Πολωνία. Ψάχνει την τίμια έκπληξη

Πολωνία - Τσεχία προγνωστικά

Euro 2020

Με τον θεσμό του Euro να χρονολογείται από το 1960, η Πολωνία χρειάστηκε μόλις 48 χρονάκια (!) να προκριθεί σε τελική φάση και στο Euro 2020 μετρά τρίτη συνεχή παρουσία. Η τίμια ποδοσφαιρομάνα που μας έχει χαρίσει, μεταξύ άλλων, τους Γιουσκόβιακ, Βαζέχα, άααντε και Λεβαντόφσκι, έχει να επιδείξει σαν διάκριση μια παρουσία στα προημιτελικά του Euro 2016. Η Πορτογαλία ήταν που έβαλε… στοπ στα όνειρά της και την απέκλεισε στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια).

Στο Nations League κατάφερε κι έμεινε στην ελίτ, χάρη σε αλλαγή των κανονισμών της UEFA (είχε πέσει με Ιταλία και Πορτογαλία που τη «γλέντησαν» στην Πολωνία και τους πήρε ισάριθμες ισοπαλίες εκτός). Στο Μουντιάλ του 2018 είχαμε «πατατράκ», με δυο ήττες από Σενεγάλη και Κολομβία, ενώ τελευταία αγωνιστική κέρδισε την Ιαπωνία.


Πώς προκρίθηκε

Σε όμιλο έξι ομάδων πήρε οκτώ τρίποντα σε δέκα αγώνες! Η εκτός έδρα της ήττα στη Σλοβενία με 2-0 κι η εντός ισοπαλία με την μετέπειτα δεύτερη του ομίλου, Αυστρία. Πρώτος σκόρερ στα προκριματικά με 6 γκολ ήταν ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (χαίρω πολύ, Χαιρόπουλος).


Ο προπονητής

Πολωνία. Ψάχνει την τίμια έκπληξη

Άλλος ένας παλιός μας γνώριμος. Πάουλο Σόουζα κύριοι. Ο άλλοτε μέσος της Πορτογαλίας σε Euro ’96 και Euro 2000 αντικατέστησε τον Γέρζι Μπρζέτσεκ (θείο του Μπλαζικόφσκι παρακαλώ). Ο 50χρονος κόουτς μετράει ήδη 16 χρόνια σε πάγκους, με κυριότερους σταθμούς ομάδες της Αγγλίας (QPR, Σουόνσι, Λέστερ) και αρκετά ένσημα σε «άγονες γραμμές» τύπου Βιντεότον και Μακάμπι Τελ Αβίβ). Από το 2015 και μετά δούλεψε σε Βασιλεία, Φιορεντίνα, Τιαντζίν Τεντά και Μπορντό, ώσπου να πάρει το χρίσμα για να δώσει τον δικό του αέρα σε μια Πολωνία που διψά για διακρίσεις.


Στα προηγούμενα Euro

Όπως θα είδατε και στην εισαγωγή, δεν τη λες και έμπειρη σε ό,τι έχει να κάνει με τελικές φάσεις ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, καθώς έχει δώσει το «παρών» μόνο τρεις φορές! Η Πολωνία των, μόλις, πέντε παρουσιών σε Μουντιάλ με δύο τρίτες θέσεις!

  • 1960: (δεν προκρίθηκε)
  • 1964: (δεν προκρίθηκε)
  • 1968: (δεν προκρίθηκε)
  • 1972: (δεν προκρίθηκε)
  • 1976: (δεν προκρίθηκε)
  • 1980: (δεν προκρίθηκε)
  • 1984: (δεν προκρίθηκε)
  • 1988: (δεν προκρίθηκε)
  • 1992: (δεν προκρίθηκε)
  • 1996: (δεν προκρίθηκε))
  • 2000: (δεν προκρίθηκε)
  • 2004: (δεν προκρίθηκε)
  • 2008: Στους ομίλους
  • 2012: Στους ομίλους
  • 2016: Προημιτελικά

Το ρόστερ

Ομάδα «λεγεωνάριων» και στο Euro 2020, ξεκάθαρα. Καλό αυτό για τον Σόουζα, καθώς έχει να υποστηρίξει τη «μύτη του δόρατος» Λέβα με παίκτες που έχουν παραστάσεις από τα πρωταθλήματα Αγγλίας και Ιταλίας κυρίως. Από τις τελευταίες κλήσεις, μόλις 5 παίκτες αγωνίζονται «εντός των τειχών». Να έχετε στον νου σας τον Μίλικ της Μαρσέιγ.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Φαμπιάνσκι (Γουέστ Χαμ), Σέζνι (Γιουβέντους), Σκορπούσκι (Μπολόνια).

Αμυντικοί: Μπέντναρεκ (Σαουθάμπτον), Μπερεζίνσκι (Σαμπντόρια), Νταβίντοβιτς (Βερόνα), Γκλικ (Μπενεβέντο), Χέλικ (Μπάρνσλεϊ), Κεντζιόρα (Ντιναμό Κιέβου), Πιατικόφσκι (Ράκοβ Τσεστοτσόβα), Πούτσαζ (Λεχ Πόζναν), Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας).

Μέσοι: Φρανκόφσκι (Σικάγο Φάιερ), Γιόζβιακ (Ντέρμπι), Κλιχ (Λιντς), Κοζλόφσκι (Πογκόν Στσέτσιν), Κρικόβιακ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Λινέτι (Τορίνο), Μόντερ (Μπράιτον), Πλαχέτα (Νόριτς), Ζιελίνσκι (Νάπολι).

Επιθετικοί: Κοβνάσκι (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου), Μίλικ (Μαρσέιγ), Σφιντέρσκι (ΠΑΟΚ), Σβιέρτζοκ (Πιαστ Γκλίβιτσε).


Ο ηγέτης

Πολωνία. Ψάχνει την τίμια έκπληξη

Τι να πούμε τώρα για το ό,τι πιο «φονικό» κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και δεν ζει σε ζούγκλα αλλά στο Μόναχο. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι των περισσότερων συμμετοχών με το εθνόσημο που, την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, μετράει 64 γκολ με τους «αετούς», χρειάζεται μόλις δύο τέρματα σε τελική φάση Euro για να ξεπεράσει τον Μπλιατσικόφσκι που έχει σκοράρει μόνο 3 φορές! Το Euro 2020 αναμένεται να είναι το δικό του.


Ενδεκάδα

4-3-1-2: Σέζνι – Ρίμπους, Πιατικόφσκι, Γκλικ, Μπερεζίνσκι – Κλιχ, Κρικόβιακ, Γιόζβιακ – Ζιελίνσκι – Μίλικ, Λεβαντόφσκι.

Πολωνία. Ψάχνει την τίμια έκπληξη

 


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  • 14 Ιουνίου, Πολωνία – Σλοβακία (στην Αγία Πετρούπολη)
  • 19 Ιουνίου, Ισπανία – Πολωνία (στη Σεβίλλη)
  • 23 Ιουνίου, Σουηδία – Πολωνία (στην Αγία Πετρούπολη)

Εκτίμηση

Ίσως να μιλάμε για όμιλο «του θανάτου» εδώ. Η Πολωνία θα κοντραριστεί άσχημα με τους Σουηδούς και τους Σλοβάκους για το ποιος θα πάει χέρι – χέρι με την Ισπανία στους 16. Αν και, με την εικόνα της Ισπανίας εσχάτως, δεν αποκλείω και κάνα «ηχηρό μπαμ» στην τελική κατάταξη. Σε όμιλο που δυνητικά περνάνε οι καλύτεροι τρεις και η τέταρτη ομάδα είναι η Σλοβακία, αν οι Πολωνοί δεν περάσουν ας το ρίξουν καλύτερα στο ψάρεμα.


Μακροχρόνια

Σε ένα Euro 2020 που τα δεδομένα των καλύτερων τρίτων ομάδων έχουν μπει στην εξίσωση, όλοι μπορεί να παίξουν με όλους στα σταυρώματα. Καθ’ υπερβολή το προηγούμενο, αλλά με πιάνετε. Την πρόκριση από τον όμιλο τη θεωρώ δεδομένη για τους Πολωνούς (μόλις 1.44 βέβαια), από εκεί και πέρα είναι και θέμα τυχερής κλήρωσης.

Για να ανεβάσουμε και λίγο τον πήχη, καθώς και την απόδοση, θα στραφούμε και σε δεύτερο μακροχρόνιο. Η Πολωνία δύσκολα θα καταφέρει να κοντράρει την Ισπανία, αλλά κόντρα στους Σουηδούς έχει προβάδισμα για την δεύτερη θέση. Να τερματίσουν δεύτεροι δίνεται στο 3.15 και φυσικά θα το τιμήσω.

Euro 2020, Πολωνία
Να προκριθεί από τον όμιλο
Ναι
1.44
Να τερματίσει 2η στον όμιλο
Ναι
3.15
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις