Μπράιτον, η βαθμολογία λέει ψέματα

Μπράιτον

Ομάδα: Μπράιτον. Βαθμοί: 29. Θέση: 16η. Μόλις τρεις πόντους πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού και από την Φούλαμ και έναν παραπάνω από την 17η Νιουκάστλ. ”Πού είναι το παράξενο ρε φίλε;”, θα αναρωτηθεί ο οποιοσδήποτε. Η Μπράιτον είναι, και παλεύει με τις Φούλαμ και Νιουκάστλ για την σωτηρία. Λογικό, δεν είναι δα και καμία Λίβερπουλ ή Άρσεναλ. Και όμως, πρόκειται για το μεγαλύτερο βαθμολογικό “λάθος”, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, των τελευταίων ετών στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Είναι το πιο τρανό παράδειγμα της φράσης «η βαθμολογία λέει ψέματα».

Πιστέψτε με. Σπάνια συναντάμε ομάδα που η βαθμολογία της είναι τόσο δυσανάλογη και τόσο χαμηλότερη συγκριτικά με την εικόνα που αυτή παρουσιάζει στο χορτάρι. Πάμε να δούμε με αριθμούς και αποδείξεις αυτό που αναφέρω παραπάνω:

Καλύτερος τρόπος για να αξιολογήσουμε και να κρίνουμε την επιθετική και την αμυντική λειτουργία των ομάδων είναι τα xGoals ή αλλιώς expected Goals. Τα xGoals, λοιπόν, δείχνουν τις ευκαιρίες που δημιουργεί και δέχεται κάθε ομάδα. Και αυτές είναι που μας φανερώνουν τελικά το αν είναι καλή η αμυντική και επιθετική συμπεριφορά της. Η Μπράιτον, λοιπόν, που μάχεται με την Φούλαμ, την Νιουκάστλ και τις λοιπές για την σωτηρία έχει την 7η καλύτερη επιθετική λειτουργία του πρωταθλήματος με 1,52 xGoals ανά αγώνα. Τόσα έχει η Ατλέτικο που βρίσκεται στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος και την οποία έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο. Στην Πρέμιερ Λιγκ μεγαλύτερη δημιουργία έχει η Μάντσεστερ Σίτι με 2,09 xGoals ανά παιχνίδι, ακολουθεί η Λίβερπουλ με 1,78 και πάει λέγοντας. Η Μπράιτον που βρίσκεται μόλις στην 16η θέση της κατάταξης έχει την 7η καλύτερη επίδοση. Πόσο έχουν οι ομάδες που είναι κοντά στους «γλάρους» βαθμολογικά; Η Νιουκάστλ μόλις 0,97 xGoals ανά παιχνίδι και η Φούλαμ 1,12.

”Εντάξει, θα πει κάποιος, μπορεί να δημιουργεί αρκετά σε κάθε παιχνίδι αλλά το πιο πιθανό είναι, για να βρίσκεται τόσο χαμηλά στην βαθμολογία, να έχει κακή ανασταλτική συμπεριφορά”. Για πάμε να δούμε και τις αμυντικές της επιδόσεις. Πόσες ευκαιρίες επιτρέπει σε κάθε παιχνίδι στον αντίπαλο; Κοιτάμε τον πίνακα με τα xGoals κατά. Πρώτη και καλύτερη η Σίτι με μόλις 0,79 expected Goals κατά ανά παιχνίδι. Επιτρέπει δηλαδή στον εκάστοτε αντίπαλο ελάχιστες ευκαιρίες μέσα στο 90λεπτο. Δεύτερη η Τσέλσι με 0,81. Και τρίτη; Τρίτη λοιπόν είναι η Μπράιτον. Η ομάδα, δηλαδή, που βρίσκεται στην 16η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μόνο τρεις βαθμούς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού έχει την 7η καλύτερη επιθετική λειτουργία, ταυτόχρονα έχει και την 3η καλύτερη αμυντική συμπεριφορά με μόλις 1,09 xGoals κατά ανά αγώνα. Άντε βρείτε μου τώρα εσείς ανάλογη περίπτωση.

Οι απίθανοι αγώνες της Μπράιτον

Πάμε να δούμε τώρα και τα πράγματα που έχουν συμβεί σε ορισμένα παιχνίδια για να καταλάβουμε πόσο καλά παίζει η Μπράιτον αλλά δεν το συνδυάζει με αποτελέσματα:

  • Μπράιτον – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αποτέλεσμα: 2-3. Τα xGoals σε αυτόν τον αγώνα ήταν 2,98 – 1,52 υπέρ της, ενώ ταυτόχρονα είχε και πέντε δοκάρια, ρεκόρ για την Πρέμιερ Λιγκ από το 2003.
  • Κρίσταλ Πάλας – Μπράιτον. Αποτέλεσμα: 1-1. Η Μπράιτον είχε 12 σουτ εντός περιοχής, δέχτηκε μόλις ένα συνολικά, και όμως, κατάφερε να μην νικήσει.
  • Μπράιτον – Μπέρνλι. Αποτέλεσμα: 0-0. Εδώ, οι «γλάροι» τελειώνουν τον αγώνα με 14 σουτ εντός περιοχής, δέχονται μόλις τρία και πάλι όμως δεν παίρνουν το τρίποντο.
  • Μπράιτον – Λίβερπουλ. Αποτέλεσμα: 1-1. Xgoals: 2,31-0,28 υπέρ της, χαμένο πέναλτι, αλλά τελικό αποτέλεσμα ισοπαλία, με την Λίβερπουλ  να μην παρουσιάζει ακόμη την εικόνα που έχει αυτήν την περίοδο.
  • Γουέστ Μπρομ – Μπράιτον. Αποτέλεσμα: 1-0. Εδώ γίνονται ασύλληπτα πράγματα. Xgoals: 3,12-0,69 υπέρ της, έχει δύο χαμένα πέναλτι, αλλά εντέλει δεν παίρνει ούτε τον βαθμό της ισοπαλίας.

Αυτά είναι μερικά από τα παιχνίδια, και υπάρχουν άλλα τόσα, που δείχνουν το πόσο παράξενο είναι αυτό που συμβαίνει με την Μπράιτον φέτος. Να παίζει, δηλαδή, σταθερά καλά στα παιχνίδια της, να έχει ταυτόχρονα και επιθετική και αμυντική καλή λειτουργία, αλλά την 28η αγωνιστική να μην έχει ξεμπερδέψει ακόμη με την υπόθεση παραμονής.

Δημιούργημα του Πότερ, πρόβλημα στα φορ

Όλη αυτή η εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα στα παιχνίδια της είναι η δημιούργημα και αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται από τον Γκρέιαμ Πότερ. Ο άλλοτε προπονητής της Έστερσουντ διδάσκει στους ποδοσφαιριστές του έναν σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού με καλή κυκλοφορία και πίεση ψηλά. Επιλέγει ως σύστημα την τριάδα στην άμυνα (3-4-1-2 ή 3-4-2-1) και παρουσιάζει μία ομάδα που έχει την δυνατότητα και να επιτίθεται συχνά και να δημιουργεί ενώ ταυτόχρονα να έχει και αμυντική ασφάλεια. Έχει βρει σταθερές σε όλες τις θέσεις που μπορούν και υπηρετούν στον μέγιστο βαθμό το πλάνο του.

Στη θέση που εντοπίζεται ένα πρόβλημα και ίσως είναι η μία εξήγηση που μπορεί να δοθεί στην δυσαναλογία καλής εικόνας/ βαθμολογικής συγκομιδής είναι στην κορυφή της επίθεσης. Μοπέ, Γουέλμπεκ και Κόνολι είναι οι τρεις σέντερ φορ της ομάδας. Αθροιστικά έχουν πετύχει 11 τέρματα. Βάσει της θέσης εκτέλεσης των σουτ τους όμως «έπρεπε» να έχουν βάλει 20. Τα 9 αυτά λιγότερα γκολ που έχουν είναι και αυτά που έχουν κοστίσει σε πολλά ματς βαθμούς και άρα καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

Αν το ποδόσφαιρο, λοιπόν, σε ένα υποθετικό σενάριο, ήταν δίκαιο και έδινε σε κάθε ομάδα ό,τι της αναλογούσε με βάση την εικόνα της, η Μπράιτον τούτη τη στιγμή θα βρίσκονταν στην 5η θέση της Πρέμιερ Λιγκ! Χωρίς καμία υπερβολή. Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν είναι πάντα τέτοιο (δίκαιο). Και το σύνολο του Γκρέιαμ Πότερ βρίσκεται, δέκα αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος, μόλις τρεις βαθμούς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Μένει να δούμε που, εντέλει, θα τερματίσει.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις