Πορτογαλία. Στην παγκόσμια ελίτ

Euro 2020

Euro 2020

Μετά τη μέτρια παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας πριν τρία χρόνια, η εθνική ομάδα της Πορτογαλίας θέλει φέτος, στο Euro 2020, επαναλάβει τον άθλο του 2016, όταν και κατέκτησε το Euro στα γήπεδα της Γαλλίας. Αυτός ήταν ο πρώτος και μοναδικός ως τώρα τίτλος για τους Ίβηρες. Ομάδα που πλέον κατατάσσεται στις μεγάλες δυνάμεις του παγκοσμίου στερεώματος, ούσα 5η στη βαθμολογία της FIFA. Κύριος πρωτεργάτης του συγκεκριμένου κατορθώματος, ο δικός μας Φερνάντο Σάντος που από το 2014 ως σήμερα οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα της Πορτογαλίας από επιτυχία σε επιτυχία. Στο προηγούμενο Nations League, βέβαια, δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τα τελικά της διοργάνωσης, καθώς έμεινε στη 2η θέση του 3ου ομίλου, πίσω από τη Γαλλία.


Πώς προκρίθηκε

Συμμετείχε στον 2ο όμιλο, με άλλες τέσσερις ομάδες και πήρε τη 2η προνομιούχο θέση, πίσω από τη φοβερή και αήττητη Ουκρανία. Ξεκίνησε νωθρά στο γκρουπ, με δύο ισοπαλίες στις πρώτες αγωνιστικές, αλλά στη συνέχεια ανέβασε στροφές κάνοντας μόλις μία ήττα στο Κίεβο, που την άφησε 2η στον όμιλο.


Ο προπονητής

Euro 2020

Φερνάντο Σάντος, 66 ετών. Ο εξαιρετικός άνθρωπος και προπονητής, μετά το πέρασμά του από το ελληνικό πρωτάθλημα (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ) αλλά και την Εθνική Ελλάδος (2010-2014), ανέλαβε το 2014 την Πορτογαλία, την οποία οδήγησε στη μεγαλύτερη διάκριση ως τώρα, την κατάκτηση του Euro 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας, κερδίζοντας μάλιστα την οικοδέσποινα στον τελικό με 1-0. Έχει κάνει φοβερή δουλειά στην ομάδα, αναδεικνύοντάς τη σε μία από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο. Πρόκληση αποτελούν για τον έμπειρο τεχνικό οι δύο back to back μεγάλες διοργανώσεις του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά και του Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στο Κατάρ το χειμώνα του 2022.


Στα προηγούμενα Euro

Αποτελεί πλέον φόβητρο για κάθε αντίπαλο, συμπληρώνοντας 6 συναπτές παρουσίες σε τελικά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, από το 1996 και έπειτα. Δύο φορές στους «8», δύο στους «4» και δύο παρουσίες στον τελικό τα τελευταία χρόνια, καθόλου άσχημη επίδοση για τους Ίβηρες.

  • 1960: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1964: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1968: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1972: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1976: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1980: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1984: Ημιτελικά
  • 1988: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1992: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1996: Προημιτελικά
  • 2000: Ημιτελικά
  • 2004: Φιναλίστ Πορτογαλία. Στην παγκόσμια ελίτ
  • 2008: Προημιτελικά
  • 2012: Ημιτελικά
  • 2016: Πρωταθλήτρια Πορτογαλία. Στην παγκόσμια ελίτ

Το ρόστερ

Ο Φερνάντο Σάντος προσπαθεί και έχει καταφέρει να παντρέψει νιάτα και εμπειρία. Ενθουσιασμό και ηρεμία. Διαθέτει στις τάξεις της σπουδαίους παίκτες σε κάθε γραμμή, αλλά μεσοεπιθετικά η ποιότητά της είναι αδιαμφισβήτητη. Μπρούνο Φερνάντες, Μπερνάντο Σίλβα, Ντανίλο Περέιρα, Ντιόγο Ζότα και Ζοάο Φέλιξ αποτελούν μερικούς από τους αστέρες της ομάδας μεσοεπιθετικά.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Άντονι Λόπες (Λιόν), Ρουί Πατρίσιο (Γουλβς), Ρουί Σίλβα (Γρανάδα)

Αμυντικοί: Ντιόγκο Νταλότ (Μίλαν), Νέλσον Σεμέδο (Γουλβς), Ζοσέ Φόντε (Λιλ), Πέπε (Πόρτο), Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι), Νούνο Μέντες (Σπόρτινγκ), Ραφαέλ Γκερέιρο (Ντόρτμουντ)

Μέσοι: Ντανίλο Περέιρα (Παρί Σεν Ζερμέν), Ζοάο Παλίνια (Σπόρτινγκ), Ρούμπεν Νέβες (Γουλβς), Μπρούνο Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ζοάο Μουτίνιο (Γουλβς), Ρενάτο Σάντσες (Λιλ), Σέρτζιο Ολιβέιρα (Πόρτο), Γουίλιαμ Καρβάλιο (Μπέτις)

Επιθετικοί: Πέδρο Γκονσάλβες (Σπόρτινγκ), Αντρέ Σίλβα (Άιντραχτ), Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους), Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ), Γκονσάλο Γκέδες (Βαλένθια), Ζοάο Φέλιξ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ράφα Σίλβα (Μπενφίκα)


Ο ηγέτης

Euro 2020

Αναμφισβήτητα, ο απόλυτος σταρ της ομάδας του Σάντος, είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ένας εκ των κορυφαίων παικτών που έχουν πατήσει ποτέ στα γήπεδα, ο Πορτογάλος οδηγεί την ομάδα του σε άλλη μία μεγάλη διοργάνωση, αποτελώντας τον φύσει και θέσει ηγέτη των Πορτογάλων, έχοντας πετύχει 102 τέρματα με την Εθνική ως τώρα.


Ενδεκάδα

4-3-3: Λόπες – Μέντες, Φόντε, Ντίας, Κανσέλο – Περέιρα, Ολιβέιρα, Φερνάντες – Μπ. Σίλβα, Ζότα, Ρονάλντο

Euro 2020


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  • 15 Ιουνίου, Ουγγαρία – Πορτογαλία (στη Βουδαπέστη)
  • 19 Ιουνίου, Πορτογαλία – Γερμανία (στο Μόναχο)
  • 23 Ιουνίου, Πορτογαλία – Γαλλία (στη Βουδαπέστη)

Εκτίμηση

Όλα ανοικτά στον 6ο όμιλο του «θανάτου», καθώς η Πορτογαλία μαζί με τις Γαλλία και Γερμανία θα διεκδικήσουν επί ίσοις όροις τις πρώτες δύο θέσεις του γκρουπ, οι οποίες οδηγούν στα νοκ άουτ της διοργάνωσης. Στην περίπτωση κατάληψης της δεύτερης θέσης, θα διασταυρωθεί με τον πρώτο του 4ου ομίλου, που πιθανότατα θα είναι η Αγγλία, με τα πράγματα να δυσκολεύουν αρκετά.


Euro 2020: Μακροχρόνια

Στο 1.40 προσφέρεται η πρόκριση της Πορτογαλίας από τον όμιλο, απόδοση απαγορευτική όταν απέναντί της έχει τα μεγαθήρια Γερμανίας και Γαλλίας. Αν κάποιος θέλει να ρισκάρει, επιλέγει το 5.00 που δίνει η πρωτιά στον όμιλο, ως fun bet. Θεωρώ πάντως ότι εύκολα ή δύσκολα θα βρεθεί στα προημιτελικά του θεσμού (2.20). Πολύ δύσκολος όμιλος για προγνωστικά ο συγκεκριμένος πάντως, οπότε θέλει προσοχή και δεύτερη σκέψη οποιοδήποτε ποντάρισμα. Μία έξτρα επιλογή λόγω της εξαιρετικής σεζόν που έκανε στη Λίβερπουλ φέτος, να βγει πρώτος σκόρερ της ομάδας του Σάντος, ο Ντιόγκο Ζότα σε απόδοση 6.50.

Euro 2020, Πορτογαλία
Να προκριθεί από τον όμιλο
Ναι
1.40
Στα προημιτελικά
Ναι
2.20
Πρώτη στον όμιλο
Ναι
5.00
Πρώτος σκόρερ Πορτογαλίας
Ντιόγκο Ζότα
6.50
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις