Ουαλία. Παρακαταθήκη το 2016

Ουαλία. Παρακαταθήκη το 2016

Euro 2020

Μετά την παρθενική της συμμετοχή σε τελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, το 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας, η ομάδα του Ρομπ Πέιτζ καλείται να υπερβάλλει εαυτόν, αν θέλει να πραγματοποιήσει πορεία αντίστοιχη με τότε, όπου έφτασε μια ανάσα από τον τελικό. Οι «δράκοι», κληρώθηκαν σε ένα δύσκολο όμιλο στο Euro 2020, κόντρα σε Ιταλία, Τουρκία και Ελβετία, με τις πιθανότητες να μην είναι υπέρ τους, ωστόσο έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα αξιόμαχο σύνολο που αρνείται να ηττηθεί. Βρετανοί γαρ. Αυτό αποδείχθηκε και στη πράξη, με τα αποτελέσματά τους στο πρόσφατο Nations League, όπου ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία, όντας αήττητοι (με πέντε νίκες) σε όμιλο με Φινλανδία, Ιρλανδία και Βουλγαρία.


Πώς προκρίθηκε

Επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν στη δεύτερη θέση, πίσω από την Κροατία στο γκρουπ των προκριματικών και με 14 βαθμούς σε όμιλο των πέντε ομάδων, άφησε πίσω της Σλοβακία και Ουγγαρία και απέφυγε τα play off. Μοίρασε τους σκόρερ της, από δύο γκολ Μπέιλ, Μουρ και Ράμσεϊ.


Ο προπονητής

Ουαλία. Παρακαταθήκη το 2016

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Κρις Κόουλμαν που την είχε οδηγήσει ένα βήμα από τον τελικό του 2016, την άφησε για τα μάτια της Σάντερλαντ, κι έτσι ο εμβληματικός Ράιαν Γκιγκς κάθισε σε πάγκο ως πρώτος προπονητής για παρθενική φορά. Αυτός ήταν που την οδήγησε μέχρις εδώ, όμως μετά τις δικαστικές του περιπέτειες ήταν αδύνατον να καθοδηγήσει την ομάδα στα τελικά. Στη θέση του, ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Ρόμπερτ Πέιτζ. Πλούσια καριέρα ως ποδοσφαιριστής στα γήπεδα της Αγγλίας. Ως πρώτος προπονητής έχει δουλέψει στο παρελθόν σε Πορτ Βέιλ, Νορθάμπτον και στην U21 της Ουαλίας. Ήταν το «δεξί χέρι» του Γκιγκς από τον Αύγουστο του 2019.


Στα προηγούμενα Euro

Περιορισμένη η ιστορία της στα τελικά, μόνη της παρουσία αυτή του 2016 όπου κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά, εκπλήσσοντας τους πάντες αφού άφησε εκτός το εκ των φαβορί, Βέλγιο.

  • 1960:
  • 1964: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1968: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1972: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1976: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1980: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1984: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1988: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1992: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1996: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2000: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2004: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2008: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2012: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2016: Ημιτελικά

Το ρόστερ

Προερχόμενοι, σε συντριπτικό ποσοστό, από την πυραμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου οι διεθνείς της, με έμφαση στην Premier League. Πρώτα βιολιά οι Γκάρεθ Μπέιλ της Τότεναμ και Άαρον Ράμσεϊ της Γιουβέντους. Έχει επιχειρηθεί ανανέωση του ρόστερ το τελευταίο χρονικό διάστημα, με πολλούς λεγεωνάριους να αποχωρούν, δίνοντας τη θέση τους στη νέα φουρνιά παικτών, που δείχνει ελπιδοφόρα.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Γουέιν Χενεσί (Κρίσταλ Πάλας), Ντάνι Γουόρντ (Λέστερ), Άνταμ Ντέιβις (Στόουκ).

Αμυντικοί: Κρις Γκάντερ (Τσάρλτον), Μπεν Ντέιβις (Τότεναμ), Κόνορ Ρόμπερτς (Σουόνσι), Ίθαν Αμπαντού (Τσέλσι), Κρις Μέφαμ (Μπόνρμουθ), Τζο Ρόντον (Τότεναμ), Τομ Λόκιερ (Λούτον), Νέκο Γουίλιαμς (Λίβερπουλ), Ράις Νόρινγκτον-Ντέιβις (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Μπεν Καμπάνγκο (Σουόνσι).

Μέσοι: Άαρον Ράμσεϊ (Γιουβέντους), Τζο Άλεν (Στόουκ), Τζόνι Γουίλιαμς (Κάρντιφ), Χάρι Γουίλσον (Λίβερπουλ), Ντάνιελ Τζέιμς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ντέιβιντ Μπρουκς (Μπόρνμουθ), Τζο Μορέλ (Λούτον), Ματ Σμιθ (Μάντσεστερ Σίτι), Ντίλαν Λεβίτ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ρούμπιν Κόλγουιλ (Κάρντιφ).

Επιθετικοί: Γκάρεθ Μπέιλ (Ρεάλ Μαδρίτης), Κίεφερ Μουρ (Κάρντιφ), Τέιλορ Ρόμπερτς (Λιντς).


Ο ηγέτης

Ουαλία. Παρακαταθήκη το 2016

Μπορεί, η Ουαλία, να αποτελεί μια ομάδα που βασίζεται στο σύνολο, ωστόσο η παρουσία του Γκάρεθ Μπέιλ, ξεχωρίζει ακόμη. Παρά την αγωνιστική καθίζηση που παρουσιάζει η καριέρα του τα τελευταία χρόνια, κλέβει στο νήμα το ρόλο του ηγέτη απ’ τον Ράμσεϊ. Η επιστροφή του στην Τότεναμ μοιάζει ευεργετική, καθώς δείχνει να βρίσκει τον παλιό, καλό του εαυτό στην… Ιθάκη του, το Λονδίνο. Φυσικά, αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της ιστορίας της, με 33 γκολ σε 88 συμμετοχές.


Ενδεκάδα

3-4-2-1: Γουόρντ – Ρόντον, Μέφαμ, Καμπάνγκο– Ν. Γουίλιαμς, Ράμσεϊ, Αμπαντού, Μ. Ντέιβις – Γουίλσον, Τζέιμς – Μπέιλ

Ουαλία. Παρακαταθήκη το 2016

 


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  • 12 Ιουνίου, Ουαλία – Ελβετία (στο Μπακού)
  • 16 Ιουνίου, Τουρκία – Ουαλία (στο Μπακού)
  • 20 Ιουνίου, Ιταλία – Ουαλία (στη Ρώμη)

Εκτίμηση

Η λογική λέει πως οι Ιταλοί, έχουν «καπαρωμένη» τη μία απ’ τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου τους στο Euro 2020. Οι υπόλοιπες τρεις θα διεκδικήσουν με μοιρασμένες πιθανότητες το δεύτερο εισιτήριο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και η τρίτη θέση αφήνει ανοιχτό το παράθυρο πρόκρισης. Αν, για την οικονομία της συζήτησης, υποθέσουμε πως η Ιταλία θα τερματίσει πρώτη, τότε μια ενδεχόμενη πρόκριση των «δράκων» θα τη φέρει αντιμέτωπη με κάποια εκ των παραδοσιακών δυνάμεων που πιθανώς θα έχουν τερματίσει πρώτες στους δικούς τους ομίλους. Εν κατακλείδι, δύσκολα θα πάει μακρύτερα από τους «16».


Μακροχρόνια

Στο 1.87 η πρόκριση των Ουαλών, σε έναν δύσκολο όμιλο, με Ιταλούς και Τούρκους να έχουν το προβάδισμα. Ωστόσο, καθώς περνάνε και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες των βαθμολογιών, θεωρώ πως έχει τύχη. Όμως θα έπρεπε να προσφέρεται υψηλότερα, λίγο πάνω απ’ τον διπλασιασμό. Ακόμα κι αν καταφέρει να περάσει στα νοκ-άουτ, δύσκολα θα πάει πιο μακριά απ’ τους «16». Το ενδεχόμενο αποκλεισμού εκεί, πληρώνει καλύτερα, στο 2.30.

Αναγεννημένος έδειξε κατά το δανεισμό του στην Τότεναμ, ο ηγέτης των «δράκων» Γκάρεθ Μπέιλ. Αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τον Ρόμπερτ Πέιτζ, ενώ εκτελεί και όλα τα στημένα. Στο 2.50 να αποτελέσει τον κορυφαίο σκόρερ της Ουαλίας.

Euro 2020, Ουαλία
Πρώτος σκόρερ ομάδας
Μπέιλ
2.5
Φάση αποκλεισμού
Αποκλεισμός Ουαλίας στους «16»
2.30
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις