Το… πείραμα της Ντόρτμουντ! Τι είναι η G2K;

Το… πείραμα της Ντόρτμουντ! Τι είναι η G2K;

Στην Πολωνία επέστρεψαν ήδη και οι οπαδοί στο γήπεδο. Σε μειωμένο αριθμό φυσικά. Δεν ξεπερνούν το 25% της συνολικής χωρητικότητας των γηπέδων. Στη Σερβία από τις αρχές του μήνα επίσης έκαναν την εμφάνισή τους οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου. Στη Γαλλία αναμένεται να επιτρέπεται η είσοδος σε 5.000 θεατές από τον Αύγουστο όταν αρχίσει η σεζόν 2020-21.

Υπάρχει και μία ομάδα, όμως, που είναι ένα βήμα πιο μπροστά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες: η Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί έχουν στόχο να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες του «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» σε 20-30.000 (από τους 81.365 που χωράει συνολικά) εν όψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και με δεδομένο πως θα έχει υποχωρήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού και ο κόσμος νιώσει και πάλι ασφαλής να επιστρέψει στις εξέδρες.

Με τη βοήθεια της εταιρίας τεχνολογίας G2K από το Βερολίνο έχουν προετοιμάσει ένα project-πιλότο για το τελευταίο ματς της Bundesliga τις 27 Ιουνίου κόντρα στη Χόφενχαϊμ. Ναι μεν το ματς θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, αλλά η διοίκηση της Ντόρτμουντ θέλει να κάνει μία προσομοίωση. Η G2K δε, δεν συνεργάζεται μονάχα με τη γερμανική ομάδα, παρόμοια πλάνα κάνει με την Μπενφίκα και τη Σοσιεδάδ.

Το σχέδιο αποτελείται σ’ αυτή τη φάση από τα τρία στάδια ελέγχου που θα συλλέγουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα που στη συνέχεια μέσω τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση τέτοιων events:

μέτρηση θερμοκρασίας σώματος χωρίς να υπάρχει επαφή σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο με τη χρήση θερμικών καμερών, προκειμένου να εντοπίζονται όσοι έχουν πυρετό και να αποτρέπεται η είσοδός τους. Το υγειονομικό πρωτόκολλο επιτρέπει έως και 38 βαθμούς.

μέτρηση των θεατών στις εισόδους με τη χρήση αισθητήρων τριών διαστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η είσοδος μόνο του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων που θα καθορίσουν οι υγειονομικές και πολιτικές αρχές.

απομακρυσμένος έλεγχος των κερκίδων σε άμεση σύνδεση με το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων του κλαμπ ώστε να εξακριβώνεται αν όντως βρίσκονται σ’ ένα μέρος όσοι αγόρασαν εισιτήρια για τη συγκεκριμένη θύρα, για παράδειγμα. Σε περίπτωση που παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού τότε το κεντρικό σύστημα θα στέλνει μήνυμα μέσω μίας εφαρμογής για smartphones ώστε να ενημερώνει τους θεατές. Θα υπάρχει ακόμη και ειδοποίηση σε περίπτωση που ένας σκόρερ θα πλησιάζει την εξέδρα για να πανηγυρίσει ώστε να αποτραπούν φαινόμενα συνωστισμού!

Τα τρία επίπεδα ελέγχου που προτείνει η Ντόρτμουντ με την G2K είναι το πρώτο βήμα. Υπάρχουν ακόμη περισσότερα που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν. Αρχικά, πώς θα αποφευχθεί η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων σε καντίνες, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και στην μπουτίκ που βρίσκεται στον χώρο του γηπέδου, αλλά και στα αποχωρητήρια. Επιπλέον, σε μία χώρα όπου οι μετακινήσεις οπαδών επιτρέπονται στη συνέχεια θα τεθεί το ερώτημα του ελέγχου των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας. Στο ματς με τη Χόφενχαϊμ θα ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των δύο πρώτων σταδίων με 200 ανθρώπους να συμμετέχουν στο πείραμα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ντόρτμουντ, Χανς-Γιόαχιμ Βάτσκε, στη συνέχεια θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στη λίγκα.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις