UEFA Euro. Έτσι ξεκίνησαν όλα…

UEFA Euro. Έτσι ξεκίνησαν όλα…

Σε μια Ευρώπη που μαστιζόταν από πολέμους, ήταν φυσικό να μην ευδοκιμήσει νωρίτερα από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ιδέα για μια ποδοσφαιρική διοργάνωση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Εν αντιθέσει με την Ευρώπη και, πολύ νωρίτερα (από το 1916) διεξαγόταν το Copa America, το τουρνουά μεταξύ των εθνικών ομάδων χωρών της Νοτίου Αμερικής. Αυτό ενέπνευσε τον Γάλλο ποδοσφαιρικό παράγοντα Ανρί Ντελονέ, αντιπρόεδρο της FIFA από το 1924 έως το 1928, να προτείνει το 1927 (μαζί με τον Ζιλ Ριμέ, πρόεδρο της FIFA από το 1921 έως το 1954), τη διεξαγωγή ενός αντίστοιχου των εθνικών ομάδων της Ευρώπης. Η ιδέα τότε δεν ευδοκίμησε, λόγω ανυπαρξίας οργάνωσης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Οι συνθήκες ωρίμασαν μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το 1954, με την ίδρυση της UEFA, ο Ντελονέ ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα και επανήλθε με την ίδια πρόταση, με αρωγό τη μεγάλη γαλλική εφημερίδα “L’ Equipe”, η οποία στήριζε την ιδέα για τη δημιουργία του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης.

Το 1956, που εγκρίθηκε η εισήγηση του Ντελονέ από τη γενική συνέλευση της UEFA, , ο ίδιος είχε φύγει από τη ζωή ένα χρόνο πριν, αλλά τον είχε διαδεχτεί ο γιός του Πιερ, ένθερμος υποστηρικτής της οράματος του πατέρα του.

Από το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης στο Euro

Στα προκριματικά της πρώτης διοργάνωσης του πρώτου τουρνουά, που ξεκίνησαν το 1958, συμμετείχαν 17 χώρες της Ευρώπης και η τελική φάση, στην οποία αγωνίστηκαν οι τέσσερις προκριθείσες ομάδες, διεξήχθη στο Παρίσι το 1960. Πανηγυρική νικήτρια στην παρθενική διοργάνωση του θεσμού, ήταν η Σοβιετική Ένωση που υπερίσχυσε της Γιουγκοσλαβίας στην παράταση. Τον τελικό παρακολούθησαν 18.000 θεατές, με κατάκτηση της 3ης θέσης από την Τσεχοσλοβακία και της 4ης από τη διοργανώτρια Γαλλία. Δύο εκ των τεσσάρων δεν υπάρχουν σήμερα, ως χώρες…

Παρά τις ηχηρές απουσίες για διάφορους λόγους (Αγγλία, Δυτική Γερμανία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία) η διοργάνωση είχε τεράστια απήχηση στο φίλαθλο κοινό, με αποτέλεσμα, το 1964, τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων όλων των χωρών-μελών της UEFA.

UEFA Euro. Έτσι ξεκίνησαν όλα…

Από το 1968 το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης μετονομάστηκε σε Euro,  με το τρόπαιο του πρωταθλητή να ονομάζεται ακόμη και σήμερα, «Ανρί Ντελονέ».

Οι ομάδες που λάμβαναν μέρος στην τελική φάση, από 4 το 1960, έφτασαν στον τελικό του 1980 τις 8, τις 16 το 1996, για να καταλήξουν στον τελικό του 2016 στις 24, αριθμός που διατηρείται ως και σήμερα.

Μεγάλη πρωτιά στο τουρνουά του 2012, αποτελεί η διοργάνωσή του από την Πολωνία και την Ουκρανία, ως οι πρώτες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που φιλοξένησαν ένα τόσο μεγάλο πανευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό θεσμό.

Η Ελλάδα στο Euro

Από την πρώτη κιόλας διοργάνωση, η Ελλάδα συγκαταλεγόταν στις 17 χώρες που έλαβαν μέρος στα προκριματικά.

Το 1980, κατάφερε να προκριθεί -για πρώτη φορά από την έναρξη συμμετοχής της στο τουρνουά- σε τελική φάση του πρωταθλήματος. Αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, μετά από αγώνες με αντιπάλους την Ολλανδία (0-1), την Τσεχοσλοβακία (1-3) και τη Δυτική Γερμανία (0-0)

Το 2004 έφτασε υπό τις καθοδηγήσεις του Ότο Ρεχάγκελ, στην τελική φάση, κατακτώντας το τρόπαιο!

Έπειτα από την ανέλπιστη επιτυχία του 2004, έφτασε και το 2008 σε τελική φάση, αλλά κατετάγη χωρίς βαθμό, τελευταία στον όμιλό της.

Το 2012, κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από τη Γερμανία (4-2).


ΥΓ. Σταδιακά, στο koubanezos.gr θα παρουσιαστούν αφιερώματα για κάθε διοργάνωση, ξεχωριστά.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις