Πόρτο. Σεμινάρια για το ποδόσφαιρο αντίδρασης

Ποδόσφαιρο αντίδρασης. Διαβάστε πως πρέπει να παίζεται το ποδόσφαιρο αντίδρασης στην σημερινή εποχή, όπου δεν αρκεί μόνο η άμυνα

Στο ποδόσφαιρο, αν θέλουμε να το γενικεύσουμε, οι τρόποι με τους οποίους αγωνίζονται οι ομάδες είναι δύο. Υπάρχει το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, στο οποίο μία ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μέσα από ποδόσφαιρο κατοχής και υπάρχει και αυτό της αντίδρασης, όταν μία ομάδα προσπαθεί να επιτεθεί με άμεσο τρόπο και μέσα από αντεπιθέσεις. Η Πόρτο στο παιχνίδι με την Γιουβέντους, χάρη στον Σέρτζιο Κονσεϊσάο και στο σχέδιο που αυτός δίδαξε στους ποδοσφαιριστές του, μας έδειξε πως πρέπει να παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο αντίδρασης.

Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί

Στο ποδόσφαιρο του 2021 δεν μπορούν να σταθούν αγωνιστικά σχέδια που θα βασίζονται μόνο στην άμυνα. Δεν μπορούν να έχουν διάρκεια και δεν μπορούν να φέρουν επιτυχίες με συνέπεια. Τι εννοώ «βασίζονται στην άμυνα»; Παλαιότερα βλέπαμε ομάδες να πετυχαίνουν στηριζόμενες πάνω στην λογική του τύπου «παίζουμε μαζική άμυνα, με σωστές αλληλοκαλύψεις και συγκέντρωση και στην επίθεση ότι βρούμε, μία ποιοτική ενέργεια ενός ποδοσφαιριστή, κάποιο στημένο, οτιδήποτε». Αυτές λοιπόν οι λογικές δεν μπορούν πλέον να φέρνουν αποτελέσματα. Δεν γίνεται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ομάδες που ξέρουν να παίζουν μόνο άμυνα να έχουν διάρκεια. Γιατί έχει εξελιχθεί τόσο πολύ η επιθετική ανάπτυξη, έχει μελετηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό η πλήρης αξιοποίηση των χώρων από τους προπονητές, σε σημείο που να είναι αδύνατον να αντέξεις δίχως να δεχθείς κάποιο τέρμα αν αμύνεσαι κοντά στην δική σου περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Πόρτο με το σωστό ποδόσφαιρο αντίδρασης

Η Πόρτο στα δύο παιχνίδια με την Γιουβέντους, στο διάστημα που αυτά παίζονταν 11 vs 11 μας έδειξε πως πρέπει να παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο αντίδρασης. Πως πρέπει στην σημερινή εποχή να αγωνίζονται οι ομάδες που θα επιλέξουν να αφήσουν την μπάλα και την κατοχή στον αντίπαλό τους. Για να έχεις επιτυχία με αυτό το ποδόσφαιρο, αρχικά, πρέπει να αμύνεσαι με στόχο την επίθεση. Όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτή η φράση. Στόχο την επίθεση και γνώση το τι κάνουμε την μπάλα όταν την κερδίζουμε. Και η Πόρτο στα δύο παιχνίδια με την Γιουβέντους αυτό το εφάρμοσε στο 100% και για αυτό προκρίθηκε. Δεν αμύνθηκε μόνο με σκοπό να περιορίσει την επιθετικότητα των Ιταλών. Αλλά παράλληλα με αυτό επιδίωκε μέσα από σχέδιο που φαινόταν ότι είναι δουλεμένο να δημιουργήσει και η ίδια τις δικές της στιγμές. Και τα κατάφερε. Σε ροή αγώνα, διότι στην ροή κρίνεται κυρίως η αποτελεσματικότητα του σχεδίου, η Πόρτο είχε στο πρώτο παιχνίδι στην Πορτογαλία, στο οποίο κέρδισε με 2-1, 4 σουτ εντός περιοχής. Ναι οκ δεν είναι τεράστιο το νούμερο αλλά όλα ήταν καθαρές ευκαιρίες. Η Γιουβέντους από την άλλη, που προφανώς η ενδεκάδα της υπερτερεί σε ποιότητα, είχε και αυτή 4. Από αυτά μόλις δύο ήταν κλασικές ευκαιρίες. Στο δεύτερο παιχνίδι στην Ιταλία, στο διάστημα που αυτό παιζόταν 11 vs 11, δηλαδή μέχρι το 54΄, η Πόρτο είχε 6 σουτ εντός περιοχής σε ροή, ενώ η ομάδα του Πίρλο μόλις 3.

Απαραίτητη η πίεση ψηλά

Ένα δεύτερο στοιχείο που οφείλουν να έχουν οι ομάδες που επιλέγουν να παίξουν ποδόσφαιρο αντίδρασης είναι η πίεση ψηλά, δηλαδή στο ένα τρίτο του αντιπάλου. Ομάδες που είναι παθητικές και κατεβάζουν από την αρχή της γραμμές της χαμηλά στην δική τους περιοχή και δεν είναι εκπαιδευμένες στο πρέσινγκ είναι αδύνατον να αντέξουν επί 90’ λεπτά. Όπως για παράδειγμα λύγισε η Ατλέτικο στα παιχνίδια με την Τσέλσι. Στο πρώτο ειδικά μέσα στην Ισπανία σε ολόκληρο τον αγώνα έπαιζε στην δική της περιοχή. Η Τσέλσι μεγάλη δημιουργία δεν είχε αλλά εάν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεσαι κοντά στο αντίπαλο τέρμα τις δύο, τρεις καλές εκτελέσεις θα τις βρεις. Και τις βρήκε.

Η Πόρτο, λοιπόν, έδειξε στα δύο παιχνίδια με την Γιουβέντους ότι έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα από τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, στο αποτελεσματικό πρέσινγκ ψηλά. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνει το πρώτο τέρμα στο Ντραγκάο όπου η πίεση φτάνει μέχρι την αντίπαλη μικρή περιοχή και αναγκάζει τον Ντεμιράλ να κάνει λάθος πάσα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στο Ταρεμί την ευκαιρία να εκτελέσει από πολύ πλεονεκτική θέση και να κάνει το 1-0. Σε αυτό το παιχνίδι ακόμη είχε 4 κλεψίματα στο ένα τρίτο των Ιταλών σε αντίθεση με αυτούς που δεν είχαν ούτε ένα. Δείγμα της διάθεσης να πιέσουν ψηλά αλλά και τις ικανότητάς τους. Ικανότητα που πηγάζει από την σωστή εκπαίδευση του Κονσεϊσάο.

Η διάταξη που βοηθά

Επιπλέον, το σύστημα με το οποίο παρατάχθηκε η Πόρτο στα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι και αυτό που συνήθως είναι και το καταλληλότερο για τις ομάδες που επιλέγουν να αγωνιστούν με αντεπιθέσεις και άμεσο ποδόσφαιρο, αφήνοντας την κατοχή στον αντίπαλο. Το 4-4-2, λοιπόν, με το οποίο παρατάχθηκε η ομάδα του Κονσεϊσάο αρχικά είναι κατάλληλο γιατί έχει μέσα δύο κεντρικούς επιθετικούς. Αυτό βοηθά στο να υπάρχουν σταθερά ψηλά τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστές, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και μεγαλύτερες προϋποθέσεις για να χτιστεί μία καλή αντεπίθεση. Ακόμη το σύστημα αυτό κουμπώνει στην αντίπαλη τετράδα άμυνας με τους δύο φορ και τους δύο εξτρέμ να «πέφτουν» πάνω σε στόπερ και μπακ αντίστοιχα, όταν προσπαθεί η ομάδα να πιέσει ψηλά, χωρίς να χρειαστεί να καλύψουν ιδιαίτερες αποστάσεις. Ενώ με το 4-4-2 στο διάστημα που κατεβαίνει η άμυνα σε χαμηλά μέτρα βοηθά να δημιουργηθούν πολύ εύκολα δύο τετράδες άμυνας σε κοντινές αποστάσεις συν τους δύο φορ μπροστά τους.

Ο Κονσεϊσάο, λοιπόν, με την Πόρτο σε αυτές τις δύο αναμετρήσεις κόντρα στην Γιουβέντους μας έδειξε πως πρέπει να παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο αντίδρασης. Πως πρέπει να λειτουργούν οι ομάδες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Γιατί, πλέον, στην σημερινή εποχή πρέπει να αμύνεσαι με στόχο την επίθεση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν γίνεται να έρθει η επιτυχία…

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις