Σλοβακία. Ζητούμενα η καθιέρωση και η διάρκεια

Σλοβακία. Ζητούμενα η καθιέρωση και η διάρκεια

Euro 2020

Η Σλοβακία είναι μία από τις νεότερες εθνικές ομάδες , καθώς η ιστορία της ξεκίνησε το κοντινό 1993, αφού τότε διασπάστηκε από την ένωση της Τσεχοσλοβακίας και αποτελεί νεοσύστατο μέλος της ομοσπονδίας της UΕFA. Όπως καταλαβαίνουμε η ιστορία της δεν είναι και μεγάλη και δεν έχει να μας προσφέρει πολλές στιγμές. Η παρουσία της όμως στον 5ο όμιλο του Euro 2020 το φετινό καλοκαίρι θα μείνει αξιομνημόνευτη καθώς είναι η πρώτη φορά που πετυχαίνει δεύτερη σερί παρουσία στο θεσμό. Βέβαια η μεγάλη της επιτυχία που θα πανηγυρίζει για χρόνια είναι η ιστορική πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010, όταν προκρίθηκε παρέα με την Παραγουάη πετώντας έξω την τέως πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία και την Νέα Ζηλανδία.


Πώς προκρίθηκε

Όπως προ είπαμε, μετά την παρουσία της στην τελική φάση του Euro 2016, κατάφερε να εξασφαλίσει ακόμα μία μέσα από ιδιαίτερα αντίξοες καταστάσεις. Στον όμιλο των προκριματικών έμεινε εκτός διεκδίκησης ενός εισιτηρίου αφού τερμάτισε στη 3η θέση πίσω από Κροατία και Ουαλία. Η πρόκριση ήρθε μέσα από το δεύτερο μονοπάτι του Nations League κερδίζοντας την Ιρλανδία και την Βόρειο Ιρλανδία σε διπλά παιχνίδια, φτάνοντας έτσι εδώ.


Ο προπονητής

Σλοβακία. Ζητούμενα η καθιέρωση και η διάρκεια

Στέφαν Τάρκοβιτς. Υπηρετεί την εθνική ομάδα της Σλοβακίας εδώ και 8 χρόνια. Ξεκίνησε ως βοηθός την πενταετία 2013-18 και προωθήθηκε ως πρώτος προπονητής το 2018. Η πρόκριση είναι φυσικά δικό του κατόρθωμα, το μεγαλύτερο μάλιστα που είχε μέχρι τώρα στην καριέρα του, διότι στις ομάδες που δούλεψε στο παρελθόν δεν κατάφερε να έχει κάποια μεγάλη διάκριση. Πέρασε από τον πάγκο των Ζίλινα, Τατράν Πρεσόφ και Κόζιτσε, ενώ τη διετία 2009-11 ήταν στην εθνική Σλοβακίας U18. Φυσικά και γνωρίζει πάρα πολύ καλά την ομάδα του, τόσο τους ποδοσφαιριστές αλλά όσο τις δυνατότητές της.


Στα προηγούμενα Εuro

Δεύτερη φορά αυτή σε φάση τελικού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ευελπιστεί να τα πάει λίγο καλύτερα και να κάνει το βήμα παραπάνω. Το 2016 λίγο έλειψε να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να περάσει στους «16» της διοργάνωσης , όμως έπεσε πάνω στις εξαιρετικές Ουαλία και Αγγλία, παίρνοντας έτσι την 3η θέση.

  • 1960 – 1992: – (δεν υπήρχε ως χώρα)
  • 1996: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2000: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2004: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2008: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2012: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2016: – Στους ομίλους

Το ρόστερ

Το έμψυχο δυναμικό της ομάδας είναι αρκετά καλό και ιδιαίτερα ταλαντούχο σε σχέση με το πέρασμα των χρόνων. Οι περισσότεροι παίκτες παίζουν εκτός χώρας και στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Οπότε οι περισσότεροι διαθέτουν παραστάσεις και εμπειρίες στο υψηλότερο επίπεδο. Ανάμεσα στις κλήσεις και δύο γνωστοί στο ελληνικό κοινό: ο άλλοτε εξτρέμ του ΠΑΟΚ και νυν της Φερεντσβάρος, Ρόμπερτ Μακ, καθώς και ο πολύπειρος Βλάντιμιρ Βάις που είχε περάσει από τον Ολυμπιακό. Ξεχωρίζουν ο πρωταθλητής Ιταλίας με την Ίντερ, Μίλαν Σκρίνιαρ, οι Ντουμπράβκα (Νιούκαστλ) και Ντούντα (Κολωνία) και φυσικά, ο εμβληματικός αρχηγός και ρέκορντμαν τερμάτων-συμμετοχών, Μάρεκ Χάμσικ.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Μάρτιν Ντουμπράβκα (Νιούκαστλ), Ντούσακ Κούτσιακ (Λέγκια Γντανσκ), Μάρεκ Ροντάκ (Φούλαμ)

Αμυντικοί: Πέτερ Πέκαρικ (Χέρτα Βερολίνου), Ντένις Βάβρο (Ουέσκα), Τόμας Χουμπότσαν (Ομόνοια), Μίλαν Σκρίνιαρ (Ίντερ), Λουμπομίρ Σάτκα (Λεχ Πόζναν), Γιάκουμπ Χολούμπεκ (Πιαστ Γκλίβιτσε), Ντάβιντ Χάντσκο (Σπάρτα Πράγας), Μάρτιν Βάλιεντ (Μαγιόρκα)

Μέσοι: Μάρεκ Χάμσικ (ΙΦΚ Γκέτεμποργκ), Γιουράι Κούτσκα (Πάρμα), Βλάντιμιρ Βάις (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Ρόμπερτ Μακ (Φερεντσβάρος), Όντρει Ντούντα (Κολωνία), Πάτρικ Χροσόφσκι (Γκενκ), Στάνισλαβ Λόμποτκα (Νάπολι), Μάτους Μπέρο (Φίτεσε), Λούκας Χάρασλιν (Σασουόλο), Λάσλο Μπένες (Άουγκσμπουργκ), Τόμας Σούσλοφ (Χρόνινγκεν), Γιάκουμπ Χρομάντα (Σλάβια Πράγας)

 Επιθετικοί: Μίχαλ Ντούρις (Ομόνοια), Ρόμπερτ Μποζενίκ (Φέγενορντ), Ίβαν Σραντζ (Γιάμπλονετς)


Ο ηγέτης

Σλοβακία. Ζητούμενα η καθιέρωση και η διάρκεια

Όταν ακούς εθνική Σλοβακίας φυσικά το μυαλό σου πάει κατευθείαν στον Μάρεκ Χάμσικ. Ο θρύλος της εθνικής ομάδας, ο ρέκορντμαν των συμμετοχών και των γκολ ( 126 εμφανίσεις και 26 γκολ), αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ηγέτη της ομάδας. Με μακρά καριέρα στη Seria A και Νάπολι, κουβαλάει μεγάλη εμπειρία και φυσικά ανεβάζει σκάλες την μεσαία γραμμή της ομάδας του. Μπορεί στα 33 του πλέον αγωνιζόμενος στη Σουηδία και τη Γκέτεμποργκ , να φτάνει στο τέλος της καριέρας του, αλλά σίγουρα έχει να προσφέρει ακόμα πολλά σε μία τελευταία μεγάλη διοργάνωση με την αγαπημένη του εθνική ομάδα.


Ενδεκάδα

4-2-3-1: Κούτσιακ – Πέκαρικ, Σκρίνιαρ, Σάτκα, Χουμπότσαν – Κούτσκα, Χρομάντα – Μακ, Χάμσικ, Ντούντα – Σραντζ

Σλοβακία. Ζητούμενα η καθιέρωση και η διάρκεια


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  • 14 Ιουνίου, Πολωνία – Σλοβακία (στην Αγία Πετρούπολη)
  • 18 Ιουνίου, Σουηδία – Σλοβακία (στην Αγία Πετρούπολη)
  • 23 Ιουνίου, Σλοβακία – Ισπανία (στη Σεβίλλη)

Εκτίμηση

Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος οπαδός της ομάδας δεν νομίζω πως πιστεύει ότι η πρόκριση μπορεί να επιτευχθεί σε ένα τέτοιο όμιλο σαν της Σλοβακίας. Με Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία, η Σλοβακία θα μοιάζει με θήραμα σε κλουβί. Πολύ δύσκολη λοιπόν η πρόκριση στην επόμενη φάση και πολύ δύσκολα θα έρθει. Βέβαια μπάλα είναι και ποτέ μην λες ποτέ, φτάνει να ματώσει και να παλέψει λυσσαλέα μέσα στο γήπεδο.


Μακροχρόνιο

Φυσικά και η Σλοβακία αποτελεί το αουτσάιντερ του ομίλου της στο Euro 2020 και οι πιθανότητες που συγκεντρώνει έτσι ώστε να περάσει στην επόμενη φάση είναι απειροελάχιστες. Θα πάω λοιπόν με τον αποκλεισμό της από τον όμιλο , και σε τιμές κοντά στο 1,60 είναι value bet. Παρόλα αυτά το έμψυχο δυναμικό της ομάδας είναι ικανό για εκπλήξεις οπότε δεν θα αποκλείαμε η Σλοβακία να αποσπάσει κάποια νίκη ή ισοπαλίες στον όμιλο. Επομένως, η επιλογή των όβερ 1.5 πόντων στον όμιλο σε τιμές κοντά στο 1,87 δείχνει εφικτή.

Euro 2020, Σλοβακία
Σλοβακία - Βαθμοί στον όμιλο
Over 1,5
1.87
Πρόκριση - Σλοβακία
Όχι
1.60
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις