Ελβετία. Υπολογίσιμη δύναμη την τελευταία 15ετία

Ελβετία. Υπολογίσιμη δύναμη την τελευταία 15ετία

Euro 2020

Με παρουσία στους «16» των δύο τελευταίων μεγάλων διοργανώσεων, το 2016 στο Euro της Γαλλίας και το 2018 στο Μουντιάλ της Ρωσίας, η εθνική ομάδα της Ελβετίας δείχνει ότι είναι ένα υπολογίσιμο εμπόδιο για κάθε αντίπαλο ενόψει Euro 2020. Από το 2004 και έπειτα έχει συμμετάσχει 3 φορές σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (‘04, ‘08, ‘16) και σε 4 συναπτά Παγκόσμια Κύπελλα (‘06, ‘10. ‘14, ‘18). Επιδόσεις που την κάνουν πλέον μία από τις σταθερές δυνάμεις στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Σε αυτό το επίτευγμα έβαλε το χεράκι του και ο σπουδαίος Ότμαρ Χίτσφελντ, προπονητής της ομάδας την εξαετία 2008-2014. Στο Nations League την φετινής σεζόν δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση που χαρίζει θέση στο Μουντιάλ του Κατάρ, αφού έμπλεξε με τα… θηρία της Ισπανίας και της Γερμανίας, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση του ομίλου, πάνω από την Ουκρανία που υποβιβάστηκε στη League C.


Πώς προκρίθηκε

Συμμετείχε στον 4ο όμιλο των προκριματικών του Euro 2020, τερματίζοντας στην πρώτη θέση με 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα. Έλαβε… δωράκι από την Ιρλανδία, η οποία αν και αδιάφορη, πήρε Χ την τελευταία αγωνιστική από τους -αήττητους- Δανούς, στερώντας τους την πρωτιά. Πρώτος σκόρερ των Ελβετών ο φορ της Ρέιντζερς, Σέντρικ Ίτεν με 3 τέρματα.


Ο προπονητής

Ελβετία. Υπολογίσιμη δύναμη την τελευταία 15ετία

Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, 57 ετών. Ο πανύψηλος Βόσνιος, που βλέπει τον κόσμο από τα 190 εκατοστά, δεν έκανε σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Αγωνίστηκε ως μέσος, ξεκινώντας από την ομάδα του Σαράγιεβο το 1981 και έγινε κάτοικος Ελβετίας από το 1987 έως και το 1999, φορώντας τη φανέλα 6 διαφορετικών ομάδων, που ήταν μικρομεσαίες δυνάμεις της χώρας. Στην προπονητική του καριέρα έκανε το μεγάλο βήμα το 2012 όταν και ανέλαβε τη Λάτσιο, όντας στον πάγκο των Ιταλών μέχρι το 2014. Από εκείνη τη χρονιά μέχρι και σήμερα κάθεται στον πάγκο της εθνικής Ελβετίας, οδηγώντας την ομάδα του στα τελικά ενός Euro και δύο Μουντιάλ, με την παρουσία του να κρίνεται άκρως επιτυχημένη.


Στα προηγούμενα Euro

Έχει πάρει μέρος μόλις 4 φορές σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, κάνοντας δύο νίκες απέναντι σε Πορτογαλία (2-0) το 2008 και Αλβανία (1-0) το 2016. Έχει προκριθεί μόλις μία φορά στους «16» της διοργάνωσης, το 2016, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του ομίλου. Εν συνεχεία αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού. Αυτή είναι η 5η παρουσία της σε τελικά Euro.

  • 1960: –
  • 1964: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1968: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1972: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1976: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1980: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1984: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1988: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1992: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1996: Στους ομίλους
  • 2000: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2004: Στους ομίλους
  • 2008: Στους ομίλους
  • 2012: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2016: Στη φάση των «16»

Το ρόστερ

Εμπιστοσύνη στους παίκτες που οδήγησαν την ομάδα μέχρι τους «16» του προηγούμενου Μουντιάλ δείχνει ο κόουτς Πέτκοβιτς. Οι περισσότεροι παίκτες του ρόστερ αγωνίζονται στην Bundesliga της Γερμανίας. Οι Σακίρι, Σεφέροβιτς, Ροντρίγκεζ, Ζόμερ και φυσικά ο αρχηγός Γκράνιτ Τσάκα, αποτελούν τους στυλοβάτες της ενδεκάδας. Από της νέες κλήσεις του Βόσνιου τεχνικού, ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο φορ της Ρέιντζερς, Σέντρικ Ίτεν, πετυχαίνοντας 3 γκολ σε 4 εμφανίσεις στα προκριματικά.


Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Γιαν Ζόμερ (Γκλάντμπαχ), Ιβόν Εμβογκό (PSV), Γιόνας Ομλέν (Μονπελιέ)

Αμυντικοί: Ρικάρντο Ροντρίγκεζ (Τορίνο), Φάμπιαν Σαρ (Νιουκάστλ), Μάνουελ Ακάντζι (Ντόρτμουντ), Νίκο Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Σίλβάν Βίντμερ (Βασιλεία), Λορίς Μπενίτο (Μπορντό), Κέβιν Μπαμπού (Βόλφσμπουργκ), Εράι Κέμερτ (Βασιλεία), Μπεσίρ Ομεραζίκ (Ζυρίχη), Ζορντάν Λοτομπά (Νις).

Μέσοι: Γκράνιτ Τσάκα (Άρσεναλ), Σερντάν Σακίρι (Λίβερπουλ), Στίβεν Ζούμπερ (Άιντραχτ Φρ.), Ντένις Ζακάρια (Γκλάντμπαχ), Ρέμο Φρόιλερ (Αταλάντα), Εντιμίλσον Φερνάντες (Μάιντς), Τζιμπρίλ Σόου (Άιντραχτ Φρ.).

Επιθετικοί: Χάρις Σεφέροβιτς (Μπενφίκα), Αντμίρ Μεχμέντι (Βόλφσμπουργκ), Μπριλ Εμπολό (Γκλάντμπαχ), Μάριο Γκαβράνοβιτς (Ντινάμο Ζ.), Ρούμπεν Βάργκας (Άουγκσμπουργκ), Κρίστιαν Φάσναχτ (Γιουνγκ Μπόις).


Ο ηγέτης

Ελβετία. Υπολογίσιμη δύναμη την τελευταία 15ετία

Η ομάδα της Ελβετίας απαρτίζεται από αρκετούς εξαιρετικούς και μπαρουτοκαπνισμένους σε μεγάλες διοργανώσεις παίκτες. Αυτός που όμως είναι φύσει και θέσει ηγέτης των Ελβετών είναι ο μέσος της Άρσεναλ και αρχηγός, Γκράνιτ Τσάκα. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής έχει συμπληρώσει 89 συμμετοχές με την εθνική του ομάδα, έχοντας πετύχει και 12 τέρματα.


Ενδεκάδα

4-4-1-1: Zόμερ – Φερνάντες, Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ – Σακίρι, Τσάκα, Φρόιλερ, Ζούμπερ – Εμπολό (ή Μεχμέντι) – Σεφέροβιτς

Ελβετία. Υπολογίσιμη δύναμη την τελευταία 15ετία


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  • 12 Iουνίου, Ουαλία – Ελβετία (στο Μπακού)
  • 16 Ιουνίου, Ιταλία – Ελβετία (στη Ρώμη)
  • 20 Ιουνίου, Ελβετία – Τουρκία (στο Μπακού)

Εκτίμηση

Έχει τα φόντα να χτυπήσει στα ίσια μία από τις δύο πρώτες θέσεις απέναντι σε Ιταλία και Τουρκία, καθώς οι Ουαλοί πιθανώς να συμπληρώσουν απλά τον όμιλο. Σε περίπτωση δεύτερης θέσης, διασταυρώνεται με τον δεύτερο του 2ου ομίλου, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα με μία εκ των Ρωσία, Φινλανδία και Δανία. Ο δρόμος σε αυτή την περίπτωση είναι ανοικτός για τα προημιτελικά. Σε περίπτωση πρωτιάς στον όμιλο τα πράγματα απλοποιούνται περισσότερο για την ομάδα του Πέτκοβιτς, αφού θα βρει μπροστά της τον δεύτερο του 3ου ομίλου, με Ουκρανία και Αυστρία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να μάχονται για τη δεύτερη θέση.


Μακροχρόνια

Μικρό το 1.57 της πρόκρισης από τον όμιλο, δύσκολο αλλά ίσως αξίζει κάποια ψιλά το 6άρι που δίνει η πρωτιά, αν εμφανιστεί όπως στα προκριματικά. Σε περίπτωση κατάληψης των δύο πρώτων θέσεων στον όμιλο, τα σταυρώματα στο Euro 2020 λογικά θα οδηγήσουν σε ματς που η πρόκριση στα προημιτελικά θα είναι 50-50. Αν εμφανιστεί η Ελβετία των τελευταίων 4 ετών, αξίζει το μακροχρόνιο να φτάσει στους «8» της διοργάνωσης.

Euro 2020, Ελβετία
Ελβετία να προκριθεί από τον όμιλο
Ναι
1.57
Ελβετία 1η στον όμιλο
Ναι
6.00
Ελβετία να φτάσει στα προημιτελικά
Ναι
4.00
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις