Ουκρανία. Ο ηγέτης βρίσκεται… στον πάγκο

Ουκρανία. Ο ηγέτης βρίσκεται... στον πάγκο

Euro 2020

Με τον παλιό ηγέτη και πρώτο σκόρερ όλων των εποχών, Αντρέι Σεφτσένκο, να βρίσκεται στον πάγκο της, η Ουκρανία συμμετέχει στον 3ο όμιλο του Euro 2020. Αυτή είναι η τρίτη συμμετοχή της Ουκρανίας (ως αυτόνομη χώρα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης) σε τελική φάση της διοργάνωσης. Στις προηγούμενες δυο αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, επομένως τώρα έχει ως στόχο να προκριθεί για πρώτη φορά στη νοκ-άουτ φάση. Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να παρουσιάσει μια εικόνα σαν αυτή που έδειξε στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και όχι σαν αυτή που είχε στο Nations League, όπου υποβιβάστηκε από την πρώτη κατηγορία τερματίζοντας στην 4η θέση του ομίλου της.


Πώς προκρίθηκε

Η Ουκρανία τερμάτισε πρώτη στον 2ο προκριματικό γκρουπ, αφήνοντας πίσω της Πορτογαλία και Σερβία. Συγκέντρωσε 20 βαθμούς έχοντας 6 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 8 αγωνιστικές. Τα 4 γκολ παθητικό που δέχθηκε ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση (μαζί με Ιταλία), μετά τα 3 που είχαν Τουρκία και Βέλγιο.


Ο προπονητής

Ουκρανία. Ο ηγέτης βρίσκεται... στον πάγκο

Αντρέι Σεφτσένκο, 44 ετών. Για την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Γνωστός κυρίως για τη θητεία του στη Μίλαν, της οποίας είναι δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών με 176 γκολ. Με την ιταλική ομάδα μεταξύ άλλων κατέκτησε το Champions League (2003), ενώ το 2004 κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα. Σε εθνικό επίπεδο είναι πρώτος σκόρερ της Ουκρανίας με 48 γκολ. Σε προπονητικό επίπεδο, η πρώτη του δουλειά ήταν ως βοηθός προπονητή στην εθνική ομάδα της χώρας του, ενώ από τις 15 Ιουλίου 2016 ανέλαβε ως πρώτος προπονητής. Μέχρι σήμερα έχει κοουτσάρει 41 ματς της Ουκρανίας.


Στα προηγούμενα Euro

Ως μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, κατέκτησε μια φορά το τρόπαιο (1960, Παρίσι), ενώ είχε συμμετοχή σε ακόμη τρεις τελικούς ως φιναλίστ. Μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, ως Ουκρανία, μέχρι το 2008 δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στην τελική φάση. Το 2012 (που συνδιοργάνωσε το Euro μαζί με την Πολωνία) και το 2016 αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων.

  • 1960 – 1992: – (δεν υπήρχε ως αυτόνομο κράτος)
  • 1996: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2000: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2004: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2008: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2012: Στους ομίλους
  • 2016: Στους ομί

Το ρόστερ

Ο Αντρέι Σεφτσένκο διαθέτει ένα νεαρό σχετικά και ποιοτικό ρόστερ. Μέσος όρος ηλικίας στο ρόστερ είναι τα 26 χρόνια. Εμπειρία προσθέτουν ο 36χρονος γκολκίπερ της Σαχτάρ, Αντρέι Πιάτοφ και ο 31χρονος Γιαρμολένκο της Γουέστ Χαμ. Άνω των 30 είναι επίσης οι Μάρλος και Στεπανένκο. Από τους νεότερους ξεχωρίζουν ο Ζιντσένκο της Μάντσεστερ Σίτι, ο Μαλινόφσκι της Αταλάντα και ο σέντερ φορ της Γάνδης, Γιάρεμτσουκ. Ο Μοράες λόγω τραυματισμού και ο Κονοπλιάνκα δεν θα ακολουθήσουν αποστολή.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Γκεόργκι Μπούστσαν (Ντινάμο Κιέβου), Αντρέι Πιάτοφ (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Ανατόλι Τρούμπιν (Σαχτάρ Ντόνετσκ).

Αμυντικοί: Έντουαρντ Σόμπολ (Κλαμπ Μπριζ), Ιλία Ζαμπάρνι (Ντινάμο Κιέβου), Σέρχι Κρίβστοφ (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Ντένις Ποπόφ (Ντινάμο Κιέβου), Ολεξάντρ Τίμτσικ (Ντινάμο Κιέβου), Βιτάλι Μικολένκο (Ντινάμο Κιέβου), Ολεξάντρ Καραβάεφ (Ντινάμο Κιέβου), Μίκολα Ματβιγιένκο (Σαχτάρ Ντόνετσκ).

Μέσοι: Σεργκέι Σίντορτσουκ (Ντινάμο Κιέβου), Ρουσλάν Μαλινόφσκι (Αταλάντα), Μίκολα Σαπαρένκο (Ντινάμο Κιέβου), Μάρλος (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Εβγκένι Μακαρένκο (Κορτράικ), Ολεξάντρ Ζιντσένκο (Μάντσεστερ Σίτι), Βίκτορ Τσιγκάνκοφ (Ντινάμο Κιέβου), Τάρας Στεπανένκο (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Αντρέι Γιαρμολένκο (Γουέστ Χαμ), Ολεξάντρ Ζουμπκόφ (Φερεντσβάρος), Χίορχι Σουντάκοβ (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Ρομάν Μπεζούς (Γάνδη).

Επιθετικοί: Ρόμαν Γιαρέμτσουκ (Γάνδη), Αρτέμ Μπεσγέντιν (Ντινάμο Κιέβου), Αρτέμ Ντόβμπικ (Ντνίπρο-1)


Ο ηγέτης

Ουκρανία. Ο ηγέτης βρίσκεται... στον πάγκο

Ηγέτης με τη μορφή που ήταν ο τωρινός προπονητής της, Αντρέι Σεφτσένκο, δεν υπάρχει στην Ουκρανία. Παλιές καραβάνες είναι ο τερματοφύλακας Πιάτοφ και οι Γιαρμολένκο, Κονοπλιάνκα (φωτό). Από εκεί και πέρα, ποιότητα στο ρόστερ προσφέρουν οι Ζιντσένκο και Μαλινόφσκι, ενώ μπροστά το βάρος πέφτει στον Γιάρεμτσουκ.


Ενδεκάδα

4-1-4-1: Πιάτοφ – Καραβάγιεφ, Κρίβτσοφ, Ματβιγιένκο, Μικολένκο – Στεπανένκο – Γιαρμολένκο, Ζιντσένκο, Μαλινόφσκι, Μάρλος – Γιάρεμτσουκ

Ουκρανία. Ο ηγέτης βρίσκεται... στον πάγκο


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  • 13 Ιουνίου, Ολλανδία – Ουκρανία (στο Άμστερνταμ)
  • 17 Ιουνίου, Ουκρανία – Βόρεια Μακεδονία (στο Βουκουρέστι)
  • 21 Ιουνίου, Ουκρανία – Αυστρία (στο Βουκουρέστι)

Εκτίμηση

Το φαβορί του 3ου ομίλου είναι η Ολλανδία και το αουτσάιντερ η Βόρεια Μακεδονία. Θεωρητικά, Ουκρανία και Αυστρία θα δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση του ομίλου. Η ομάδα του Αντρέι Σεβτσένκο έχει αρκετές πιθανότητες να προκριθεί στη φάση των «16», είτε ως 2η είτε ως μια από τις 4 ομάδες που θα έχουν την καλύτερη 3η θέση από τους 6 ομίλους. Ωστόσο δύσκολα θα μπορέσει να προχωρήσει παρακάτω.


Μακροχρόνια

Οι Ουκρανοί θα κονταροχτυπηθούν με την Αυστρία για την 2η θέση. Το να τερματίσουν 2οι στον όμιλο βρίσκεται στο 2.70. Από την στιγμή που περνάνε και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι, το θεωρώ λογικό να κυνηγήσει τουλάχιστον τέσσερις πόντους και στο 1,65 μοιάζει αρκετά πιθανό.

Euro 2020, Ουκρανία
Να τερματίσει 2η στον όμιλο
Ναι
2.70
Over 3,5 πόντοι
Ναι
1.65
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις