Euro 2020: Φινλανδία. Η χώρα των 1000… απογοητεύσεων

Euro 2020

Euro 2020

Πρόκειται για μια εθνική ομάδα που δεν έχει τίποτα να επιδείξει σε διεθνές επίπεδο. Δεν κατάφερε ποτέ, ποτέ ως φέτος (δηλαδή… πέρυσι), να προκριθεί σε κάποιον μεγάλο θεσμό και η εμφάνισή της στο Euro 2020 θα είναι η παρθενική. Παρ’ όλα αυτά, έχει φιλοδοξίες και όνειρα που δεν δικαιούται κανείς να της χαλάσει. Μάλιστα, εντυπωσίασε κατά την προκριματική φάση, απέκτησε σταθερότητα, Πούκι λαμπρός την πήρε από το χέρι, και θέλει να αποδείξει ότι είναι ανταγωνιστική και δεν πως δεν είχε πορεία-πυροτέχνημα. Στο Nations League δεν κατάφερε να προβιβαστεί στην πρώτη κατηγορία, έμεινε στη δεύτερη, αν και έδωσε μεγάλη μάχη με την Ουαλία μέχρι το τέλος.


Πώς προκρίθηκε

Η Φινλανδία συμμετείχε στον όμιλο της εθνικής μας ομάδας και ήταν αυτή που κατάφερε να πάρει τη 2η προνομιούχα θέση πετώντας την Ελλάδα στην 3η. Μάλιστα, είχε άκρως εντυπωσιακή πορεία, αφού σε όμιλο 6 ομάδων, είχε τη δεύτερη καλύτερη άμυνα. Πρώτος σκόρερ της, και συνολικά τρίτος στα προκριματικά, ο Τεέμου Πούκι της Νόριτς (10 γκολ).


Ο προπονητής

Euro 2020: Φινλανδία. Η χώρα των 1000… απογοητεύσεων

Μάρκου Κάνερβα, 56 ετών. Ο πρώην δάσκαλος και νυν προπονητής της εθνικής από το 2016 έχει ανεβάσει επίπεδο την ομάδα αισθητά. Κεντρικός αμυντικός στο Ελσίνκι με καριέρα μόνο εντός των σκανδιναβικών τειχών (Ελσίνκι, Έλφσμποργ, ΦινΠα και Χόνκα) θεωρείται από τους καλούς, διαβασμένους και ανερχόμενους προπονητές. Κοουτσάρει από το 2001, πέρασε και από τον πάγκο της εθνικής Φινλανδίας U21, ενώ προπόνησε το Ελσίνκι και την Βίκινγκιτ. Μάλιστα, με το αγαπημένο του Ελσίνκι έπαιξε και στο Champions League το 1998! Ανεδείχθη προπονητής της χρονιάς το 2009 στη χώρα, είναι φιλόδοξος και έχει φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο 59 φορές συνολικά.


Στα προηγούμενα Euro

Όχι απλά απουσιάζει η διάκριση από το παλμαρέ της, αλλά δεν υπάρχει καν συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την φετινή της να καταφέρνει να σπάσει το ρόδι. Τα στατιστικά της μοιάζουν με… τυπογραφικό λάθος, αν και στη χώρα υπάρχει σεβασμός και αγάπη στο ποδόσφαιρο.

  • 1960: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1964: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1968: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1972: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1976: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1980: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1984: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1988: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1992: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1996: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2000: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2004: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2008: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2012: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2016: – (δεν προκρίθηκε)

Το ρόστερ

Συνδυάζει ταλέντο, εμπειρία και πάθος με μόλις τέσσερις από τους είκοσι συνολικά παίκτες της να αγωνίζονται εντός συνόρων. Μέσος όρος ηλικίας τα 25 έτη με τους Πούκι (Νόριτς), Γένσεν (Άουγκσμπουργκ), Καμαρά (Ρέιντζερς) και Χραντέτσκι (Λεβερκούζεν) να ξεχωρίζουν και να φαίνονται ικανοί με την εμπειρία τους και την ποιότητά τους να μπορούν πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους στο Euro 2020 και να την οδηγήσουν όσο ψηλότερα μπορούν, για όσο μπορούν.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Λούκας Χράντετσκι (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Γιέσε Γιόρονεν (Μπρέσια), Άνσι Γιάακολα (Μπρίστολ Ρόβερς).

Αμυντικοί: Πάουλους Άραγιουουρι (Πάφος), Ντάνιελ Ο’ Σόνεσι (Ελσίνκι), Γιόονα Τοϊβιο (Χάκεν), Λέο Βάισανεν (Έλφσμποργκ), Τόμας Λαμ (Τσβόλε), Πίρι Σοîρι (Έσιμπιεργκ), Σάουλι Βάισανεν (Κιέβο Βερόνα), Νικολάι Άλχο (ΜΤΚ), Γιέρε Ούρονεν (Γκενκ), Γιούκα Ράιταλα (Μινεσότα),Ρόμπερτ Ιβάνοβ (Βάρτα Πόζναν)

Μέσοι: Γκλεν Καμαρά (Ρέιντζερς), Ρόμπερτ Τέιλορ (Μπραν), Ρόμπιν Λουντ (Μινεσότα), Φρέντρικ Γένσεν (Άουγκσμπουργκ), Ράσμους Σούλερ (Τζουγκάρντεν), Τιμ Σπαρβ (ΑΕΛ), Γιόνι Κάουκο (Έσμπιεργκ), Όνι Βάλακαρι (Πάφος).

Επιθετικοί: Τεέμου Πούκι (Νόριτς), Γιόελ Πογχιάνπαλο (Ουνιόν Βερολίνου), Μάρκους Φορς (Μπρέντφορντ), Λάσι Λαπαλάινεν (Μόντρεαλ).


Ο ηγέτης

Euro 2020: Φινλανδία. Η χώρα των 1000… απογοητεύσεων

Ξεκάθαρα ο μεγάλος σταρ και ηγέτης της είναι ο Τέεμου Πούκι, η αιχμή του φινλανδικού δόρατος αλλά και της Νόριτς. Ο 30 χρονος φορ από την Κότκα αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ στα προκριματικά, πίσω μόνο από Κέιν και Ρονάλντο και θα πάρει και πάλι την ομάδα από το χέρι και στην τελική φάση.


Ενδεκάδα

4-4-2: Χραντέτσκι – Aλο, Τοΐβιο, Αραγιούρι, Ουρόνεν – Λουντ, Καμαρά, Τέιλορ, Ο’ Σόνεσι (ή Σπαρβ) – Πούκι, Βαλακάρι (ή Πογιάνμπαλο).

Euro 2020: Φινλανδία. Η χώρα των 1000… απογοητεύσεων


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  • 12 Ιουνίου, Δανία – Φινλανδία (στην Κοπεγχάγη)
  • 16 Ιουνίου, Ρωσία – Φινλανδία (στην Αγία Πετρούπολη)
  • 21 Ιουνίου, Φινλανδία – Βέλγιο (στην Αγία Πετρούπολη)

Εκτίμηση

Το Βέλγιο – θεωρητικά τουλάχιστον – έχει τον πρώτο λόγο για την πρωτιά και από εκεί και πέρα η μάχη για τη δεύτερη θέση θα παιχθεί ανάμεσα σε Δανία και Ρωσία. Η Φινλανδία δύσκολα θα προκριθεί, αλλά προσωπικά δε θα την ξέγραφα εύκολα. Θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της και κάθε ρίσκο για πρόκριση από εμένα ελεύθερα.

Euro 2020: Μακροχρόνια

Tο ειδικό στοίχημα να συγκεντρώσει η Φινλανδία over 1,5 βαθμό στον όμιλο του Euro 2020 είναι μια καλή, αν και ρισκαδόρικη επιλογή. Η πορεία της ως εδώ δεν μπορεί να εκληφθεί ως τυχαία και ο εγωισμός και το πάθος περισσεύει στους σκληροτράχηλους Λάπωνες. Αξίζει το ρίσκο και δε θα είναι το μόνο. Την πιστεύω την Φινλανδία και αν παλέψει, ίσως κάνει τη ζημιά, έστω και ως τρίτη. Θα ρισκάρω με το φορκάστ πρόβλεψης σε ακριβή σειρά, ενώ για το τέλος θα προτείνω ως πρώτο σκόρερ της τον Πούκι, ενώ δεν αποκλείω και τον Βαλακάρι, το νέο ανερχόμενο αστέρι της.

Euro 2020, Φινλανδία
Πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση για Φινλανδία
Τέεμου Πούκι
1.80
Τρίτη θέση Όμιλος Β'
Φινλανδία
5.60
Φινλανδία - πόντοι στον όμιλο
over 1,5 βαθμούς συνολικά
2.00
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις