Euro, η παρθενική συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδος

Διαβάστε για την Εθνική Ελλάδος. Η πρώτης παρουσία της Εθνικής Ελλάδος σε τελική φάση του Euro, του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το μακρινό 1980.

Παλαιότερα η πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δεν αποτελούσε μία εύκολη υπόθεση. Τουναντίον. Η παρουσία σε ένα Euro ήταν από μόνη της μία επιτυχία. Ακόμη και για τις μεγάλες δυνάμεις κάθε εποχής δεν ήταν δεδομένο ότι θα βρίσκονταν εκεί. Γιατί ο αριθμός των ομάδων που συμμετείχαν ήταν πάρα πολύ μικρός συγκριτικά με τα δεδομένα που ισχύουν την σημερινή εποχή.

Από το 1960 μέχρι το 1976 οι ομάδες που προκρίνονταν στην τελική φάση του Euro ήταν μόλις τέσσερις. Από το ΄80 έως το ’96 ανέβηκαν στις οκτώ, για να φτάσουν τις 16 και εντέλει τις 24 από το προηγούμενο της Γαλλίας το καλοκαίρι του 2016.

Δύσκολο για τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να βρεθούν σε μία τελική φάση, πόσο μάλλον για την εθνική ομάδα της Ελλάδος. Η μία και μοναδική παρουσία της, λοιπόν, σε Euro πριν από τον άθλο του 2004 σημειώνεται το καλοκαίρι του 1980 στα γήπεδα της Ιταλίας. Τότε, ήμασταν μία από τις συνολικά οκτώ που συμμετείχαν. Οι υπόλοιπες ήταν η Ιταλία, η Δυτική Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Τσεχοσλοβακία, η Ισπανία και το Βέλγιο. Για να γίνει αντιληπτό πόσο δύσκολη ήταν η παρουσία και μόνο στην τελική φάση αρκεί να σημειωθεί ότι για την Ιταλία, την Ολλανδία και την Αγγλία ήταν τότε μόλις η δεύτερη τους συμμετοχή.

Πώς προκρίθηκε

Για να βρεθεί η Ελλάδα εκείνο το καλοκαίρι στα γήπεδα της Ιταλίας προκρίθηκε ως πρώτη με 7 βαθμούς (σημείωση, η νίκη αντιστοιχούσε τότε σε δύο βαθμούς) αφήνοντας πίσω της την Ουγγαρία και την Φινλανδία με έξι πόντους και την Σοβιετική Ένωση, η οποία ως τότε είχε λείψει μόνο σε ένα από τα πέντε Euro που είχαν προηγηθεί, με πέντε. Σε αυτή την προκριματική φάση μπροστάρηδες για την Εθνική επιθετικά ήταν ο Θωμάς Μαύρος με πέντε τέρματα, οι Γαλάκος και Νικολούδης με 3 και ο Δεληκάρης με 2.

Το ρόστερ

Ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός, ο Αλκέτας Παναγούλιας, κάλεσε στην αποστολή τους:

  • Τερματοφύλακες: Κωνσταντίνου, Πουπάκης, Παπαφλωράτος
  • Αμυντικοί: Κυράστας, Ιωσηφίσης, Φοιρός, Καψής, Γούναρης, Ραβούσης, Νικολάου
  • Μέσοι: Λιβαθηνός, Τερζανίδης, Νικολούδης, Δαμανάκης, Κούδας, Κούης, Αρδίζογλου
  • Επιθετικοί: Μαύρος, Κωστίκος, Γαλάκος, Αναστόπουλος, Ξανθόπουλος

Η τελική φάση

Η Ελλάδα για την τελική φάση της διοργάνωσης κληρώθηκε σε όμιλο με την Τσεχοσλοβακία, την Δυτική Γερμανία και την Ολλανδία. Τότε ο πρώτος του γκρουπ πήγαινε απευθείας στον τελικό και ο δεύτερος έπαιζε πλέι οφ με τον αντίστοιχο του άλλου ομίλου για την τρίτη θέση. Δυστυχώς για την εθνική, παρότι το ρόστερ απαρτίζονταν από ποδοσφαιριστές που μνημονεύονται μέχρι και σήμερα για την υψηλή τους ποιότητα, δεν κατάφερε να πετύχει κάτι σημαντικό. Στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε με 1-0 από την Ολλανδία με πέναλτι του Κιστ στο 65′.

 

Ακολούθησε η ήττα με 3-1 από την Τσεχοσλοβακία, με τον Νίκο Αναστόπουλο να πετυχαίνει το παρθενικό τέρμα της Εθνικής στο Euro. Τελευταίος αγώνας, που συνδυάστηκε και με τον πρώτο βαθμό για την Ελλάδα, ήταν απέναντι στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας του Ρουμενίγκε, του Χρούμπες, ήρθε ισόπαλος με 0-0,

ένας αγώνας στον οποίο ο Αλκέτας Παναγούλιας προχώρησε σε αρκετές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές στην αρχική ενδεκάδα συγκριτικά με τους δύο πρώτους.

Η ενδεκάδα

Οι έντεκα ποδοσφαιριστές βέβαια που φάνηκε να έχουν πρώτο λόγο στις σκέψεις του προπονητή ήταν: Kωνσταντίνου – Κυράστας, Καψής, Φοιρός, Ιωσηφίδης – Λιβαθηνός, Τερζανίδης, Κούης – Κωστίκος, Αναστόπουλος, Μαύρος

Τάδε συνέβησαν στην πρώτη παρουσία της Εθνικής στην πρώτης φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο μακρινό 1980 στα γήπεδα της Ιταλίας.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις