Πώς έφτασε η Άιντραχτ Φρανκφούρτης να κοιτά τα «αστέρια»

Άιντραχτ

Η εξαιρετική Άιντραχτ Φρανκφούρτης τη φετινή χρονιά έχει καταφέρει και έχει κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλάει μαζί της. Πραγματοποιεί μια φανταστική πορεία μέχρι στιγμής στη Bundesliga και έχει βάλει πλώρη για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, το οποίο μάλιστα έχει προορισμό τα αστέρια, αφού το Champions League δικαιολογεί απόλυτα την εικόνα της αλλά και τη διαφορά από τους διώκτες της.

Πρωτομάστορας του έργου

Φυσικά πίσω από αυτή την εξαιρετική εικόνα κρύβεται κάποιος εγκέφαλος. Αυτός είναι ο Αυστριακός τεχνικός Άντι Χίτερ. Ο Χίτερ ήρθε και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της γερμανικής ομάδας τον Μάιο του 2018, όταν και δήλωσε πως ξέρει σε ποια ομάδα ήρθε και θέλει να αφήσει το στίγμα του. Η ομάδα της Φρανκφούρτης τότε κουβαλούσε τον τίτλο της κυπελλούχου Γερμανίας, κάτι πολύ σημαντικό για τον σύλλογο, και όταν έρχονται τρόπαια τότε η όρεξη ανοίγει και καινούργιοι στόχοι θέτονται επί τάπητος.

Φυσικά αυτό το γνώριζε ο έμπειρος τεχνικός. Ο Χίτερ ήρθε ως πρωταθλητής στην Άιντραχτ, αφού είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με την Γιούνγκ Μπόις στην Ελβετία, αλλά και φιναλίστ κυπέλλου αφού το έχασε από την Ζυρίχη. Έχει ακόμα ένα πρωτάθλημα στο παλμαρέ του και αυτό με την Σάλτσμπουργκ στο αυστριακό πρωτάθλημα, ενώ έχει περάσει και από τις Γκροντίνγκ, Άλταχ, αλλά και τα τμήματα υποδομής της Σάλτσμπουργκ, κλείνοντας έτσι ένα πλούσιο βιογραφικό. Η εμπειρία του προφανώς μεγάλη και σίγουρα μόνο καλύτερη θα μπορούσε να κάνει την γερμανική ομάδα.

Η πορεία της Άιντραχτ

Όταν ήρθε ο Χίτερ τα πράγματα δεν εξελίσσονταν όπως θα περίμεναν όλοι, αφού στην αρχή η ομάδα φαινόταν να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν τεθεί. Μέτρια πορεία την πρώτη χρονιά για την ομάδα του Χίτερ που είχε ξεκινήσει πολύ μουδιασμένα, όμως τελικά κατάφερε να κερδίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και να αγωνιστεί στα προκριματικά του Europa League.

H ψυχρολουσία ήρθε την επόμενη όμως, όταν και η ομάδα τερμάτισε 9η και έμεινε μακριά από τους στόχους της, απογοητεύοντας έτσι τους οπαδούς της που είχαν αρχίσει και συνήθιζαν το ευρωπαϊκό άρωμα. Φέτος όμως, η εξαιρετική αρμάδα του Χίτερ έχει σκορπίσει τα χαμόγελα στην πόλη του Άιντραχτ, εν μέσω μια πολύ δύσκολης εποχής. Οι «αετοί» προελαύνουν στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα κοιτώντας στα μάτια όλους τους αντιπάλους τους, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

Πώς ήρθε όμως αυτή η εξαιρετική χρονιά

Ο Χούτερ από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Φρανκφούρτη, το πρώτο πράγμα που άλλαξε ήταν το σύστημα της ομάδας. Η Άιντραχτ μέχρι τότε λειτουργούσε με ένα σύστημα 4-3-3, το οποίο φαινόταν να λειτουργούσε, έχοντας όμως πάντα θέματα στα μετόπισθεν. Ο Αυστριακός τεχνικός καθιέρωσε το 3-5-2, ή το 3-4-1-2 όπως προτιμάτε στα σκιαγραφήματα.

Το build-up της ομάδας έκτοτε βελτιώθηκε αισθητά. Με τρεις αμυντικούς να κατεβάζουν τη μπάλα δίνοντας πλάτος στο γήπεδο, δίνει την δυνατότητα στους μέσους να βρουν χώρους μέσα στις γραμμές και το κάθετο παιχνίδι να γίνεται πιο άμεσο και αποτελεσματικό. Όμως το κάθετο παιχνίδι δεν είναι το μόνο που θα δούμε στο παιχνίδι της, αφού οι υπεραριθμίες που δημιουργεί στα άκρα (πολλές συνεργασίες) και οι πάρα πολλές σέντρες που κάνει με τελικούς αποδέκτες τους δεινούς της σέντερ-φορ, την κάνουν πολυδιάστατη.

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης είναι μία ομάδα που αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο, παίζοντας κάθετα και προωθώντας τη μπάλα γρήγορα στην επίθεση, χωρίς να καθυστερεί με πολλές άσκοπες μεταβιβάσεις και ντρίμπλες (9,7 ανά αγώνα). Άλλωστε, σε ποσοστό κατά μέσο όρο, δεν έχει την κατοχή της μπάλας στα παιχνίδια της (48,6%). Το συνδυαστικό της παιχνίδι έχει άμεσο στόχο την εκδήλωση επίθεσης κυρίως μέσω πολλών σεντρών (16 ανά αγώνα) και σουτ (15 ανά αγώνα). Χαρακτηριστικό της είναι η πίεση στον χώρο του κέντρου και στα πλάγια και η προσπάθεια για ανάκτηση της κατοχής πριν χρειαστεί να αμυνθεί στο δικό της αμυντικό 3ο του γηπέδου. Βασικοί πυλώνες του παιχνιδιού της είναι οι 2 full-back οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε επίθεση και άμυνα.

Αυτά όμως, θα μου πείτε, τα εφάρμοζε 3 χρόνια σχεδόν. Γιατί δεν λειτουργούσαν;

Δεν λειτουργούσαν γιατί δεν είχε τους κατάλληλους παίκτες στις καίριες θέσεις. Τη φετινή χρονιά διαθέτει δύο μπακ-χαφ που κάνουν τις καλύτερές τους χρονιές. Και αυτά τα μπακ-χαφ τα εφηύρε ο ίδιος ο προπονητής, αυτή είναι η επιτυχία του. Με τον Κόστιτς αριστερά και τον Καμάντα δεξιά (ο οποίος παίζει όπου του ζητηθεί φέτος), έχει βρει δύο ποδοσφαιριστές που είναι τίμιοι στα αμυντικά τους καθήκοντα και υπερπολύτιμοι στο επιθετικό σκέλος. Με τον Κόστιτς να έχει μοιράσει 12 ασίστ και τον Καμάντα να έχει 9, η ομάδα ρολάρει απίστευτα. Για να βρει κανείς κάτι αντίστοιχο σε ασίστ, θα πρέπει να ψάξει στο ρόστερ της Μπάγερν (Κίμιχ, Μίλερ, Κομάν). Οι προαναφερθέντες έχουν σκοράρει κιόλας 4 γκολ έκαστος. Βέβαια, οι ασίστ αυτές έχουν αποδέκτη τον δεινό σέντερ φορ Άντρε Σίλβα, ο οποίος έχει καταφέρει να σκοράρει 22 γκολ (4 ασίστ) και είναι 2ος στη λίστα των σκόρερ.

Επίσης, υπάρχουν οι εξαιρετικοί Γιόβιτς και Γιουνές, που κάνουν πολύ σημαντική δουλειά στο γήπεδο και προσφέρουν κύρος και δυναμικότητα στην ομάδα με την εμπειρία τους.

Η τριάδα στην άμυνα έχει δέσει, αν και πολλές φορές υπάρχουν αλλαγές, με κύριους πρωταγωνιστές τους Ιλσάνκερ, Χασέμπε και Εντιγκά. Στο τέρμα φυσικά ο αξιόλογος και πολύπειρος Τραπ.

Σύστημα (3-5-2): Τραπ-Ιλσάνκερ, Χασέμπε, Εντιγκά-Καμάντα, Σο, Ρόουντ, Κόστιτς, Γιουνές-Γιόβιτς, Σίλβα

Φετινή χρονιά και απολογισμός

Η ομάδα της Φρανκφόυρτης, υπό της οδηγίες του Χίτερ , έχει διαμορφώσει μία δική της, ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα παίζοντας θελκτικό, επιθετικό και γρήγορο ποδόσφαιρο. Τη φετινή χρονιά η Άιντραχτ έχει καταφέρει να κερδίσει τη Ντόρτμουντ εκτός έδρας, τη Λεβερκούζεν εντός, δύο ισοπαλίες με τη Λειψία και να κερδίσει την Μπάγερν στην έδρα της. Δεν έχει φοβηθεί κανέναν αντίπαλο και είναι άξια στην 4η θέση. Παράλληλα, είναι μια ομάδα που όπως έχει δείξει δύσκολα χάνει, κάτι που δηλώνουν και οι 3 ήττες-11 ισοπαλίες που έχει ως τώρα στο πρωτάθλημα.

Μαζί με τη Ντόρτμουντ, έχει την 2η καλύτερη επίθεση (55 γκολ) στο πρωτάθλημα. Πρώτη φυσικά είναι η Μπάγερν με 79 γκολ.

Στο επόμενο παιχνίδι θα κριθούν πολλά, καθώς υποδέχεται τη Βόλφσμπουργκ, η οποία πραγματοποιεί και αυτή εξαιρετική σεζόν και είναι στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Βέβαια, μετά τη νίκη μέσα στη Βεσταφλία απέκτησε προβάδισμα 7 πόντων από την 5η Ντόρτμουντ και έχει μια σχετική ασφάλεια για τη συνέχεια. Με ένα όχι και τόσο δύσκολο πρόγραμμα να ακολουθεί, με μοναδικές επικίνδυνες ομάδες να είναι η Μπάγερν, Γκλάντμπαχ και Λεβερκούζεν, φαίνεται πως η χρονιά θα στεφθεί με επιτυχία για τους «Αετούς» και θα δώσουν το παρών στα αστέρια.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις