Γαλλία. Με το βάρος του φαβορί

Γαλλία. Με το βάρος του φαβορί

Euro 2020

Από το υψηλότερο σκαλί ως πρωταθλήτρια κόσμου μπαίνει η Γαλλία στο Euro 2020 που αποτελεί και την 13η συνεχή συμμετοχή της σε τελική φάση διεθνών διοργανώσεων. Η τεράστια ποιότητα που διακρίνει τις τελευταίες φουρνιές παικτών αναμενόμενα θα οδηγούσαν σε τίτλο αργά ή γρήγορα και ο χαμένος τελικός του Euro 2016 έμελλε να είναι απλός προπομπός για κάτι που έμοιαζε θέμα χρόνου. Με τον Ντεσάν σχεδόν μια 10ετία στο τιμόνι και στηριζόμενη στην ισχυρή ομοιογένεια που διακρίνει το ρόστερ της, η Γαλλία οφείλει να δικαιώσει τις περγαμηνές που την ακολουθούν καθώς οτιδήποτε λιγότερο από παρουσία στον τελικό, θα χαρακτηριστεί ως αποτυχία.


Πώς προκρίθηκε

Είχε εύκολο έργο στον 8ο όμιλο των προκριματικών του Euro 2020 κόντρα σε Τουρκία, Ισλανδία, Αλβανία, Ανδόρρα, Μολδαβία και πέρασε ως πρώτη με 8/10 νίκες. Τα δύο ανεπιτυχή αποτελέσματα ήταν με αντίπαλο την Τουρκία (0-2 εκτός, 1-1 εντός). Στο Nations League, σε όμιλο με Πορτογαλία, Κροατία και Σουηδία τερμάτισε και πάλι πρώτη (5-1-0).


Ο προπονητής

Γαλλία. Με το βάρος του φαβορί

Ντιντιέ Ντεσάν, 52 ετών. Ως παίκτης έβγαλε το ψωμί του αγωνιζόμενος ως αμυντικό χαφ, ξεκίνησε την καριέρα του το 1983 από την Ναντ και ακολούθησαν Μαρσέιγ, Μπορντό, Γιουβέντους, Τσέλσι και τέλος Βαλένθια (αποσύρθηκε το 2001). Την ίδια χρονιά άρχισε και η πορεία του ως προπονητής, πρώτος σταθμός ο πάγκος της Μονακό για μια τετραετία (2001-2005) με την οποία έφτασε στον τελικό του Champions League (2003-2004). Το 2006-2007 ανέλαβε επιτυχώς να επαναφέρει την Γιουβέντους στην Serie A. Ακολούθησε μια τριετία στον πάγκο της Μαρσέιγ (πρωτάθλημα μετά από 18 χρόνια, 2009-2010) και απ’ το 2012 έως σήμερα στον πάγκο των «τρικολόρ». Έφτασε στον τελικό στο Euro του ’16 και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του ’18.


Στα προηγούμενα Euro

Από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στη διοργάνωση οι «μπλε», με 9/15 συμμετοχές στην τελική φάση, τρεις τελικούς (1984, 2000, 2016) και δύο κατακτήσεις (1984, 2000), πίσω μόνο από Ισπανία και Γερμανία με τρεις. Χειρότερες χρονιές το 1992 και 2008 όταν αποκλείστηκε από την φάση των ομίλων.

  • 1960: 4η θέση
  • 1964: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1968: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1972: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1976: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1980: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1984: Πρωταθλήτρια Γαλλία. Με το βάρος του φαβορί
  • 1988: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1992: Στους ομίλους
  • 1996: 3η θέση Γαλλία. Με το βάρος του φαβορί
  • 2000: Πρωταθλήτρια Γαλλία. Με το βάρος του φαβορί
  • 2004: Προημιτελικά
  • 2008: Στους ομίλους
  • 2012: Προημιτελικά
  • 2016: 2η θέση Γαλλία. Με το βάρος του φαβορί

Το ρόστερ

Δεν θα ήταν υπερβολικό αν λέγαμε πως το ρόστερ των τελευταίων ετών είναι το κορυφαίο όλων των εποχών για τους Γάλλους. Η παραπάνω διαπίστωση μπορεί να μοιάζει δογματική, όμως αρκεί κάποιος να δει την ποιότητα των παικτών που δεν μπαίνουν τελικά στην αποστολή, για να αντιληφθεί του λόγου το αληθές. Οι περισσότεροι παίκτες αγωνίζονται εκτός Γαλλίας σε κορυφαίο επίπεδο και σε ομάδες με πρωταγωνιστικό ρόλο. Ασφαλώς η μεγάλη είδηση είναι η επιστροφή του Καρίμ Μπενζεμά στην ομάδα, μετά από έξι χρόνια. Ο 33χρονος προέρχεται από μία ακόμη καλή σεζόν με την Ρεάλ, ενώ με την φανέλα των «τρικολόρ» έχει καταγράψει 27 τέρματα σε 82 εμφανίσεις. Ευχάριστος πονοκέφαλος λοιπόν για τον Ντεσάν, δίλλημα για το αν θα προτιμήσει την «χημεία» που δίνει ο Ζιρού ή την ποιότητα του Μπενζεμά στα της 11άδας. Από το φετινό ρόστερ λοιπόν των «πετεινών», ξεχωρίζουν φυσικά οι Μπαπέ, Μπενζεμά, από κοντά οι Ζιρού, Γκριζμάν, Πογκμπά, Καντέ, Βαράν και ο τερματοφύλακας Λιορίς.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Ούγκο Λιορίς (Τότεναμ), Στιβ Μανταντά (Μαρσέιγ), Μάικ Μενιάν (Μίλαν)

Αμυντικοί: Λούκας Ντιν (Έβερτον), Λέο Ντιμπουά (Λιόν), Λούκας Ερνάντεζ (Μπάγερν Μονάχου), Πρεσνέλ Κιμπέμπε (Παρί Σεν Ζερμέν), Ζουλ Κουντέ (Σεβίλλη), Κλεμάν Λανγκλέ (Μπαρτσελόνα), Μπενζαμέν Παβάρ (Μπάγερν Μονάχου), Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ Μαδρίτης), Κερτ Ζουμά (Τσέλσι)

Μέσοι: Ενγκολό Καντέ (Τσέλσι), Τόμα Λεμάρ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Πολ Πογκμπά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αντριάν Ραμπιό (Γιουβέντους), Μούσα Σισσοκό (Τότεναμ), Κορεντέν Τολισό (Μπάγερν Μονάχου)

Επιθετικοί: Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης), Κιλιάν Μπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Ολιβιέ Ζιρού (Τσέλσι), Αντουάν Γκριεζμάν (Μπαρτσελόνα), Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν Μονάχου), Βισάμ Μπεν Γιεντέρ (Μονακό), Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα), Μάρκους Τουράμ (Γκλάντμπαχ).


Ο ηγέτης

Γαλλία. Με το βάρος του φαβορί

Ναι μεν μικρός ακόμα, ωστόσο αναμφίβολα ο θρασύς Κιλιάν Εμπαπέ με τις 39 συμμετοχές και τα 16 τέρματα σε ηλικία μόλις 22 ετών, είναι το αστέρι της Γαλλίας. Φυσικά, αν δεν υπήρχε ο παρατεταμένος παραγκωνισμός του Μπενζεμά, θα κάναμε λόγο για άλλον ηγέτη. Πέρα από τους Μπαπέ και Μπενζεμά, ο Ντεσάν θα περιμένει πολλά και απ’ τους «παλιούς» Λιορίς, Βαράν, Πογκμπά και Ζιρού.


Ενδεκάδα

4-2-3-1: Λιορίς – Παβάρ, Βαράν, Κιμπέμπε, Μεντύ (ή Λούκας) – Πογκμπά, Καντέ – Εμπαπέ, Γκριζμάν, Κομάν – Μπενζεμά

Γαλλία. Με το βάρος του φαβορί


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  • 15 Ιουνίου, Γαλλία – Γερμανία (στο Μόναχο)
  • 19 Ιουνίου, Ουγγαρία – Γαλλία (στη Βουδαπέστη)
  • 23 Ιουνίου, Πορτογαλία – Γαλλία (στη Βουδαπέστη)

Εκτίμηση

Δύσκολος και αμφίρροπος ο όμιλος της Γαλλίας, φαβορί μαζί με τη Γερμανία για τις πρώτες δύο θέσεις. Ο νικητής του ομίλου θα συναντηθεί με την καλύτερη 3η ομάδα είτε του πρώτου, είτε του δεύτερου είτε του τρίτου γκρουπ, ενώ ο δεύτερος θα αντιμετωπίσει τον νικητή του τέταρτου γκρουπ. Τέλος ο τρίτος, εφόσον είναι μέσα στους τέσσερεις καλύτερους «τρίτους», θα παίξει κόντρα στον νικητή είτε του δεύτερου είτε του τρίτου γκρουπ.


Μακροχρόνια

Από τα ισχυρά φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης, σε τιμές διπλασιασμού η πρωτιά στον όμιλο, εύκολα ή δύσκολα θα φτάσει τουλάχιστον στα ημιτελικά. Εκτίμησή μου είναι ότι και φέτος θα φτάσουν στον τελικό και αυτή τη φορά θα πανηγυρίσουν (με απόδοση στο 5.50).

Euro 2020, Γαλλία
Νικητής
Ναι
5.50
Όβερ 7,5 γκολ στο τουρνουά
Ναι
2.00
Κιλιάν Μπαπέ Over 4,5 γκολ στο τουρνουά
Ναι
2.08
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις