Ολλανδία. Η μεγάλη επιστροφή

Euro 2020 

Μετά από μια περίοδο… ξηρασίας η Ολλανδία παλεύει να επιστρέψει στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Ο αποκλεισμός από το Euro 2016 αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 «πλήγωσε» τον εγωισμό της καθώς στο ξεκίνημα της δεκαετίας, άγγιξε την κορυφή του κόσμου. Η έλευση του Ρόναλντ Κούμαν βελτίωσε την εικόνα της, καθώς είχε εξαιρετική εικόνα τόσο στα προκριματικά του Euro 2020 όσο και στo Nations League και πρωτίστως επανέφερε την χαμένη αυτοπεποίθηση στο εσωτερικό της. Όμως ο Κούμαν αποχώρησε για την Μπαρτσελόνα και οι ελπίδες διάκρισης δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα σε συνδυασμό και με τον σοβαρό τραυματισμό του ηγέτη στην άμυνα, Φαν Ντάικ. Το ταλέντο είναι διάχυτο μεν, η σταθερότητα όμως αναζητείται…


Πώς προκρίθηκε

«Περίπατος» για την Ολλανδία που πραγματοποίησε επίδειξη δύναμης στον 3ο όμιλο μαζί με την Γερμανία. Μοιράστηκαν τις νίκες, οι «οράνιε» πέταξαν βαθμούς στην Β. Ιρλανδία (0-0) και συμβιβάστηκαν με την 2η θέση. Σημείωσε 2+ γκολ στα επτά από τα οκτώ ματς, με δέκα διαφορετικούς σκόρερ.


Ο προπονητής

 

Μετά την αποχώρηση του Ρόναλντ Κούμαν, η ομοσπονδία έδωσε το χρίσμα στον Φρανκ ντε Μπουρ, εμπιστευόμενη και πάλι ένα δικό της παιδί που είχε διατελέσει μάλιστα βοηθός του Μπερτ φαν Μααρβάικ στην εθνική ομάδα στο Μουντιάλ του 2010. Ο 50χρονος τεχνικός ανέλαβε μετά την πρόκριση στην τελική φάση και «ψάχνει» με την σειρά του να δώσει απαντήσεις, καθώς μετά από μια σπουδαία θητεία σε Αγιαξ, απέτυχε σε Ιντερ (35,7 % νίκες) και Κρίσταλ Πάλας (20% νίκες) ενώ μέτρια κύλησε και η περιπέτεια του στο MLS με την Ατλάντα (56, 4 % νίκες). Δεν απολαμβάνει πάντως την ολική στήριξη του Τύπου έχοντας ξεκινήσει άλλωστε αρνητικά την θητεία καθώς πανηγύρισε νίκη στο πέμπτο του ματς στον πάγκο.


Στα προηγούμενα Euro

Το έπος του 1988 όπου ο Μάρκο φαν Μπάστεν σημείωσε ένα από τα πιο εμβληματικά γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης και εν τέλει σήκωσε το τρόπαιο στα γήπεδα της… μισητής Γερμανίας ακόμα μνημονεύεται στην χώρα. Αποτελεί άλλωστε τον μοναδικό τίτλο της Ολλανδίας, που συνάμα έχει κατακτήσει τρεις φορές την 3η θέση σε εννέα συνολικά παρουσίες σε τελική φάση.

  • 1960: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1964: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1968: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1972: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1976: – 3η θέση Ολλανδία. Η μεγάλη επιστροφή
  • 1980: – Στους ομίλους
  • 1984: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1988: Πρωταθλήτρια Ολλανδία. Η μεγάλη επιστροφή
  • 1992: 3η θέση Ολλανδία. Η μεγάλη επιστροφή
  • 1996: Προημιτελικά
  • 2000: 3η θέση Ολλανδία. Η μεγάλη επιστροφή
  • 2004: 3η θέση Ολλανδία. Η μεγάλη επιστροφή
  • 2008: Προημιτελικά
  • 2012: Στους ομίλους
  • 2016: – (δεν προκρίθηκε)

Το ρόστερ

Το ταλέντο και τα.. νιάτα περισσεύουν στην εθνική ομάδα αλλά από την άλλη οι «οράνιε» στερούνται ισχυρών προσωπικοτήτων που θα… βγουν μπροστά στα δύσκολα. Ο Ντε Μπουρ όπως και οι προκάτοχοι του, δεν διστάσει να δώσει ευκαιρίες σε πιτσιρικάδες αλλά από την άλλη «ψάχνει» λύσεις στην θέση του «φουνταριστού». Αντιθέτως, υπάρχουν περίσσιες λύσεις σε αμυντική και μεσαία γραμμή και έτσι εξηγείται και η πιο συντηρητική τακτική που επιλέγει συνήθως ο 50χρονος τεχνικός.


Ο ηγέτης

 

Ο Φαν Ντάικ αποτελεί το ηγέτη της άμυνας, αλλά το μεγάλο στοίχημα για την Ολλανδία στο Euro 2020 αποτελεί η κατάσταση του Φρένκι ντε Γιονχ. Ο 23χρονος μέσος χρειάστηκε χρόνο αλλά καθιερώθηκε πλέον στην Μπαρτσελόνα και δείχνει έτοιμος να βγει μπροστά και στο πρώτο μεγάλο τουρνουά που θα αγωνιστεί με την «οράνιε» φανέλα.


Αποστολή

Τερματοφύλακες: Μάρκο Μπιζότ (Αλκμααρ), Τιμ Κρουλ (Νόριτς), Μάαρτεν Στεκέλενμπουρχ (Άγιαξ).

Αμυντικοί: Ντάλεϊ Μπλιντ (Άγιαξ), Πάτρικ Φαν Άανχολτ (Κρίσταλ Πάλας), Νέιθαν Ακέ (Μάντσεστερ Σίτι), Ματάις Ντε Λιχτ (Γιουβέντους), Στέφαν Ντε Φράι (Ίντερ), Ντένζελ Ντάμφρις (PSV), Όουεν Βάινταλ (Άλκμααρ).

Μέσοι: Ράιαν Χράβενμπερχ (Άγιαξ), Φρένκι Ντε Γιονχ (Μπαρτσελόνα), Ντάβι Κλάασεν (Άγιαξ), Τόιν Κοοπμάιερς (Άλκμααρ), Μάρτεν Ντε Ρόον (Αταλάντα), Τζίνι Βαϊνάλντουμ (Λίβερπουλ)

Επιθετικοί: Λουκ Ντε Γιονχ (Σεβίλλη), Στίβεν Μπέρχαους (Φέγενορντ), Μέμφις Ντεπάι (Λιόν), Κόντι Χάκπο (PSV), Ντόνιελ Μάλεν (PSV), Κουίνσι Πρόμες (Σπαρτάκ Μόσχας), Γιούριεν Τίμπερ (Άγιαξ), Τζόελ Φέλτμαν (Μπράιτον), Βάουτ Βέγχορστ (Βόλφσμπουργκ)

Ενδεκάδα

4-3-3: Κρουλ – Ντάμφρις, Ντε Λιχτ, ντε Φράι, Μπλιντ – Φρ. Ντε Γιονχ, Βαϊνάλντουμ, Κλάασεν – Ντεπάι, Λ. Ντε Γιονχ, Μπερχάους

Ολλανδία. Η μεγάλη επιστροφή

 


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  • 13 Ιουνίου, Ολλανδία – Ουκρανία (στο Αμστερνταμ)
  • 17 Ιουνίου, Ολλανδία – Αυστρία (στο Αμστερνταμ)
  • 21 Ιουνίου, Ολλανδία – Βόρεια Μακεδονία (στο Αμστερνταμ)

Εκτίμηση

Η πρωτιά στον όμιλο είναι το μίνιμουμ για την Ολλανδία. Στους «16» του Euro 2020 ανησυχεί ουσιαστικά μόνο για τον 3ο του 6ου ομίλου και στην συνέχεια αρχίζουν τα δύσκολα καθώς αναμένεται να βρει στον δρόμο της την Ιταλία στο πρώτο δύσκολο τεστ. Ο Ντε Μπουρ δεν εμπνέει πάντως από τον πάγκο, άπαντες αγωνιούν για την ετοιμότητα του φαν Ντάικ και οι «8» ενδέχεται να αποτελεί το… ταβάνι των «οράνιε».


Μακροχρόνια

Οι μπουκ προσφέρουν τους Ολλανδούς τέταρτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου καθώς περιμένουν περίπατο αρχικά στην φάση των ομίλων. Σε συνδυασμό και με το πλεονέκτημα της έδρας, η κατάκτηση της πρώτης θέσης προσφέρεται σε αναμενόμενα «χαμηλές» και αδιάφορες τιμές. Έχει τύχη το φορκαστ με 1η Ολλανδία – 2η Αυστρία.

Euro 2020, Ολλανδία
Over 6,5 βαθμοί
Ναι
1.87
Αποκλεισμός στα προημιτελικά
Ναι
4.00
Νικητής ομίλου
Ναι
1.4
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις