Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός…

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...Δε μου λέτε, φίλοι και φίλες, για τον Κόλιν Πάουελ τι ξέρετε; Τι σας είπανε τα ΜΜΕ; Ότι ήταν ένας επιμελής Τζαμαϊκανός που από τη σχολή των Ευελπίδων σκαρφάλωσε στο πι και φι στο πόστο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού των Η.Π.Α. και μετά έγινε υπουργός Εξωτερικών και ζήτω η ισότητα και το ότι το χρώμα του ανθρώπου δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πρόοδο και την ευημερία του; Μμμμ… όχι ακριβώς, πάρτε τον:

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...Ο πατέρας Μπους τον έκανε αρχηγό του αμερικανικού Γ.Ε.Σ., το 1989 και όταν ο Πάουελ ήταν μόλις 52 ετών. Ο νεαρότερος αρχηγός του Γ.Ε.Σ. στην ιστορία και ο πρώτος αφρικανικής καταγωγής, κοινώς μαύρος. Ας δούμε, όμως πώς προέκυψε αυτό.

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...Ο Πάουελ γεννήθηκε το 1937, βλαστάρι μιας οικογένειας μαύρων μεταναστών από τη Τζαμάικα και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, στην περιοχή του νότιου Μπρονξ. Αποφάσισε να γίνει στρατιωτικός και το 1958 πήρε το βαθμό του υπολοχαγού. Εκείνο που παραμένει γενικά άγνωστο, είναι ότι ο Πάουελ είχε κάνει την έρευνα για τη σφαγή του Μι Λάι στο Βιετνάμ. Για όσους δεν ξέρουν, ή δεν θυμούνται, στις 16 του Μάρτη του 1968, Αμερικανοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο χωριουδάκι του Μι Λάι στο νότιο Βιετνάμ, βασάνισαν και δολοφόνησαν εκατοντάδες άμαχους και βίασαν πολλές γυναίκες και κοριτσάκια. Έχω δει ντοκιμαντέρ, με ηλικιωμένους πια πρώην στρατιώτες που ακόμα δεν μπορούν να κοιμηθούν, που ζουν με βάλιουμ, λίμπριουμ και άλλα κατευναστικά μετά από 35 χρόνια ολόκληρα χρόνια, ν’ αφηγούνται και να κλαίνε ασταμάτητα. Για τέτοια φρίκη και τύψεις μιλάμε…

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...Ένας στρατιώτης, ο Τομ Γκλεν, που είχε λάβει μέρος στη σφαγή, είχε τύψεις συνειδήσεως πολύ νωρίς και κατάγγειλε τα έκτροπα με επιστολή του προς τον στρατηγό Κρέιχτον Άνταμς, γενικό διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Βιετνάμ. Ο Κόλιν Πάουελ, που τότε ήταν ταγματάρχης και Βοηθός Υπαρχηγού Επιχειρήσεων G-3 στο αμερικανικό αρχηγείο, διατάχθηκε να κάνει έρευνα και να ετοιμάσει αναφορά μέσα σε τρεις μέρες. Στην αναφορά του ο Πάουελ απεφάνθη ότι η ιστορία του Γκλεν δεν ήταν αληθινή, παρά σε ορισμένες «μεμονωμένες περιπτώσεις». Μάλιστα έγραψε: «Σε κατηγορηματική αντίθεση προς αυτή την εικόνα είναι το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών και του βιετναμικού λαού είναι άριστες».

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...Ουσιαστικά ο Κόλιν Πάουελ δεν ερεύνησε τι είχε γίνει στο Μι Λάι, ούτε στο Μι Κχε, όπου την ίδια μέρα 90 άμαχοι σφαγιάστηκαν από μια άλλη ομάδα Αμερικανών. Τελικά η σφαγή του Μι Λάι ερευνήθηκε όταν ένας άλλος στρατιώτης, ο Ρον Ράιντεναουαρ, έδωσε λεπτομέρειες σ’ έναν Γερουσιαστή. Η έρευνα αποκάλυψε τη φρίκη του Μι Λάι, αλλά και το ότι η έρευνα του Κόλιν Πάουελ ήταν μια κοροϊδία, μια συγκάλυψη. Και όμως, κατά τη διάρκεια της έρευνας Ράιντεναουαρ, ο Κόλιν Πάουελ κατάφερε να εξασφαλίσει τιμητική διάκριση (Legion of Merit, ή Λεγεώνα της Αξίας)!!!

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...Όταν επέστρεψε στις Η.Π.Α., ο Πάουελ βρέθηκε κάτω από την προστασία «δυνατών» ανθρώπων της Φάρας, όπως οι τέως υπουργοί Αμύνης Κάσπερ Γουάινμπεργκερ και Καρλούτσι. Πήγε σε Πανεπιστήμιο, στο Τζορτζ Ουάσινγκτον, και η καριέρα του άρχισε να εκτοξεύεται. Δυο-δυο πηδούσε τα σκαλιά της ιεραρχίας στο Πεντάγωνο. Το 1987 έγινε Σύμβουλος επί της Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση των Ρήγκαν και Μπους πατέρα, θέσεις που πιο παλιά κατείχαν εξέχοντα πρόσωπα της Φάρας, οι Χένρι Κίσινγκερ και Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι! Οι θέσεις του Συμβούλου επί της Εθνικής Ασφάλειας, του αρχηγού του Γ.Ε.Σ. και του υπουργού Εξωτερικών είναι καίριες θέσεις για τη Φάρα και ο Κόλιν Πάουελ πέρασε και από τις τρεις!

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...Ως Ανώτατος Στρατιωτικός Βοηθός του πάλαι ποτέ υπουργού Αμύνης Γουάινμπεργκερ, ο Πάουελ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε επιχειρήσεις όπως η εισβολή στη Γρενάδα και ο βομβαρδισμός της Λιβύης, που είχε βασιστεί σε ψευδή μαρτυρία. Επίσης, τότε είχε μπλεχτεί στη υπόθεση Ιράν-Κόντρας, στην οποία ο Γουάινμπεργκερ ήταν μπλεγμένος μέχρι τα μπούνια. Ο Γουάινμπεργκερ κρατούσε λεπτομέρεις των όπλων που διοχετεύονταν στο Ιράν. Τα έγραφε σ’ ένα προσωπικό ημερολόγιο, κατά τη διάρκεια συναντήσεων του Συμβουλίου επί της Εθνικής Ασφάλειας. Όταν ξέσπασε το τεράστιο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας, ο Γουάινμπεργκερ αρνήθηκε ότι είχε σημειώσεις και ο Πάουελ τον υποστήριξε ενόρκως. Είπε στην αρμόδια ερευνητική επιτροπή:

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...«Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, ο υπουργός δεν κρατούσε σημειώσεις σε ημερολόγιο. Όποιες σημειώσεις και να κράτησε, δεν γνωρίζω πώς τις χρησιμοποιεί και τι κάνει μ’ αυτές. Δεν έχει ημερολόγιο…».

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...Όμως, αργότερα, είπε τα εξής σε μια ένορκο δήλωση:

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...«Κατά τη διάρκεια της περιόδου που εργάστηκα με τον υπουργό Γουάινμπεργκερ… παρατήρησα στο γραφείο του ένα μικρό μπλοκ από άσπρο χαρτί… το θεώρησα ως το προσωπικό ημερολόγιό του… γνωρίζοντας τον υπουργό Γουάινμπεργκερ και γνωρίζοντας τη ρουτίνα του να κρατά σημειώσεις πάνω σ’ αυτά τα μπλοκ… τα θεώρησα προσωπικό ημερολόγιο».

Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...Ο δημόσιος κατήγορος στην υπόθεση Ιράν – Κόντρας, Λόρενς Γουόλς, είπε ότι η μαρτυρία του Πάουελ ήταν «τουλάχιστο παραπλανητική», αλλά «δεν δικαιολογούσε δίωξη».

Συνεχίζεται.

Η ασέβεια στον Αίαντα πληρώνειΒΟΜΒΑ! ΗΡΘΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΩΡΑ*!Η ασέβεια στον Αίαντα πληρώνει


Ένας επιμελής Τζαμαϊκανός...Δημοσιεύτηκε στις 20/5/2005

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις