Ολυμπιακός, τα δύο ζητούμενα με την PSV Αϊντχόφεν

Ολυμπιακός, τα δύο ζητούμενα με την PSV Αϊντχόφεν

Το μεγάλο ευρωπαϊκό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό αλλά και γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο έφτασε. Η ελληνική ομάδα υποδέχεται την Πέμπτη στις 19:55 την ολλανδική Αϊντχόφεν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Μία ομάδα που προφανώς είναι στα μέτρα του και του δίνει το δικαίωμα να ονειρεύεται μία ακόμη καλύτερη πορεία στο Europa League από την περσινή. Φέτος δεν θα χρειαστεί από την πρώτη κιόλας φάση να πραγματοποιήσει μία υπέρβαση. Η κλήρωση τα έφερε έτσι ώστε πλέον ο Ολυμπιακός να αισθάνεται ότι μία δική του καλή εμφάνιση είναι ικανή να υπερκεράσει το εμπόδιο των Ολλανδών.

Η δουλεία του Μαρτίνς

Αρχικά, όλα όσα συζητάμε περί ενός αντιπάλου που είναι στα μέτρα του Ολυμπιακού και περί του ονείρου για μία καλή ευρωπαϊκή πορεία, οφείλονται στην δουλειά που έχει κάνει ο Πορτογάλος τεχνικός σε αυτές τις τρεις σεζόν που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου των «ερυθρόλευκων». Ο Μαρτίνς έχει δημιουργήσει μία ομάδα από την οποία έχεις την απαίτηση να αποκλείσει τους Ολλανδούς αλλά και την προσμονή ότι ακόμα και αν στην επόμενη φάση πέσει πάνω σε έναν ανώτερο αντίπαλο έχει  πιθανότητες να πραγματοποιήσει μία υπέρβαση.

Ο Ολυμπιακός πλέον, έπειτα από τόσο διάστημα που δουλεύει με τον Πορτογάλο κόουτς, βγάζει στο τερέν σε μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια θάρρος που τα τελευταία χρόνια δύσκολα το συναντάμε σε άλλη ελληνική ομάδα. Οι περισσότερες όταν αγωνίζονται σε εκτός Ελλάδας αγώνες επιλέγουν αμυντικογενή αγωνιστικά σχέδια που συνήθως αποδεικνύονται ανεπαρκή για να τις οδηγήσουν σε νίκες και κατ’ επέκταση σε προκρίσεις. Ο Ολυμπιακός όμως στο καιρό του Μαρτίνς έχει δείξει ότι έχει και θάρρος αλλά και την απαραίτητη ικανότητα να εκπονήσει με αποτελεσματικότητα παιχνίδι πρωτοβουλίας και κατοχής. Υπάρχουν όμως δύο ζητούμενα που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το αυριανό παιχνίδι.

Το 4-2-2-2 και ο Εμβιλά

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τον αυριανό αγώνα είναι το κατά πόσο θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί ο Εμβιλά. Οι πιθανότητες σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που υπάρχουν την ώρα που γράφεται το κείμενο δεν είναι με το μέρος του. Η συμμετοχή του όμως είναι πολύ κομβική για το παιχνίδι των «ερυθρολεύκων». Ο Ρότζερ Σμιντ επιλέγει να αγωνίζεται με ένα 4-2-2-2 χωρίς καθαρά εξτρέμ αλλά με δύο εσωτερικά χαφ στον χώρο πίσω από το επιθετικό δίδυμο που αύριο λογικά θα είναι ο Μάλεν με τον Ζάχαβι. Ο σχηματισμός αυτός αυτόματα δημιουργεί μια τετράδα στον χώρο του κέντρου για τους Ολλανδούς, που αν δεν αγωνιστεί ο Εμβιλά και αναγκαστεί ο Μαρτίνς να επιλέξει το 4-2-3-1 δημιουργεί συνθήκες υπεραριθμίας για την Αϊντχόφεν σε έναν νευραλγικό χώρο. Αν όμως καταφέρει και είναι ο έτοιμος ο Γάλλος χαφ τότε η τριάδα μαζί με Μπουχαλάκη, Καμαρά και η σίγουρη χρησιμοποιήση ενός εκ των Φορτούνη ή Βαλμπουενά στο ένα πλευρό, που δεδομένα όποιος από τους δύο και να αγωνιστεί θα συγκλίνει και θα γίνεται τέταρτος στον άξονα, αυτόματα φέρνει μια αριθμητική ισορροπία.

Επιπλέον, με τον Εμβιλά στο παιχνίδι ο Ολυμπιακός κερδίζει πολλά και σε έναν τομέα που αν κρίνουμε από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Αϊντχόφεν στην Ολλανδία είναι κομβικός. Όπως έδειξε και σε εκείνον τον αγώνα η ομάδα του Ρότζερ Σμιντ ένα από τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού της είναι η πίεση ψηλά. Τότε ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να την αντιμετωπίσει, αδυνατώντας να βγάλει με ασφάλεια τη μπάλα από την άμυνα, με συνέπεια να επιτρέψει στην Αϊντχόφεν στο διάστημα που επιχειρούσε να πιέσει, να έχει δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Ενδεχόμενη, λοιπόν, παρουσία του Εμβιλά στη θέση έξι μαζί με τον Μπουχαλάκη είναι δεδομένο ότι λόγω της ικανότητας και των δύο στην κοντινή και μακρινή μεταβίβαση θα βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να απεμπλακεί με μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία από την όποια πίεση ασκήσει στο δικό του μισό η ομάδα του Σμιντ.

Η ετοιμότητα του Παπασταθόπουλου

Ο Σεμέδο είναι τιμωρημένος, συνεπώς Μπα και Σωκράτης είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν το κεντρικό δίδυμο των «ερυθρόλευκων». Το δεύτερο μεγάλο ζητουμένο λοιπόν για τον Ολυμπιακό και τον Μαρτίνς είναι το κατά πόσο θα είναι έτοιμος ο Παπασταθόπουλος από άποψη φυσικών δυνάμεων να αγωνιστεί με ένταση για ένα ολόκληρο ενενηντάλεπτο σε παιχνίδι υψηλού ρυθμού και απαιτήσεων. Στους δύο αμέσως προηγούμενους αγώνες με Παναθηναϊκό και Άρη, η αλήθεια είναι ότι δεν έδειξε ότι είναι σε κατάσταση που θα μπορεί να βγάλει αποτελεσματικά μία τόσο απαιτητική αναμέτρηση.

Αυτά είναι δύο από τα βασικά ζητούμενα που έχει ο Ολυμπιακός για τον αυριανό αγώνα. Εδώ θα είμαστε να δούμε κατά πόσο μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες που θα καθορίσουν την αναμέτρηση.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις