Ντόρτμουντ. Χάαλαντ κάνε ό,τι γουστάρεις…

Προγνωστικά στοιχήματος:

Έμελλε η Ντόρτμουντ να είναι η πιο άτυχη της κλήρωσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίπαλος στου «8» η Μάντσεστερ Σίτι, η κορυφαία ομάδα του πλανήτη τούτη την στιγμή. Όλες οι υπόλοιπες έχουν τρωτά αγωνιστικά σημεία. Στην Μπάγερν χτύπησε και θα απουσιάσει ο Λεβαντόφσκι, η Λίβερπουλ διανύει την χειρότερη σεζόν με τον Κλοπ στον πάγκο, στην Παρί ο Ποτσετίνο είναι ακόμη λίγο διάστημα στην ομάδα, ο Τούχελ στην Τσέλσι το ίδιο, η Πόρτο δεν έχει τόση ποιότητα, η Ρεάλ προβλήματ σε συγκεκριμένες θέσεις. Σε όλες δηλαδή υπήρχαν σημεία στα οποία η Ντόρτμουντ μπορούσε να βρει αδυναμίες. Την Σίτι όμως αυτή την στιγμή πως θα την αντιμετωπίσει;

Το σχέδιο της Ντόρτμουντ

Με βάση και αυτά που μας έχει δείξει μέχρι στιγμής η Ντόρτμουντ και ο προπονητής της ο Τέρζιτς, ο οποίος το καλοκαίρι θα αποχωρήσει για να αναλάβει ο Ρόζε, στα μεγάλα παιχνίδια έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που δεν συνάδει σε μεγάλο βαθμό με την φύση του συλλόγου. Σε όλους τους αγώνες με ανώτερους ή ίσους αντιπάλους επιλέγει ο Τέρζιτς το εξής αγωνιστικό σχέδιο. 4-3-3 με τρία ανασταλτικά χαφ στον άξονα για να έχει όση μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται. Κατεβάζει την ομάδα αρκετά χαμηλά, κοντά στην δική της περιοχή και προσπαθεί με ένα αρκετά παθητικό στυλ παιχνιδιού, χωρίς μεγάλη ένταση, χωρίς πίεση ψηλά να αναχαιτίσει την επιθετικότητα και την δημιουργία του αντιπάλου. Με την Σίτι ένα τέτοιο σχέδιο νομίζω πως είναι αδύνατον να πετύχει και μάλιστα όταν κάνουμε λόγο για διπλούς αγώνες. Είναι τρομερά δύσκολο να αντέξει κανείς απέναντι στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα όταν του δίνει εύκολη κατοχή και του επιτρέπει να φτάσει εύκολα κοντά στην περιοχή.

Ο Χάαλαντ

Επιθετικά είναι δεδομένο πως η Ντόρτμουντ θα στηριχτεί στα κέφια που θα έχει ο Χάαλαντ στην κορυφή της επίθεσης. Με δεδομένο ότι ο Ρόις δεν είναι σε καλή κατάσταση αλλά ούτε και ο Σάντσο όπως τον γνωρίσαμε πέρυσι, τα πάντα, όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι θα εξαρτηθούν από τον Νορβηγό σέντερ φορ. Αυτός άλλωστε είναι που καθόρισε την πρόκριση κόντρα στην Σεβίλλη για τους δεκαέξι. Όχι μόνο εκτελούσε και σκόραρε αλλά παράλληλα ήταν αναγκασμένος να δημιουργήσει, να φτιάξει από μόνος τις προϋποθέσεις για μία καλή εκτέλεση.

Βέβαια, όπως μας έδειξε και το πρόσφατο παιχνίδι με την Μπάγερν για το πρωτάθλημα, δεν αρκεί μία καλή εμφάνιση του Χάαλαντ για να μπορέσει να πάρει η Ντορτμουντ κάτι θετικό όταν απέναντί της έχει έναν τόσο ποιοτικό και εκπαιδευμένο σύνολο, όπως της Μάντσεστερ Σίτι που επρόκειτο να συναντήσει ή της Μπάγερν Μονάχου που αντιμετώπισε. Τι είχε συμβεί σε εκείνο τον αγώνα; Μέχρι το 9ο λεπτό ο Χάαλαντ είχε πετύχει δύο τέρματα, δίνοντας στους Βεστφαλούς από πολύ νωρίς ένα τόσο μεγάλο προβάδισμα. Τι έγινε όμως μετά; Η Ντόρτμουντ αγωνίστηκε με ένα τρόπο αρκετά παθητικό, χωρίς διάθεση να απειλήσει με συνέπεια στο τέλος να ηττηθεί δίκαια με 4-2.

Κάτι ανάλογο νομίζω πως θα συμβεί και στα επερχόμενα παιχνίδια με την αγγλική ομάδα. Δεν νομίζω πως θα προλάβει να εκπαιδεύσει αποτελεσματικά σε κάτι καινούριο και πιο σύγχρονο τους ποδοσφαιριστές του. Και δεν νομίζω πως είναι ικανός και έτοιμος για αυτό το επίπεδο. Για αυτό άλλωστε και το καλοκαίρι θα αποχωρήσει. Το σχέδιο και στα δύο παιχνίδια, μιλώντας εντελώς απλοϊκά, θα είναι το ίδιο. Πάρε την μπάλα Χάαλαντ και κάνε ότι γουστάρεις. Οι υπόλοιποι πίσω, χαμηλά και σε κοντινές αποστάσεις. Είναι όμως πολύ δύσκολο να κρατήσεις με αυτόν τον τρόπο την μηχανή που λέγεται Μάντσεστερ Σίτι. Και να αντιμετωπιστεί το πλάνο του Πεπ Γκουαρδιόλα. Πολλές πιθανότητες, λοιπόν, στην Ντόρτμουντ δεν δίνω. Γιατί τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα κέφια του Χάαλαντ. Και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο σπάνια βλέπουμε να είναι αρκετός ένας ποδοσφαιριστής από μόνος του να καθορίζει ένα παιχνίδι τόσο υψηλού επιπέδου.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις