EURO 2020: Δανία. Αξιοσέβαστη και ταλαντούχα

EURO 2020: Δανία. Αξιοσέβαστη και ταλαντούχα

Euro 2020

Δίχως ακόμα να έχει «ξεθωριάσει» η τεράστια επιτυχία του 1992, αλλά και δίχως να έχει επενδύσει με αποτελεσματικότητα σε αυτήν, το καμάρι της Σκανδιναβίας από τότε ψάχνει την μεγάλη διάκριση, και επιτυχία πλέον θεωρείται η πρόκριση από τους ομίλους. Έλειψε το 2016, η τελευταία της παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση ήταν το 2018 στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά κατάφερε να φτάσει ως τους «16». Σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχει να μετάσχει από το 2012, όταν και σταμάτησε πάλι στους ομίλους, έχει όμως όνειρα και βλέψεις στο Euro 2020. Στο Nations League βρίσκεται πλέον στην 1η κατηγορία κερδίζοντας σημαντικές θέσεις. Στον όμιλό της τερμάτισε 2η πίσω από το Βέλγιο και πάνω από Αγγλία και Ισλανδία.


Πώς προκρίθηκε

Προκρίθηκε ως δεύτερη σε όμιλο τεσσάρων ομάδων και μάλιστα αήττητη πίσω από την πρώτη Ελβετία. Πρώτος σκόρερ της ο Έρικσεν με 5 γκολ σε 8 παιχνίδια. Παρουσίασε επιθετικές αρετές, η άμυνά της δεν ήταν ιδανική, αλλά δούλεψε όσο έπρεπε.


Ο προπονητής

EURO 2020: Δανία. Αξιοσέβαστη και ταλαντούχα

Κάσπερ Γιούλμεν, 48 ετών. Ο πρώην προπονητής της Νόρτζελαντ διαδέχθηκε τον Ιούλιο του 2020 τον Όγκε Χαρέιντε. Γεννημένος στο Όολμποργκ, ο Γιούλμεν είχε σύντομη ποδοσφαιρική πορεία εντός των συνόρων (Ράντερς, Χέρλεφ, Β.93), δεν φόρεσε ποτέ το εθνόσημο και η προπονητική του καριέρα είναι 22 ετών, μάλιστα ως πρώτο βιολί κοουτσάρει από το 2011 (Νόρτζελαντ, Μάιντζ, εθνική Δανία). Ως προπονητής της Μάιντζ σημείωσε σημαντική επιτυχία αποκλείοντας τον Αστέρα Τρίπολης στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Η μεγαλύτερή του στιγμή και διάκριση το πρωτάθλημα με την Νόρτζελαντ το 2014. Αποτελεί φιλόδοξο άτομο, και η διοργάνωση για αυτόν είναι μια πρόκληση, όπως και ο πάγκος της εθνικής.


Στα προηγούμενα Euro

Κρατά τη σημαία της Σκανδιναβίας ψηλά μέσα από πάμπολλες παρουσίες σε διεθνές επίπεδο, παρουσίες στα ημιτελικά, αλλά λείπουν οι σημαντικές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια, με αυτήν το 1992 να είναι ακόμα η πιο λαμπρή.

  • 1960: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1964: 4η θέση
  • 1968: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1972: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1976: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1980: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1984: 3η θέση EURO 2020: Δανία. Αξιοσέβαστη και ταλαντούχα
  • 1988: Στους ομίλους
  • 1992: Πρωταθλήτρια EURO 2020: Δανία. Αξιοσέβαστη και ταλαντούχα
  • 1996: Στους ομίλους
  • 2000: Στους ομίλους
  • 2004: Προημιτελικά
  • 2008: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2012: Στους ομίλους
  • 2016: – (δεν προκρίθηκε)

Το ρόστερ

Απειροελάχιστες διαφοροποιήσεις στο ρόστερ της σε σχέση με την αποστολή της στο Μουντιάλ το 2018, ο Γιούλμεν εξάλλου δεν θα μπορούσε να παρέμβει, αφού παρέλαβε την εθνική ομάδα μόλις πέρσι. Πλέον, διαθέτει παίκτες με πλούσια εμπειρία και ταλέντο, διεθνείς παραστάσεις, ορισμένοι έχουν παίξει, δε, και στο κορυφαίο διασσυλλογικό επίπεδο. Ξεχωρίζουν οι Έρικσεν, Πόολσεν, Ντάμσγκαρντ και ο γερόλυκος Κρον-Ντέλι (37 ετών).

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Κάσπερ Σμάιχελ (Λέστερ), Γιόνας Λεσλ (Μίντιλαντ), Φρέντερικ Ρόνοου (Σάλκε).

Αμυντικοί: Ματίας Γιόργκενσεν (Κοπεγχάγη), Νικολάι Μπόιλεσεν (Κοπεγχάγη), Γιενς Στρίγκερ-Λάρσεν (Ουντινέζε), Αντρέας Κρίστενσεν (Τσέλσι), Γιόακιμ Μαέλε (Αταλάντα), Σίμον Κιάερ (Μίλαν), Γιάνικ Βέστεργκαρντ (Σαουθάμπτον), Γιόακιμ Άντερσεν (Φούλαμ).

Μέσοι: Ματίας Γιένσεν (Μπρέντφορντ), Τόμας Ντιλέινι (Ντόρτμουντ), Κρίστιαν Έρικσεν (Ίντερ), Κρίστιαν Νόοργκαρντ (Μπρέντφορντ), Ντάνιελ Βας (Βαλένθια), Πιέρ-Εμίλ Χόιμπεργκ (Τότεναμ), Άντερς Κρίστιανσεν (Μάλμε).

Επιθετικοί: Αντρέας Κορνέλιους (Πάρμα), Γιόνας Βιντ (Κοπεγχάγη), Γιουσούφ Πόουλσεν (Λειψία), Μικέλ Ντάμσγκαρντ (Σαμπντόρια), Ρόμπερτ Σκοβ (Χόφενχαϊμ), Κάσπερ Ντόμπεργκ (Νις), Αντρέας Σκοβ-Όλσεν (Μπολόνια), Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ (Μπαρτσελόνα).


Ο ηγέτης

Τόσο ο Έρικσεν όσο και ο πολύπειρος Κβιστ μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν ηγέτης της Δανίας σε ένα ρόστερ που ο νεότερος είναι ο 23χρονος Ντόλμπεργκ. Ο Έρικσεν πήρε μάλιστα από το χέρι την εθνική και με τα 5 γκολ του την οδήγησε στην τελική φάση.

Ενδεκάδα

4-2-3-1: Σμάιχελ – Βας, Κιάερ, Κρίστενσεν (ή Βέστεργκαρντ), Στρίγκερ-Λάρσεν (ή Μαέλε) – Χόιμπεργκ, Ντιλέινι – Πόουλσεν, Έρικσεν, Ντάμσγκαρντ- Μπρέιθγουεϊτ.

 

Euro 2020


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  •  12 Ιουνίου, Δανία – Φινλανδία (στην Κοπεγχάγη)
  • 17 Ιουνίου, Δανία – Βέλγιο (στην Κοπεγχάγη)
  • 21 Ιουνίου, Δανία – Ρωσία (στην Κοπεγχάγη)

Εκτίμηση

Η Δανία μαζί με τη Ρωσία είναι τα φαβορί για τη 2η προνομιούχο θέση, εφόσον το Βέλγιο επιβεβαιώσει τα προγνωστικά και πάρει την 1η θέση. Αν οι Δανοί δεν ηττηθούν από τους Ρώσους έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση, και βάσει διασταυρώσεων, θα έχουν πιθανούς αντιπάλους τους Ιταλούς ή Τούρκους. Όλα θα παιχθούν, αλλά ουδείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τους σκληροτράχηλους και ταλαντούχους Βίκινγκ.


Μακροχρόνια

Η πρόκριση των Δανών είναι μια καλή επιλογή και σαφώς την στηρίζουμε. Θα μου πείτε δίνεται στο αδιανόητο 1,35 και φυσικά δεν αξίζει καν να το συζητήσουμε. Θα επιλέξουμε να σκοράρει η εθνική άνω των 4 γκολ στους 3 αγώνες που θα δώσει και να συγκεντρώσει άνω των 4 πόντων, που είναι αρκετά πιθανό. Η Δανία θα έχει 12.000 φιλάθλους να την στηρίζουν και αν μη τι άλλο, μπορεί ακόμα και την έκπληξη στον όμιλο, δηλαδή να τερματίσει ως πρώτη. Έχει, άλλωστε, εξαιρετικό ρόστερ. Τέλος, θα ολοκληρώσουμε με μια πρόβλεψη για την ακριβή σειρά πρόκρισης. Αποδόσεις από 1.70 ως και 3.15.

Euro 2020, Δανία
Δανία - Πόντοι στον Όμιλο
Over 4.5
1.70
Δανία - Συνολικά γκολ στη Φάση Ομίλων
Να σκοράρει Over 4,5 γκολ
1.87
Φορκάστ με ακριβή σειρά πρόβλεψης
1ο Βέλγιο & 2η Δανία
3.15
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις