Βόρεια Μακεδονία. Επικίνδυνη… σταχτοπούτα

Βόρεια Μακεδονία. Επικίνδυνη… σταχτοπούτα

Euro 2020

Η Βόρεια Μακεδονία είναι η «σταχτοπούτα» του Euro 2020, ούσα μαζί με τη Φινλανδία οι μοναδικές πρωτάρες. Με μία πολύ καλή πορεία στα προκριματικά, αλλά και δύο νίκες στα μπαράζ, κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Αυτό αποτελεί ήδη υπέρβαση. Δεν έχει να αποδείξει κάτι παραπάνω και το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι ζημιές στις άλλες ομάδες του ομίλου, ως έπραξε πρόσφατα στα προκριματικά του Μουντιάλ νικώντας 2-1 μέσα στη Γερμανία. Στο Nations League ήταν αήττητη και 1η στον όμιλο μέχρι την τελευταία αγωνιστική, όταν και  ηττήθηκε από την Αρμενία. Αυτό το αποτέλεσμα την έφερε στη 2η θέση, πάνω από Γεωργία και Εσθονία. Έτσι δεν κατόρθωσε να ανέβει κατηγορία, παραμένοντας στη League C.


Πώς προκρίθηκε

Σε όμιλο των έξι ομάδων είχε 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες σε 10 ματς. Τερμάτισε 3η πίσω από τα φαβορί, Πολωνία και Αυστρία. Ο δρόμος για τα τελικά του Euro 2020 είχε άλλα δύο εμπόδια. Στα μπαράζ, απέκλεισε αρχικά το Κόσοβο με 2-1 και στη συνέχεια τη Γεωργία με νίκη 1-0 και μάλιστα εκτός έδρας. Πρώτος σκόρερ στα προκριματικά ήταν ο Ελμάς με 4 γκολ.


Ο προπονητής

Βόρεια Μακεδονία. Επικίνδυνη… σταχτοπούτα

Ιγκόρ Ανγκελόφσκι, 44 ετών. Γεννημένος στην πόλη των Σκοπίων, έκανε καριέρα ως μέσος, στο πρωτάθλημα της χώρας του, αλλά και σε Σερβία και Σλοβενία. Από το 2013 εργάζεται ως προπονητής. Τα πρώτα δύο χρόνια ήταν στον πάγκο της Ραμποτνίτσκι. Κατέκτησε ένα νταμπλ και ένα Κύπελλο σ’ αυτές τις σεζόν. Το 2015 ανέλαβε την εθνική ομάδα οδηγώντας την στη μεγαλύτερη επιτυχία της, που δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή της στο Euro 2020.


Στα προηγούμενα Euro

Η εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας δημιουργήθηκε το 1993. Συνεπώς μέχρι και το Euro του 1992 δε χρειάζεται να κάνουμε κάποια αναδρομή.  Αξίζει ωστόσο να επισημάνω πως η Γιουγκοσλαβία ήταν από τις δυνάμεις του θεσμού μέχρι την διάλυσή της, με συμμετοχές σε δύο τελικούς. Από το 1993 μέχρι και σήμερα βέβαια, δεν έχει αλλάξει και κάτι δραματικά, καθώς το φετινό Euro είναι και η πρώτη διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχει η γειτονική μας χώρα ως αυτόνομο κράτος.

1960 – 1992: Δεν υπήρχε ως αυτόνομο κράτος

  • 1996: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2000: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2004: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2008: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2012: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2016: – (δεν προκρίθηκε)

Το ρόστερ

Ο Ανγκελόφσκι δείχνει εμπιστοσύνη σε έναν περιορισμένο αριθμό παικτών, που έχουν μάθει να παίζουν μαζί. Αυτό προφανώς και προσφέρει ομοιογένεια στην ομάδα του. Σχεδόν όλοι αγωνίζονται εκτός συνόρων. Το σημαντικότερο είναι πως πρόκειται για μια μίξη, που περιλαμβάνει έμπειρους παίκτες, αλλά και νέο αίμα. Ξεκινώντας από την άμυνα, δε θα βρούμε κάποιο μεγάλο αστέρι. Ίσως ο Μούσλιου της ουγγρικής Φέχεβαρ να είναι αυτός από τον οποίο ξεκινάει η τριάδα των στόπερ. Στο κέντρο συναντάμε τους Ριστόφσκι και Αντέμι που είναι συμπαίκτες στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, αλλά σίγουρα ξεχωρίζει το “next big thing” των γειτόνων, ο 21χρονος Ελίφ Ελμάς της Νάπολι. Η επίθεση ξεχειλίζει από εμπειρία, αποτελούμενη από το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Γκόραν Πάντεφ, και το Νεστορόφσκι της Ουντινέζε.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Στόλε Ντιμιτριέφσκι (Ράγιο Βαγεκάνο), Νταμιάν Σισόφσκι (Δόξα Κατωκοπιάς), Ρίστε Γιάνκοφ (Ραμποτνίτσκι)

Αμυντικοί: Στεφάν Ριστόφσκι (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Βισάρ Μουσλίου (Φεχερβάρ), Εγκζον Μπεϊτουλάι (Σκεντίγια), Κίρε Ριστέφσκι (Ουίπεστ), Γκόικο Ζάικοφ (Σαρλερουά), Ντάρκο Βελκόφσκι (Ριέκα), Εζτζάν Αλιόσκι (Λιντς)

Μέσοι: Άριαν Αντέμι (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ενις Μπαρντχί (Λεβάντε), Στεφάν Σπιρόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Μπόμπαν Νικολόφ (Λέτσε), Τίχομιρ Κοσταντίνοφ (Ρουζεμπερόκ), Φερχάν Χασάνι (Παρτιζάνι Τιράνων), Ελίφ Ελμάς (Νάπολι), Ντάνιελ Αβραμόφσκι (Καϊσερίσπορ), Ντάρκο Τσουρλίνοφ (Στουτγκάρδη), Μάριαν Ραντέσκι (Ακαντέμια Πάντεφ)

Επιθετικοί: Γκόραν Πάντεφ (Τζένοα), Αλεξάνταρ Τραϊκόφσκι (Μαγιόρκα), Ιβάν Τριτσκόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Βλάτκο Στογιανόφσκι (Σαμπλί), Κρστε Βελκόφσκι (Σαράγεβο), Μίλαν Ριστόφσκι (Σπάρτακ Τρνάβα).


Ο ηγέτης

Βόρεια Μακεδονία. Επικίνδυνη… σταχτοπούτα

Ο ηγέτης της ομάδας είναι χωρίς αμφιβολία ο Γκόραν Πάντεφ. Ο επιθετικός της Τζένοα, με μεγάλη καριέρα στην Ιταλία, είναι ο πρώτος σε συμμετοχές (115) και σε γκολ (36) με την εθνική ομάδα της χώρας του. Με δικό του γκολ ήρθε το διπλό στην Τιφλίδα που σφράγισε το εισιτήριο για το Euro 2020.


Ενδεκάδα

3-4-1-2: Ντιμιτριέφσκι – Μούσλιου, Μπεϊτουλαϊ, Βελκόφσκι – Αλιόσκι, Αντέμι, Νικολόφ, Ριστόφσκι – Ελμάς – Πάντεφ, Τραϊκόφσκι

Βόρεια Μακεδονία. Επικίνδυνη… σταχτοπούτα


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  • 13 Ιουνίου, Αυστρία – Βόρεια Μακεδονία (στο Βουκουρέστι)
  • 17 Ιουνίου, Ουκρανία – Βόρεια Μακεδονία (στο Βουκουρέστι)
  • 21 Ιουνίου, Βόρεια Μακεδονία – Ολλανδία (στο Άμστερνταμ)

Εκτίμηση

Στον τρίτο όμιλο υπάρχει φαβορί και δεν είναι άλλο από την Ολλανδία. Από κει και πέρα, φαίνεται πως Αυστρία και Ουκρανία θα κονταροχτυπηθούν για τη δεύτερη θέση. Η Βόρεια Μακεδονία είναι το μεγάλο αουτσάιντερ. Ίσως ορίσει τον όμιλο, αν καταφέρει να κόψει βαθμούς από κάποιον. Φυσικά στα Euro έχουμε δει πολλά και επειδή ακόμα και με μία νίκη μπορείς να βρεθείς τρίτος και να ελπίζεις, ας μην την υποτιμήσουμε τελείως.


Μακροχρόνια

Η πρόκριση των γειτόνων από τον όμιλο δίνεται στο 3.40, ενώ το να μην προκριθούν στο 1.33. Η μοναδική ομάδα με μεγαλύτερη απόδοση πρόκρισης είναι η «τυχερή» Ουγγαρία που κληρώθηκε με Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία. Στοιχηματικά, αν κάποιος είναι ευχαριστημένος με το 1.33, μπορεί να το ποντάρει μαζί με κάποιο άλλο. Αξίζει όμως; Είπαμε, με μία νίκη, έστω κι από σπόντα, μπαίνει στο κόλπο. Αυτό που βρίσκω σε καλή απόδοση είναι να σκοράρει τουλάχιστον 2 γκολ στον όμιλο.

Euro 2020, Βόρεια Μακεδονία
Συνολικά γκολ στον όμιλο
Over 1,5
1.87
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις