουνές είναι 68 ετών και είναι ο… γέρος της διοργάνωσης. Διανύει την δεύτερη θητεία του στον πάγκο της Τουρκίας. Η πρώτη είναι μια εικοσαετία πίσω, την τετραετία 2000-04. Τότε στο Μουντιάλ του 2002, είχε καταλάβει την 3η θέση και είχε κερδίσει το βραβείο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς. Παρά την μεγάλη ζήτηση που είχε τότε επέλεξε να μείνει στον πάγκο της εθνικής ομάδας τη χώρας του. Η αποτυχία πρόκρισης στο Euro της Πορτογαλίας οδήγησε στην απόλυσή του. Επέστρεψε τον Ιούνιο του 2019.

Ο τελευταίος νικητής

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, όχι μόνο έφτασε με την ομάδα του στον τελικό, αλλά κατέκτησε και τον τίτλο στον τελικό του Παρισιού το 2016. Ο λόγος φυσικά για τον Φερνάντο Σάντος. Από το 2014 ανέλαβε θέση στην τεχνική ηγεσία της Πορτογαλίας και είναι η 3η σερί διοργάνωση στην οποία συμμετέχει με την εθνική της χώρας του.

Οι γνώριμοι στο ελληνικό κοινό

Δύο εκ των προπονητών που θα είναι σε λίγο καιρό στο Euro 2020 είναι γνώριμοι στο ελληνικό φίλαθλο κοινό. Αρχικά, ο Φερνάντο Σάντος για τον οποίο είπαμε και παραπάνω λίγα πράγματα όντας ο τελευταίος που σήκωσε την κούπα.

Οι προπονητές του Euro 2020

Έχει περάσει δύο φορές από τον πάγκο της ΑΕΚ, για λίγους μήνες στον πάγκο του Παναθηναϊκού και για μια τριετία στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Έπειτα πήρε θέση στον πάγκο της Εθνικής, φτάνοντας στα προημιτελικά του Euro 2012, όπου και αποκλείστηκε με 4-2 από την Γερμανία. Ακολούθησε το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Εκεί έφτασε ένα βήμα πριν την πρόκριση στους «8», αλλά η ατυχία και ο Κέιλορ Νάβας του στέρησαν αυτήν την μεγάλη πρόκριση.

Ο δεύτερος γνώριμος στο ελληνικό φίλαθλο κοινό, είναι ακόμα ένας Πορτογάλος. Ο λόγος για τον Πάολο Σούσα. Την σεζόν 2000-2001 πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα φορώντας την φανέλα του Παναθηναϊκού, χωρίς όμως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο. Το 2005 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στις μικρές εθνικές της χώρας του. Από τον Ιανουάριο είναι προπονητής της Πολωνίας.

Αυτός που πέτυχε κάτι ξεχωριστό

Πολλοί από τους νυν προπονητές των εθνικών ομάδων, παλαιότερα υπήρξαν ποδοσφαιριστές και μάλιστα κάποιοι υπηρέτησαν και την εθνική ομάδα της χώρα τους. Ένας από αυτούς είναι και ο Ντιντιέ Ντεσάν. Ο Γάλλος πρώην διεθνής και νυν τεχνικός έχει πετύχει κάτι μοναδικό. Έχει κατακτήσει τίτλο με την εθνική ομάδα της χώρας του ως παίκτης και ως προπονητής. Δεν τα κατάφερε στο Euro του 2016 στην Γαλλία, αλλά το έκανε στο Μουντιάλ του 2018. Με αυτήν τη διάκριση είναι ο τρίτος μετά τους Μάριο Ζαγκάλο και Φραντζ Μπεκενμπάουερ που πετυχαίνει κάτι αντίστοιχο.

Αυτοί με Champions League

Λουίς Ενρίκε: Ανέλαβε την Εθνική Ισπανίας, ως αντικαταστάτης του Φερνάντο Ιέρο. Παραιτήθηκε έναν χρόνο μετά για προσωπικούς λόγους, αλλά τον Νοέμβριο του 19 ανέλαβε και πάλι την θέση του προπονητή. Σε 22 αγώνες με την Ισπανία έχει μονάχα μία ήττα. Είναι ο μόνος από τους 24 προπονητές που έχουν στο ενεργητικό τους Champions League ως προπονητής. Το κατέκτησε με την Μπαρτσελόνα το 2015 στον τελικό του Βερολίνου απέναντι στην Γιουβέντους.

Ακολουθεί ο Φρανκ ντε Μπουρ. Έχει διατελέσει προπονητής σε Άγιαξ, Ίντερ, Κρίσταλ Πάλας και μέχρι πρότινος στην Ατλάντα. Λίγους μήνες πριν συμφώνησε να αναλάβει την εθνική ομάδα της χώρας του με συμβόλαιο μέχρι το 2022. Έχει κατακτήσει και αυτός Champions League, αλλά ως ποδοσφαιριστής με την φανέλα του Άγιαξ.

Στη λίστα είναι και ο προπονητής της Ουκρανίας, Αντρέι Σεφτσένκο. Ο πρώην παίχτης των Μίλαν, Τσέλσι και Ντινάμο Κιέβου έχει κατακτήσει και αυτός την κούπα με τα μεγάλα αφτιά το 2003 φορώντας την φανέλα της Μίλαν. Ξεκίνησε ως βοηθός του Μιχάιλο Φομένκο, τον οποίο αντικατέστησε όταν η ομάδα δεν προχώρησε μετά την φάση των ομίλων. Οδήγησε την Ουκρανία στα τελικά του φετινού Euro 2020.

Από υπηρέτης της Στουρμ… ομοσπονδιακός προπονητής

Φράνκο Φόντα: Για 19 ολόκληρα χρόνια ήταν μέλος της οικογένειας της Στουρμ Γκρατς. Για τέσσερα χρόνια ως ποδοσφαιριστής και τα υπόλοιπα 15 ως βοηθός προπονητή και αργότερα ως πρώτος προπονητής στις ακαδημίες αλλά και στην πρώτη ομάδα. Έκανε μια παύση ενός έτους, όπου μετακόμισε στην Καϊζερσλάουτερν, αλλά την επόμενη σεζόν επέστρεψε στην Στουρμ μέχρι και το 2017. Ανέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας των Αυστριακών τον Ιανουάριο του 2018.

Οι ξένοι προπονητές του Euro 2020

Για όσους αγαπούν την στατιστική αυτό θα τους φανεί εξαιρετικά ενδιαφέρον. Οι προπονητές που δεν προπονούν την εθνική ομάδα της χώρας τους αλλά κάποια άλλη είναι μόλις τέσσερις. Αρχικά, ο Μάρκο Ρόσι. Ο 56χρονος Ιταλός τεχνικός είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ουγγαρίας από το 2018.

Ακολουθεί ο Ισπανός Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Βρίσκεται στον πάγκο του Βελγίου από το 2016. Έχει βοηθήσει αισθητά το Βέλγιο στην ανοδική πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστική είναι και η 3η θέση που κατέλαβε στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Και έπονται ο Πορτογάλο Πάολο Σούσα με την Πολωνία και ο Βόσνιος Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς με την Ελβετία.

Το διπλό διαβατήριο

Ο προπονητής της Ελβετίας Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς θα μπορούσε να είναι και αυτός στην προηγούμενη λίστα με τους προπονητές που είναι εθνική άλλη χώρας, αλλά η βασική του ιδιαιτερότητα είναι ότι είναι κάτοχος διπλού διαβατηρίου, της Βοσνίας και της Ελβετίας. Έχει κοουτσάρει αρκετές ελβετικές ομάδες και πέρασε και μια διετία στην Λάτσιο. Από το 2014 είναι προπονητής στην εθνική ομάδα της Ελβετίας. Έχει φτάσει μέχρι τους «16» στο Euro της Γαλλίας και στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ξεκίνησε από γυναικείο… κατέληξε σε αντρικό

Ο Στέφαν Τάρκοβιτς ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από το την εθνική Σλοβακίας στο γυναικείο τμήμα και την u19 για 5 ολόκληρα χρόνια. Έπειτα, έγινε βοηθός στην Ζίλινα. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2009, ανέλαβε την U19 της Σλοβακίας, αυτή την φορά στο αντρικό τμήμα. Το 2011 αποχώρησε για να επιστρέψει το 2013 ως βοηθός προπονητή. Από το 2018 είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρα του.

Ένας “Aγγλος” στον πάγκο της Σκωτίας

Ο Στιβ Κλαρκ είναι ο τεχνικός της Σκωτίας από τον Μάιο του 2019. Ένας γνώστης του αγγλικού πρωταθλήματος, καθώς έχει εργαστεί ως βοηθός προπονητή σε Τσέλσι και Λίβερπουλ, ενώ έχει διατελέσει τεχνικός σε Γουέστ Μπρομ, Ρέντινγκ, και Άστον Βίλα.

Αντικατέστησε… συλληφθέντα

Αυτή η περίπτωση προπονητή κρύβει μια σπάνια ιδιαιτερότητα ως προς τον λόγο που έγινε η πρόσληψή του. Ο Ρομπ Πέιτζ, αντικατέστησε τον Ράιαν Γκιγκς στον πάγκο της Ουαλίας, όταν ο δεύτερος συνελήφθη εξαιτίας κατηγοριών για ενδοοικογενειακή βία. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020 προκαλώντας σοκ! Ο Ουαλός τεχνικός, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας τον Νοέμβριο 2020. Μετά το πέρασμά του από τις Πορτ Βέιλ και Νορθάμπτον κατέληξε το 2019 στην δεύτερη εθνική της Ουαλίας αναλαμβάνοντας την πρώτη ομάδα τον περασμένο Νοέμβριο.

100% Τσέχος

Ο Γιάροσλαβ Σιλχάβι, βρίσκεται στην προπονητική από το 2001 που ξεκίνησε ως βοηθός στην εθνική ομάδα της χώρας του. Το 2018 ανέλαβε ως πρώτος προπονητής την ομάδα της Τσεχίας. Χαρακτηριστικό του Σιλχάβι είναι ότι ως παίκτης, αλλά και ως προπονητής, έχει υπηρετήσει μόνο τσέχικες ομάδες στην μέχρι τώρα καριέρα του.

Σκαλί – σκαλί στην εθνική

Ο Μάρκου Κάρνεβα, ο νυν προπονητής της Φινλανδίας, βρίσκεται στην εθνική ομάδα της χώρας του από το 2004. Όχι ως πρώτος προπονητής. Ξεκίνησε την θητεία του στην εθνική το 2004 μέχρι και το 2010 στην u21 . Έναν χρόνο αργότερα έγινε βοηθός προπονητή και το 2016 ανέλαβε κανονικά την εθνική ομάδα της Φινλανδίας. Αισίως το 2019 κατόρθωσε να προκριθεί στην τελική φάση του Euro 2020.

Ο διάδοχος του Τούχελ

Ο Κάσπερ Χτζουλμάντ είναι ένας προπονητής που δούλεψε και ως παίκτης κυρίως στην Δανία. Την μοναδική φορά που έφυγε από την χώρα ήταν για να πάει ως αντικαταστάτης του Τόμας Τούχελ, του νυν προπονητή της Τσέλσι, στην Μάιντζ. Δεν έκατσε πολύ παρά, μόνο για μια σεζόν. Τον Ιούλιο του 2020 ανέλαβε την εθνική της χώρας του.

Το αγόρι του βωμού

Με καριέρα σε αρκετές ομάδες κυρίως ως προπονητής, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ιταλίας το 2018, μετά την αποτυχία των Ιταλών να παραστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Οι προπονητές του Euro 2020

Είναι πρώτη του φορά σε Euro. Ο τίτλος είναι βασισμένος σε ένα στοιχείο της ζωής του καθώς έχει υπηρετήσει ως “αγόρι του βωμού”. Για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένας απλός βοηθός ενός μέλους του κλήρου κατά τη διάρκεια μιας χριστιανικής λειτουργίας. Ένας διακομιστής βωμών φροντίζει για την υποστήριξη εργασιών στο βωμό, όπως η ανάκτηση και μεταφορά, το χτύπημα του κουδουνιού του βωμού, βοηθάει στην ανάδειξη των δώρων και φέρνει το βιβλίο, μεταξύ άλλων. Εάν είναι νέος ο διακομιστής ονομάζεται συνήθως αγόρι βωμού ή κορίτσι βωμού.

Ο τερματοφύλακας

Ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ρωσίας. Ανέλαβε την ομάδα το 2016 βάζοντας το δικό του λιθαράκι, ώστε δύο χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ που διοργάνωσε η Ρωσία να φτάσει μέχρι την φάση των «8». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όταν έπαιζε ποδόσφαιρο, αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο.

Η καλή πορεία

Ο Γιάνε Άντερσον ανέλαβε τη Σουηδία το 2016 μετά την πολύ κακή πορεία της ομάδας στο Euro της Γαλλίας. Κατάφερε να προκριθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας, πραγματοποιώντας μάλιστα την καλύτερη πορεία της χώρας, μετά από αυτήν του 1994, φτάνοντας στα προημιτελικά, όπου εκεί την απέκλεισε η Αγγλία.

Αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας 

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν έχει ποικίλο προπονητικό βιογραφικό από ομάδες. Ξεκίνησε το 2006 από την Μίντλεσμπρο, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2009. Το 2013 έγινε προπονητής στην u21 της Αγγλίας και το 2016 προβιβάστηκε στην αντρική ομάδα. Στο Μουντιάλ του 2018, έφτασε με την Αγγλία μέχρι και τους «4» της διοργάνωσης. Ο Σάουθγκεϊτ, διορίστηκε αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) στις Τιμές Πρωτοχρονιάς του 2019 για τις υπηρεσίες στο ποδόσφαιρο.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις