Τον πήρε παραμάζωμα

Τον πήρε παραμάζωμα

Ο Τζον Χίγκινς μετέτρεψε σε… περίπατο το clasico του σνούκερ. Συνέτριψε 10-3 τον Ρόνι Ο’Σάλιβαν στον τελικό του Players Championship και κατέκτησε τον πρώτο του βαθμολογούμενο τίτλο ύστερα από τρία χρόνια!

Πιάνοντας την ίδια διαστημική απόδοση με τις προηγούμενες ημέρες, ο πολύπειρος Σκωτσέζος έφτασε με άνεση στη νίκη και επί του «αιωνίου» αντιπάλου του, κατακτώντας το τρόπαιο με συνολικό σκορ frames 28-4 σε τέσσερις αγώνες!

Το επίτευγμα γίνεται πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε ότι ο Χίγκινς ήταν χθες 45 ετών και 283 ημερών και έγινε ο τρίτος γηραιότερος παίκτης που κατακτά βαθμολογούμενο τουρνουά (μετά τον 50χρονο Ρέι Ριέρντον και τον προσφάτως εκλιπόντα, Νταγκ Μάουντζοϊ, ο οποίος τα είχε καταφέρει δύο φορές στα 46 του).

Η άνοδος στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η εξασφάλιση θέσης στο Tour Championship και το Champion of Champions, αλλά και η κατακόρυφη πτώση της στοιχηματικής απόδοσής του στο μακροχρόνιο για την κατάκτηση του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (από το 20 στο 7), είναι τα σημαντικότερα παρελκόμενα της φανταστικής εβδομάδας του «Μάγου του Γουίσο».

Φάνηκε από νωρίς

Ο Χίγκινς δεν έριξε την απόδοσή του σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, είναι αλήθεια όμως ότι ο Ο’Σάλιβαν αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Ο «Rocket» έμοιαζε να θέλει να πάρει τραπέζι απεγνωσμένα και δοκίμασε πολλές δύσκολες στεκιές στα πρώτα frames, οι οποίες έμελλε να καθορίσουν από νωρίς την εξέλιξη του τελικού.

https://twitter.com/WeAreWST/status/1366034480700534788

Μπάλες που στην καλή του μέρα θα έβαζε, δεν κατέληξαν σε τρύπες. Έτσι, ο σοβαρός και μεθοδικός Χίγκινς, βρήκε γρήγορα τον ρυθμό του και ευστοχώντας από απόσταση και όχι μόνο, προηγήθηκε με 5-0, κάνοντας και δύο διαδοχικά ολικά καθαρίσματα (142 και 135 πόντων).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό ευστοχίας του Ο’Σάλιβαν σ’ αυτά τα πέντε πρώτα frames ήταν μόλις 39%, στο έκτο όμως βρήκε το χέρι του και με ένα όμορφο break 82 πόντων μείωσε κάπως τη διαφορά.

Στο έβδομο frame, όμως, ο κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου δεν ήταν προσεκτικός σε κάποια κρίσιμα χτυπήματα. Πάλι προτιμούσε να επιτεθεί με χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας, ενώ κι όταν ήταν εύστοχος, δεν μπορούσε να κρατήσει πάντοτε εκεί που έπρεπε την άσπρη.

Ο Χίγκινς, ο οποίος για πρώτη φορά έδειξε σημάδια αστάθειας σ’ αυτό το σημείο του τελικού, «καθάρισε» τα χρώματα και διαμόρφωσε το 6-1, δίνοντας ουσιαστικά τέλος στη σεμνή τελετή.

Το απίθανο 144 break του Ο’Σάλιβαν που ακολούθησε, πίκρανε περισσότερο τον Μπάρι Χόκινς, μια και του στέρησε τις 10.000 λίρες για το υψηλότερο μπρέικ της διοργάνωσης, παρά τον Χίγκινς, ο οποίος είχε εξασφαλίσει σημαντικό προβάδισμα στο πρώτο σκέλος του τελικού.

Τυπική διαδικασία

Το βραδινό σκέλος εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία, μια και ο Χίγκινς διεύρυνε το προβάδισμα σε 7-2 με ένα break 51 πόντων, όντας πάλι πιο σοβαρός και πιο εύστοχος στα κρίσιμα σημεία.

Ο Ο’Σάλιβαν δεν έτρεφε αυταπάτες για ανατροπή και δεν άλλαξε την τακτική του hit and run παιχνιδιού. Στο δέκατο frame του βγήκε, μια και «έβγαλε» century (110).

Στα δύο επόμενα, όμως, δεν έβαλε ούτε μπάλα. Ευστοχώντας στην πρώτη κόκκινη μετά το break off, ο Χίγκινς μάζεψε 70 πόντους σε μία επίσκεψη και ξέφυγε ξανά (8-3). Και στη συνέχεια, τιμώρησε την αδυναμία του Ο’Σάλιβαν να ευστοχήσει από απόσταση με άλλο ένα μεγάλο break (77).

To century (127) με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 10-3, ήταν το κερασάκι στην τούρτα μίας μαγικής εβδομάδας, ίσως της καλύτερης στην 29χρονη επαγγελματική καριέρα του Χίγκινς – όπως δήλωσε ο ίδιος.

Η μαγική αλλαγή

Ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής προχώρησε πρόσφατα σε μία διορθωτική κίνηση στη στέκα του: άλλαξε το μεταλλικό δαχτυλίδι που στηρίζει το «πετσάκι», με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στα χτυπήματά του, κάτι που θεωρεί ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του.

Στις δηλώσεις του μετά τον θρίαμβο, ο Χίγκινς δεν έκρυψε και τον μεγάλο του καημό: «Πριν τα Χριστούγεννα, ο κόσμος δεν θα με θεωρούσε ένα απ’ τα φαβορί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Τώρα, έχω τις δικές μου πιθανότητες». Με τέτοιες εμφανίσεις, έχει κάθε λόγο να το πιστεύει.

Ο Ο’Σάλιβαν έχασε για πρώτη φορά στην καριέρα του τέταρτο σερί βαθμολογούμενο τελικό και σίγουρα δεν έπαιξε καλά χθες. Όμως, εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστικός, έστω κι αν δεν σηκώνει τρόπαια και δίνει ελπίδες στους οπαδούς του ότι φυλάει το καλύτερο για το τέλος.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις