Λουκάκου, ασταμάτητος και μη αντιμετωπίσιμος

Λουκάκου, ασταμάτητος και μη αντιμετωπίσιμος

Η Ίντερ επικράτησε με 3-0 στο ντέρμπι κορυφής εναντίον της συμπολίτισσας Μίλαν, αυξάνοντας την διαφορά από τους «ροσονέροι» στους τέσσερις βαθμούς. Αυτός που καθόρισε την εξέλιξη της αναμέτρησης, και ας πέτυχε τα δύο πρώτα τέρματα ο Λαουτάρο Μαρτίνες, ήταν, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, ο απίστευτος και δύσκολα αντιμετωπίσιμος Ρομέλου Λουκάκου. Ο Βέλγος φορ, για μία ακόμη φορά, έδειξε στο φίλαθλο κοινό ότι πολλές φορές είναι αδύνατον να τον μαρκάρεις.

Τρομερά φυσικά προσόντα

Ο Λουκάκου συνδυάζει φυσικά χαρακτηριστικά που πραγματικά δύσκολα συναντά κανείς σε άλλον σέντερ φορ τούτη την εποχή. Ο 27άχρονος επιθετικός πέρα από το ύψος (1.91) και την δύναμη που έχει, διαθέτει απίστευτη ταχύτητα και έκρηξη που είναι δυσανάλογη με τα 95, περίπου, κιλά του. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κλάση που έχει τον καθιστούν δύσκολα αντιμετωπίσιμο και στον χώρο αλλά και μέσα στην περιοχή.

Στο κυριακάτικο «derby della Madonnina» και τα τρία γκολ οφείλονται στην ικανότητα που έχει ο Βέλγος  στον παιχνίδι χώρου, λόγω ταχύτητας και έκρηξης αλλά και σε αυτό κοντά στην αντίπαλη εστία, λόγω κλάσης και ποιότητας στην τελική επαφή με τη μπάλα. Στο πρώτο τέρμα, που είναι και το πλέον καθοριστικό, μπορεί ο Μαρτίνες να είναι αυτός που στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, ο Λουκάκου όμως είναι αυτός που κάνει όλη την δουλειά. Είναι αυτός που υποδέχεται την μπάλα στο χώρο του κέντρου, αφήνει πίσω με την ταχύτητα του τον Ρομανιόλι, δημιουργώντας ανισσοροπία και σεντράρει υπέροχα για το κεφάλι του Μαρτίνες.

Στο δεύτερο γκολ, το οποίο ήρθε σε ένα διάστημα που η Μίλαν δημιουργούσε, κρατούσε χαμηλά την Ίντερ και γενικότερα ήταν καλύτερη μέσα στον αγωνιστικό χώρο, μπορεί ο Λουκακού να μην «φαίνεται» στα στατιστικά, η συνεισφορά του όμως ήταν σημαντική. Η Ίντερ στην προσπάθειά της να απεμπλακεί από το πρέσινγκ της ομάδας του Πιόλι, ακουμπά την μπάλα στον Λουκάκου στον χώρο του κέντρου. Λόγω της τεράστιας σωματοδομής του και της ικανότητας του να παίζει με πλάτη ο Βέλγος, «τραβά» πάνω του δύο ποδοσφαιριστές, δημιουργώντας και πάλι τις προϋποθέσεις για μία καλή επίθεση για την ομάδα η οποία εν τέλει κατέληξε σε γκολ.

Στο τρίτο και πάλι υποδέχεται την μπάλα στο χώρο του κέντρου, με την ταχύτητα που διαθέτει διανύει μία απόσταση περίπου 30 μέτρων, χωρίς να μπορεί κανείς να τον σταματήσει, εκτελεί άψογα στην δεξιά πλευρά του Ντοναρούμα και διαμορφώνει το τελικό 3-0.

Τα στατιστικά του Λουκάκου

Με την εμφάνισή του αυτή ο Ρομέλου Λουκάκου έδωσε συνέχεια σε μία εκπληκτική σεζόν για τον ίδιο, που τον καθιστά ξεκάθαρα MVP της Ίντερ. Έχει τα περισσότερα γκολ για την ομάδα του, 17, όντας γενικότερα πρώτος σκόρερ στο ιταλικό πρωτάθλημα. Είναι ο κορυφαίος σε δημιουργία για την Ίντερ με 5,43 expected assists (xAssists). Και εδώ να κάνουμε μία μικρή παρένθεση σχετικά με τις ασίστ. Καλύτερο στατιστικό για να αξιολογήσεις το πόσο δημιουργικός είναι ένας ποδοσφαιριστής δεν είναι οι απλές ασίστ που καταγράφονται αλλά ο expected assists. Γιατί ένας παίκτης μπορεί να σουτάρει από μεγάλη απόσταση για παράδειγμα και η πάσα που δέχθηκε να μετρήσει ως ασίστ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτός που έκανε την μεταβίβαση ήταν όντως δημιουργικός. Οι xAssists λοιπόν καταγράφουν το πόσο καλές είναι οι πάσες που έδωσε κάποιος, το κατά πόσο με την πάσα δημιούργησε τις προϋποθέσεις στον συμπαίκτη του για μία εύκολη εκτέλεση. Ο Λουκάκου λοιπόν και σε αυτόν τον τομέα είναι πρώτος για την Ίντερ. Δεν συναντάς εύκολα σέντερ φορ που και σκοράρει με συχνότητα και δημιουργεί αλλά και ντριμπλάρει. Αφού, ο Βέλγος είναι πρώτος σε ντρίμπλες ανά αγώνα για την ομάδα του Κόντε με διαφορά από το δεύτερο.

Παίκτης – κλειδί για το πλάνο

Ακόμη, ο Λουκάκου αποτελεί βαρόμετρο για την καλή και αποτελεσματική λειτουργία του αγωνιστικού σχεδίου που έχει ο Αντόνιο Κόντε. Ο Ιταλός προπονητής ακολουθεί ένα πλάνο που δεν συνάδει με τη σύγχρονη μορφή του ποδοσφαίρου. Και αυτό είναι μία εξήγηση στο γεγονός ότι και τις δύο χρονιές που βρίσκεται στους «νεραντζούρι» απέτυχε εμφατικά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, το Champions League. Ο Ιταλός έχει μία αμυντικογενή προσέγγιση, κατεβάζοντας αρκετές φορές την ομάδα χαμηλά, επιδιώκοντας ένα παθητικό παιχνίδι, με πολλούς ποδοσφαιριστές πίσω από την μπάλα.

Αυτό το πλάνο για να λειτουργήσει χρειάζεται πολύ ικανούς επιθετικούς, που θα πρέπει και αποτελεσματικοί να είναι στην εκτέλεση, αλλά και δημιουργήσουν από μόνοι τους τις προϋποθέσεις για μία τελική ενέργεια από καλή θέση. Ο Λουκάκου είναι ένας τέτοιος επιθετικός. Αποτελεσματικός, καθώς έχει σκοράρει τρία παραπάνω τέρματα, από ότι του αναλογούσαν με βάση την θέση εκτέλεσης των σουτ του αλλά και δημιουργικός. Αυτός είναι που θα υποδεχθεί με πλάτη στον χώρο του κέντρου και λόγω της σωματοδομής του τις περισσότερες φορές δύσκολα θα την χάσει. Είναι αυτός ο οποίος θα γυρίσει με μέτωπο και θα τρέξει στον χώρο με την ταχύτητά του. Είναι αυτός που θα ντριμπλάρει, δημιουργώντας ανισσοροπία στην αντίπαλη άμυνα. Και είναι αυτός που θα δημιουργήσει τις καλύτερες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

Για να καταλάβουμε ακόμη πιο πολύ πόσο σημαντικός είναι για την Ίντερ ο Βέλγος με ρίζες από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα παιχνίδια που δεν ξεκίνησε βασικός. Σε έξι λοιπόν αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις που έλειπε από το αρχικό σχήμα, η Ίντερ έχει τρεις ήττες, δύο ισοπαλίες και μόλις μία νίκη. Νούμερα που δείχνουν πόσο κομβικός είναι για την λειτουργία της ομάδας. Στο τέλος, λοιπόν, αν η Ίντερ καταφέρει και κατακτήσει το πρωτάθλημα, θα οφείλει πάρα πολλά σε αυτόν τον σπουδαίο επιθετικό…

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις