Air Jordan και στο σνούκερ!

Air Jordan και στο σνούκερ!

Ο Τζόρνταν Μπράουν πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στην ιστορία του σνούκερ, μια και κατέκτησε το Welsh Open νικώντας 9-8 στον τελικό τον Ρόνι Ο’Σάλιβαν!

Δύσκολα θα εξελιχθεί σε θρύλο, ώστε κάποτε να γυριστεί το δικό του «Last Dance». Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο Τζόρνταν του σνούκερ, ο συμπαθής Τζόρνταν Μπράουν από το Άντριμ της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει να θυμάται τη βραδιά της 21ης Φεβρουαρίου 2021 μέχρι τα βαθιά γεράματα, ακόμα κι αν δεν σηκώσει άλλο τρόπαιο μέχρι το τέλος της καριέρας του!

Ήταν ένα κατόρθωμα βγαλμένο από το πιο όμορφο παραμύθι. Ο Μπράουν, ο οποίος μέχρι το καλοκαίρι του 2018 ξυπνούσε καθημερινά στις 5:30 τα χαράματα για να πιάσει βάρδια στο βενζινάδικό όπου δούλευε για να βγάζει τα προς το ζην, είναι πλέον τροπαιούχος, όχι επειδή ήταν τυχερός, αλλά παίζοντας καλύτερα στον τελικό από τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών!

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1363610137404076034

Ο Ο’Σάλιβαν δεν μπορούσε να πιστέψει κι αυτός το τσαγανό που έδειξε σε όλη τη διάρκεια του τελικού και ιδίως στο decider ο αντίπαλός του και αποδέχθηκε με θαυμαστή αξιοπρέπεια την ήττα του.

Ήταν χαμογελαστός την ώρα που ο Μπράουν ζούσε τη μεγάλη στιγμή του, είπε τα καλύτερα λόγια για το παιχνίδι του και όχι απλώς δεν αποχώρησε από την απονομή (όπως συνηθίζει όταν χάνει σε τελικούς), αλλά χειροκρότησε με ειλικρινή χαρά τον θριαμβευτή.

Ο αγώνας

Δεν είναι μόνο η αξία του Ο’Σάλιβαν που θα έδινε έτσι κι αλλιώς δόξα στον νικητή, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έφτασε στη νίκη ο 33χρονος Βορειοϊρλανδός.

Έχοντας δεχθεί την ισοφάριση σε 8-8, με ένα ασύλληπτης δυσκολίας ολικό «καθάρισμα» 119 πόντων από τον Rocket, όλοι περιμέναμε ότι δεν θα διέθετε το ψυχικό σθένος που χρειαζόταν για να αντιδράσει και να νικήσει, ακόμα κι αν του παρουσιαζόταν ευκαιρία στο decider.

Η ευκαιρία παρουσιάστηκε νωρίς, ακριβώς τη στιγμή που η τύχη φαινόταν να του γυρίζει την πλάτη: Ο Ο’Σάλιβαν απέτυχε παταγωδώς στην πρώτη απόπειρά του να σκοράρει από απόσταση, όμως η κόκκινη που έχασε, διέσχισε όλο το μήκος του τραπεζιού και κατέληξε στην κάτω αριστερή τρύπα.

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1363606377286033408

Ο κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου δεν είχε χρώμα για να συνεχίσει – είχε σταθεί τυχερός μόνο και μόνο επειδή χωρίς το fluke, ο Μπράουν θα είχε εύκολη κόκκινη για να αρχίσει ένα break.

Αντί να παίξει safety, όμως, επέλεξε να δοκιμάσει να βάλει την μπλε από πολύ δύσκολη θέση, όπως περίπου είχε κάνει σε ένα εκπληκτικό recovery shot στο frame που μόλις είχε προηγηθεί.

Ο Ο’Σάλιβαν αστόχησε και άφησε εύκολη κόκκινη στη μέση, κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Μπράουν θα είχε τόσο… ατσάλινα νεύρα για να φτάσει μέχρι τέλους.

Παρά τις δυσκολίες που βρήκε στον διάβα του, ορισμένες φορές κι από τη δική του αδυναμία να ελέγξει καλά την άσπρη, ο Βορειοϊρλανδός έκανε ένα break 74 πόντων, χάρη στο οποίο ολοκλήρωσε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο!

Φάνηκε από νωρίς

Ο Μπράουν διέψευσε πανηγυρικά όσους περίμεναν – μηδέ του γράφοντος εξαιρουμένου – εύκολη επικράτηση του Ο’Σάλιβαν στον τελικό.

Με καλό breakbuilding και συνέπεια στο τακτικό παιχνίδι, εκμεταλλεύθηκε κάποιες άτυχες στιγμές του αντιπάλου του στο εναρκτήριο frame (πρώτα ένα μπουτάζ που τον έβγαλε εκτός θέσης και μετά δύο άσπρες που κατέληξαν σε τρύπες) και να πάρει προβάδισμα με 2-0 και 4-1, κάνοντας κι ένα century (107).

Ο Rocket απάντησε με δύο μαγικά century 135 και 121 πόντων, τιμωρώντας λαθάκια του Βορειοϊριλανδού κι έδωσε την εντύπωση ότι είχε ξυπνήσει και θα επέβαλε τον ρυθμό του.

Εντύπωση η οποία διατηρήθηκε παρότι ο Μπράουν κατέκτησε το αμφίρροπο όγδοο frame, κλείνοντας το πρώτο σκέλος του τελικού προηγούμενος με 5-3.

Ασύλληπτο σθένος

Όταν ο Ο’Σάλιβαν μείωσε σε 5-4 κερδίζοντας στα χρώματα ένα frame το οποίο πήγαινε στραβά και κυρίως όταν πέρασε μπροστά με 6-5, με άλλα δύο half century, το όνειρο της κατάκτησης του τίτλου έμοιαζε να σβήνει για τον Μπράουν.

Αυτός όμως έβγαλε ασύλληπτο ψυχικό σθένος εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Κέρδισε το 12ο frame που κρίθηκε στις λεπτομέρειες και αμέσως μετά ανέκτησε το προβάδισμα με εξαιρετικό potting υπό πίεση (7-6).

Όταν έκανε και το 8-7 με άλλο ένα δύσκολο break 56 πόντων, είχε πείσει και τον τελευταίο δύσπιστο ότι διέθετε τα κότσια που απαιτούνταν για να έχει ελπίδες σε έναν τελικό απέναντι στον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών.

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1363609013703876612

Ο Ο’Σάλιβαν δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο στο τέλος, παρά να συγχαρεί χαμογελαστός τον νικητή.

Είχε δώσει τη μάχη του και, παρότι η απόδοσή του δεν έπιασε το τέλειο των προηγούμενων αγώνων, χάρισε και χθες αρκετές μαγικές στιγμές, που επιβεβαιώνουν ότι είναι ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών.

Το σνούκερ, όμως, είναι τόσο ιδιαίτερο, ακριβώς γι’ αυτό. Διότι και ο κορυφαίος μπορεί να χάσει παίζοντας καλά, από τον παίκτη που βρίσκεται Νο 81 στον κόσμο – ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είχε απόδοση 750 για να κατακτήσει το τρόπαιο πριν την έναρξη του τουρνουά!

Θα μείνει στην Ιστορία

Μόνο μία φορά στο παρελθόν, παίκτης που βρισκόταν ακόμα πιο χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη, κέρδισε βαθμολογούμενο τίτλο. Ο λόγος για τον Ντέιβ Χάρολντ, ο οποίος ήταν Νο 93 στον κόσμο όταν κατέκτησε το Asian Open το 1993, νικώντας 9-3 στον τελικό τον Ντάρεν Μόργκαν.

Air Jordan και στο σνούκερ!

Ο Μπράουν, πάντως, δεν είναι ο πρώτος παίκτης που κατακτά τον παρθενικό του τίτλο νικώντας στον τελικό τον Ο’Σάλιβαν. Το ίδιο είχαν καταφέρει ο Μάρκο Φου (στο Grand Prix του 2007), ο Μαρκ Σέλμπι (στο Welsh Open του 2008 και μάλιστα με ανατροπή από 5-8) και ο Ρίκι Γουόλντεν (στο Shanghai Masters του 2008).

Με την κατάκτηση του τροπαίου, ο Βορειοϊρλανδός βάζει στην τσέπη 70.000 λίρες και εκτοξεύεται στο No 45 της κατάταξης στην πρώτη χρονιά της νέας διετούς κάρτας του. Παράλληλα, εξασφάλισε θέση και στο Champion of Champions της επόμενης περιόδου.

Με 100.000 χρηματικό έπαθλο μόνο φέτος, είναι στο Νο 7 της ετήσιας κατάταξης και αν κρατηθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο στα επόμενα τουρνουά, τέτοια εποχή του χρόνου θα χτυπήσει την πόρτα του top 16.

Προς το παρόν, ο Μπράουν θα πάρει μία μικρή ανάσα πριν ριχτεί στη μάχη του Players Championship, του τουρνουά στο οποίο μετέχουν οι 16 κορυφαίοι παίκτες της ετήσιας κατάταξης.

Αν έχανε τον χθεσινό τελικό, θα υποχρεωνόταν να παίξει στον 1ο γύρο με τον… Ρόνι Ο’Σάλιβαν. Δεν αλλάζουν πολλά και με τη νίκη του, βέβαια, μια και το Νο 10 που θα αντιμετωπίσει ως Νο 7, δεν είναι λιγότερο δυνατός (Τζον Χίγκινς).

Το τουρνουά αρχίζει σήμερα στις 9 το βράδυ στη Marshall Arena του Μίλτον Κινς, με τον πολύ ενδιαφέροντα αγώνα του κατόχου του τίτλου, Τζαντ Τραμπ, απέναντι στον Στιούαρτ Μπίνγκαμ.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις